Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 aug 2012 - Anul XVII, nr. 179 (5084)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Îngrijorare

Familiile ortacilor blocaţi în mina de uraniu se tem pentru viaţa şi sănătatea celor aflaţi în subteran

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Greva ortacilor din mina de uraniu de la Crucea a intrat deja în a treia zi. Cu fiecare oră care trece, îngrijorarea celor de acasă creşte, iar asta se citeşte pe chipul celor care aşteaptă veşti din subteran. Cum la exploatarea de la Botuşana semnalul la telefonul mobil este inexistent, familiile minerilor care au decis să se blocheze în adâncuri află doar trunchiat ce se petrece. Despre un contact cu soţii, taţii sau fiii care îşi cer drepturile în condiţii vitrege nici nu poate fi vorba, aşa că singura speranţă a rămas în Cel de Sus.

 

Şi-a văzut soţul la televizor

Doina Dumbravă este una dintre femeile care şi-a văzut soţul plecând la muncă miercuri la amiază, iar de atunci nu a mai luat legătura cu el. A aflat că a intrat în grevă şi s-a blocat în subteran de la televizor, de la ştiri. „Aseară (n.a. – miercuri seară) nu a venit acasă. Nu am putut dormi toată noaptea de grijă. Ştiu că se plăteşte puţin la mină, iar asta se vede şi în familia noastră, că banii ne ajung tot mai greu”, a povestit soţia lui Gavril Dumbravă.

Imediat ce a aflat că soţul ei a rămas în subteran, Doina Dumbravă a căutat pe cineva care avea drum spre mină pentru a-i trimite soţului apă şi alimente. Îl ţinea în braţe pe copilul de 1 an şi 2 luni, un suflet care nu ştie să vorbească, dar care trebuie îngrijit şi crescut. Salariul de 1.200 de lei pe care Gavril Dumbravă îl câştigă după ce-şi riscă viaţa în subteran şi în mediul radioactiv este extrem de puţin pentru a întreţine o familie.

 

O altă casă, aceeaşi îngrijorare

Îngrijorarea este la fel de mare şi în casa familiei Horgot, din Stulpicani. Maricica, soţia lui Nicolae, miner blocat în adâncuri alături de colegii săi, se perpeleşte şi încearcă să afle ce se petrece sus, la Botuşana. „El este închis acolo şi e normal să fiu îngrijorată. Şi copiii au întrebat de el şi nu am ştiut să le spun prea multe. Sper să se termine cu bine”, a oftat Maricica Horgot.

La tot pasul, prin Stulpicani vestea că ortacii au întrerupt lucrul şi s-au blocat în subteran este primită cu prudenţă. Oamenii le dau dreptate minerilor şi speră ca mina să nu se închidă, pentru că reprezintă singurul loc de muncă din zonă. Chiar şi aşa, sătenii spun că salariile pe care minerii le primesc sunt mizerabile, în comparaţie cu condiţiile de muncă şi riscurile la care se expun.

 

„Mă uit pe uliţă şi sper să-mi văd nepotul venind acasă”

Toţi cei care au avut o rudă la mină ştiu ce greu se lucrează acolo şi care sunt riscurile la care se expun. Verginia Dobrovolschi este din Valea Molidului şi, la cei peste 70 de ani pe care îi are, a văzut multe. Din păcate, unele au făcut-o să sufere. Aşa s-a întâmplat şi când i-a murit soţul, fost minier şi care s-a stins după ce picioarele l-au lăsat. „De la mină, de unde din altă parte să i se tragă?”, s-a întrebat Verginia Dobrovolschi.

Acum stă cu aceeaşi grijă, de astă dată pentru nepotul ei, Cătălin.

„Mă uit pe uliţă şi sper să-mi văd nepotul venind acasă. Dar nu doar după el mă uit, ci după toţi oamenii care lucrează la mină”, a mărturisit bătrâna aflată în cârje.

 

Uraniul care înmoaie orice rezistenţă

Munca în mediul radioactiv se cunoaşte încet, încet la aproape toţi cei care au lucrat într-o mină de uraniu. După un anumit număr de ani petrecuţi în subteran şi după doza zilnică încasată, organismul slăbeşte. Primele simptome ale iradierii sunt căderea părului, a dinţilor, iar mai apoi se poate ajunge chiar şi până la cancer.

Doina Dumbravă spune că după 20 de ani de minerit, din care opt la uraniu, soţul ei, Gavril, reclamă deja o serie de probleme de sănătate. „Transpiră mai repede şi mai mult, acuză că îl doare inima, îl dor plămânii, cam asta e ce simte el”, a povestit femeia.

Şi din mină pericolul iradierii este expus la fel. Ioan Goguş, din Crucea, are 44 de ani, din care jumătate şi i-a petrecut în subteran. Bărbatul reclamă că biletele de tratament pe care ortacii le aveau cândva au dispărut, iar pentru a merge la un sanatoriu sau la un spital totul trebuie făcut din surse proprii. „De unde să mai dai bani la spital când abia ai ce mânca? Cu salariile noastre nu poţi să faci nimic. Iar când mergi la spital te trimite la rezervă, că eşti iradiat”, a concluzionat Ioan Goguş.

 

Condiţii inumane în subteran pentru minerii protestatari

Aflaţi în galeria principală care duce spre subteran, la aproximativ 500 de metri de aerul curat, minerii trăiesc în condiţii extreme. Şi-au amenajat pe jos nişte culcuşuri unde se odihnesc şi aşteaptă ca cineva de la Bucureşti, din Ministerul Economiei sau din Guvern, să le acorde atenţie şi să le rezolve doleanţele.

Apa atinge aproximativ 20 de centimetri, iar pe buştenii aduşi de afară au instalat nişte scânduri pe care îşi mai odihnesc din când în când oasele. Temperatura nu depăşeşte 10 grade Celsius, iar umezeala îţi intră pur şi simplu în tot corpul. În plus, există şi riscul de expunere îndelungată la radiaţii. Nimic nu-i poate convinge însă pe mineri să renunţe.

„Nu plecăm de aici sub nici o formă. Chiar de o fi să dormim pe jos, în apă, şi să ne iradiem, nu ieşim la suprafaţă. Nu mai putem trăi ca până acum, cu salariile astea de mizerie”, au tunat într-un glas minerii blocaţi în subteran la Botuşana.

 

Ce vor minerii

Revendicările salariaţilor au vizat creşterea salarială cu 30% pentru personalul din subteran, acordarea a trei premii anuale în valoare de câte 800 lei, actualizarea sporului de pericol, acordarea hranei zilnice în sumă de 15 lei, acordarea tichetelor de masă neimpozabile, acordarea tichetelor cadou de 300 lei şi creşterea sporului de radiaţii la 30%.

Imediat după ce minerii s-au blocat în subteran, prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, a trimis la faţa locului o ambulanţă cu paramedic, dar şi cadre ale Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava şi ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

“Vom întreprinde toate măsurile necesare pentru ca viaţa protestatarilor să nu fie pusă în pericol şi vom face demersurile necesare pentru a stabili un dialog constructive între cele două părţi”, a declarat prefectul Florin Sinescu.

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Suceava, numărul minerilor blocaţi în subteran este în jurul cifrei de 300.

 

Sindicaliştii de la Feldioara îşi oferă sprijinul pentru colegii de la Crucea

Vestea acţiunii de protest a minerilor de la Botuşana şi Crucea a ajuns şi la Feldioara, acolo unde minereul extras din judeţul Suceava este prelucrat şi trimis apoi la Cernavodă. Iulian Balea, secretarul unuia dintre cele două sindicate, a declarat că toţi cei 500 de oameni de la Feldioara sunt solidari cu colegii din judeţul Suceava. „Pe această cale vreau să le transmit că dacă au nevoie de ceva, îi ajutăm cu cea mai mare plăcere. Nemulţumirile noastre sunt la fel de mari ca ale colegilor de la Crucea şi nu excludem să declanşăm şi noi o acţiune de acest fel”, a precizat Iulian Balea.

 

Un director din Ministerul Ecomoniei, aşteptat la Botuşana

Conform preşedintelui Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu, administraţia nu a putut rezolva revendicările greviştilor legate de majorarea salariilor, astfel încât protestul continuă. Marin Condescu a mai spus că un director din Ministerul Economiei, Sorin Găman, este aşteptat astăzi dimineaţă la mina Botuşana - Crucea pentru a discuta cu reprezentanţii greviştilor despre revendicările acestora.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Familiile ortacilor blocaţi în mina de uraniu se tem pentru viaţa şi sănătatea celor aflaţi în subteran.
 Vizualizări articol: 1120 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Familiile ortacilor blocaţi în mina de uraniu se tem pentru viaţa şi sănătatea celor aflaţi în subteran5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei