Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 25 (5232)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Operaţiune dificilă

Zeci de copaci „pericol public”, tăiaţi sau toaletaţi cu macaraua, printre blocuri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Tei uscaţi, care se pot prăbuşi oricând la o furtună mai puternică, mesteceni prea înalţi, care se izbesc în geamurile locuinţelor, afectează acoperişul clădirilor, pătrund cu crengile în balcoane, pini ale căror crengi se prăbuşesc la intrarea în scările de bloc şi multe alte cazuri de arbori care reprezintă un pericol public sunt rezolvate în această perioadă prin tăieri controlate, la mare înălţime, cu ajutorul unei macarale. În alţi ani, asemenea operaţiuni au fost făcute cu echipe de alpinişti, dar şi aceştia au refuzat să acţioneze la unii arbori, fiind mult prea periculos.

„În ultima perioadă, după numeroase campanii de toaletare şi tăiere a arborilor cu probleme, au rămas pe teritoriul municipiului Suceava o serie de copaci cu risc deosebit, care nu puteau fi curăţaţi în condiţii normale. De aceea a trebuit să apelăm la serviciile unei macarale închiriate, cu ajutorul căreia putem face toaletări chiar şi la o înălţime de 23 de metri”, a declarat Remus Teodorovici, şeful serviciului Spaţii Verzi, din cadrul Direcţiei Domeniului Public al municipiului Suceava.

Acesta a precizat că până acum, în acest sezon rece, au fost tăiaţi aproximativ 60 de arbori, în special din speciile mesteacăn, plop şi tei, care reprezentau un risc deosebit atât pentru trecători, pentru mijloacele de transport parcate, cât şi pentru copiii care se jucau în jurul blocurilor.

Printre copacii tăiaţi se numărau unii care s-au uscat aproape inexplicabil, cauza fiind de fapt lucrările de modernizare a reţelelor de apă, canalizare şi termoficare.

„Lucrările de anii trecuţi le-au rupt rădăcinile, unii s-au şi uscat, dar alţii nu mai erau bine ancoraţi şi la un vânt puternic deveneau un pericol pentru cei din jur”, a precizat Vasile Iftimie, inspector în cadrul Direcţiei Domeniului Public, care se afla ieri cu o echipă de toaletare arbori în cartierul George Enescu, pe strada Jupiter.

Toate tăierile de arbori se fac pornind de la solicitările scrise ale locatarilor, cu aprobare de la Garda de Mediu, dar, chiar şi aşa, nu de puţine ori echipele din teren au avut probleme cu unii locatari care i-au acuzat că taie copacii degeaba, reclamându-i peste tot, devenind uneori şi agresivi.

Există însă şi numeroşi locatari care sunt mulţumiţi de lucrările efectuate.

„Crengile erau ajunse deja în geamurile apartamentelor, iar copacii dintre blocuri sunt buni, dar numai până la o anumită înălţime, după care creează fel de fel de probleme. Şi mie îmi ajungeau crengile în balcon, aşa că am pus un fierăstrău pe o coadă de mătură şi le-am tăiat. Acum, dacă au venit cei de la primărie şi au tăiat, am scăpat de problemă”, a spus Viorel Giurcă, locatarul unui bloc din faţa căruia se tăia ieri un mesteacăn.

 

Întreruperi de curent, de la crengile crescute printre firele de electricitate

Campania de toaletare a arborilor şi de tăiere a celor periculoşi e în plină desfăşurare, alte intervenţii fiind deja programate pe străzile Alexandru cel Bun, Mihai Viteazu şi în zona Gheorghe Doja.

„Pe Gheorghe Doja au mai rămas câţiva tei care sunt deja uscaţi, însă nu putem interveni până când nu se ia măsura debranşării de la curentul electric. Ramurile copacilor trec printre firele de înaltă tensiune, există pericol foarte mare de producere a unor accidente mortale”, a explicat Remus Teodorovici, şeful serviciului Spaţii Verzi.

O altă zonă problemă, în care este necesară întreruperea energiei electrice pentru a se putea acţiona, este pe strada Traian Vuia, în zona fabricii de pâine, unde ramurile unor plopi înalţi au crescut printre firele de înaltă tensiune şi trebuie luate măsuri urgente de înlăturare a lor.

Lemnul rezultat din tăieri a fost parţial distribuit familiilor sărace, care stau la case şi se încălzesc cu lemne, restul fiind folosit la încălzirea serelor municipalităţii, unde se produc florile care vor înfrumuseţa oraşul din primăvară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de copaci „pericol public”, tăiaţi sau toaletaţi cu macaraua, printre blocuri.
 Vizualizări articol: 1873 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Zeci de copaci „pericol public”, tăiaţi sau toaletaţi cu macaraua, printre blocuri3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pericol public trimis de
( 1 feb 2013, 14:08:29
Pericol public sunteți voi care tăiati copacii de ani de zile dar alții nu plantați în locul celor tăiați ,desființați spațiile verzi de joacă în favoarea buticurilor și restaurantelor de cartier să vă fie rușine

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei