Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 iun 2012 - Anul XVII, nr. 142 (5047)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Condiţii europene

Groapă de gunoi autorizată, printre casele din municipiul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Zeci de familii trăiesc de circa un an de zile cu un vecin pe care nu şi l-ar dori nimeni: staţia de sortare a gunoaielor adunate din municipiul Suceava. Mai pe româneşte, este vorba de o groapă de gunoi autorizată, în care zilnic se aduc până la 20 de maşini cu ceea ce se colectează din punctele special amenajate din oraş.

Cei care gestionează această staţie de sortare spun că totul este perfect legal, chiar dacă nu se încadrează în ceea ce numim tot mai des condiţii europene. „Sunt aceleaşi mirosuri ca la un punct de colectare din oraş, numai că aici sunt cantităţi mult mai mari”, este declaraţia lui Anton Curelaru, directorul SC Diasil SRL Suceava, firmă care se ocupă de sortarea gunoaielor depozitate temporar în strada Alexandru Grigore Ghica.

 

Câini vagabonzi, ciori şi mirosuri pestilenţiale

Sucevenii care locuiesc în cartierul Iţcani, în zona staţiei de sortare a gunoaielor, undeva pe malul râului Suceava lângă podul de cale ferată, se plâng că de un an de zile trăiesc un adevărat coşmar.

„Este ceva insuportabil, praf, mirosuri, mizerie, drumuri stricate. Ce să mai spun? Că am făcut plângeri pe la toate instituţiile din Suceava, dar nu am primit nici un răspuns. Ei spun că e o chestiune temporară, dar eu cred că banul îşi spune cuvântul şi nu se va schimba nimic. Eu m-am mutat aici acum şapte ani, dar vă spun sincer că am de gând să mă mut”, a declarat Romică Cojocaru, unul dintre oamenii nemulţumiţi de existenţa staţiei de sortare.

Altă casă, aceeaşi îngrijorare. Familia Dumitru şi Angelica Agrapini speră ca situaţia să revină la normalitate.

„În ultima vreme s-a mai schimbat ceva, în sensul că mai stropesc cu apă şi cu cloramină şi nu mai miroase aşa tare, iar vântul nu mai ia pungile. Până acum două-trei luni era jale, nici nu puteai să stai de miros”, a povestit Dumitru Agrapini.

Soţia sa are şi alte motive de îngrijorare. „E plin aici de câini hoinari, că ţi-e frică să trimiţi un copil la şcoală. Plus că şi ciorile s-au înmulţit de când se aduce gunoiul aici. Noi sperăm să se mute la Moara, aşa cum au promis şi dacă se poate cât mai rapid”, a mărturisit Angelica Agrapini.

 

În staţia de sortare de la Iţcani intră zilnic 15-20 de maşini de gunoaie

De cealaltă parte, Anton Curelaru, administratorul firmei Diasil, proprietarul spaţiului de pe strada Alexandru Grigore Ghica şi al afacerii cu gunoaie, spune că toată activitatea este legală, cu avize de la Primăria Suceava şi de la instituţiile de mediu.

„Este o staţie de depozitare şi transfer şi nu de depozitare pe termen lung. Sunt aceleaşi mirosuri ca la orice punct de colectare din oraş, numai că aici sunt cantităţi mai mari”, a arătat Anton Curelaru.

Mai exact, în staţia de sortare din Iţcani intră zilnic câte 15-20 de maşini cu gunoaie. După sortare, o parte din bunuri sunt valorificate, respectiv sticlă, plastic, metal sau carton, iar ce rămâne este încărcat în maşinile celor de la Rosal şi trimis la groapa de gunoi de la Botoşani.

 

Curelaru: „Mirosurile sunt foarte puţine”

Chiar dacă oamenii care locuiesc în zonă reclamă o mulţime de inconveniente, printre care mirosuri insuportabile şi probabilitatea apariţiei unor boli din cauza gunoaielor, administratorul Diasil neagă aceste variante. Anton Curelaru susţine că „mirosurile sunt foarte puţine şi asta pentru că în fiecare seară gunoaiele sunt tratate cu cloramină”.

Potrivit lui Curelaru, timpul scurt pe care gunoaiele „îl petrec” în staţia de sortare, maxim 48 de ore, face aproape imposibilă apariţia unor probleme.

„Nu pot spune că această staţie de sortare îndeplineşte condiţiile impuse de Uniunea Europeană, dar altfel nu se poate. Şi asta pentru că nu există o staţie de sortare pentru gunoaiele adunate din oraş. Pe viitor intenţionez să fac o staţie modernă aici, care să îndeplinească toate condiţiile de mediu impuse la nivel european”, a completat administratorul SC Diasil SRL Suceava. 

 

La staţia de sortare din Iţcani lucrează 40 de persoane

Pentru sortarea gunoaielor adunate de la punctele de colectare din municipiul Suceava, firma Diasil are angajaţi 40 de oameni. Anton Curelaru susţine că pentru această activitate nu primeşte nici un ban nici de la primărie şi nici de la Rosal. Veniturile rezultă din vânzarea obiectelor sortate, respectiv sticlă, metal, carton sau plastic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Groapă de gunoi autorizată, printre casele din municipiul Suceava.
 Vizualizări articol: 2898 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Groapă de gunoi autorizată, printre casele din municipiul Suceava3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei