Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 dec 2012 - Anul XVII, nr. 284 (5189)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

De ziua lor

Zeci de persoane cu dizabilităţi au prezentat ieri, la Iulius Mall, un spectacol de suflet

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Zeci de persoane cu dizabilităţi au prezentat ieri, de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, la etajul I al Iulius Mall Suceava, un spectacol de suflet, plin de emoţie, care a stârnit lacrimi şi a fost răsplătit prin aplauze îndelungi.

A devenit o tradiţie la Suceava ca pe 3 decembrie, de ziua lor, tineri şi vârstnici cu dizabilităţi, din centre de plasament sau centre de recuperare subordonate Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, să prezinte un spectacol impresionant, în care ei sunt adevăratele vedete.

Cei care au urmărit spectacolul au observat şi o umbră de tristeţe pe feţele persoanelor cu dizabilităţi, pentru că soarta le-a fost oarecum potrivnică. Cu toate acestea, faptul că au avut posibilitatea să urce pe o scenă, să cânte, să danseze, să prezinte obiceiuri de iarnă, să se îmbrace de sărbătoare, în costume populare, le-a dat o rază de speranţă, de bucurie, că măcar pentru două ore au fost „artişti” şi au putut să-şi dăruiască sufletul şi să-şi deschidă inima în faţa tuturor.

 

„Şi-au deschis sufletele pe scenă şi au emoţionat publicul”

După cum ne-a spus Marius Mihai Boghian, şeful Complexului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Costâna – Mitoc, care face parte din echipa de organizatori ai evenimentului „Deschide ochii...! Deschide inima!”, ediţia a VII-a, alături de Laura Bocăneţ, asistent medical principal, Corina Sveduneac, kinetoterapeut, şi Radu Botezatu, pedagog de recuperare, „fiecare beneficiar care a urcat pe scenă a muncit un an pentru a se pregăti pentru această zi. Cu toţii s-au mobilizat, pentru a aduce lumea poveştilor de iarnă, voia bună şi spiritul Crăciunului în inimile spectatorilor. Pentru ei, participarea la acest eveniment, unde sunt văzuţi, aplaudaţi, apreciaţi, înseamnă enorm”.

Laura Bocăneţ a spus că în spectacolul organizat de Direcţia Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava şi Iulius Mall Suceava, persoanele cu dizabilităţi „şi-au deschis sufletele pe scenă şi au emoţionat publicul, pledând pentru egalitatea în drepturi”.

Prezentă la eveniment, şefa Serviciului Evaluare Complexă Copii, din cadrul Protecţiei Copilului Suceava, Nicoleta Daneliuc, le-a urat tuturor persoanelor cu dizabilităţi „La mulţi ani!” de ziua lor, adăugând că „fiecare beneficiar este un suflet sensibil, care merită sprijinit, valorificat şi ajutat să privească cu mai mult optimism viitorul, în ciuda handicapului de care suferă”.

 

„Artişti” pentru o zi

Spectacolul a debutat cu evoluţia unui grup mixt de beneficiari de la Complexul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică şi Locuinţe Maxim Protejate Mitocu Dragomirnei, care au interpretat colinde, piese de muzică populară şi muzică uşoară. Pe scenă au urcat beneficiari de la căsuţele de tip familial Mihoveni, Şcheia şi Adâncata, de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică, Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Costâna, Centrul de Recuperare de la Zvoriştea, Complexul de servicii pentru copilul aflat în dificultate „Laurenţia Ulici” Gura Humorului, Complexul Terapeutic „O nouă viaţă” Siret, Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret şi Clubul de zi „Împreună”.

 

Expoziţie cu obiecte lucrate de persoane cu dizabilităţi

Directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, Margareta Isăilă, ne-a spus că “Deschide ochii...! Deschide inima!” a avut ca motto „Oameni egali, drepturi egale” şi acţiunea şi-a atins scopul: „conştientizarea faptului că persoanele cu dizabilităţi au aceleaşi drepturi ca şi persoanele fără dizabilităţi. Publicul a întors privirea asupra acestor oameni, i-a văzut că pot face lucruri extraordinare, dacă sunt ajutaţi, şi avem speranţa că în viitorul apropiat aceştia vor fi consideraţi oameni normali”.

La fel ca în alţi ani, cei care au ales să-i petreacă câteva ore împreună cu persoanele cu dizabilităţi, ieri, în Iulius Mall Suceava, au putut admira şi cumpăra o gamă largă de obiecte şi suveniruri realizate de acestea, obiecte prezentate în cadrul unei expoziţii.

 

Cadouri din sponsorizări

Invitaţi speciali în spectacol au fost elevul Alexandru Cozaciuc, interpreţii Sorin Filip, Ionuţ Vieru şi Formaţia ,,Dinamic Grup” Suceava, care au dăruit publicului momente de neuitat. Prin evoluţia lor, după cum a precizat Laura Bocăneţ, „invitaţii speciali au dat contur şi culoare unei speranţe, unei şanse, i-au făcut pe beneficiari să ridice fruntea sus, să privească orizontul şi să aibă încredere în ei”.

Spectacolul a fost prezentat de Radu Botezatu şi Corina Buiciuc, de la Complexul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică şi Locuinţe Maxim Protejate Mitocu Dragomirnei.

Sponsorii evenimentului au fost SC Georom Suceava, SC Omnitehnic, SC Gipatex, SC RaresAlex, Cornelia Procopiuc. Invitaţi speciali ai spectacolului: Alexandru Cozaciuc, Sorin Filip, Ionuţ Vieru şi Formaţia ,,Dinamic Grup” Suceava.

La finalul spectacolului, persoanele cu dizabilităţi au primit cadouri din partea sponsorilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de persoane cu dizabilităţi au prezentat ieri, la Iulius Mall, un spectacol de suflet.
 Vizualizări articol: 1459 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Zeci de persoane cu dizabilităţi au prezentat ieri, la Iulius Mall, un spectacol de suflet5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei