Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 15 (5222)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Performanţă”

Aproape un milion de absenţe, bifate de elevii suceveni în primul semestru şcolar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproape un milion de absenţe au fost trecute în cataloage de profesorii din judeţ în cele trei luni şi jumătate ale semestrului I, mai puţin de jumătate dintre acestea fiind motivate. Astfel, 510.322 de absenţe au rămas nejustificate. Numai în luna decembrie a anului trecut, au fost consemnate 178.651 de ore de chiul, doar 90.765 dintre acestea fiind motivate ulterior.

În ceea ce priveşte nivelul de vârstă, liceeniisunt de departe liderii incontestabili ai chiulului, adunând mai multe absenţe decât colegii lor de gimnaziu şi de la învăţământul primar la un loc. 575.863 de ore de chiul au fost adunate doar de elevii claselor IX-XII, doar 292.713 fiind motivate. Cât priveşte mediul de provenienţă al chiulangiilor, statisticile Inspectoratului Şcolar Judeţean reflectă că la oraş se chiuleşte mai mult ca la ţară.

Cu toate că numărul orelor în care elevii suceveni nu s-au prezentat la cursuri, în primul semestru, nu este deloc neglijabil, “performanţe” cu adevărat impresionante se înregistrează în lunile de primăvară şi vară. Este de aşteptat ca numărul absenţelor din cataloage să se menţină al acelaşi nivel şi în lunile următoare, statisticile evidenţiind că în lunile de iarnă pofta de chiul a elevilor mai scade, pentru ca în lunile mai călduroase acest fenomen să capete din nou amploare, şcolarii fiind tentaţi să-şi petreacă orele de curs în parcuri, pe terase şi mai puţin la şcoală.

În primul semestru al anului şcolar trecut, eleviiau cumulat 1.039.146 de absenţe, mai puţin de jumătate dintre acestea fiind ulterior motivate. Pentru semestrul al II-lea, “performanţele” elevilor au fost de-a dreptul impresionante, aceştia cumulând aproape un milion şi jumătate de absenţe. În anul şcolar 2011-2012, elevii au adunat peste două milioane şi jumătate de ore de chiul.

 

“Banii de liceu” îi ţin pe elevi în bănci

În cazul în care un elev de liceu adună 20 de absenţe nemotivate, pe parcursul unui luni, se impune sistarea plăţii bursei „Bani de liceu”, iar odată ce a fost anulată plata, ajutorul social nu mai poate fi reluat. Nu puţini sunt elevii pentru care banii primiţi de la stat reprezintă o motivaţie importantă pentru a nu mai absenta în mod nejustificat de la orele de curs.

Potrivit prof. Domnica Josan, director în cadrul Colegiului Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, „numărul elevilor care şi-au lăsat familiile fără acest ajutor bănesc a scăzut considerabil. Doar în cazul a cinci elevi plata bursei a fost oprită. Pentru mulţi suma de 180 de lei reprezintă un important sprijin, şi atunci sunt motivaţi să nu mai chiulească. Cât priveşte exmatriculările din cauza numărului mare de absenţe, pe parcursul primului semestru nu au fost astfel de cazuri.”

Elevii chiulangii care au în catalog peste 40 de absenţe nemotivate riscă să fie exmatriculaţi.

“Cazuri de exmatriculare nu au fost la noi în liceu, în schimb au fost câteva note scăzute la purtare din cauza numărului mare de ore lipsite. Sistări ale bursei <Bani de liceu>au fost doar în patru cazuri, mai puţine faţă de alţi ani”, a explicat prof. Crăiţa Buda Niga, directoarea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape un milion de absenţe, bifate de elevii suceveni în primul semestru şcolar.
 Vizualizări articol: 1134 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Aproape un milion de absenţe, bifate de elevii suceveni în primul semestru şcolar5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei