Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 iul 2012 - Anul XVII, nr. 164 (5069)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   17 imagini |   ø fişiere video

Infotour

Vatra Dornei, destinaţie de vacanţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria Vatra Dornei a organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, prin Direcţia de Turism, Cultură, Sport şi Salvamont, un Infotour, având ca scop promovarea zonei Ţara Dornelor. Activităţile s-au desfăşurat pe patru componente, turism cultural, turism balnear, turism activ şi agroturism

În prima jumătate a zilei de vineri, organizatorii au oferit participanţilor posibilitatea de a vizita oraşul, bazele de tratament, cele 12 expoziţii permanente din cadrul Muzeului Etnografic şi interioarele tradiţionale care ilustrează viaţa casnică a ţăranilor bucovineni şi Muzeul de Ştiinţele Naturii şi Cinegetică, unde au fost prezentate bogăţia florei şi faunei din zona dorneană.

 

Din această săptămână,turiştii sunt invitaţi gratuit la via ferrata pe râul Dorna

Din această săptămână, turiştii sunt invitaţi gratuit la via ferrata pe râul Dorna.

Aşa cum am aflat de la Petrică Ariciuc, şeful Serviciului Salvamont, via ferrata înseamnă traversarea râului Dorna pe două cabluri paralele în plan vertical, pe o distanţă de 62 de metri, suspendaţi deasupra râului Dorna.

„Este o senzaţie plină de adrenalină, pentru că la mijloc corzile încep să se clatine destul de tare, iar cei care vor să practice acest sport mai pot fi <ajutaţi> şi de colegii care zgâlţâie destul de tare de coarda superioară. Când sunt copii pot merge trei, este distractiv, facem concursuri, iar când sunt adulţi pot traversa concomitent două persoane”.

 

Varietate mare de opţiuni pentru turişti

În Ţara Dornelor, turiştii pot alege dintr-o varietate mare de opţiuni: cicloturism, escaladă – alpinism, nordic walking, paintball, schi, ATV, river – rafting, tiroliană.

Sâmbătă s-a făcut river rafting pe o distanţă de peste patru kilometri.

„Am făcut un traseu de patru kilometri, asta înseamnă mai puţin de jumătate din traseul clasic de 11 km. Atunci când apa este mare, gradul de dificultate este între 2,5 – 3, în zona Toance. Acum avem un grad de dificultate de maxim 1, acum oricine poate merge pe apă fără a exista un pericol, ne-am mai oprit puţin şi în bolovani. Se poate face body-rafting (plutire în torent datorită flotabilităţii echipamentului) cu ajutorul vestei de salvare. Este un peisaj deosebit, o zonă foarte frumoasă. Pentru cei care vor să meargă mai mult se poate pleca chiar din Vatra Dornei, cu condiţia să fie apă destulă. Până aici sunt 45 de kilometri, în zona Cheilor Zugreni trebuie luată barca în mână şi ocolit pe mal, pentru că este un baraj. Turiştii pot să afle despre rafting pe râul Bistriţa de pe internet sau, dacă sunt în Vatra Dornei, sunt puncte de informare turistică. Însă orice structură de primire turistică funcţionează ca punct de informare, pentru că are tot interesul ca turistul ajuns în pensiune să mai stea o zi două pentru un rafting, o plimbare cu barca, o plimbare cu calul pe munte, bicicletă, drumeţie montană, tratament balnear. Şi atunci durata sejurului să nu mai fie de două nopţi, să fie de patru, cinci. Sunt mai multe firme care fac rafting pe râul Bistriţa. Capacitatea maximă de transport pe apă, dacă se unesc cele trei bărci, ar fi de 60 de persoane, iar numărul minim recomandat este de şase”, a spus Petrică Ariciuc.

 

Salvamontiştii au adus la Vatra Dornei un nou mod de distracţie, paintball-ul

La capătul traseului telescaunului, tinerii şi vârstnicii şi-au pus în valoare inteligenţa şi capacitatea de concentrare şi au concurat de la egal la egal în atacul unei anumite zone sau al unui punct fixat pe unul din copacii de pe terenul în care s-a desfăşurat întrecerea de paintball.

Aşa cum am aflat de la organizatorii întrecerii, acest sport întăreşte spiritul de echipă, iar practicanţii se pot elibera de stres.

 

Turism ecvestru

Turiştii sunt invitaţi alături de instructorii profesionişti să înveţe arta călăriei în manej şi în afara acestuia, cu cai foarte bine antrenaţi şi echipament de protecţie adecvat. Apoi, însoţiţi de localnici sau instructori, pot face excursii călare pe trasee scurte, cu o durată între una şi trei ore, cu grad redus de dificultate, în cea mai mare parte cu calul la pas.

Pentru călăreţii cu un pic de experienţă şi dorinţă de a descoperi ceva nou şi care au deprins deja mersul corect la pas şi la trap se organizează excursii călare pe trasee montane de o zi în Rezervaţia geologică “12 Apostoli” sau Călimanul Cerbului, dar şi în alte locuri deosebite din munţii Călimani.

Pentru călăreţii cu ceva experienţă, rezistenţă şi mult spirit de aventură, organizatorii au pregătite excursii ecvestre de două-şase zile, cu grad mediu şi ridicat de dificultate, cu cazare la cort, cabană sau pensiune cu mâncare la ceaun sau grătar.

 

Tiroliană pe Platoul Runc

Participanţii la Infotour, la care s-au adăugat turiştii aflaţi în zonă au avut ocazia să încerce tiroliana într-un spaţiu special amenajat pe Platoul Runc.

Salvamontiştii i-au invitat “pe cei mai tari de inimă”să savureze o porție de adrenalină la maxim, astfel încât cel mai tânăr practicant a fost un puşti de 14 ani, cei mai vârstnici apropiindu-se de 70 de ani.

Înălţimea de la care s-au făcut săriturile a fost de 15 metri, coborându-se pe corzi 85 de metri până la trei metri deasupra nivelului solului, cei care au sărit fiind frânaţi de o coardă, astfel încât oprirea să se facă în siguranţă.

 

Mâncare specifică stânei

Şi cum efortul necesită şi o alimentaţie sănătoasă, participanţii la Infotour au făcut o oprire la stână, unde au avut ocazia să deguste din preparatele specifice stânei, brânză şi miel la ceaun.

Ultimul popas din cadrul Infotourului a fost la Pensiunea agroturistică Poiana, unde participanţii au avut parte de bucate tradiţionale, dar şi de un păstrăv la grătar crescut chiar din păstrăvăria proprie a administratorului, Dănuţ Candrea.

Cristi Săsărman, coordonator tehnic al proiectului, a declarat: „Proiectul <Promovarea produsului turistic Ţara Dornelor> este cu finanţare europeană şi presupune promovarea a tot ceea ce poate oferi zona noastră. Proiectul se derulează pe parcursul a 18 luni şi se încheie în luna ianuarie 2013. Până în prezent au fost realizate un studiu de marketing, 5.000 de ghiduri turistice, bilingve, trei filme de prezentare pentru turismul balnear, turismul cultural şi turismul activ în limbile româna, franceză, engleză, germană, 15.000 de flaiere, pe cele trei tipuri de turism, un portal de promovare a Ţării Dornelor, un stand modular cu care participăm la târguri de turism regionale, naţionale şi internaţionale”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vatra Dornei, destinaţie de vacanţă.
 Vizualizări articol: 1364 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Vatra Dornei, destinaţie de vacanţă4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei