Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 dec 2012 - Anul XVII, nr. 298 (5203)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Reuşită

272 de milioane de lei vechi, donațiile strânse la Gala „Top 10 Suceveni”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Prima ediție a Galei „Top 10 Suceveni”, eveniment organizat marți seară, la Conacul Domnesc din Şcheia, de cotidianul Monitorul de Suceava şi Camera de Comerț şi Industrie Suceava, a fost o reușită de excepție - au spus-o la unison toţi cei care au participat (aproximativ 400 de persoane), iar în cadrul galei s-au strâns nu mai puțin de 27.200 de lei (272 de milioane de lei vechi).

Fiecare caz din cele zece nominalizate în cadrul galei a primit câte 1.000 de lei, iar restul sumei, 17.200 de lei, a fost virată ieri în contul părinților lui Marian Sâicu, un copil de 9 anișori, din comuna Zvoriştea, care de câteva luni a fost diagnosticat cu leucemie acută limfoblastică şi de atunci spitalul i-a devenit a doua casă.

Reportajul video cu povestea tristă a lui lui Marian i-a determinat pe mulţi dintre cei prezenţi marţi seară în sala mare de festivități a Conacului Domnesc să doneze o sumă de bani, iar cu încasările obținute din invitații, din banii proveniți de la licitațiile organizate în cadrul galei, din donaţiile făcute de persoanele care nu au putut participa la eveniment, s-au strâns cei 27.200 de lei.

Trebuie apreciat şi faptul că cei de la Conacul Domnesc, gazda evenimentului, au suportat o parte dintre cheltuielile cu meniul oferit invitaților, contribuind astfel la reușita acestei gale, inedite la nivel județean.

 

Marian, copilul la care Moş Crăciun a venit marţi seară

Am sunat-o ieri dimineaţă pe Maria Sâicu, mama lui Marian, şi i-am dat vestea că am strâns 17.200 de lei pentru băiatul ei. Femeia era cu Marian la Spitalul „Sf. Maria” din Iaşi - secţia Oncologie, loc în care copilul de 9 anişori şi-a petrecut ultimele luni, de când i s-a pus groaznicul diagnostic.

„Vă mulţumim foarte mult pentru ceea ce aţi făcut pentru Marian. El este tare obosit. A stat toată noaptea cu branule. Este în timpul citostaticelor şi se simte rău. Am reuşit să-i spun că s-au adunat atâţia bani pentru el şi parcă nu îi venea să creadă. Părea buimac. Se uita la mine şi nu spunea nimic. De sărbători, vom fi sigur în spital. I-aţi promis, când aţi fost la noi, că dacă se vor aduna ceva bănuţi, Moş Crăciun îi va aduce o jucărie – un avion. Cred că visul i s-a împlinit. Nu avem cuvinte potrivite să mulţumim tuturor oamenilor care ne-au înţeles necazul. Nu mă aşteptam să se adune atâţia bani pentru Marian. O să avem cu ce să-i cumpărăm medicamente, dar şi mâncare şi haine. Acum nu are poftă de mâncare. Are dureri mari. Este greu. Aş vrea să le dorim sănătate şi sărbători fără necazuri, fără boli, celor care ne-au ajutat. I-au dat o speranţă de viaţă băiatului nostru. Este mare lucru! Vă mulţumim!”, a ţinut să spună Maria Sâicu.

Cei 17.200 de lei au fost viraţi ieri în contul bancar deschis de mama lui Marian pentru fiul ei (RO54CECESV5308RON0958275 - CEC Bank).

 

Aplauzele unei săli întregi, cea mai mare recompensă

Pentru prima oară la Suceava, vedetele unei gale de asemenea amploare au fost niște necunoscuți pentru mulți dintre cei prezenți, însă poveștile lor - prezentate în cadrul unor reportaje video realizate de redactorii Monitorului - au încântat audiența (toate reportajele pot fi vizionate pe Monitorul TV – www.monitorultv.ro).

Au fost la gala de marți seară oameni de afaceri, autorități locale şi județene, procurori, funcționari şi şefi de la diverse instituții, avocați, reprezentanți mass-media, oameni de cultură, doctori, preoți, cadre didactice, artiști, politicieni, iar o sală întreagă i-a recompensat cu aplauze şi felicitări pe premianții din Top 10 Suceveni.

 

Familia cu 114 copii, premiul special al publicului

Pe lista sucevenilor din Top 10 se numără stareţul Mănăstirii Bogdana, preotul arhimandrit Iustin Dragomir, cel care a dat viaţă unui proiect inedit la nivel naţional - Aşezământul de copii „Sf. Ierarh Leontie” de la intrarea în municipiul Rădăuţi, loc în care 114 copii orfani, abandonaţi ori provenind din familii dezorganizate au primit o nouă şansă, o nouă viaţă. Pentru ei, acolo e acasă, acolo e noua lor familie.

Povestea aşezământului de copii de la intrarea în Rădăuţi a primit şi premiul special al publicului, arhimandritul Iustin Dragomir primind cele mai multe voturi după prezentarea tuturor celor zece cazuri nominalizate.

Profesorul de educaţie fizică Ioan Drăgoiu, de la Şcoala Gimnazială Nr. 3, din municipiul Suceava, a plătit din propriul buzunar pentru a renova sala de sport, sătul să tot aştepte fonduri de la autorităţi.

Camelia Iordache, preşedinta organizaţiei Salvaţi Copiii Suceava, şi Mircea Petriuc, voluntar în cadrul organizaţiei şi angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, au pictat zâmbete în cea mai mică casă din Liteni, în care locuiesc patru copii minori şi mama lor. Camelia şi Mircea au renovat căsuţa de nici 30 de metri pătraţi şi şi-au propus să strângă fonduri pentru a le construi o nouă casă.

Scriitorul Ion Drăguşanul este şi el unul dintre premianţii Galei „Top 10 Suceveni”, fiind nominalizat pentru lucrarea sa „Povestea aşezărilor bucovinene”, care prezintă în mai multe volume 288 de vetre de locuire din perimetrul bucovinean.

Alt caz demn de tot respectul nostru este cel al solidarităţii localnicilor din Marginea, care de fiecare dată când un incendiu a distrus mai multe gospodării, se mobilizează exemplar şi, din donaţii, chete prin sat şi sponsorizări de la cei mai înstăriţi, ridică din temelii casele făcute scrum.

Aşa se face că solidaritatea mărginenilor a devenit mai cunoscută decât ceramica neagră ori olăritul.

„Vinovaţii” - Arcadie Boiciu, reprezentantul penticostalilor din comună, şi preoţii ortodocşi Vasile Varctic şi Vasilică Nicanor Leuştean.

Doi tineri din Fălticeni, care au absolvit anul acesta Colegiul „Nicu Gane”, Constantin Popa şi Bogdan Baciu, au devenit la 17, respectiv 18 ani, cetăţeni de onoare ai municipiului. Constantin a câştigat în urmă cu câteva luni medalia de aur la olimpiada internaţională de geografie, după ce, la ediţiile anterioare, a obţinut medalii de argint şi bronz, iar Bogdan a fost desemnat elevul anului 2011 şi a fost ales delegat de tineret la ONU, fiind cel mai tânăr reprezentant al vreunui stat la acel nivel.

Paul Balahura lucrează în cadrul SMURD Suceava şi, în luna mai a acestui an, a salvat de la înec din apele râului Suceava o adolescentă care, într-un moment de rătăcire, voia să îşi pună capăt zilelor.

Paul nu avea nici o obligaţie să sară în apa învolburată de curenţii din zona podului de la Bazarul Suceava, însă nu a mai aşteptat sosirea echipajului cu barca pneumatică şi a salvat-o pe minora respectivă, în ultima clipă.

Şi-a riscat viaţa pentru o necunoscută şi mărturiseşte că ar face-o şi mâine, dacă ar fi pus în aceeaşi situaţie.

Gabriel Puiu Florea este preot în Cornu Luncii. Faţa bisericească şi-a vândut tractorul şi a cumpărat o maşină de pompieri pentru comunitate, după ce şase case din sat s-au făcut una cu pământul în urma unui incendiu puternic. Preotul nu numai că merge personal la intervenţii cu maşina roşie cu girofar (n.r. - 13 intervenţii până acum), dar a format în sat şi o echipă de pompieri voluntar.

Nu în cele din urmă, premiu în cadrul Galei „Top 10 Suceveni” a primit şi Clubul Rotary Suceava, pentru concertul simfonic inedit organizat în luna septembrie a acestui an în faţa Palatului Administrativ, concert la care au participat aproape 1.500 de oameni.  

 

Marius Ursaciuc, prezentatorul galei: „Donez onorariul meu pentru această seară, de 50.000 de euro”

Prezentatorul galei a fost primarul orașului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, iar prestația edilului „a făcut toţi banii”. Că, vorba lui, „se merită la un aşa onorariu primit, de 50.000 de euro”, onorariu pe care, glumea primarul humorean, îl donează organizatorilor.

Marius Ursaciuc este obişnuit cu scena, mai ales că, nu multă lume ştie, înainte de a ajunge la Primăria Gura Humorului, a fost membru al mai multor trupe de umor şi a făcut mii de oameni să râdă în hohote.

Ursaciuc a făcut parte la un moment dat chiar şi din „Divertis”, dar şi din trupe precum „Distractis” şi „Opt fără cârmaci”.

Principal organizator al festivalului de umor de la Gura Humorului, Marius Ursaciuc a înfiinţat în oraşul său şi trupa de umor „Az Best”, care de-a lungul anilor a câştigat nu mai puţin de 17 premii naţionale la festivaluri de satiră şi umor de peste tot din ţară.

Ursaciuc a reuşit de-a lungul celor aproape trei ore şi jumătate, cât a ţinut gala de marţi seară, să destindă atmosfera şi să dea emoţie şi savoare momentelor cuprinse în program.

 

Obiceiuri de iarnă, dans modern, în prima parte a programului

Organizatorii Galei „Top 10 Suceveni” au oferit invitaților un program artistic diversificat, cu momente de excepție. Spectacolul a fost deschis de „Malanca” din Mihoveni, un grup spectaculos, care a adus în faţa publicului datinile străbune de Anul Nou specifice comunei Şcheia. Cu inşi transformați în personaje precum moşneag, babă, dar şi urşi mari, îmbrăcaţi în blană, ursari, cu jocuri simbolizând trecerea dintre ani, cu muzicanţi îmbrăcaţi în costume populare, purtând sumane vechi, formaţia „Malanca” a reuşit să introducă publicul în atmosfera sărbătorilor de iarnă.

Au urmat câteva momente de dans modern, cu mai multe grupuri de la Palatul Copiilor Suceava, sub îndrumarea profesoarei Mihaela Schiotis. Copiii i-au impresionat pe cei prezenţi la eveniment nu numai prin armonia creată prin muzică şi mişcare, ci şi prin costumele colorate, elegante, pe care le-au purtat.

 

Multă culoare, costume deosebite la fiecare minoritate, ritm, veselie

Momente artistice cu totul deosebite şi apreciate de public au fost realizate de artişti ai Ansamblului „Ciprian Porumbescu” Suceava. După un potpuriu muzical, oferit de orchestra Ansamblului „Ciprian Porumbescu”, urmat de interpretarea de excepţie a două piese folclorice de tânăra interpretă Andreea Chisăliţă, laureată a mai multor festivaluri locale şi naţionale, a urmat un mozaic muzical coregrafic al minorităţilor: dansuri populare ale germanilor, polonilor, huţulilor, evreilor, ucrainenilor şi jocuri din Bucovina de Nord. Multă culoare, costume deosebite la fiecare minoritate, ritm, veselie, toate apreciate şi pe placul publicului.

Dansatori din Corpul de balet al Ansamblului „Ciprian Porumbescu” au prezentat câteva valsuri, impresionând atât prin ritm, cât şi prin costume. Andreea Chisăliţă, câștigătoare de curând a marelui premiu la Festivalul Naţional „Cântecele Neamului”, a interpretat marţi seară şi o doină, fără acompaniament, moment care a emoţionat întregul auditoriu. Suceveanca, elevă a Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu”, unde studiază flaut şi pian, este o „vedetă populară”, care vrea să se perfecţioneze mereu, să ducă mai departe folclorul românesc şi, de aceea, a ales să studieze în paralel şi canto-muzică populară, la Şcoala Populară de Arte „Ion Irimescu”. 

 

Campioni naţionali la dans sportiv, pe scena galei

Sunt fraţi, au adunat în ultimii ani zeci de medalii şi diplome la mai multe competiţii naţionale şi internaţionale şi continuă să facă performanţă  în dansul sportiv, pasiune pe care au îmbrăţişat-o cu circa patru, cinci ani în urmă. Este vorba de Cătălina Elena Guriuc, în vârstă de 13 ani, şi fratele ei, Ciprian Constantin, în vârstă de 15 ani. Gala „Top 10 Suceveni” a fost un prilej minunat pentru aceşti tineri dansatori, aflaţi în plină ascensiune, să arate publicului sucevean măiestria, talentul, efortul depus la antrenamente, talentul şi dragostea pe care o nutresc ei pentru dansul sportiv. Invitaţi speciali la eveniment de Monitorul de Suceava, cei doi fraţi suceveni, care activează la Dance Energy Iaşi, împreună cu partenerii lor de dans, Emanuel Adrian Aramă şi Şefana Denisa Ciubotariu, au cucerit publicul chiar de la prima apariţie, fiind aplaudați îndelung.

Vis şi armonie ... armonie între mişcarea corpului şi muzică este ceea ce ne-au oferit tinerii dansatori. Aprecierile publicului au fost aplauzele îndelungi, după fiecare moment artistic, după fiecare apariţie pe ringul de dans. Costumele spectaculoase ale dansatorilor poartă semnătura Andreei Manolache, instructoare la Dance Energy Iaşi.

 

Magia Crăciunului ..., prin colinde

Magia Crăciunului ne-a fost insuflată tuturor de două voci extraordinare, de doi oameni extrem de talentaţi, Cornel Angelescu şi Carmen Augoutin, care au cântat şi în Cenaclul Flacăra şi care, la finalul evenimentului, au susţinut un minirecital de colinde. A fost un cadou de suflet oferit oamenilor care au ales să fie alături de organizatori la Gala „Top 10 Suceveni”, un moment care a încheiat o seară reuşită.

Organizatorii le mulţumesc tuturor artiştilor care au evoluat în Gala „Top 10 Suceveni”, oameni care au reuşit prin prestaţia lor să ridice nivelul evenimentului. Au făcut-o cu dăruire, cu profesionalism şi pentru asta îi felicităm.

 

1.400 de lei pentru un ziar. Ce s-a mai vândut la licitaţii

Pe parcursul galei de marţi seară, s-au organizat şi mai multe licitaţii la care s-au vândut fotografii şi ziare vechi.

Prima licitaţie a fost pentru un pachet de ziare vechi de dinainte de 1900, precum şi două fotografii vechi, originale, din 1900, şi a fost adjudecată de omul de afaceri Constantin Arion, manager SC Foresfalt SRL.

Administratorul Global Desing Suceava, Florin Croitoru, a fost câştigătorul celei de-a doua licitaţii, achiziționând în schimbul a 500 de lei o vedere din 1938, cu timbre din acele vremuri, şi un pachet de ziare din anul 1990, numere de colecţie, printre care Carul cu Vorbe, Caţavencu ori Tinerii Revoluţiei - nr. 3, primul ziar independent apărut în judeţul Suceava.

Florin Hrebenciuc (SC Proact SRL) a plecat de la Gala „Top 10 Suceveni” cu o fotografie cu regele Mihai, realizată la Putna, la prima vizită în România după exil, precum şi cu un ziar Monitorul de Suceava din 1997, cu vizita cuplului regal la Putna în anul în care au petrecut Paştele la această mănăstire. A câştigat licitaţia cu 1.200 de lei.

Cea de-a patra licitaţie şi ultima organizată în cadrul galei a fost adjudecată la 1.400 de lei, iar câştigător a fost Sorin Iacob. Managerul SC Loial SA a achiziţionat un ziar Monitorul de Suceava, chiar din ziua respectivă, ziar cu autografele tuturor persoanelor care s-au implicat în organizarea evenimentului inedit de marţi seară.

Vederea şi fotografiile vândute la licitaţii au fost donate de jurnalistul Nicu Amurăriţei, iar ziarele vechi de Tiberiu Avram, redactorul-şef al Monitorului de Suceava.

 

Reacţiile premianţilor după gală

Top 10 Suceveni a fost un eveniment reuşit, iar ecourile de după gală au fost cât se poate de pozitive, foarte mulţi dintre cei prezenţi marţi seară anunţându-şi deja intenţia de a rezerva mese întregi la ediţia următoare.

Au fost telefoane, sms-uri, email-uri de mulţumire, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure.

Am vorbit ieri şi cu o parte dintre premianţii galei, iar mărturisirile acestora sunt elocvente pentru ceea ce a însemnat pentru noi organizarea Top 10 Suceveni.

„Eu am rămas absolut uimit de ce am văzut aseară, a fost un act de cultură şi social major, unic, irepetabil”, povestea ieri Ion Drăguşanul. „M-am simţit copleşit. Nu credeam că se poate face aşa ceva la Suceava”, susţine scriitorul, precizând - şi cei care îl cunoscut ştiu foarte bine - ”eu nu sunt aşa de uşor de impresionat”.

Bogdan Baciu, elevul anului 2011 şi cel mai tânăr delegat al României la ONU a declarat: „A fost un eveniment complet. Am cunoscut nişte poveşti uluitoare, lucruri despre care eu nu ştiam că s-ar întâmpla la Suceava. Vreau să cunosc cât mai multe povesti de genul acesta”.

„Vă mulţumim pentru acest onorant premiu, dar mai ales pentru că ne-aţi arătat aşa cum suntem noi (...). Un eveniment impecabil organizat” - ne-a transmis prin email Adriana Zgăbei, preşedinta Club Rotary Suceava.

Profesorul de sport Ioan Drăgoiu a fost şi el foarte încântat: „Vă doresc să ajungeţi la Top 20, Top 30 Suceveni, o idee excelentă”.

Camelia Iordache, preşedinta Salvaţi Copiii, şi Mircea Petriuc, voluntar: „Ne-am simţit minunat. Ne dorim să devină o tradiţie, pentru că avem multe valori în judeţ şi trebuie cunoscute. Am întâlnit la gală oameni care mi-au spus că nu ştiau că în Suceava se întâmplă atâtea lucruri bune”.

Pompierul erou, Paul Balahura: „E primul eveniment de talia asta la care am luat parte şi am rămas fără cuvinte. A fost deosebit”.

Arcadie Boicu, de la Marginea: „Nu ne-am aşteptat niciodată, nici eu şi nici cei doi preoţi, să trecem prin asemenea momente frumoase. Am rămas surprinşi că la urmă oamenii aşteptau la rând să ne felicite. A fost deosebit de onorant.”

Constantin Popa, medaliatul cu aur la olimpiada internaţională: „A fost extraordinar, nici nu mă aşteptam la aşa ceva. Au fost momente emoţionante, plăcute.”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 272 de milioane de lei vechi, donațiile strânse la Gala „Top 10 Suceveni”.
 Vizualizări articol: 3113 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
272 de milioane de lei vechi, donațiile strânse la Gala „Top 10 Suceveni”4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Uitare?Pacat. trimis de
(20 dec 2012, 12:47:40
Toata consideratia pentru cei nominalizati in TOP.Cred insa ca domnii de la Monitorul nu au trecut si pe la Manastirea Bogdanesti unde preotul Loghinoaia Gheorghe se zbate zi si noapte sa asigure, celor aprox.90 de persoane in varsta,bolnave sau cu handicap de la Caminul de batrani ,conditii omenesti de trai.Pacat.
2.   Mă mir trimis de
(20 dec 2012, 13:10:12
Mă miră prezenţa lui Ion Gâza cu antologia sa de trei parale: A copiat din Teodor Balan Documente Bucovinene şi din 2 Schematisme ale Mitropoliei Bucovinei.Unde i-a căzut bine a mai folosit ziarele de la Simion Florea Marioan. Nimic original. Oricum, adevărata cultură în Bucovina se află pe axa Fălticeni - Botoşani, ocolind Suceava excrocilor care se autointitulează "Oameni de cultură". Păcat....
2.1  RE: Mă mir trimis de
(20 dec 2012, 13:19:37
:))) te vad om citit dar.... a pune falticeniul pe harta originala a BUCOVINEI este o insulta adusa istoriei..... Da fuguta si ia harta in mana ...
2.2  RE: Mă mir trimis de
(20 dec 2012, 13:48:31
Pentru ALBUDRAGOMIR

Cand faci o astfel de antologie, nu poti fi original. Ca sa aiba valoare, o antologie de genul acesta se face numai cu informatii din documente veridice. Dar cine sa faca o astfel de munca? Ca nu o faci in cateva saptamani sau luni... Dar, evident, carcotasi trebuie sa existe intotdeauna.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei