Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 apr 2012 - Anul XVII, nr. 78 (4983)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cu cuţitul la os

Două trenuri internaţionale, blocate de greva spontană a acarilor din Dorneşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Legătura feroviară cu Ucraina a fost întreruptă ieri, după ce acarii de la Dorneşti au început un protest spontan. Nimic nu prevestea această acţiune, dar faptul că avansul salariilor pe luna martie, care trebuia virat încă de vineri, nu a ajuns pe carduri i-a înfuriat pe ceferişti. De aici şi până la refuzul de a mai mişca vreun macaz nu a mai fost decât un mic pas.

Oamenii s-au adunat pe peronul gării din Dorneşti şi au anunţat că nu vor mai reveni la lucru până când toate restanţele financiare nu vor fi achitate. Şi nu este vorba doar de avansul pe luna martie, ci şi o serie de drepturi salariale câştigate în instanţă în cursul anului trecut. „Suntem singurii care nu am primit aceşti bani. În rest, s-au dat peste tot, la Iaşi, la Bacău, numai noi suntem mai proşti”, au vociferat nervoşi ceferiştii.

Nemulţumirile oamenilor nu vizează doar neplata salariilor, ci cuprind o gamă mult mai mare de probleme. Ceferiştii spun că au ajuns de ruşinea lumii. „Uitaţi-vă la mine, nu am şapcă, nu am uniformă, nu am nimic. Înainte ne dădeau de la creion, până la şapcă şi bocanci. Acum suntem mai rău ca ciobanii, că şi ăia au drepturi de la stăpânii lor”, au răbufnit acarii de la Dorneşti.

Aceştia spun că în afara echipamentelor de protecţie, care lipsesc cu desăvârşire, nici celelalte condiţii de lucru nu sunt mai bune.

„Nu avem un scaun pe care să stăm, toate sunt rupte, geamurile sunt sparte şi vântul bate, nu avem o toaletă, trebuie să mergem în lunca râului Suceava să ne facem nevoile, aducem lemne să facem focul iarna ca să nu îngheţăm când afară sunt minus 30 de grade Celsius. Cine poate munci în condiţiile astea?”, s-au întrebat revoltaţi acarii de la Dorneşti.

 

Permisele de călătorie, o altă nemulţumire majoră

Odată răsturnat, butoiul nemulţumirilor oamenilor a continuat să se reverse cu putere peste şinele tot mai ruginite ale sistemului feroviar din România. Dacă până nu demult ceferiştii beneficiau de legitimaţii gratuite, acum acestea au fost retrase. „Dacă vrem să primim un permis cu şase călătorii trebuie să plătim 800.000 de lei vechi, iar pentru fiecare membru de familie tot aşa. Nu s-a întâmplat niciodată aşa ceva la Calea Ferată”, a spus unul dintre bărbaţii care protestau ieri la Dorneşti.

O altă problemă ridicată de oameni este aceea că pe anumite tronsoane de cale ferată din judeţ circulaţia a fost închisă, iar pentru a veni la serviciu trebuie să plătească lunar câte 300-400 de lei, adică o treime din salariu.

„De la Suceava la Dorneşti au pus un tren cu patru vagoane care circulă cu doi călători, dar de la Dorneşti la Putna nu au mai vrut să pună. Au distrus calea ferată. Dacă nu mai au nevoie de noi, să ne spună, că noi plecăm, nu-i mai încurcăm”, a precizat nervos un alt protestatar.

 

„Ne simţim umiliţi, trebuie să stăm doar cu şapca în mână”

Acarii de la Dorneşti spun că se simt umiliţi nu doar faţă de şoferii cu care vin la serviciu, care-i trimit să meargă cu trenul, ci şi faţă de şefii lor care vin în control. „Noi ţinem în spate toată regionala, iar ei îşi bat joc de noi. Când vin în control ne cer bani de motorină, iar noi trebuie să stăm cu şapca în mână şi să spunem: <Să trăiţi, să trăiţi!>”, au fost acuzele aduse de salariaţii feroviari de la Dorneşti.

Oamenii spun că au ridicat de zeci de ori toate aceste probleme, dar totul s-a lovit ca de un zid.

De altfel, şi ieri, în jurul orei 11.00, singurul care a discutat cu ei a fost şeful de gară de la Dorneşti, Ion Ciornei. Acesta le-a transmis mesajul venit de la Iaşi: „Sunt două categorii de persoane, cei care sunt de serviciu astăzi şi cei care sunt liberi. Cei care nu sunt la serviciu pot protesta, este dreptul lor, ceilalţi trebuie să asculte comenzile primite, pentru că altfel vor avea de dat cu subsemnatul”, le-a spus Ion Ciornei ceferiştilor adunaţi pe peronul Gării Dorneşti.

A fost momentul în care acarii au protestat sonor, considerând că acestea sunt presiuni şi şantaj. „Nu pleacă nimeni, nici până diseară, nici mâine, nici poimâine, stăm cu toţii aici”, a fost reacţia salariaţilor CFR.

 

Negocierile, în impas până spre seară

Hotărârea de care au dat dovadă acarii i-a determinat pe şefii Regionalei CFR Iaşi să se urnească din birouri şi să vină la Dorneşti. În jurul orei 15.00, şeful de Divizie Vasile Cozubaş a mers să discute cu oamenii, dar promisiunile sale nu au avut efectul scontat. Ceferiştii au declarat că rămân pe poziţii pentru că s-au săturat de promisiuni fără acoperire. Totuşi, spre seară, în jurul orei 17.45, după ce avansurile pe luna martie au fost virate pe carduri, acarii au acceptat să schimbe macazurile. Circulaţia trenurilor a fost astfel reluată, dar rămâne de văzut dacă celelalte drepturi salariale câştigate în instanţă vor fi plătite în termen de 60 de zile, aşa cum sună promisiunea de ieri.

 

Ce trenuri au fost blocate

Greva spontană a acarilor de la Dorneşti a afectat mai multe trenuri, atât de călători, cât şi de marfă. În primul rând este vorba de trenul internaţional Moscova – Sofia, care a rămas blocat la Vadu Siret, pe teritoriul ucrainean, şi asta pentru că locomotiva care trebuia să-l preia de la Vicşani nu a avut cum să ajungă la destinaţie. Un alt tren internaţional blocat a fost Sofia – Moscova, care a stat mai multe ore în Gara Milişăuţi. În acest tren s-au aflat 16 călători şi zece oameni din personalul feroviar. Tot la Milişăuţi a fost blocat şi un tren personal care venea de la Suceava, în timp ce de la Dorneşti, la ora 10.12 nu a mai plecat personalul de Iaşi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Două trenuri internaţionale, blocate de greva spontană a acarilor din Dorneşti.
 Vizualizări articol: 1397 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Două trenuri internaţionale, blocate de greva spontană a acarilor din Dorneşti5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 3 apr 2012, 12:25:57
Ar trebui schimbate macazele vechi si montate macaze automate, pentru a nu mai fi nevoie de acari si scapati de problema aceasta.
2.   Serios? trimis de
( 3 apr 2012, 17:14:07
ai idee cat costa o instalatie de telecomanda cu macazuri centralizate pentru o staie ca Dornesti? Stii ca acele macazuri trebuie intretinute tot de oameni, cu calificare mult superioara acarilor (si care trebuie si ei platiti, cu salarii corespunzatoare), ca manevrarea acelor macazuri consuma mai mult curent electric decat un bec in cabina acarului?
O asemenea investitie se justifica la un volum de trafic care acopera cheltuielile de investitie si exploatare, ceea ce nu e cazul. La noi traficul feroviar scade, an de an.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei