Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 iul 2012 - Anul XVII, nr. 164 (5069)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Ca un blestem

Grindina a făcut ravagii în judeţ, de două ori într-o săptămână

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Agricultura judeţului a fost grav afectată în această lună, după ce două  furtuni foarte puternice, însoţite de căderi de grindină pe suprafeţe întinse, au distrus mii de hectare de teren agricol. După grindina căzută la începutul săptămânii trecute, cu precădere în zona Bălcăuţi-Grămeşti, în noaptea de 15 spre 16 iulie (duminică spre luni) furia naturii a fost şi mai puternică, gheaţa căzând din nou în zona Bălcăuţi-Grămeşti, dar şi la Vicov, Straja, o parte din Frătăuţi şi în satul Vicşani, comuna Muşeniţa.

 

„Am 1.387 de hectare distruse şi o pierdere de cam un milion şi jumătate de euro”

O evaluare exactă a pagubelor nu a fost încă realizată de autorităţi, însă comuna Bălcăuţi pare a fi cea mai afectată, cel puţin în ceea ce priveşte terenurile agricole distruse.

Unul dintre cei mai mari cultivatori de teren din judeţ, Ilie Homeniuc, patronul SC Prodimpex SRL Bălcăuţi, se află într-o situaţie extrem de delicată. Aproape tot ce a cultivat în acest an este compromis. 

Ilie Homeniuc a declarat: „Acum o săptămână a mai bătut o dată gheaţa, dar mai era o speranţă, porumbului nu i s-a retezat inima, cum zicem noi. Acum (n.r. în noaptea de duminică spre luni) l-a făcut praf, sperăm să mai recuperăm ceva din rapiţă, dar, după ce a fost lovită a doua oară, nu cred că mai e nimic de recuperat. În comuna Bălcăuţi au fost lovite de gheaţă cam 3.500 de hectare, din care 1.387 le am numai eu. Am 1.387 de hectare distruse şi o pierdere de cam un milion şi jumătate de euro”, a declarat cultivatorul, aflat într-o situaţie cu care nu s-a mai confruntat niciodată.

 

Un agronom cu experienţă spune că furia naturii este fără precedent

Cultivatorul s-a plâns că poliţele de asigurare care să asigure despăgubiri serioase sunt foarte costisitoare şi a dat de înţeles că nu are de unde să-şi recupereze imensa pagubă.

Lângă el se afla inginerul Ioan Cira, un om cu zeci de ani de experienţă în agricultură. 

„Am umblat toată ţara asta, am 50 de ani de agronomie, dar nu am mai văzut aşa ceva, să dispară tot, să nu mai rămână nimic din cultură. Sunt nenorociţi săracii oameni”, a spus Ioan Cira.

 

Gheaţa cât oul de găină a distrus acoperişurile şi faţadele caselor

Foarte puternic a lovit gheaţa şi în zona Falcău-Straja, precum şi la Vicşani.

Ilie Ziup, din Straja, a descris minutele de coşmar din noaptea de sâmbătă spre duminică.

„A fost o gheaţă mare cât oul de găină, chiar şi mai mare. Se văd urmele şi pe cupola maşinii, parbrizul l-am ţinut din interior să nu cedeze.... Gheaţa mi-a spart tot azbestul din partea de sud a casei, mi-a căzut şi tavanul din hol şi din cămară. La culturi nici nu mai spun, la porumb a mai rămas numai băţul”.

Şi în zona Vicov pagubele sunt foarte mari.

Ilie Ciubotar, din Vicovu de Jos, a declarat:

„A bătut piatra fără să plouă, nu am mai văzut aşa ceva. Mi-a distrus faţada de la casă, geamurile, culturile sunt praf”, a spus Ilie Ciubotar, care era amărât şi pentru că asigurarea pe locuinţă i-a expirat acum zece zile.

Ioan Buzduga din Vicovu de Sus ne-a declarat că furia naturii s-a dezlănţuit în jurul orei 22.40 şi a durat în jur de un sfert de oră. El spune că în Vicovu de Sus gheaţa a fost tot de mărimea unui ou de găină şi a provocat pagube foarte mari şi pentru că nu a fost rotundă, ci cu colţuri. 

Conform unor prime estimări făcute de Prefectura judeţului Suceava ploile torenţiale, grindina şi vântul puternic din noaptea de 15 spre 16 iulie au afectat 153 de locuinţe numai în Grămeşti şi Bălcăuţi. Cât despre terenurile afectate, ar fi vorba de cel puţin 4.000 de hectare, numai în cele două comune. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Grindina a făcut ravagii în judeţ, de două ori într-o săptămână.
 Vizualizări articol: 1732 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Grindina a făcut ravagii în judeţ, de două ori într-o săptămână5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Asigurare trimis de
(17 iul 2012, 12:10:54
chiar daca a expirat de 10 zile asigurarea, cred ca exista o perioada de gratie de circa 20 zile pana iti poti renova, in perioada aceasta asigurarea inca acopera daunele. sa se intereseze la asigurator
2.   Asigurare trimis de
(17 iul 2012, 13:56:32
Pardon, sa se intereseze oriunde in afara de asigurator. Ei o sa faca tot ce le sta in putinta sa nu plateasca dauna....asa sunt asiguratorii.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei