Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 feb 2012 - Anul XVII, nr. 47 (4952)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Fără apă

Cartierul Iţcani, lovit de “blestemul” conductelor îngheţate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Case, blocuri şi grădiniţe la care apa nu mai curge la robinete de săptămâni întregi, cazane în care se adună apa rezultată din topirea zăpezii, apă cărată cu găleţile de la sute de metri distanţă, conducte îngheţate bocnă şi un pământ tare ca piatra, îngheţat până la 1,5 metri adâncime, aceasta este situaţia cu care se confruntă cartierul Iţcani după una dintre cele mai grele ierni din ultima perioadă.
“Blestemul” conductelor îngheţate i-a lovit pe locuitorii străzilor Aurel Vlaicu, Merilor, Perilor şi Aviatorului, care, pe rând, au rămas fără apă potabilă, după ce racordurile la locuinţele individuale dar chiar şi conductele mari care alimentau aceste străzi au fost afectate de fenomenul de îngheţ.
“Nu putem folosi nimic din casă – nu toaletă, nu maşină de spălat, nu duş, robinetele sunt inutile”, spune unul dintre locuitorii afectaţi, de pe strada Aurel Vlaicu, care de trei săptămâni nu beneficiază de apă curentă.
Unii dintre cei afectaţi spun că ACET vine şi le aduce apă zilnic, pe care o depozitează în recipiente mari, în vreme ce alţii merg cu găleata sau cu plăsuţa cu sticle şi aduc apă de băut de la fântâni din zonă.

 

Grădiniţă cu 60 de copii, rămasă fără apă

Aceeaşi soartă ca şi casele din cartier a avut-o Grădiniţa Nr. 7 din Iţcani, unde, de la începutul săptămânii trecute, apa a rămas “blocată” undeva, pe drum, înainte de a mai intra în clădire.
Intervenţia celor de la ACET, care au reuşit să dezgheţe conducta turnând apă fierbinte pe ea, a fost o reuşită de scurtă durată, pentru că, în mai puţin de o zi, conducta a îngheţat din nou, mai puternic, de nu i-au mai dat de capăt, deşi zilnic s-au făcut eforturi în acest sens.
Angela Tucaliuc, angajata Grădiniţei Nr. 7, spune: “Luni s-a oprit apa, au venit de la ACET, au reuşit să-i dea drumul, dar marţi dimineaţă deja nu mai curgea. De atunci ne descurcăm cu apa pe care o aduc ei în bidoane, cu aia spălăm toaletele, turnăm apă în ele de câte ori este nevoie. Sunt copii mici, au nevoie la baie. Cei mai mulţi dintre ei nu au apă nici acasă”.
Îngheţul a lăsat fără apă şi biserica din acea zonă, precum şi casa parohială şi trei blocuri de locuinţe, pe care, după două zile de lucru, ACET a reuşit să le racordeze la o altă conductă din zonă.
Deşi s-a încercat aplicarea aceleiaşi strategii şi pentru Grădiniţa Nr. 7, operaţiunea nu a avut succes, dovedindu-se că şi vechiul branşament este scos din uz, tot din cauza frigului.

 

Cauzele îngheţării conductelor

Temperaturile foarte scăzute înregistrate în ianuarie şi februarie, când, multe nopţi la rând, temperaturile au ajuns chiar la minus 30 de grade Celsius, sunt cauza numeroaselor probleme ale locuitorilor cartierului Iţcani, rămaşi fără apă potabilă. Ştefan Groza, directorul ACET, furnizorul de servicii de apă şi canalizare, spune că pe lângă gerul năprasnic, au mai fost o serie de factori care au influenţat îngheţarea conductelor: “În această zonă a Sucevei temperaturile sunt mai scăzute cu patru-cinci grade faţă de cele din oraş, dintre blocuri, iar consumul de la aceste case este foarte mic, ba chiar inexistent în timpul nopţii. Avem conducte aeriene care nu au îngheţat iarna aceasta, pentru că a existat mereu un flux de apă în ele, dar aici, pentru că nu a existat consum, au îngheţat conducte îngropate la 1,2 metri adâncime. Rugămintea noastră, de a lăsa măcar unii dintre ei să curgă un fir de apă pe timpul nopţii, să existe mişcare, a fost ignorată. La unele locuinţe s-a reuşit dezgheţarea conductelor, dar după nici două zile au îngheţat din nou, pentru că nu a fost consum de apă pe reţea”.

 

Îngheţ la mare adâncime

Faptul că omul este neputincios în faţa forţelor naturii a fost întărit de fenomenele din această iarnă. Chiar dacă gerurile cumplite nu s-au mai făcut simţite de aproximativ două săptămâni, iar soarele şi-a mai făcut apariţia, pământul e încă îngheţat bocnă.
“E ca piatra de tare, dar nu aşa, un strat de câţiva centimetri, ca în celelalte ierni, ci până la o adâncime de 1,4 – 1,5 metri. N-am mai văzut aşa ceva”, spune unul dintre membrii echipelor ACET care lucrează la remedierea avariilor cauzate de ger.
Dovadă stau chiar utilajele de spargere a asfaltului, cu care s-a intervenit vineri, pe o stradă de pământ, în încercarea de a găsi soluţii la problema conductelor îngheţate.
Directorul ACET, Ştefan Groza, a adăugat: “În astfel de condiţii, chiar nu putem face mare lucru. Când stai şi lucrezi ore în şir şi constaţi că abia ai înaintat câţiva centimetri, e clar că nu ai cum să intervii să dezgheţi sau să înlocuieşti conducte care se întind pe sute de metri. Facem ce putem acolo unde e vorba de conducte îngheţate pe distanţe scurte, de racorduri, dar când e îngheţată şi conducta mare, nu mai putem face mare lucru”.
Conform normativelor de montare a conductelor de apă potabilă, acestea se îngroapă la o adâncime de aproximativ un metru, dar pentru că Suceava este într-o zonă mai friguroasă, ca măsură de precauţie, s-a mers pe îngroparea lor la 1,10 metri adâncime, iar în cazul Iţcaniului, chiar la o adâncime de 1,20 de metri.
Numai că gerul atipic din această iarnă, care a făcut pământul să îngheţe până la adâncimi de 1,50 de metri, a dat peste cap toate calculele specialiştilor, lăsând sute de oameni fără apă în locuinţe, nu doar în cartierul Iţcani, ci şi în multe alte zone ale judeţului Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cartierul Iţcani, lovit de “blestemul” conductelor îngheţate.
 Vizualizări articol: 1419 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Cartierul Iţcani, lovit de “blestemul” conductelor îngheţate5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   COMPLETARE trimis de
(27 feb 2012, 14:20:04
...MAI SPUNEA TOV GROZA,UITAT IN FUNCTIE INCA DIN'84[!],DESPRE INGHETAREA CONDUCTELOR DIN C-LUNG ,,CONDUCTELE SUNT INVELITE INTR-O MANTA DE GHEATA''.
DAR IN CE VRETI SA FIE INVELITE,IN IZOLATIE TERMICA,UNDE ATI MAI POMENIT ASA CEVA???IZOLATIILE ZAC CUMINTI,IN PERETII SI IN PODURILE UNOR CABANE,PENSIUNI,VILE CIOCOIESTI. CAND VA PENSIONATI,TOV.GROZA,NE AJUNGE CAND VEDEM ACEST NUME NUMAI IN ZIARE,E PRECUM ,,CODEX ALIMENTARIUS'' SI INITIUM IN PRODUSE!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei