Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 iun 2012 - Anul XVII, nr. 139 (5044)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Raport Ministerul Sănătăţii

Suceava este singurul judeţ din ţară cu epidemie de meningită

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Suceava este singurul judeţ din ţară în care a izbucnit o epidemie de meningită printre elevi şi profesori, iar în două săptămâni s-au înregistrat peste 40 de cazuri de îmbolnăviri, 16 unităţi de învăţământ au fost închise şi aproape 3.500 de copii nu mai merg la şcoală.

Conform unui raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), cele mai multe cazuri de îmbolnăvire s-au înregistrat în municipiul Suceava. Ministerul Sănătăţii a dat sâmbătă un comunicat prin care anunţa că „până pe 16 iunie 2012, la nivelul judeţului s-au înregistrat 42 de cazuri de meningită virală, din care 36 în municipiul Suceava. Dintre cele 36 de cazuri, un număr de 18 cazuri (17 copii şi un adult) au fost într-un focar dintr-o grădiniţă din municipiu.
Alte 10 cazuri au fost secundare în colectivităţi de copii şcolari şi preşcolari din oraşul Suceava”.

De sâmbătă, însă, au mai apărut încă patru cazuri confirmate, două la Şcoala Nr. 6 din municipiul Suceava, unul la Grădiniţa din Corocăieşti şi unul la Grupul Şcolar „Vasile Cocea” din Moldoviţa.

 

Cursuri suspendate în 16 unităţi

16 unităţi de învăţământ din judeţ au fost închise şi aproape 3.500 de elevi şi preşcolari nu mai merg de azi la ore. Instituţiile de învăţământ preşcolar închise sunt Grădiniţa Nr.6 Burdujeni - sat, Grădiniţa Nr. 9 „Prichindelul”, Grădiniţa „Ţăndărică”, Grădiniţa „Plutoniţa”, Grădiniţa „Guliver”, Suceava, Grădiniţa „Neghiniţă”, Suceava şi Grădiniţa din Corocăieşti.

De asemenea, de azi vor fi închise Şcoala Nr. 11 „Miron Costin” din Suceava, şcolile cu clasele I-VIII nr. 3, 4, 6 şi 7 din Suceava, Şcoala cu clasele I-VIII Doroteia, Frasin, Şcoala cu clasele I-VIII Berchişeşti, Şcoala cu clasele I-VIII Pîraie, Mălini şi Grupul Şcolar „Vasile Cocea” din Moldoviţa. Toate aceste unităţi de învăţământ au fost închise pentru a fi dezinfectate.

Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu a declarat că „primarii din toate localităţile în care au fost confirmate îmbolnăviri cu meningită acută virală au fost anunţaţi şi trebuie să efectueze curăţenie şi dezinfecţie în unităţile de învăţământ”.  

 

Transmiterea virusului, cauzată de deficienţe de igienă personală

Focarul iniţial de meningită a izbucnit la Grădiniţa „1,2,3” din municipiul Suceava.

Conform comunicatului Ministerului Sănătăţii, „rezultate preliminare ale investigaţiilor de laborator de la focarul iniţial din municipiul Suceava sugerează îmbolnăvirea cu enterovirusuri.

Enterovirusurile circulă în sezonul cald (primăvara-vara) şi se transmit pe cale fecal-orală prin mâini murdare, alimente şi  obiecte contaminate, mai ales în colectivităţile de copii, transmiterea fiind cauzată de deficienţe de igienă personală (spălatul mâinilor)”.

Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava au intensificat supravegherea epidemiologică la nivelul judeţului, în special în colectivităţile de copii, pentru a identifica precoce alte eventuale cazuri. De asemenea, au fost efectuate activităţi de dezinfecţie în colectivităţile de copii şi au fost făcute instruiri  igienico-sanitare cu personalul acestor instituţii.

Conform raportului INSP, la nivel naţional nu se înregistrează în nici un caz o epidemie de meningită virală în alte judeţe, în afară de Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava este singurul judeţ din ţară cu epidemie de meningită.
 Vizualizări articol: 1132 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Suceava este singurul judeţ din ţară cu epidemie de meningită5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ajutor la igiena trimis de
(18 iun 2012, 11:45:13
Suntem primii la ceva, ura!
Ar trebui sa-i felicitam si pe cei de la termica suceava si sa le multumim pentru ajutorul pe care-l dau, prin nepasare si sictir, la raspandirea bolii. De ce spun asta: o buna parte a cartierului Burdujeni nu are apa calda de vineri dupa-amiaza. La intrebarile "de ce nu este" si "cand revine", sictiritii de la termica au raspuns "luni-marti incolo, ca doar nu vreti sa chemam oamenii de acasa in weekend sa repare". Sa repare prostia pe care tot ei au facut-o bineinteles, undeva in zona Orizont.
Si cum in articol se da factorul "maini nespalate" drept cauza a transmiterii bolii, rezulta, parerea mea, ca trebuie sa le strangem mana celor de la termica... In usa, desigur.
2.   Primii la ... trimis de
(18 iun 2012, 11:52:28
Chiar suntem primii pe tara! Primii la capuse, primii la meningita, "primii din coada" la salariul mediu pe tara, primii (pe bune, acum) la plata taxei de ecologizare(igienizare, sau cum s-o fi chemand). La asa taxa, asa boli!
3.   INTREBARI INTREBATOARE ANTI-SOMN trimis de
(18 iun 2012, 14:55:46
SI LA COPIII CU DIABET TOT PRIMII SUNTEM,SI LA CAZURILE DE BOLI CRONICE SI LA CAZURILE DE DECES-TOT PRINTRE PRIMII,IAR LUAT SEPARAT LA C-LUNG,AVEM EXCEDENT PE METRU PATRAT DE KOLONEICIUCI SI KESTORECI,ROMANCIERI SI DRAMATURGI,CAT SI TEHNICIENI SILVICI.NE MAI LIPSESTE CATE UN I.C.R SI UN G.D.S.-LOCAL.
ASTA SE INTAMPLA CAND SUNT PASTRATE IN FUNCTII UNELE ,,HOITURI BOLSEVICE'',CU PREGATIRE STE-GHE,CARE INTR-O ECONOMIE DE PIATA,VALOREAZA CAT NOUA CENTRALA TERMICA DIN GUBERNA.
CAND VOM AVEA IN ADMINISTRATIA SUCEVEANA CEL PUTIN 80%,ROMANI GET-BEGET,CARORA SA LE PESE DE JUDET???
3.1  RE: INTREBARI INTREBATOARE ANTI-SOMN trimis de
(18 iun 2012, 15:03:36
MILABI si MONTE,
Probabil voi asteptati sa vina X si Y din inalte functii de conducere sa va spele la subrat. Asa ce n-o sa se intample. Aveti apa curenta, nu traiti in pasteri (zi si eu, da' cine stie...). Mai tine si de igiena personala si de grija pt propriul organism ca sa fii om sanatos si imunizat. E aberant si stupid sa dai vina pe conducere. Tocmai ignoranta ta si a altora ca tine, care refuza sa puna mana sa faca CEVA in perimetrul sau, ne aduce in punctul asta. Toti se asteapta sa vina altcineva sa faca in locul lor, ori asa ceva nu se poate. Va meritati soarta!
4.   ... trimis de
(18 iun 2012, 14:58:10
Singurii la meningita pt ca majoritatea traiesc in mizerie si nu-si dau seama de asta. Meningita este o infectie virala, cauzata in special de infectii de tip bacterian.
Daca s-ar respecta banalele normele de igiena (adica daca nespalatii din zona s-ar spala mai des pe maini si nu numai!), poate nu s-ar ajunge la cifre atat de mari.
Iarasi...daca atat timp cat esti bolnav, ai avea bunul simt elementar sa stai acasa si sa nu ii imbolnavesti si pe ceilalti, poate nu am fi singurii din judet cu epidemie.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei