Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 iul 2012 - Anul XVII, nr. 160 (5065)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Bază de pregătire

Laborator unic în ţară, în care se simulează incendii, inaugurat la Siret

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un laborator unic în ţară, în care pompierii fac exerciţii practice de stingere a incendiilor, în parametri şi la temperaturi identice cu cele din cazul unor intervenţii reale, a fost inaugurat oficial ieri la sediul Gărzii de Intervenţie Siret. Este vorba practic de un gen de container în care se provoacă incendii şi se exersează tehnicile de intervenţie şi măsurile care trebuie luate pentru evitarea unor tragedii în rândul salvatorilor. Denumirea laboratorului – „Caisson”, a fost preluată de la francezi. Laboratorul a fost inaugurat odată cu întreaga „Bază de pregătire a ISU” de la Garda de Intervenţie Siret.

 

Un laborator unic în ţară şi întâlnit în doar 12 ţări din lume

Colonelul Ioan Burlui, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, a declarat: „Am deschis în mod oficial Baza de pregătire a ISU Suceava. Această bază de pregătire este unicat la nivel naţional prin caisson-ul de cercetare al focului pe care îl avem aici la Siret. Un astfel de laborator mai funcţionează doar în 12 ţări la nivel mondial”.

Colonelul a precizat că această idee de amenajare a unui spaţiu în care incendiile să fie simulate în parametri reali a venit după schimburile de experienţă dintre pompierii suceveni şi colegii lor francezi. Acest laborator a fost practic împrumutat de la francezi, care au oferit sprijin pentru dotarea sa, dar au pregătit şi şase pompieri de la Suceava, care au devenit astfel formatori pentru cei care vor face exerciţii în laborator.

 

Pompierii simulează incendii pentru a-şi da seama când apar pericole iminente

În încăperea special amenajată se provoacă incendii care ating în focar temperaturi de peste 800 de grade, în cadrul exerciţiilor practice pompierul putând să observe „mesajele” care anunţă iminenţa unei aprinderi instantanee a încăperii ori a unei explozii.

Arderile şi temperaturile din interior sunt monitorizate atent pentru a fi evitate accidentele şi pentru ca pompierul să observe, pentru a şti şi în teren, când există pericolul unei explozii.

Ieri, pompierii au realizat un exerciţiu practic în laborator, la care au participat mai multe oficialităţi şi ziarişti.

Colonelul Ioan Burlui a prezentat încăperea în care se provoacă incendiile.

„Este o încăpere cu elemente de mobilier care au lemn, burete, am realizat structuri metalice pe care am pus lemn mai mult, plastic, avem PVC. Toate acestea dezvoltă o temperatură similară cu cea de la un incendiu dintr-un imobil”.

 

Baza de pregătire a pompierilor de la Siret

Exerciţiile vor fi realizate sub îndrumarea celor şase formatori care au fost pregătiţi în domeniu de colegii francezi, o astfel de simulare cât se poate de reală având un grad de risc ridicat. Pompierii suceveni au mai spus că acest laborator este în curs de omologare, atestatul fiind greu de obţinut în condiţiile în care mai sunt doar 12 în lume.

În afara acestui laborator în care se simulează în mod real incendiile, baza de pregătire a ISU de la Siret mai cuprinde printre altele un poligon de antrenament, un iaz pentru exerciţii la intervenţia cu barca pneumatică, un turn de instrucţie, un labirint în care se simulează salvarea victimelor prinse în locuri greu accesibile şi o sală de sport.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Laborator unic în ţară, în care se simulează incendii, inaugurat la Siret.
 Vizualizări articol: 2548 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Laborator unic în ţară, în care se simulează incendii, inaugurat la Siret5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei