Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 iul 2012 - Anul XVII, nr. 152 (5057)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

România, te iubesc!

Capitalismul sucevean, un amalgam de ruine comuniste, hoţi de fier vechi şi bălării

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cândva, nu cu foarte mulţi ani în urmă, românii aveau o vorbă: „În afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul!”. În anul de graţie 2012, în Suceava nu se mai poate spune nici măcar acest lucru, pentru simplul motiv că gardurile au fost furate şi vândute la fier vechi, iar fabricile de unde altădată ieşeau diferite produse, mai bune sau mai proaste, au fost demolate.

Suceava anului 2012 este o imagine dezolantă, o combinaţie de ruine, bălării şi mormane de pământ sau beton abandonate fără nici o noimă. Distrugerea sistematică a ceea ce însemna industria locală a demarat încet, dar sigur, după 1990. Sloganul „Nu ne vindem ţara!” cu care erau manevraţi membrii de sindicat la protestele stradale s-a dovedit doar un mijloc prin care o mână de oameni a reuşit să pună mâna pe averile statului român.

Tunuri de milioane de euro, dolari sau mărci germane s-au dat pe nesimţite, iar fabrică după fabrică a căzut.

În unele cazuri s-a construit ceva pe locul fostelor zone industriale, în altele avem acum teren viran, iar unele fabrici s-au transformat într-un peisaj lugubru.

 

Teren viran şi mormane de pământ în loc de clădiri moderne

Din ceea ce odinioară era denumită generic „Zona industrială Burdujeni” acum a mai rămas doar o amintire. În locul fostului combinat de mobilă s-a ridicat un centru comercial. Aceeaşi destinaţie a primit-o şi fosta Întreprindere de Fibre Artificiale (IFA). Alte clădiri ale industriei comuniste s-au transformat în policlinici private, depozite de mărfuri sau mobilă. Ce-i drept, mai există şi câteva fabrici în funcţiune, dar viitorul lor nu sună deloc bine.

Ceva mai încolo, din Întreprinderea de Utilaje şi Piese de Schimb (IUPS), devenită după evenimentele din 1989 ROMUPS, s-a ales praful şi pulberea la modul concret. Cele câteva hectare de teren au fost abandonate temporar de proprietar după ce boomul imobiliar a trecut şi nimeni nu se mai înghesuie să construiască ceva.

Într-o perioadă, zona a fost asediată de ţigani veniţi în căutarea de fier vechi. După ce stocul de fier vechi s-a epuizat, s-a aşternut şi liniştea. Mormane de pământ şi materiale rezultate din demolări stau „la loc de cinste” prin diferite locuri, iar la câţiva paşi, dintr-o clădire aflată în curtea unei fabrici care se chinuie să reziste capitalismului haotic a mai rămas doar un „schelet”.

 

Puii de la Avicola, jumuliţi capitalist

Poate cel mai elocvent exemplu de cum să distrugi o fabrică este fosta Avicola Suceava. Societatea avea mai multe sedii, pe Aleea Dumbrăvii, dar şi la Plopeni. Sediul administrativ a ajuns în proprietatea unei persoane particulare în urmă cu mai mulţi ani, iar distrugerile au fost limitate. În schimb, abatorul de pe Aleea Dumbrăvii este o ruină jalnică. Tot ceea ce era mai de valoare acolo, inclusiv tone de inox, a fost tăiat şi vândut. La un moment dat, hoţii au trecut şi la furtul pieselor componente din transformatoare, cazul terminându-se tragic. La fel s-a întâmplat şi cu clădirile ce au aparţinut de Avicola de la Plopeni. Un bărbat care căuta fier vechi a murit acum câteva luni, surprins sub un perete care s-a prăbuşit peste el. Multitudinea halelor în care erau crescuţi puii ce ajungeau pe mesele sucevenilor este acum acoperită de bălării şi copaci care au crescut în toţi aceşti ani de dezinteres.

Hoţii de materiale îşi continuă nestingheriţi activitatea. Doar prezenţa reporterilor este deranjantă. Printre dinţi, un bărbat la vreo 30 şi ceva de ani ne spune că a venit pentru a lua nişte cărămizi. Are nevoie la propria casă. Aşa s-a întâmplat cu aproape tot ce s-a construit înainte de 1989. Fiecare s-a „înfruptat” după bunul plac.

Este ceea ce ştim să facem cel mai bine. Din păcate.

 

Invitaţie la furt pentru hoţi

Acolo unde distrugerile şi furtişagurile nu au început, proprietarii clădirilor îi invită practic pe hoţi să se apuce de treabă. Este şi cazul clădirii situate lângă Gara Iţcani şi unde odinioară funcţiona Poşta Română. Câteva lacăte amărâte nu vor fi o piedică prea serioasă în calea hoţilor. Iar exemple similare sunt prin tot oraşul, mai ales că nimeni nu face vreun efort pentru a asigura paza clădirilor respective.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Capitalismul sucevean, un amalgam de ruine comuniste, hoţi de fier vechi şi bălării.
 Vizualizări articol: 1493 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 12 voturi
Capitalismul sucevean, un amalgam de ruine comuniste, hoţi de fier vechi şi bălării4.3512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   CAPITALISM SALBATIC trimis de
( 3 iul 2012, 11:39:31
Anglo-americanii au o expresie foarte precisă pentru sistemul guvernat de clientela de partid. Îi spun crony-capitalism. Expresia descrie o formă trucată de capitalism, în care legea nu o face ”mâna invizibilă a pieței” ci mâna băgată în buzunarul statului. O conivență între birocrați și sponsorii lor, care sunt răsplătiți cu contracte din bani publici, cu legi care îi favorizează sau îi scapă de concurență și cu amnistii fiscale. Acestea din urmă au luat forma injecțiilor cu bani de la buget – bailout – în firmele conduse iresponsabil până la râpa falimentului.Dacă încerci să găsești echivalentul franțuzesc al expresiei crony capitalism vei da peste expresia ”capitalisme sauvage”, tradusă și la noi prin ”capitalism sălbatic”
2.   * trimis de
( 3 iul 2012, 11:48:50
Nu văd Suceava ca pe-o moştenire de la părinţi
O simt (nu ştiu de ce) de parc-ar fi .. împrumutată
O vedem teritorial dar pământul are şi “morminţi”
Dar totu’ şi-a pierdut valoarea … de altă dată

Aleatoroscopul doctorului Prezent face (psi)analize
Dar subiectele nu-s de resort psihiatric ( neapărat )
Asfel că discursul îi pare o gamă de vocalize
Fiindcă n-avem timp de Azi pe Ieri l-am uitat

Nu-l mai înţelegem nici pe D-zeu şi nici Suceava
Ne prevestim viitorul inventându-l (cu ochii 3,14)
Perfidia nediluată e cea care ne toarnă-n gât otrava
Hai să mai bagatelizăm o dată : tot înainte,ce-o fi o fi !

Aveam cândva “Cer de Bucovina”,aveam boi autohton
Dar (în încercarea de-a înnobila maneaua) am uitat
Fiind gazde bune l-am luat pe străin şi l-am făcut patron
De ce statul de sucevean în Suceava nu-i reglementat ?
3.   E bun asa trimis de
( 3 iul 2012, 11:55:55
Trebuia sa ii luati un interviu lui Marza de la PSD ca el stie mai bine ce s-a intamplat cu acele fabrici si de ce sunt acum in paragina.
Oricum sucevenii isi merita soarta. Tocmai au votat un partid care i-a lasat in trecut in fundul gol, doar cu optiunea sa vinda chiloti in bazar si la Mall.
4.   BRAVO trimis de
( 3 iul 2012, 13:23:03
EXACT,ROMANII ISI MERITA SOARTA,A-TI VOTAT PARTIDUL CARE V-A FURAT MAI MULT
5.   CHIAR ASA trimis de
( 3 iul 2012, 14:46:37
Bag sama ca vorbiti de USL.Dar cine a condus Romania in prapastie in ultimii 4 ani?
PDL.Cine a instaurat un regim dictatorial autocrat securist militarizat in ultimii 8 ani?ZEUS.Si atunci despre ce vorbim?
5.1  RE: CHIAR ASA trimis de
( 3 iul 2012, 17:38:42
Care prapastie domle ca nu m-am prins? Romania e vazuta de agentiile de rating mai bine ca majoritatea tarilor vecine? Despre ce vorbim?happy
Din contra de cand a venit copy paste la guvernare am fost retrogradati.
Sa vezi unde o sa ne duca iscusitul in 4 ani...
5.2  RE: CHIAR ASA trimis de
( 3 iul 2012, 20:04:52
auzi la asta "regim dictatorial"; tu stii, ai macar o idee vaga ce inseamna regim dictatorial? nu mai vorbi ca sa nu adormi
6.   Cam luga coma asta de 22 de ani. trimis de
( 3 iul 2012, 15:09:01
Mr.Sandrinio, daca vrei sa ei doctoratul cu tema asta sa sti ca n-ai de unde sa plagiezi. Inca mai sunt oameni care au lucrat pe acolo si n-au memorie scurta. Spor la treaba si scoate cate un episod pe saptamana cu fiecare unitate. Multi or sa vrea sa te ajute, pentru a nu uita copii copiilor nostri cea fost odata.
7.   STIRI FOARTE BUNE trimis de
( 3 iul 2012, 15:10:43
UE a taiat patru programe europene pentru Romania,in sensul ca a suspendat platile.
Guvernarea PDL nu si-a batut joc doar de banii de la buget ci si de fondurile europene.Fondurile UE s-au taiat datorita lucrarilor de proasta calitate,devize umflate si nerespectarea termenelor.Si asa suntem contributori net la UE.In 5 ani am platit 7 miliarde euro si am atras 1 miliard.Deci avem un deficit de 6 miliarde euro.Pe romaneste cei 6 miliarde in loc sa-i folosim noi ii folosesc alte tari.Noi platim programele pe care le fac alte tari.
7.1  RE: STIRI FOARTE BUNE trimis de
( 3 iul 2012, 15:51:55
Mai postacule, problemele surprinse in articolul de mai sus dateaza cu mult inainte sa guverneze PDL care, apropo, nu a facut-o timp de 4 ani singur. Dar presupun ca perioada de guvernare PSD-PDL nu se mai preda la sediul de partid, nu?
Ce a facut guvernarea Nastase sau Tariceanu pentru ca aceste "fabrici si uzine" (ca sa respectam expresia la moda) sa nu ajunga niste simple ruine? A stai, am uitat: vreo 20 de ani Suceava nici n-a existat pe harta investitiilor si a atentiei guvernantilor. Dar se pare ca postacii au mintea scurta sau foamea prea mare.
Serios acum, in afara de a-l injura pe Basescu si PDL, mai stii sa spui si altceva? Devii plictisitor.
8.   Radule... trimis de
( 3 iul 2012, 16:17:15
fara suparare , dar esti PENIBIL !!! cred ca nici macar nu ai citit articolul dar te-ai repezit ca fata mare la maritat sa critici PDL -ul si pe Basescu ! probabil ca atunci cind se distrugea industria tu aveai (inca) urme de lapte la gura sau erai la scoala de partid a tov. iliescu !!!
9.   Intrebare retorica trimis de
( 3 iul 2012, 16:27:24
Si ce a facut PDL sa relanseze industria si agricultura in Suceava?Ce a facut sa creeze locuri de munca?Ce a facut pentru relansarea economica a zonei?Niente.Si imi povestiti de Dromichetes si Burebista.
9.1  RE: Intrebare retorica trimis de
( 3 iul 2012, 16:52:19
hai va esti penibil de acum... bati campii.
cladirile alea is asa de cand eram mic...
cine sa faca ce pt ele? ce industrie? nu avem industrie de 20 de ani. ce sa relansam. e nevoie de zeci si sute de milioane de euro. ce sa faci cu harburile alea? doar fierul reutilizat. e nevoie de cladiri moderne, eficiente si de investitori care lipsesc.
9.2  RE: Intrebare retorica trimis de
( 3 iul 2012, 17:41:45
A facut drumuri. Cu asta se incepe nu? PSDul nu ne-a facut nici gara de la Burdujeni cand a condus tara. Stai sa vezi ce liniste se aseaza peste investitiile din judet de acum incolo...
10.   Ai zis foarte bine trimis de
( 3 iul 2012, 17:02:02
Eu nu vorbeam de cladirile alea vechi si de fieratanii. Ai zis foarte bine,"e nevoie de cladiri moderne, eficiente si de investitori care lipsesc."
Deci e nevoie de programe social economice.

10.1  RE: Ai zis foarte bine trimis de
( 3 iul 2012, 17:45:14
Cum ajuta socialismul pe care il provaduiesti matale investitiile? Eu sa fiu patron fug de rup daca vad ca un stat vrea sa-mi ia pielea de pe mine prin masuri "social economice". Mai bine produc in alta parte unde este o economie de dreapta (cu taxe mici) si vand apoi produsele in tarile socialiste.
11.   EMIGRATI trimis de
( 3 iul 2012, 17:16:35
Un subiect foarte bun, se poate poate sa tratati fiecare caz in.parte, cine, ce si cum se face.responsabil de jaful acesta...
12.   COMPLETARE trimis de
( 3 iul 2012, 17:44:18
URMARILE ,,RAZBOIULUI FRATRICID'' DINTRE PCR SI SECU-KGB!AMBELE TABERE FIIND AJUTATE DE SLUGOI-INFO-CACANARI RASPANDITI IN ADMINISTRATIILE LOCALE SI NU NUMAI MUSAI TREBUIE SA LE ASIGURE PROTECTIE SI CONTINUITATE IN FUNCTIILE PE CARE ACESTIA LE OCUPA.
CE A REUSIT SA CONSTRUIASCA CAT DE CAT OLTEANUL CEAUSESCU IN CATIVA ZECI DE ANI,AU REUSIT SA FURE SI SA DISTRUGA RAMASITELE ,,VLADIMIRESTI'' SOSITE IN ROMANIA NU NUMAI CU TANCURILE,CI SI CU BOLILE ANTERIOR AMINTITE,SI SE PARE CA NU SE SIMT IN ELEMENTUL LOR DACA NU AVEM PARTE REGULAT DE CATE VREO EPIDEMIE.
INCA DIN ANII '90 PRESA SUCEVEANA A PREZENTAT PE LARG DECIMAREA INTREPRINDERILOR SUCEVENE-CINE A OPRIT AUTORITATILE SA NU INTERVINA SI SA IA MASURI???????????????
ACESTE AUTOTITATI NU AU FACUT ALTCEVA,DECAT SA DEVINA COMPLICI IAR DACA SE VA FACE CURATENIE,VOR TREBUI SA RASPUNDA IN SOLIDAR CU FAPTASII.
,,NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE''-POATE CU EXCEPTIA CATORVA FUNCTIONARI DIN SEMI-PRIMARIA C-LUNG!!!
13.   Mobstrat trimis de
( 4 iul 2012, 04:02:35
da mobstrat nu mai este? eu mai am niste actiuni la mobstrat, valoreaza ceva?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei