Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 16 (5223)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Suceava

Datorii de aproape 200 de miliarde de lei vechi, concentrate “în mâna” a 56 de asociaţii de proprietari

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Datoriile record pe care le are populaţia municipiului Suceava către Termica au determinat conducerea Primăriei Suceava să demareze o campanie neconvenţională de recuperare a acestora.

Echipe mixte, formate din reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari şi angajaţi ai Termica,  vor merge acasă la marii datornici, să-i determine să plătească, pentru ca vecinii lor să nu rămână în plină iarnă fără apă caldă şi căldură.

„Campioana” asociaţiilor rău-platnice, într-un top al datoriilor către Termica pe cap de locatar racordat la sistemul centralizat, este Asociaţia T3, din zona Mărăşeşti, unde sucevenii racordaţi la Termica au o datorie medie de aproape 4.100 de lei/familie.

Următorul loc pe lista neagră a datornicilor este ocupat de Asociaţia 41, din cartierul Burdujeni, care are de achitat la Termica peste 10,5 miliarde de lei vechi, cea mai veche factură neachitată fiind tocmai din primăvara anului 2006.

Împărţind datoria existentă către Termica la numărul de familii care beneficiază de serviciile acesteia, rezultă o datorie de 3.300 de lei pentru fiecare proprietar de apartament, dar o mare parte din aceste restanţe sunt de fapt acumulate pe numele unora dintre locatari, în vreme ce restul, buni platnici, au de suferit din cauza celor rău-platnici, ori de câte ori li se taie apa caldă.

O situaţie cât se poate de gravă se înregistrează şi la Asociaţiile 52 (cartier George Enescu) şi 33 (cartier Burdujeni), care, împreună, datorează către Termica aproape 37 de miliarde de lei vechi.

În ambele cazuri, media datoriilor locatarilor racordaţi la Termica în contul apei calde şi căldurii de care au beneficiat este de aproximativ 2.000 de lei de familie.

 

Datoria populaţiei către Termica, „concentrată” la câteva zeci de asociaţii

Viceprimarul Ovidiu Doroftei, care coordonează acţiunea de recuperare a datoriilor de la rău-platnici, s-a arătat contrariat de faptul că aproape întreaga datorie a populaţiei către Termica, adică 200 de miliarde de lei vechi, este concentrată la un număr de 56 de asociaţii de proprietari, care nu au plătit încă nici căldura consumată în iarna trecută.

„Peste 75 de miliarde de lei vechi au de plătit către Termica un număr de zece asociaţii de proprietari. Este o situaţie cât de poate de gravă şi vina este a tuturor, nu doar a asociaţiilor sau a locatarilor care nu au plătit, ci şi a societăţii de termoficare, care nu a intervenit la timp, pentru a determina populaţia să plătească. Câtă vreme unii au văzut că vecinii lor nu plătesc nimic din ce consumă de ani şi ani de zile şi nu li se întâmplă nimic, fenomenul s-a extins şi a ajuns acum să devină aproape imposibil de controlat”, a declarat  Ovidiu Doroftei.

 

Debranşarea rău-platnicilor, din februarie

Ca un prim set de măsuri, viceprimarul Sucevei a cerut ca toate asociaţiile în care media datoriilor pe cap de locatar depăşeşte 400 de lei să prezinte liste concrete cu adresele rău-platnicilor, la uşile cărora se vor prezenta în perioada următoare echipele mixte de recuperare a datoriilor.

Dacă misiunea acestora de a-i determina pe rău-platnici să achite o bună parte din datorii nu va avea efectele scontate, de la 1 februarie Termica va începe să debranşeze de la căldură şi apă caldă blocurile cu cele mai mari datorii şi cu un număr mare de rău-planici.

Măsura este dictată de impasul financiar al Termica, către care au fost sistate transporturile de cărbune încă din decembrie, după ce societatea nu a avut cu ce achita furnizorului nici măcar primele transporturi din huila arsă în această iarnă.

Datoriile Termica către furnizorii de cărbune se ridică la aproximativ 400 de miliarde de lei vechi, din care peste 215 miliarde de lei vechi sunt reprezentate de datoriile populaţiei, iar diferenţa, banii pe care trebuie să îi achite Primăria Suceava ca subvenţie la energia termică furnizată sucevenilor, adică diferenţa dintre preţul de producţie a gigacaloriei şi cel de livrare, care este unul din cele mai mici din ţară – 185 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Datorii de aproape 200 de miliarde de lei vechi, concentrate “în mâna” a 56 de asociaţii de proprietari.
 Vizualizări articol: 1585 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Datorii de aproape 200 de miliarde de lei vechi, concentrate “în mâna” a 56 de asociaţii de proprietari5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Plecam de la binele... ,,comun”! trimis de
(22 ian 2013, 15:49:41
Din cauza nehotaririi primarului in a rezolva cu neplatitorii, din cauza pretului mare a gigacaloriei si pentru ca se sta in frig, din cauza ca ne intra prin case ca sa citeasca contuarele, noi toata scara am hotarit sa ne separam de la ,,comun”!
2.   ASOCIATIA 33 trimis de
(22 ian 2013, 20:36:48
FALIMENT LA TERMICA VAI CE FACEM ?CE NE BUCURAM ,NU O SĂ MAI PLĂTIM PIERDERILE ȘI CĂPUȘELILE CELOR DE LA PRIMĂRIE.
3.   Desfiintati asociatiile de locatari! trimis de
(23 ian 2013, 10:55:02
Uite asa poate se "gandeste" Termica sa renunte la serviciile asociatiilor de proprietari, sa incheie contracte individuale cu beneficiarii agentului termic si sa-si faca propriile casierii parafand acorduri cu banci pentru plata facturilor. Asa se procedeaza in tarile Uniunii Europene.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei