Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 iul 2012 - Anul XVII, nr. 157 (5062)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Picaţi pe capete

Cel mai slab bacalaureat din istoria şcolii sucevene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an s-a terminat dezastruos pentru absolvenţii de liceu din judeţul Suceava. Mai bine de jumătate din cei aproximativ 6.400 de candidaţi nu au reuşit să obţină minim media 6 şi să ia examenul maturităţii. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, Laura Hacman, a declarat că „promovabilitatea la nivelul judeţului Suceava este de 46,98%”.

Cei mai mulţi dintre candidaţi dau vina pe matematică şi aşa îşi explică lor şi altora faptul că au picat examenul. În opinia lor, subiectele la matematică au fost foarte grele, iar acolo au picat cei mai mulţi şi nu au reuşit să facă nici măcar de un 5.

 

Nici jumătate dintre candidaţi nu au reuşit să obţină media 6

Promovabilitatea de doar 46,98% este cea mai scăzută înregistrată vreodată în judeţul Suceava. Anul trecut, 65% dintre absolvenţii de liceu au trecut examenul maturităţii, în timp ce în urmă cu doi, trei sau chiar cu cinci ani, Suceava era în topul clasamentului naţional, cu o promovabilitate de peste 90%.

În 2010, Suceava era în topul judeţelor cu cea mai mare promovabilitate la bacalaureat, şi anume 87%, în timp ce un an mai devreme, în 2009, absolvenţii suceveni terminau bacalaureatul cu un procentaj de invidiat, 93,64%.

Anul acesta s-au schimbat regulile jocului, la sesiunea de vară a bacalaureatului au fost introduse camerele video de supraveghere şi brusc nivelul de pregătire a candidaţilor a scăzut şi implicit a scăzut dramatic şi procentul de promovabilitate.

Purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava, Laura Hacman, a spus că „nu am mai avut asemenea rezultate până acum. Chiar am stat şi am analizat statisticile şi am observat că la matematică au picat cei mai mulţi. La celelalte discipline, procentele de promovabilitate sunt comparabile cu cele din anii anteriori”.

 

Au aşteptat rezultatele de la primele ore ale dimineţii

Ieri, încă de la orele dimineţii, absolvenţii erau adunaţi cu zecile în faţa centrelor de evaluare din judeţ, în aşteptarea rezultatelor.

La Colegiul Tehnic „Samuil Isopescul” rezultatele s-au afişat în jurul orei 10:00, iar în curtea şcolii, zeci de absolvenţi şi de părinţi aşteptau cu nerăbdare notele.

Aşteptarea a fost mare, emoţiile şi mai mari, însă rezultatele au lăsat de dorit, pentru că pe listele afişate erau mai mulţi respinşi decât promovaţi. Cei mai mulţi au picat la matematică şi, deşi mai au o şansă să le crească nota după contestaţie, majoritatea au spus că nu are rost să ceară recorectarea lucrării, fiindcă ştiu că nu au făcut.

 

1,80 la matematică

La Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” din Suceava, aceeaşi imagine. Zeci de oameni s-au adunat în curtea şcolii de dimineaţă, în aşteptarea rezultatelor care au venit mai târziu, spre ora 11:00. Şi aici, unii râdeau, alţii plângeau. „Am picat la matematică. A fost cel mai greu. Am luat 1,80. La restul probelor am luat note mari”, a spus Cristina Bejenariu.

Un alt candidat a fost mai norocos. A trecut bacalaureatul. „Am luat 7,35. La matematică a fost cel mai greu, dar bine că am luat”, a spus absolventul în culmea fericirii. 

În cifre exacte, din cei 6.407 absolvenţi de liceu care au dat examenul maturităţii, 3.394 au fost respinşi şi 3.010 au reuşit să ia notă de trecere, trei candidaţi fiind eliminaţi. Dintre cei respinşi, 3.023 de candidaţi au picat cu note mai mici de 5, iar 371 au avut media între 5 şi 5,99.

 

Patru medii de 10

În ceea ce priveşte situaţia candidaţilor promovaţi, cei mai mulţi absolvenţi, 896, au luat examenul cu medii între 7 şi 7,99. Alţi 892 de candidaţi au trecut bacalaureatul cu medii între 6 şi 6,99. Medii de la 8 la 8,99 au fost obţinute de 778 de candidaţi, iar de la 9 la 9,99 de 440 de candidaţi.

Doar patru absolvenţi de liceu au reuşit performanţa de a trece examenul maturităţii cu media 10.

Astăzi între orele 8:00 şi 12:00 se vor depune contestaţiile. Acestea se vor rezolva până pe 12 iulie, iar pe 13 iulie se vor afişa rezultatele finale ale acestei sesiuni de bacalaureat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cel mai slab bacalaureat din istoria şcolii sucevene.
 Vizualizări articol: 1381 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 10 voturi
Cel mai slab bacalaureat din istoria şcolii sucevene5.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitări ... trimis de
( 9 iul 2012, 11:08:44
... „năstureilor”!
Și merită felicitați de două ori copiii de la Bivolărie care, în pofida dezavantajului cu care au fost sortiți, AU DAT O LECȚIE DE VIAȚĂ tuturor beizadelelor.
-------------
ÎNSĂ
ISJ - cuibușor de nebunii - ceva mea culpa?
Niște demisii de ONOARE?
Seppuku?
Harakiri?

Evident că nu!
„Timpul trece,
Lefa merge,
Noi cu drag muncim!”
2.   Marea inghesuiala trimis de
( 9 iul 2012, 11:32:07
Cel mai important lucru in povestea asta este ca nu se invata suficient si pana acum s-au bazat pe copiat,dar anul asta nu le-a mers,au vrut sa faca smecherii mari dar nu le-a mers.Dadeau spaga la supraveghetori si copiau tot dar acum nu le-a mers.haaaaa.
3.   777 trimis de
( 9 iul 2012, 12:59:39
pentru o promovabilitate 100% trebuia folosita metoda Ponta.
4.   Dezastru trimis de
( 9 iul 2012, 13:22:13
COLEGIUL AGRICOL FALTICENI 10 % PROMOVABILITATE!!!!
Doamna director PINILIE mai aveti curaj sa intrati in scoala?
Dumneavoastra a-ti pregatit copiii la matematica.
Era bine sa lasati politica si sa aveti grija de elevi.
5.   * trimis de
( 9 iul 2012, 13:24:22
sunt "bacalaureaţi" ce azi sunt boschetari , pe bune
alţii privesc ca un autist la bec (la diplomă)
sfârcul din vârful reuşitei nu-i asta,e doar o opţiune
ASTA arată că Românika ...a făcut "Reformă"

6.   Desteptii tarii...sucevenii.. trimis de
( 9 iul 2012, 14:03:43
anul trecut se lauda toata lumea ca jud SV e in top 3 la promovabilitate.. s-au instalat si aici camere de luat vederi si uite ca nu mai e asa... de altfel, ca absolvent al unui liceu din judet ( ca multi altii de aici ), stim foarte bine cu ce "se mananca" un bacalaureat prin zona... E jale...
6.1  RE: Desteptii tarii...sucevenii.. trimis de
(18 iul 2012, 15:08:02
Se stia realitatea din scolile sucevene de mlt timp. ISJ insa, compus in cea mai mare parte din indivizi puscariabili si echivalentele mioritice a lui madam Udrea, ascundea  ☭ -ul sub pres. Poate nominalizarea prin tragere la sorti a vicepresedintilor de comisii de bac, organizata de sforarul Monacu, e de vina. Profesorii cu adevarat cinstiti, nu erau numiti, iar coruptii nu lipseau, chiar daca instantele sucevene i-au dovedit in acest sens. Un alt motiv e poate si fortarea mainii profesorilor de a promova toate lichelele. Intrebarea adevarata era: Cum naiba au ajuns sa dea bac acesti picati daca nu stiu nimic? Au dat spaga sau directorii si ISJ prin indivizi gen Hacman au fortat promovarea? Cauze sunt multiple. Partea naspa e ca aceste lichelede la ISJ care cica conduc, nu stiu realmente ce au de facut.
Oare o parere a liu Carcalete nu isi avea rostul in articol?
7.   NOSTALGIE trimis de
( 9 iul 2012, 14:28:39
E-HE-HE,CE VREMURI ERAU ODATA.......
SA FI INDRAZNIT CINEVA SA NU FI TRECUT UN ,,DECRETEL'',IMEDIAT SUNA TEL.DE LA PARTID SI AVEAU DE SUFERIT DE LA FEMEIA DE SERVICIU A SCOLII SI PANA LA DIRECTOR.
ODATA CU ASA-ZISA DEMOCRATIE,CADRELE AU CAM UITAT DIRECTIVELE NKVD-ULUI,ISI PERMIT SA ,,NENOROCEASCA BUNATATI DE PROGENITURI DE BANI GATA.
AUZI,CE INDRAZNEALA,SA PUI CAMERE IN SALILE DE EXAMEN!,,PARLITURILE'' NU AU DESTULE ,,EMOTII'' CAND SUNT FILMATE IN BARURILE IN CARE ISI PETREC NOPTILE???
NU AU DESTULE EMOTII PE VIDEO-CHAT?????
EMOTIILE PERSISTA SI CAND SUNT INVITATE RESPECTUOS,IN CAMBUZELE AFERENTE BARURILOR CAND SUNT OCHITE DE CATE UN ,,BANOS'',TREBUIND SA EXECUTE DE LA ,,A'' LA ,,Z''[VORBA UNUI PRESEDINTE DE CJ],TOATE CELE TREBUINCIOASE DUPA RANDUIALA!HMMM!GASITI SI ALTE VARIANTE PLAUZIBILE,DRAGI ELEVI!!!
7.1  RE: NOSTALGIE trimis de
( 9 iul 2012, 14:50:24
Și ce vremuri erau odată când, fiind un copchil rupt în kur și coate, mâncai dimineață cartea pe felia cu margarină, la amiază ciorbiță de fizică, iahnie de integrale, la desert ceva stilistică literară, seara la cină un ceiuț mic de geografie cu prăjitură poliglotă!
C-ASTA ERA SINGURA ȘANSĂ A COPCHILULUI DE CONDIȚIE SOCIALĂ UMILĂ SĂ AJUNGĂ ... OM MARE!
Dacă le povestești acum la beizadele cum este să dai PE BUNE admitere la liceu, treapta la 2+1 obiecte, bacalaureatul la altele 3 și admiterea mai departe la ... 5 obiecte - română, matematică, fizică, geografie, limbă străină, cred că se uită la povestitor ca la Io - satelitul lui Jupiter și încep să-l injure de mama focului că vorbește despre girafe neexistențialiste!
O TEMPORA, O MORES!
8.   Comentariu trimis de
( 9 iul 2012, 23:41:18
lasa/ti copii supararea deoparte,nu va descurajati.peste 25/30 ani vine iar la putere un partid precum pdl si aveti sansa sa ajungeti macar ministrii,la interne(vezi cazul Igas),la educatie(vezi cazul Funeriu),etc.......
9.   DEZASTRU trimis de
(10 iul 2012, 10:07:20
Pai daca toata ziua stau in baruri la "pacanele" cu berea in fata si cu tigara in bot, cand sa mai invete? Lasa ca sunt posturi libere la ROSAL. Ce, acolo nu trebuie forta de munca?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei