Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 oct 2012 - Anul XVII, nr. 240 (5145)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Târgul de Turism Bucovina

Şeful Grupei de Jandarmi Liteni, unul dintre ultimii olari păstrători de tradiţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Unul dintre invitaţii de la Târgul de Turism al Bucovinei care a debutat ieri în parcul din faţa Palatului Administrativ Suceava, reprezentant al oraşului Dolhasca în calitate de unic maistru olar din zona în care locuieşte, este în viaţa de zi cu zi jandarm, fiind chiar şeful Grupei de jandarmi de la Liteni.   

Plutonierul Mihai Butilă a învăţat să facă oale din lut de la bunicul său şi continuă tradiţia lucrând la o roată manuală din lemn veche de mai bine de o sută de ani.

„Fac oale din lut, exact ca acum câteva sute de ani, fără aditivi, fără întăritori, nimic mecanizat. Se calcă lutul în picioare, se lasă la uscat, nu se forţează în nici un fel meşteşugul”, a declarat plutonierul, care pe parcursul zilei de ieri a făcut numeroase demonstraţii la „roată”.

Domiciliat în Dolhasca, dar cu loc de muncă la grupa de jandarmi din localitatea vecină, Liteni, bărbatul este singurul olar din zonă. El subliniază că face olărit din argilă, şi nu din ceramică, aşa cum se practică în zona Marginea.

Munca nu este deloc uşoară şi nici nu aduce mari câştiguri, spune bărbatul, însă nimic nu contează înaintea pasiunii.

Mihai Butilă a explicat: „Existăo întreagă procedură, lutul trebuie cărat, udat, lăsat trei zile, călcat cu picioarele, iarăşi luat la mână, munca nu este deloc uşoară. Ca să o practici trebuie muncă fizică brută”. Fiul său în vârstă de opt ani ar putea fi continuatorul tradiţiei familiei, tatăl încercând deja să-i insufle micuţului pasiunea pentru arta olăritului.

Cu ajutorul Primăriei din Dolhasca, jandarmul a participat, ca olar, la târguri de promovare a turismului local şi la emisiuni TV. 

Maiorul Bogdan Cornaci, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, a declarat: „Jandarmii sunt prezenţi la Târgul de Turism pentru a asigura un climat de ordine şi siguranţă publică, dar avem şi plăcerea de a fi reprezentaţi de către colegul nostru, care a moştenit pasiunea şi tainele olăritului de la bunicul său. De asemenea, mai avem un coleg, plutonierul Vasile Tîrziu, de la Detaşamentul de Jandarmi Fălticeni, care este membru al grupului <Flori de Mălin>, din localitatea Mălini”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şeful Grupei de Jandarmi Liteni, unul dintre ultimii olari păstrători de tradiţii.
 Vizualizări articol: 2583 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Şeful Grupei de Jandarmi Liteni, unul dintre ultimii olari păstrători de tradiţii5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Oameni frumosi sunt peste tot..trebuie sa-i vezi . trimis de
(14 oct 2012, 16:37:46
Cand bunul simt si pasiunea , se afla inaintea banului si a interesului ieftin , vezi oameni adevarati , care fac cinste locului si lucrurilor cu care interfereaza.
Ca sa ai alaturi o meserie care nu are nimic cu gustul artistic ,cu un mestesug ce-ti cere indemanare , imaginatie si de ce nu talent , iti trebuie sa ai resurse personale serioase , si in asta consta valoarea personala . Probabil ca domnul Mihai Butila sunt multi anonimi pentru care cavalcada dobandirii banului si fudulia luxului sunt manifestari ale unui sindrom debil contemporan al pierderii de identitate culturala se feresc de el si de aceea sunt mai greu vizibili. Poate o frecventa mai mare a posibilitatilor de manifestare a traditiilor locale, de promovare a resurselor locale in forma lor nativa ar fi benefica si inca nu e prea tarziu , ca sa nu ne trezim cu orase cu turnulete si imnuri din manele.
Oricum manifestarea Targului de turism e un castig si relatarea de fata ne demonstreaza acest lucru.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei