Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 sep 2012 - Anul XVII, nr. 215 (5120)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cu banul jos

Zeci de copii, la mila patronului Test Prima, care refuză să predea autorităţilor o grădiniţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Viorel Juravle, patronul SC Test Prima SRL Suceava, a devenit un mic mogul local, care se joacă aşa cum vrea nu doar cu licitaţiile la care participă şi pierde, şi apoi le câştigă cu ajutorul instanţelor de judecată, ci şi cu condiţiile de educaţie a zeci de copii.

La Pătrăuţi, localitatea de baştină a lui Viorel Juravle, copiii care ar fi putut învăţa într-o grădiniţă modernă continuă să intre la cursuri într-o clădire veche şi cu probleme. Noua grădiniţă se ridică falnică la doi paşi, dar stă încuiată pentru că patronul SC Test Prima SRL nu a catadicsit s-o predea autorităţilor. Ceea ce se petrece însă cu această grădiniţă este de domeniul halucinantului, iar dacă ar dori, poliţiştii şi procurorii ar avea suficientă materie primă pentru a descoperi o grămadă de nereguli.

De partea cealaltă, Viorel Juravle aruncă toată vina în spatele instituţiilor statului, care nu au alocat toţi banii pentru lucrarea de la Pătrăuţi. Chiar şi aşa, în mod cu totul curios, timp de aproape trei ani, Juravle nu a dat în judecată beneficiarul cu care a încheiat contractul. A preferat în tot acest interval să încheie acte adiţionale, prin care valoarea iniţială a contractului a crescut cu aproape 40%, de două ori mai mult decât prevedea legislaţia din România.

 

Licitaţia, câştigată de Juravle pe 28 noiembrie 2007

În cursul anului 2007, Guvernul României a emis o hotărâre prin care a alocat fonduri în vederea realizării unor şcoli şi grădiniţe sau pentru reabilitarea altora. În judeţul Suceava erau vizate 17 obiective de investiţii, printre care şi Pătrăuţi, şi cinci unităţi şcolare care urmau să fie reabilitate. Licitaţiile au fost organizate de fiecare şcoală în parte, iar banii urmau să vină de la Ministerul Educaţiei, prin Inspectoratele Şcolare Judeţene şi apoi prin intermediul primăriilor. Un lanţ destul de lung şi sinuos, cum numai în România poate fi întâlnit.

Pentru obiectivul „Grădiniţă cu program normal” Pătrăuţi, licitaţia a fost câştigată de firma Test Prima, iar contractul pentru executarea lucrărilor a fost încheiat pe 28 noiembrie 2007. Suma cu care firma lui Viorel Juravle s-a obligat să ridice clădirea a fost de 704.050 de lei, la care se adaugă 133.769 de lei TVA, un total de 837.819 de lei.

 

Prima „lucrare” a celor de la Test Prima: un act adiţional

Conform contractului încheiat, SC Test Prima SRL avea ca termen de finalizare a lucrărilor o perioadă de opt luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Cum iarna bătea la uşă, primul lucru pe care l-au făcut cei de la Test Prima a fost acela de a încheia un act adiţional. A fost primul dintr-un şir de şapte astfel de documente, toate în favoarea firmei administrate de Viorel Juravle.

Prin actul adiţional semnat pe 28 noiembrie 2007 se arată că lucrările se sistează din cauza timpului nefavorabil.

Iarna pare să fi fost un sfetnic bun pentru Viorel Juravle, care a decis că este timpul pentru un nou act adiţional. Acesta a fost încheiat pe 26 martie 2008, iar obiectul acestuia a fost „ajustarea preţului contractului ca urmare a creşterii preţurilor elementelor constitutive ale ofertei care influenţează semnificativ costurile pe baza cărora s-a fundamentat preţul contractului”. Ajustarea urma să se facă pe baza unei formule, în care cursul euro era calculat la data de 25 octombrie 2007, deci cu o lună înainte de încheierea contractului dintre Şcoala de Artă şi Meserii Pătrăuţi şi SC Test Prima SRL. Ca o curiozitate, în ziua încheierii contractului, pe 28 noiembrie 2007, cursul valutar era deja 3,5615 de lei pentru un euro, faţă de 3,3463 de lei pentru un euro pe 25 octombrie 2007.

 

Prima creştere a preţului de construcţie a grădiniţei

În consecinţă, după două luni şi jumătate de la semnarea celui de-al doilea act adiţional apare un al treilea document de acest gen. Aşa cum era de aşteptat, obiectul actului adiţional a fost suplimentarea valorii proiectului, care a ajuns la 998.747 de lei, cu tot cu TVA. Cu alte cuvinte, valoarea contractului a crescut cu 19,2%, adică aproape limita maximă permisă de OUG 34/2006, care prevede că se pot aloca fonduri suplimentare, dar nu mai mult de 20% din valoarea iniţială.

Văzut cu sacii în căruţă, Viorel Juravle şi firma sa încep lucrările, iar acestea sunt sistate în cursul anului 2009. La acea vreme, stadiul lucrărilor era exact acelaşi ca în septembrie 2012.

Lucian Vasile Ruşti, directorul Şcolii de Arte şi Meserii din Pătrăuţi începând cu 2009, este cel care a semnat al patrulea act adiţional. În acest act, care nu este datat pe nicăieri, se menţionează că se prelungeşte durata de finalizare a lucrărilor până pe 15 decembrie 2010. Chiar şi aşa, de trei ani de zile nimeni nu a mai ridicat nici un pai la grădiniţă, iar pe muncitorii de la Test Prima nu i-a mai văzut nimeni. „De când sunt eu director, din 2009, la această grădiniţă nu s-a lucrat deloc. E păcat că stă nefolosită pentru că este aproape finalizată”, a mărturisit Lucian Vasile Ruşti.

 

Nimeni nu lucrează, dar valoarea lucrărilor creşte

Abandonată pur şi simplu de constructor în ceea ce priveşte ultimele finisaje, grădiniţa din Pătrăuţi nu a fost deloc uitată de Viorel Juravle. Dovada? Actul adiţional nr. 5, din 24 februarie 2010. Obiectul? Fireşte, suplimentarea valorii contractului de execuţie. Din condei, beneficiarul se obligă să plătească celor de la Test Prima suma totală de 1.155.730 de lei, cu 317.911 lei în plus faţă de suma licitată. Procentual, asta înseamnă că valoarea lucrărilor de execuţie s-a umflat cu aproape 40% faţă de preţul iniţial, aspect pentru care nimeni nu are vreo explicaţie logică. Şi mai ilogică este încheierea acestui al cincilea act adiţional în februarie 2010, după luni bune în care constructorul nu a mai mişcat o cărămidă pe şantierul grădiniţei de la Pătrăuţi.

 

Ploile torenţiale şi TVA-ul de 24%

Chiar dacă pe şantier a fost linişte totală, în birourile Test Prima s-a lucrat de zor. Actul adiţional nr. 5 a fost urmat de un altul. În august 2010 se încheie al şaselea document similar. De această dată se modifică durata de execuţie, până la 30 decembrie 2011, „ca urmare a ploilor torenţiale din perioada aprilie – iulie 2010”. O minciună mai gogonată decât aceasta nici că se putea găsi. Într-adevăr, la Pătrăuţi au fost probleme din cauza ploilor, dar la sfârşitul lunii iulie şi în cu totul alte zone faţă de cea unde se construieşte grădiniţa.

Şi pentru că tot s-a încheiat un alt act adiţional, nu putea fi trecută cu vederea nici creşterea cotei de TVA, de la 19% la 24%, diferenţa de bani rezultată de aici urmând să fie suportată tot de beneficiar. Şi asta în condiţiile în care de un an de zile nu se lucrase deloc pe şantierul de la Pătrăuţi.

În fine, cel de-al şaptelea act adiţional este încheiat pe 12 decembrie 2011, prin care se prelungeşte durata de execuţie până la sfârşitul acestui an.

 

Director Şcoala Pătrăuţi: „Se poate să fi fost indus în eroare”

Lucian Vasile Ruşti, directorul Şcolii de Arte şi Meserii Pătrăuţi, recunoaşte că a semnat o parte din actele adiţionale ale contractului pentru execuţia grădiniţei. „A venit la mine tot staff-ul, inclusiv domnul Văideanu de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, care a fost diriginte de şantier, dar şi domnul Juravle, de la Test Prima. Mi-au spus că e corect şi legal să încheiem aceste acte adiţionale. Se poate să fi fost indus în eroare, dar la vremea respectivă am crezut că procedez corect”, a declarat Lucian Vasile Ruşti.

Directorul Şcolii de Arte şi Meserii Pătrăuţi spune că nu s-a consultat cu un jurist înainte de a semna actele adiţionale şi speră ca această telenovelă să ia sfârşit cât mai rapid.

 

Juravle: „Poate interveniţi să ne dea şi nouă banii pentru finalizarea lucrărilor”

De cealaltă parte, Viorel Juravle reclamă că nu şi-a primit toţi banii pentru lucrările efectuate. Potrivit datelor oficiale, în conturile firmei Test Prima au ajuns 530.000 de lei, din totalul de 837.000 de lei cu cât s-a licitat iniţial. „Lucrările sunt finalizate în proporţie de 90%, ar mai fi ceva de lucru la interior pentru ca grădiniţa să fie funcţională. Noi am dat primăria în judecată pentru recuperarea banilor, dar avocata ştie mai multe”, a menţionat Juravle. Administratorul SC Test Prima SRL nu a ştiut să explice de ce a dat în judecată Primăria Pătrăuţi pentru recuperarea banilor, deşi contractul de execuţie a fost încheiat cu Şcoala de Arte şi Meserii Pătrăuţi. O altă nelămurire a fost legată de faptul că Test Prima a intentat procesul abia în acest an, deşi nu mai primise bani de mai bine de trei ani, iar lucrările erau sistate din 2009. Cu voce domoală şi răspuns la toate, Viorel Juravle a găsit şi o explicaţie: „Mi-au promis că îmi dau banii şi i-am crezut pe cuvânt”.

Referitor la actele adiţionale încheiate, administratorul Test Prima a spus că doar Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Fiscul sunt în măsură să spună dacă sunt corecte. „Organele abilitate să verifice ce e acolo. Dar dacă tot s-a apelat la dumneavoastră, poate interveniţi să ne dea şi nouă banii pentru finalizarea lucrărilor. Eu sunt mulţumit că pot face ceva în comună la mine”, s-a încheiat discuţia cu Viorel Juravle.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de copii, la mila patronului Test Prima, care refuză să predea autorităţilor o grădiniţă.
 Vizualizări articol: 2237 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
Zeci de copii, la mila patronului Test Prima, care refuză să predea autorităţilor o grădiniţă3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(14 sep 2012, 11:05:53
Din cauza unor tornade artificiale ( dezlănţuite artificial )
Am ajuns să urâm ce ’nainte iubeam
Nu urân doar fiindcă nu mai iubim (în special )
Că ’nainte aceleaşi inimi toţi aveam

Din cauza neiubirii nu mai iubim muzica
Nu mai iubim muzica nici liniştea , doar gălăgia
În gălăgie n-auzim cum ne crapă vezica
Nu vedem bulele din jurul haosului .. din România

Din cauza haosului ne-am pierdut libertatea
Problema nu-i c-am pierdut-o ci că nu vrem s-o (re)găsim
Necăutând-o societatea-şi pierde valabilitatea
Făcând ca viaţa noastră să fie un neînţeles acronim
***
Şi-astfel vortexul creat se-nchid minţi şi cărţi
(cărţi …îndeosebi de istorie şi valori umane )
Vortex ce ne-mparte-n 22 de milioane de părţi
Părţi acţionate din/de maxim 5 butoane !!!

1.1  RE: * trimis de
(14 sep 2012, 12:14:21
prea dubioase aceste articole..oare sa fie comandate de concurenta????

Si bineinteles Monitorul incasand grosolan pt acest articol!
2.   Multumit, cum sa nu... trimis de
(14 sep 2012, 12:33:21
Patroane, daca intr-adevar voiai sa faci ceva la tine in comuna, dadeai drumul la gradinita. Zeci de copii stau in maghernita aia de gradinita veche, doar pentru niste amarati de bani.
A, si inca ceva! Procesul l-a intentat abia anul asta pentru ca s-a schimbat primarul. Cu fostul era pe aceeasi lungime de unda. Sa traim bine, nu?
3.   O sa mancati laturi tot inainte! trimis de
(14 sep 2012, 15:34:00
Cum naiba nu vedeti paiul din buricul targului. Exemplu cel mai sfidator e la liceul M. Eminescu, unde mergi si vezi ca sta o cladire nefinalizata pentru aia prea mici, de cel putin 5 ani, iar papagalul asta de primar nu poate rupe pisica.
4.   Mare kk trimis de
(14 sep 2012, 21:08:01
asta nu e ala care are infectia aia de placintarie de pe universitatii?
5.   ASTA A FOST PDL trimis de
(15 sep 2012, 08:17:05
SUNT FIRME CARE NU AU MAI INCASAT BANI DIN 2008 DE LA INUNDATI.
6.   Verificati pe DAN CADARIU,fostul vice de la judet trimis de
(15 sep 2012, 09:48:28
asa este,cei de pe langa flutur au furat cat au putut.o dovada in acest sens este si marele service auto AUTOMEISTER DANADI,cu sediul in Paltinoasa,aflat intre Paltinoasa si Humor,in fata la hotel Aldi.Patron este mana dreapta a lui flutur,adica Dan cadariu fostul vice de la judet.care cica acum nu mai face politica......Acest Automeister a costat o avere si a fost construit repede,in plus clientii cam sunt la iarba verde....oare sa se faca doar afaceri cu statul????
repet,cand a intrat la consiliul judetean acest cadariu avea doar terenul cumparat,cand a iesit de la cj cladirea era gata.suntem o tara de fraieri,muncim pentru aceste gunoaie!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei