Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 6 (5213)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Bătaie de joc

Sală de sport de 750.000 de euro, în stare deplorabilă la doi ani de la inaugurare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

O sală de sport realizată din fonduri europene, în care s-au investit aproape 750.000 de euro, a ajuns la doi ani de la inaugurare într-o stare deplorabilă. Se întâmplă în una din cele mai bogate şi dezvoltate comune ale judeţului, Bosanci, administraţia locală de aici nereuşind în doi ani de zile să asigure partea sa de treabă din proiect: utilităţile. Fără încălzire şi apă potabilă, sala de sport a stat mai mult închisă şi, de parcă asta nu ar fi de ajuns, atunci când a fost folosită a căzut pradă distrugerilor.

 

Cum arată acum o sală nouă în care s-au băgat sute de mii de euro

După şedinţa de Consiliu Local care a avut loc ieri dimineaţă la Bosanci pe tema majorării impozitelor, o parte a consilierilor, opozanţi ai actualului primar, Anton Curic, de la PDL, au intrat în sala de sport inaugurată în decembrie 2010 după ce, susţin ei, au obţinut cu mare greutate cheia de acces. În interior, după cum au constatat la faţa locului şi reporterii Monitorului de Suceava, cuvântul de ordine este dezastrul.

Scaune rupte, câteva geamuri sparte, mizerie, saci menajeri, suprafaţă de joc murdară şi degradată, grupuri sanitare ruginite şi rupte, o adevărată bătaie de joc faţă de sutele de mii de euro investite.  

Ion Drăgoi, consilier local, a declarat:

“Astăzi (n.r. ieri) în şedinţa de Consiliu Local l-am somat pe primar să ne dea cheile, să vedem cum arată sala de sport. După mari insistenţe am primit cheia şi am venit aici cu o parte a consilierilor. Am auzit şi noi că arată prost şi nu ca o sală de sport. Am găsit aici aproape o cocină şi un coteţ cu bani europeni”. 

 

„Au acces la ea doar apropiaţii domnului primar, care vin şi joacă fotbal pe timp de noapte”

Cum centrala pe gaz a sălii de sport nu a funcţionat, iar apa potabilă nu a curs la robinete, sala a fost mai mult închisă. Oficial, aici au făcut ore periodic, în sezonul cald, doar elevi din localitate şi s-au organizat câteva competiţii de sport între şcoli. Consilierii locali susţin însă că nu elevii au provocat distrugerile.

Gheorghe Cârlan, un alt consilier local prezent ieri în sală, a declarat: „Sala nu se închiriază legal, au acces la ea doar apropiaţii domnului primar care vin şi joacă fotbal pe timp de noapte. Cred că ei au distrus-o”.

Niculai Miron, şi el consilier local, a explicat că accesul în interior a fost permis doar de un reprezentant al primăriei, cu acceptul direct al edilului-şef.

„Sala a ajuns în această stare deoarece nu a fost administrată corespunzător. De la primărie s-au dat cheile şi au venit care cum au vrut. Au jucat, au distrus....”.

 

De ce a fost construită dacă nu se foloseşte ? 

Chiar dacă autorii distrugerilor nu sunt cunoscuţi, cert este că o sală de sport modernă, în care s-a investit foarte mult, a fost lăsată de izbelişte de cei responsabili. Dacă ar fi asigurat utilităţile (momentan este racordată doar la energie electrică) primăria locală putea să închirieze sala pentru activităţi sportive, existând foarte multe solicitări în acest sens, după cum a admis şi primarul.

 Ioan Gavrilovici, consilier local, a declarat:

„Sala are doi ani de când a fost dată în folosinţă şi primăria are numai cheltuieli, nu şi venituri. Nu înţelegem care este rostul construcţiei. Ne doare inima ca locuitori ai comunei, dar şi ca români, pentru că sunt nişte bani de la Uniunea Europeană pe care noi şi generaţiile următoare trebuie să-i plătim. Suntem deja datori şi nu înţelegem de ce a fost construită această sală dacă nu se foloseşte în nici un fel. Degradarea deja există, după cum se vede foarte clar”.

 

Abandonată de doi ani, sala ar urma să fie deschisă într-o lună de zile 

Chiar dacă situaţia semnalată de colegii săi consilieri din opoziţie are un iz politic, legat de discuţiile privind majorarea taxelor şi impozitelor şi de asigurarea majorităţii în deliberativul local, care depinde doar de un singur om, iar primarul Anton Curic le scoate pe acestea în faţă, problema sălii este cât se poate de gravă şi arată multă iresponsabilitate.

„Întrucât nu au fost asigurate condiţii, gaz metan şi apă, nu am permis efecturarea de activităţi sportive de către cetăţeni din exterior. Imediat după inaugurare am făcut demersuri pentru a asigura utilităţile. În prezent avem asigurată apa şi canalul, avem trasă şi conducta de gaz, chiar săptămâna trecută am luat cota de gaz. Urmează ca în cel mult o lună de zile să racordăm centrala la gaz şi apoi să desfăşurăm o activitate normală”, explică primarul Anton Curic.

Întrebat de ce nu au fost asigurate utilităţile din timp, primarul are justificări. Extinderea conductei de gaz spre sala de sport, aflată lângă cimitirul din sat, la ieşirea spre Udeşti, abia a fost finalizată recent, proiectul şi aprobările necesitând un timp mult mai îndelungat decât se estima. Apoi, fără gaz metan nu s-a putut da drumul nici la apă potabilă.

 

Primarul susţine că sala a fost folosită doar de elevi

Primarul comunei Bosanci neagă vehement că în interior ar fi intrat şi provocat distrugeri persoane din exterior. De vină ar fi elevii, singurii care ar fi practicat sport în sala construită cu fonduri europene. 

„Au fost organizate trei-patru ediţii de campionate de mini-fotbal la care au participat elevi din mai multe localităţi. A fost şi public spectator, elevii nu au fost supravegheaţi, iar scaunele din plastic au fost sparte. Am văzut lucrul acesta, domnul profesor de sport a vrut chiar să-i pună pe părinţi să plătească pagubele. E greu însă să plătească cineva, nimeni nu recunoaşte. Din păcate nu toţi sunt educaţi în spiritul păstrării bunurilor”, a explicat primarul.

El a dat asigurări că cel târziu la 1 martie sala de sport va avea condiţii optime pentru a fi deschisă. Cât despre pagube, acesta susţine că sunt mici şi vor fi acoperite fără probleme.

 

O investiţie pusă pe tavă şi abandonată inexplicabil  

Cu o suprafaţă de joc modernă pentru baschet, volei, fotbal sau handbal, sala de sport de la Bosanci este una de dimensiuni mari, care are inclusiv tribună cu 150 de locuri. Investiţia a fost realizată pentru a asigura condiţii optime de a face sport celor aproximativ o mie de elevi de la unităţile de învăţământ din comună, fiind inaugurată cu fast în decembrie 2010. Pusă pe tavă, investiţia a fost practic abandonată. Rămâne de văzut dacă va răspunde cineva totuşi pentru acest dezastru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sală de sport de 750.000 de euro, în stare deplorabilă la doi ani de la inaugurare.
 Vizualizări articol: 5867 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Sală de sport de 750.000 de euro, în stare deplorabilă la doi ani de la inaugurare4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mare minciuna e tot! trimis de
(10 ian 2013, 11:38:55
voi Monitorul va luati dupa toate panaramele din USL? sala de Sport este folosita de copii de la Scoala Generala nr.1!acolo fac copii antrenamente,curand au si campionat de fotbal. alea nu sunt dovezi ce ati filmat voi. si acest primar are sustinatori de 90% din locuitori pentru ca a facut multe in comuna noastra.in 4 ani a facut cat nu au facut cei de dinaintea lui in 18 ani.mult succes Domnule Primar
2.   Domn Primar nu puneti la suflet trimis de
(10 ian 2013, 15:49:17
Traim vremuri grele - noroc ce consilieruii USL ca ne-au aratat adevarata fata a primarului - ma intreb de ce asa de tarziu dar nu prea mai conteaza

Vedeti ce ati patit domn primar daca ati mers la Colegiului Director al PDL Suceava - ia mergeti jurati credinta USL-ului si vedeti cum veti aparea in presa ca un primar model pentru acest judet uitat de USL-ul de la Bucuresti .

3.   ... trimis de
(14 ian 2013, 22:08:26
ca elev/a a scolii Bosanci pot sa spun ca niciodata nu am practicat sportul in aceasta sala de sport..distanta de la scoala pana la aceasta sala este onorabila iar intr-o pauza nu reusim sa ajungem...e clar ca sala nu a fost construita pentru noi...ca price elev al Scolii Generale nr.1 Bosanci mi-ar fi placut sa practic sportul in conditii favorabile..dar de unde?...in aceasta cladire doar elevii care sunt pregatiti pentru campionate au acces...doar atat:(

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei