Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 aug 2012 - Anul XVII, nr. 196 (5101)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Triplă aniversare

Un sfert de secol de când Termica furnizează energie termică şi electrică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ieri s-au împlinit exact 25 de ani de când centrala de termoficare a Sucevei a început să producă energie termică şi electrică, pe 22 august 1987 fiind pus în funcţiune primul grup energetic, cu o putere de 50 MW.

Chiar de traversează una din cele mai negre perioade din istoria termocentralei, împlinirea unui sfert de secol de când furnizează energie termică şi electrică a fost marcată de conducerea Termica prin organizarea unui moment aniversar, în cadrul căruia cei care au pus temeliile actualei Termica, de la constructori la primii angajaţi, s-au întâlnit cu actualii salariaţi, dar şi cu reprezentanţii autorităţilor locale.

De altfel, evenimentul a marcat o triplă aniversare – 30 de ani de la înfiinţarea Întreprinderii Electrocentrale Suceava, 25 de ani de la producerea primului MW dat în sistemul naţional de electricitate, precum şi zece ani de la înfiinţarea SC Termica SA Suceava, prin preluarea societăţii de către Primăria Suceava.

În camera de comandă, acolo de unde sunt urmărite şi gestionate toate instalaţiile de producere şi distribuţie a agentului termic şi a energiei electrice produse în cogenerare, s-au reunit ieri o parte dintre foştii şi actualii energeticieni care şi-au dedicat o mare parte din viaţă muncii prestate acolo, cu cei care au proiectat şi au construit societatea de termoficare, timp de zece ani de trudă continuă.

Cu toţii s-au bucurat de revedere, de amintirile depănate între ei sau împărtăşite tuturor celor aflaţi în sală, inclusiv povestea mutării CET-ului de către Ceauşescu, anii grei de muncă pentru construirea centralei, la care au lucrat peste 3.000 de oameni, până la primii ani de funcţionare şi dificultăţile întâmpinate în timp. Istoria actualei Termica a fost ilustrată chiar cu o serie de fotografii din “albumul de familie” al energeticienilor suceveni.

Directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, a făcut o succintă prezentare a evoluţiei centralei care, de la înfiinţare şi până acum, a produs aproape 8,1 milioane de MWh (energie electrică), 17,4 milioane de gigacalorii (energie termică) şi a “înghiţit” 13,117 milioane de tone de cărbune, ceea ce înseamnă că aici au fost descărcate peste 260.000 de vagoane CFR de marfă.

Nu au fost uitaţi nici cei 2.287 de salariaţi care au lucrat de-a lungul timpului la CET, o parte din ei, precum fostul director general Aurel Prepeliuc, fiind prezenţi la manifestare şi povestind crâmpeie din istoria destul de zbuciumată a termocentralei care a pus Suceava pe harta energetică a ţării, a oferit mii de locuri de muncă şi, nu în ultimul rând, a produs energia electrică de care avem cu toţii nevoie, plus apă caldă şi căldură pentru suceveni.

Evenimentul a fost marcat de prezenţa prefectului judeţului, Florin Sinescu, energetician de meserie, care a mărturisit, glumind, că a vrut să se angajeze la Termica în 2004 “dar nu a fost să fie şi iată că am ajuns prefect”, a primarului Ion Lungu, care a evidenţiat două decizii luate la nivel naţional care au influenţat negativ evoluţia Termica şi a vorbit despre ofertele de privatizare, precum cea de la Daewoo. Nu au lipsit consilierii locali membri AGA sau reprezentanţii Consiliului de Administraţie. La final, cu toţii au mers în curtea întreprinderii, în faţa troiţei, unde a fost oficiată o slujbă de comemorare a celor care le-au fost colegi, dar au plecat dintre noi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un sfert de secol de când Termica furnizează energie termică şi electrică.
 Vizualizări articol: 1161 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Un sfert de secol de când Termica furnizează energie termică şi electrică2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei