Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 iul 2012 - Anul XVII, nr. 166 (5071)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Se întâmplă în România

Investiţie demarată fără vreo autorizaţie şi fără surse de finanţare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

România a devenit ţara tuturor posibilităţilor. Recent, Federaţia Română de Bob şi Sanie s-a angajat să găzduiască o etapă de Cupa Europei, în martie 2013, şi Campionatul Mondial de Juniori din 2014 la sanie de stradă. Competiţiile ar urma să se deruleze la Vatra Dornei şi ar fi o premieră pentru România.

Partea hazlie abia urmează. Pârtia pe care urmează a avea loc aceste concursuri nici măcar nu există, deşi termenul până la prima competiţie este de numai opt luni.

În stilul hei-rup-ist tipic românesc, în parcul central din Vatra Dornei, pe o suprafaţă de opt hectare, au demarat acum câteva săptămâni o serie de lucrări la ceea ce se vrea viitoarea pârtie de sanie de stradă. Nimeni nu ştie însă cum au început lucrările în lipsa unei autorizaţii emise de Primăria Vatra Dornei. La fel de bizară este şi lipsa surselor de finanţate pentru acest obiectiv. Declaraţiile celor implicaţi în acest proiect sunt fie contradictorii, fie nu au legătură cu realitatea.

 

Pentru pârtia de sanie de stradă de la Vatra Dornei nu este alocat nici un leu

Singurul lucru cert în toată povestea este că se vrea ceva. Cu ce şi în ce condiţii sunt probleme la care mai mult se ridică din umeri în locul unor explicaţii coerente.

Florin Ţicu, secretarul general al Federaţiei Române de Bob şi Sanie, a recunoscut franc ieri că în acest moment nu este alocat nici un leu pentru investiţia de la Vatra Dornei. Chiar şi aşa, optimismul lui Ţicu este debordant: „Sursele de finanţare vor fi Agenţia Naţională pentru Sport şi Tineret şi Consiliul Judeţean Suceava. E drept că la ANST nu sunt prinşi bani în buget pentru această investiţie, dar am primit promisiuni că la rectificativ se vor aloca fonduri. În ceea ce priveşte autorităţile de la Suceava, săptămâna trecută am avut discuţii cu preşedintele Consiliului Judeţean, domnul Nechifor, care ne-a asigurat că vom primi tot sprijinul”, a declarat Florin Ţicu.

De partea cealaltă, Cătălin Nechifor recunoaşte că a avut o discuţie cu cei de la Bucureşti, dar a nuanţat lucrurile. „Nu mi-au spus că e vorba de o finanţare, ci de o colaborare. Le-am cerut o serie de documente oficiale cu privire la ce doresc să facă la Vatra Dornei, dar până acum nu am primit nimic”, a arătat Nechifor.

 

Suma estimată pentru investiţie: 70.000 de euro

Lipsa resurselor financiare pentru a duce la bun sfârşit această investiţie a fost confirmată şi de Octavian Pungovschi, preşedintele Clubului Sporturilor de Iarnă din Vatra Dornei. Acesta a ţinut să arate că cheltuielile nu vor fi foarte mari, iar investiţia va avea o valoare de circa 70.000 de euro, „cu tot cu dotări”.

„Suntem în mare grabă şi urmează să primim bani de la Minister şi de la Consiliul Judeţean Suceava. Este posibil ca o parte din bani să vină şi din sponsorizări”, a plusat Pungovschi lista posibililor „investitori”.

 

Bani nu sunt, dar lucrările au demarat. Fără nici o autorizaţie.

Paradoxal, deşi toată lumea recunoaşte că prin conturi bate vântul, la Vatra Dornei se lucrează. Pe dealul din zona parcului central s-au făcut defrişări, buldozerul a muşcat din pământ pentru a face loc viitoarei pârtii de sanie de stradă.

În ceea ce priveşte autorizaţia de construcţie, trei oameni diferiţi au avut puncte de vedere diferite, semn că acolo ceva nu este în regulă.

Ilie Boncheş, primarul din Vatra Dornei, a declarat că nu ştie exact ce se petrece pe locul viitoarei pârtii, dar va verifica peste câteva zile. „Eu ştiu că există o autorizaţie emisă în urmă cu câţiva ani, în baza căreia s-au început acum lucrările”, a mărturisit Boncheş.

Secretarul general al Federaţiei Române de Bob şi Sanie a ridicat din umeri la această întrebare, în timp ce preşedintele Clubului Sporturilor de Iarnă din Vatra Dornei a venit cu o versiune care sfidează realitatea.

„Nu există autorizaţie de construcţie de la primărie, pentru că nu am început nici o lucrare”, a declarat Octavian Pungovschi. Fotografiile spun însă cu totul şi cu totul altceva.

 

Cu ce autorizaţie a fost păcălit primarul din Vatra Dornei

Autorizaţia de care vorbeşte primarul Ilie Boncheş este de fapt un acord încheiat în cursul anului 2006 între conducerea de atunci a Primăriei Vatra Dornei şi Agenţia Naţională pentru Sport. La vremea respectivă, cele două instituţii au ajuns la un acord privind construcţia unei pârtii de bob-sanie, dar, atenţie, pentru sporturile olimpice, nu pentru cele care s-ar putea să devină olimpice. Potrivit protocolului, Primăria Vatra Dornei transmitea dreptul de administrare către Agenţia Naţională pentru Sport, respectiv Clubul Sporturilor de Iarnă, pentru o suprafaţă de 8,4 hectare. Numai că, o clauză din acord spunea că lucrările trebuie începute în termen de trei ani şi finalizate în maxim cinci ani de la semnare, în caz contrar terenul urmând să revină în administrarea Primăriei Vatra Dornei. Ori, din 31 octombrie 2006 şi până acum au trecut aproape şase ani, iar lucrările nu numai că nu s-au finalizat, dar abia sunt demarate. În aceste condiţii, apare întrebarea legitimă cum s-au făcut defrişările şi lucrările din parcul central din Vatra Dornei pe un teren public.

 

Şase sportivi legitimaţi la nivel naţional în sportul de sanie de stradă

Şi utilitatea acestei investiţii poate fi pusă sub semnul întrebării, având în vedere numărul celor care practică sania de stradă. Deşi se află în structurile de conducere ale Federaţiei Române de Bob şi Sanie, Florin Ţicu nu a dorit să spună cifra exactă a sportivilor legitimaţi. Dacă nu este la curent, îi împrospătăm noi memoria: este vorba de şase sportivi legitimaţi. În schimb, Ţicu a adus argumente de ordin emoţional.

„Aceste baze pe care le înfiinţăm vor duce la creşterea numărului de sportivi. Toate cluburile au fost mobilizate să practice acest sport, care peste câţiva ani va deveni disciplină olimpică. Noi suntem la începuturi şi contează că avem sprijinul Federaţiei Internaţionale de Bob şi Sanie, ai cărei reprezentanţi ne-au spus că la Vatra Dornei sunt condiţii perfecte pentru sporturile de mare anvergură. Şi până la urmă şi dumneavoastră, ca ziarist, ar trebui să sprijiniţi organizarea unor competiţii internaţionale în judeţul unde locuiţi”, a declarat Florin Ţicu.

 

O pârtie similară există la Cârlibaba

La doar 30 de km de Vatra Dornei, la Cârlibaba, există deja finalizată în proporţie de aproximativ 80% o pârtie de sanie de stradă, pârtie care a găzduit şi o etapă de campionat.

Întrebat de ce nu a sprijinit finalizarea acestei investiţii de la Cârlibaba, secretarul general al Federaţiei Române de Bob şi Sanie a răspuns: „Nu există locuri de cazare pentru o competiţie de nivel european sau mondial”.

Absolut corect, dar întrebarea este de ce Octavian Pungovschi, preşedintele Clubului Sporturilor de Iarnă din Vatra Dornei, a susţinut şi promovat construcţia unei pârtii la Cârlibaba şi nu a făcut demersurile necesare pentru ca investiţia să fie realizată la Vatra Dornei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Investiţie demarată fără vreo autorizaţie şi fără surse de finanţare.
 Vizualizări articol: 3055 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 10 voturi
Investiţie demarată fără vreo autorizaţie şi fără surse de finanţare4.6510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(19 iul 2012, 11:08:34
De ce tablourile foarte urâte se vând foarte scump ?
De ce pe centura politicii şi bărbaţii-şi ridică fusta ?
De ce coregrafia vieţii e tot timpu-n ..contratimp ?
De ce vorbim “preţios” prin cuvinte la 1 leu bucata ?

De ce normalitatea a devenit normal de anormală ?
De ce inconsecvenţa a devenit constant .. constantă ?
De ce sacrificarea în numele oportunismului e reală
Iar loja omului cumsecade e tot timpul goală ???

De ce atâte alacrimi strivite-n dinţi încleştaţi de ură ?
De ce a dispărut cea din urmă urmuliţă de etică ?
De ce (şi cui foloseşte) o astfel de-ntorsătură ?
De ce “de ce”-ul nu mai rezonează-n liră poetică ?

De ce “te iubesc”-ul e-nconjurat mereu de interes ?
De ce facebook-ul ţi-e full da’ eşti singur şi singular ?
De ce accepţi totul şi de ce … ( MAI ALES ) …
Ai ales să nu te-ntrebi DE CE … ( nici măcar ) ?!?!
1.1  RE: * trimis de
(19 iul 2012, 16:31:38
Bai ABCDAR,clubul de poezie e putin mai incolo!
1.2  RE: * trimis de
(19 iul 2012, 18:13:22
"Băi" e o staţiune , bah , asta-i vrut să spui ?
şi-apoi ... ce-ai înţels tu din tot ce mai sus scrie ?
cercetează-te mai detaliat .. în moalele capului
sau cetitu' ( pentru tine) e curată barbarie ?!happy

2.   Intradevar.... trimis de
(20 iul 2012, 11:08:40
Va mirati ca pt o pârtie ,din Vatra Dornei -" nu există proiect si nici fonduri ! Vatra Dornei , perlă a Moldovei- ar deveni -dacă s-ar vrea ,dacă s-ar deschide si alte proiecte . Auzeam la stiri că si celebra statiune e in paragină... .Dar la noi ca la nimenea.Intâietate au proiectele cu is de " mită".Dacă cineva vrea să facă un magazin pe un "peetic" de iarbă - oriunde in oras obţine autorizaţie...daca vrea să-si măreasca chioşcul existent pe domeniul public- obţine autorizatie,daca nea Caisa vrea sa-si faca casă intre blocuri obtine autorizatie ; dacă nea Vulpe vrea sa dărâme acoperişul existent al unui bloc pt a inălţa incă un etaj fără despăgubirea locatarilor .. doar ca vrea "el" si muschii lui -să mai adune ceva bani din vanzarea noilor apartamene-imediat are proiect si obtine autorizatie.... Asta e viata ! Dacă nimeni nu-i tras la răspundere ...intră la banuieli si oamenii cinstiti din conducere...uscături sunt peste tot...Poate or fi si exceptii...acolo unde a avut omul teren,acolo isi face casa sau vinde...dar restul ... cum obtin,autorizatie pt proiecte absurde ..daca de la inceput se vede:bomba" ce e gata sa explodeze? Dar cate aud ca se intampla in Romanica noastra ...mă mir că pe unii ,ii mai ţine pământul ...si nu le+au ajuns incă blestemele oamenilor..

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei