Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 aug 2012 - Anul XVII, nr. 181 (5086)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Eveniment

Acrobaţii aeriene spectaculoase la mitingul aviatic de pe aeroportul din Salcea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Câteva mii de suceveni au participat sâmbătă şi duminică la un spectacol aviatic aerian oferit de unii dintre cei mai buni piloţi din România, dar şi de cvintuplul campion mondial la acrobaţii aeriene, lituanianul Jurgis Kairys. Evenimentul, „Airshow Suceava”, a fost organizat de Consiliul Judeţean Suceava, cu sprijinul Bucovina Fly Club, şi în colaborare cu Aeroclubul României, pentru a marca împlinirea a 50 de ani de la deschiderea Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava. Timp de două zile, pista aeroportului sucevean a fost ocupată de avioanele Aeroclubului României, ale piloţilor de la Bucovina Fly Club, demonstraţiile aeriene ale acestora atrăgând un public numeros, atât din Suceava, cât şi din judeţele învecinate.

Deşi căldura de afară a fost aproape insuportabilă, sucevenii au stat de la începutul şi până la finalul demonstraţiilor aeriene, fiind răsplătiţi cu un spectacol aviatic excepţional, iar acrobaţiile făcute de piloţi i-au ţinut pe toţi cu sufletul la gură. Piloţii care şi-au dus avioanele până la limitele lor extreme i-au încântat pe suceveni cu lupinguri, lupinguri cu răsucire, „tonouri”, zboruri pe o aripă, treceri la joasă înălţime, intersecţii de avioane, ranversări (întoarceri la 180 de grade), zboruri cu roţile în sus, ruperi de formaţii, coborâri în vrie, atunci când avionul descrie spirale în timp ce se află în cădere. La toate acestea s-au adăugat demonstraţiile cu planorul, dar şi demonstraţiile paraşutiştilor din lotul naţional. Aceştia au prezentat publicului demonstraţii de zbor individual, dar şi suprapuneri de trei paraşute.

La începutul spectacolului aviatic, de pe pista aeroportului au decolat două avioane Icarus, pilotate de Daniel Dobre şi Mihai Panait, de la Aeroclubul României, aceştia fiind urmaţi de piloţii suceveni Daniel Mitric şi Vasile Dumitriu, care au oferit o demonstraţie de zbor cu două avioane Savage.

Fără doar şi poate, una dintre senzaţiile spectacolului aerian de sâmbătă şi duminică a fost pilotul Mihaela Olteanu, singura femeie care face parte din lotul naţional de acrobaţie, „Şoimii României”. Acrobaţiile aeriene făcute de Mihaela Olteanu cu un avion Extra 300 au ţinut publicul cu sufletul la gură, la final ea fiind aplaudată îndelung de cei prezenţi. „Este un sport atractiv pentru toată lumea. Atunci când zbori trebuie să fii efectiv atent la ce faci. Şi dacă reuşeşti să te concentrezi asupra lucrurilor pe care le ai de făcut în avion, da, este posibil să zboare şi o fată”, ne-a spus Mihaela Olteanu, care le-a oferit sucevenilor un zbor de înaltă acrobaţie, cu tonouri, lupinguri sau tonouri rapide.

 

 „Iacării Acrobaţi” şi piloţii George Rotaru şi Cătălin Prunariu, aplaudaţi îndelung de publicul sucevean

„Iacării Acrobaţi”, formaţia piloţilor Ion Postolache şi Dan Ştefănescu, au continuat seria demonstraţiile aeriene extraordinare de pe aeroportul din Suceava. Piloţi de linie, dar având ca pasiune acrobaţiile aeriene, Ion Postolache şi Dan Ştefănescu au încântat publicul cu lupingurile, încrucişările, zborurile la joasă înălţime şi ruperile de formaţie, făcute cu cele două avioane IAC 52. 

După spectacolul „Iacărilor Acrobaţi”, cerul Sucevei a fost ocupat de avioanele pilotate de directorul Aeroclubului României, George Rotaru, şi de Cătălin Prunariu, fiul astronautului român Dumitru Prunariu. Membri ai lotului naţional al României de acrobaţie aeriană, cei doi au oferit un spectacol extraordinar, în care avioanele au fost duse până la puterea lor maximă, iar zborurile pe spate la joasă înălţime, intersectările, zborurile la distanţă de jumătate de metru între avioane, tonourile efectuate de aceştia au demonstrat din plin profesionalismul acestora. Cei doi le-au oferit spectatorilor posibilitatea să vadă o acrobaţie extrem de dificilă, „uncraft”, un drift executat cu avionul, o manevră care se execută cu comenzile avionului încrucişate.

După zbor, Cătălin Prunariu ne-a spus că îl bucură faptul că participă în cele din urmă la un spectacol aviatic pe aeroportul din Suceava. „Sper să se permanentizeze şi aici acest tip de manifestări”, a spus acesta. Întrebat de ce continuă să facă acrobaţii aeriene, deşi este şi pilot de linie, Cătălin Prunariu ne-a declarat că „într-adevăr sunt şi pilot instructor la Tarom. Dar cu asta am început, cu acrobaţiile aeriene, şi mi-au rămas în suflet. E o boală care nu se vindecă niciodată. E vorba despre plăcerea pură de a zbura. Aici te contopeşti cu avionul”.

 

Sucevenii au putut să vadă o legendă a acrobaţiilor aeriene, lituanianul Jurgis Kairys

La spectacolul aviatic de sâmbătă şi duminică de pe Aeroportul „Ştefan cel Mare”, sucevenii au avut posibilitatea să vadă o adevărată legendă în acrobaţiile aeriene, multiplul campion mondial Jurgis Kairys. Deşi are peste 60 de ani, acesta rămâne dintre cei mai buni piloţi de acrobaţii aeriene, iar faptul că prima ediţie a spectacolului aviatic de la Suceava a beneficiat de prezenţa acestuia reprezintă fără doar şi poate un lucru extraordinar, în primul rând pentru publicul prezent. Întoarcerile pe o aripă, tonourile, coborârile în vrie sau momentele în care avionul lui Jurgis Kairys părea că este pur şi simplu suspendat în aer au făcut ca demonstraţia acestuia să fie cel mai apreciat moment al spectacolului aerian de pe aeroportul din Salcea.

După ce şi-a încheiat demonstraţia făcută singur, Jurgis Kairys s-a întors pe cerul Sucevei la bordul avionului său IAC 52 împreună cu cei doi piloţi de la „Iacării Acrobaţi”. Împreună, cei trei se numesc „Bandiţii Aerului”, iar acrobaţiile făcute de aceştia au culminat cu desenarea cu fum a unei imense inimi, „săgeata” care o străpunge fiind trasată de avionul condus de Jurgis Kairys. Mai trebuie spus că acesta este şi antrenorul lotului naţional al României de acrobaţii aeriene.

Spectacolul de pe Aeroportul „Ştefan cel Mare” din Salcea au fost completate şi de demonstraţiile de karting, de cursele de motociclete şi de maşini, care s-au desfăşurat pe pistă. Seara zilei de sâmbătă s-a încheiat cu cele două concerte susţinute de formaţiile Odyssey şi Partizan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Acrobaţii aeriene spectaculoase la mitingul aviatic de pe aeroportul din Salcea.
 Vizualizări articol: 1827 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Acrobaţii aeriene spectaculoase la mitingul aviatic de pe aeroportul din Salcea5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei