Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 14 (5221)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La Todireşti

Bibliotecă mutată în vestiarul unei săli de sport de aproape un milion de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Situaţie aparent hilară în comuna Todireşti, unde primarul a decis să multe biblioteca în vestiarul sălii de sport. Este vorba de o sală de sport de categoria I, de mari dimensiuni, construită cu aproape un milion de euro şi inaugurată în 2009. Primarul localităţii, Vasile Avram, are o serie de argumente de ordin economic atunci când explică de ce a mutat biblioteca în sala de sport. Pe de altă parte, ales primar la alegerile de anul trecut, el admite că a găsit sala de sport într-o stare care nu era foarte bună şi spune că face eforturi pentru a-i schimba faţa.  

 

Raţiunile economice care au mutat biblioteca în vestiarul sălii de sport

Până acum patru luni de zile, biblioteca din Todireşti îşi avea sediul într-un spaţiu aparţinând Poştei. Chiria era de 800 de lei pe lună. Noul primar al comunei a făcut un calcul simplu. De ce să plătească chirie atât de mare când are, peste drum de Poştă, o sală de sport cu foarte multe spaţii? 

Din cele două centrale pe lemn ale sălii de sport, ţinute de muzeu în iernile precedente, a pornit una şi a dat drumul la căldură în incinta sălii.

Biblioteca a fost mutată în vestiarele de la etaj ale sălii de sport. Aşa a scăpat primarul de plata chiriei pentru bibliotecă, iar lemnele cu care încălzea vechiul spaţiu sunt folosite acum pentru alimentarea centralei de la sala de sport.

„Chiar dacă spaţiile în care se află biblioteca au fost prevăzute iniţial ca vestiare, am considerat că acestea nu sunt absolut necesare, mai ales că sunt spaţii folosite ca vestiare şi la parterul sălii. Şi sportul şi biblioteca sunt în primul rând pentru tineri, şi atunci am îmbinat utilul cu plăcutul, totodată reducând mult costurile, nu vrem să cheltuim banul public aiurea”, a declarat primarul Vasile Avram.

 

Unii fac sport în sală, alţii, la câţiva metri, citesc cărţi sau stau pe „net”    

Biblioteca are puţin sub 10.000 de titluri şi patru calculatoare cu acces la internet gratuit pentru localnici. În timp ce unii elevi au ore de sport în sală, alţii merg la bibliotecă.

Bibliotecara Cecilia Râpan nu este deranjată de situaţie şi spune că în noul spaţiu este mult mai bine.

„E excelent aici, din punct de vedere al căldurii, în primul rând. În vechiul spaţiu aveam o sobă care se încălzea pe la amiază. Practic, stăteam în frig jumătate de zi”, spune bibliotecara.

 

„Sportul şi cititul se pot împăca foarte bine”

„În fiecare zi se fac ore de sport, chiar şi după ore sau în zilele în care nu sunt ore de sport de la şcoală, vin copiii la tenis de masă şi alte discipline. Dar gălăgia nu urcă la mine la bibliotecă, nu e deranjantă pentru cei care vin la sala de lectură. Sportul şi cititul se pot împăca foarte bine”, a mai spus Cecilia Râpan.

Elevii sunt în mare majoritate cei care frecventează biblioteca, pentru a-şi face rost de cărţile cerute la şcoală.

Cele patru calculatoare conectate la internet ale bibliotecii atrag însă şi altă categorie de public. La un calculator l-am găsit pe localnicul Constantin Ignat.

„Apreciez ce s-a făcut aici, apreciez că avem bibliotecă şi internet. Eu locuiesc în zonă şi vin mereu”, ne-a spus bărbatul.

 

Sala de sport, construită după un proiect cu multe lacune

Sala de sport din centrul comunei Todireşti a fost ridicată din fonduri de la Compania Naţională de Investiţii promovate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Este una din multele săli de categoria I, de capacitate mare, cu tribună de 150 de locuri, inaugurate în judeţ în ultimii ani. Investiţia a fost de peste patru milioane de lei, în jur de 950.000 de euro la acea vreme. Despre calitatea lucrărilor la aceste săli s-a tot vorbit şi s-a scris, iar realitatea de la Todireşti confirmă şi ea că proiectul nu a fost foarte bine gândit. Scaunele din plastic ale tribunei s-au rupt sub loviturile mingilor, care au făcut găuri şi prin pereţi.

„Am venit şi eu mai demult, într-o seară, la sală şi am văzut cu ochii mei. A tras cineva involuntar o minge care s-a dus în scaun şi au sărit aşchii din el. Încă nu le înlocuim ca să fie sparte iarăşi, vom pune o plasă de protecţie şi abia apoi o să le înlocuim”, a explicat primarul.

 

Suprafaţa de joc, degradată de bocancii „sportivilor”

Apoi degradarea a venit şi de la întreţinerea proastă. Pe suprafaţa de joc s-a intrat cu bocancii şi au fost lăsate urme adânci.

„Într-o anumită perioadă, imediat după inaugurare, pe suprafaţa de joc s-a intrat şi cu altceva decât cu încălţăminte sport. S-a intrat cu bocanci, să intri, să calci nu e o problemă, dar dacă alergi cu bocancii în picioare rămân dâre negre de la cauciuc”, explică starea proastă a suprafeţei Vasile Avram. 

Acum, cu o soluţie specială, se va încerca aducerea suprafeţei de joc într-o stare acceptabilă. Pentru a reuşi să acopere cheltuielile de întreţinere, administraţia locală vrea să închirieze cât mai mult posibil terenul şi persoanelor din exterior interesate să joace fotbal sau baschet.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bibliotecă mutată în vestiarul unei săli de sport de aproape un milion de euro.
 Vizualizări articol: 1720 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Bibliotecă mutată în vestiarul unei săli de sport de aproape un milion de euro5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei