Aproape trei sute de kilograme de pulpe de pui alterate, care urmau să ajungă pe mesele bolnavilor de la Spitalul Județean Suceava, au fost oprite de la consum ieri dimineață, în urma unei acțiuni a inspectorilor Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, care au efectuat un control în urma sesizării venite de la personalul unității spitalicești.
Doctorul Petrea Dulgheru, șeful DSVSA Suceava, a declarat că „luni dimineață, în jurul orei 9.00, am fost anunțați că firma din Bacău cu care spitalul are contract a adus carne cu un miros neplăcut, care pare a fi alterată. Ne-am deplasat la fața locului și am constatat că sesizarea se confirmă, ba, mai mult, am găsit mai multe nereguli”.
La fața locului, echipa de control a sanitar-veterinarilor, condusă de directorul Petrea Dulgheru și de doctorul Vasile Semeniuc, șeful Serviciului de Inspecție și Control, a identificat o cantitate de 290,5 kilograme de pulpe de pui dezosate, ce urma să fie livrată către Spitalul Județean de către firma SC Miralex SRL Bacău.
Toată carnea a fost confiscată și cel mai probabil va fi incinerată
„La verificările pe care le-am făcut, carnea avea miros și o culoare gri-verzui, de alterare. Am dispus sechestrarea în vederea confiscării a întregii cantități, recoltarea de probe și s-a aplicat o sancțiune de 30.000 de lei”, a declarat Petrea Dulgheru.
În următoarele zile, sanitar-veterinarii așteaptă rezultatele buletinelor de analiză care să confirme starea de alterare constatată preliminar la fața locului, după care pulpele ar urma să fie incinerate.
Cel mai probabil, pulpele au fost decongelate și livrate la Suceava sub formă de carne proaspătă, ancheta continuând pentru a se stabili proveniența mărfii.
Echipa de control a mai constatat că în autoutilitara din care au fost descărcate pulpele se aflau și carcase de porc depozitate pe folii, pe pardoseală, deși produsele de acest gen trebuie agățate și transportate în mașini special amenajate. După ce au fost cumulate toate abaterile, s-a aplicat amenda de 30.000 de lei.
Spitalul Județean a mai reziliat un contract luna trecută, cu Coza-Rux Suceava
Doina Chirap, director de îngrijiri medicale la Spitalul Județean Suceava, a declarat că problemele cu firma din Bacău vin la aproximativ o lună de zile după ce un alt furnizor care avea contract cu unitatea spitalicească, SC Coza-Rux SRL Suceava, a livrat mărfuri care nu erau bune pentru consum.
Doina Chirap a declarat: „În a doua săptămână a lunii martie, Direcția Sanitar Veterinară, conform solicitării noastre, a prelevat probe la lapte și de la produse lactate și anume: smântână, telemea vrac, lapte bătut și lapte. Din cele patru produse, smântâna și telemeaua vrac nu erau corespunzătoare din punct de vedere al calității. Față de acest furnizor s-a luat măsura rezilierii contractului și întocmirii documentației constatatoare către ANRMAP (Agenția Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice) prin care, conform legii, se suspendă participarea firmei la licitații timp de doi ani”.
Rezilierea contractului cu firma din Bacău – următorul pas
În ceea ce privește firma din Bacău, foarte probabil deznodământul va fi același. Conducerea spitalului așteaptă rezultatele probelor recoltate de sanitar-veterinari și în baza acestora, a spus Doina Chirap, se va lua mai mult ca sigur măsura rezilierii contractului.
Spitalul Județean Suceava are contract cu firma SC Miralex SRL Bacău de un an de zile, iar până ieri nu au mai fost semnalate probleme privind calitatea mărfii.






