Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 feb 2012 - Anul XVII, nr. 44 (4949)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Modernizare

Economii de minim 40% la noul sistem de iluminat al principalei artere de circulaţie a Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

O investiţie de aproape trei milioane de euro, bani atraşi din fonduri europene de municipalitatea suceveană, a dus la modernizarea reţelei de iluminat public de-a lungul principalei artere de circulaţie, astfel încât, în condiţii de iluminare mult mai bune, se vor face economii semnificative la bugetul local.

Lucrarea de modernizare a iluminatului public, care se finalizează săptămâna aceasta, prin montarea unui sistem de gestiune la distanţă a întregului sistem, reprezintă cel de-al doilea proiect dus la bun sfârşit de municipalitatea suceveană în cadrul finanţărilor asigurate prin Programul Operaţional Regional, primul fiind cel de montare a celor 108 camere de supraveghere.

Valoarea proiectului este de 11.500.000 de lei, din aceşti bani fiind înlocuiţi 171 de stâlpi metalici de iluminat stradal, 634 de corpuri de iluminat, în vreme ce reţeaua electrică de iluminat a fost înlocuită complet şi îngropată pe o distanţă mai mare de 25 de km.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a precizat că aceste fonduri, la care partea de cofinanţare a municipalităţii a fost de numai 2%, nu puteau fi obţinute dacă primăria nu era proprietara sistemului de iluminat public:

“Suntem printre puţinii sau chiar singurul oraş mare din ţară care are în proprietate iluminatul public, pe care l-am cumpărat de la E.ON la un preţ foarte convenabil, de 100.000 de euro. Iată că deja am obţinut astfel un proiect pe fonduri europene de trei milioane de euro. Urmează să trecem la modernizarea iluminatului public şi în restul oraşului, avem deja prins pe fondurile elveţiene o componentă de 12 milioane de euro. Să vedem exact cât vom primi de acolo şi vom continua modernizarea cu banii respectivi”.

 

Sistem economic şi uşor de gestionat

Unul dintre principalele avantaje ale noului sistem de iluminat, pe lângă faptul că s-au diminuat mult cablurile atârnate pe stâlpi, îl reprezintă faptul că în condiţii de iluminare mult mai bună a străzilor, se fac economii semnificative la factura de curent.

Acest lucru a fost subliniat şi de directorul firmei Loial, Ioan Brăescu, care a precizat că prin înlocuirea vechilor corpuri de iluminat, de 250 de waţi, cu corpuri de iluminat de 150 de waţi, dar care au o intensitate luminoasă dublă faţă de cele clasice, s-a obţinut o reducere de 40% a consumului de energie electrică.

Mai mult, prin implementarea sistemului de gestiune la distanţă, se pot face şi alte economii, după cum a precizat şi primarul Ion Lungu:

“Componenta de telegestiune ne permite să intervenim între anumite ore, să stingem anumite becuri sau să reducem intensitatea pe anumite porţiuni”.

Reprezentanţii firmei Energobit Schreder, care implementează sistemul de gestiune la distanţă a noii reţele de iluminat stradal, au precizat că acesta permite monitorizarea non-stop a întregului sistem, astfel încât la orice oră se poate afla unde nu funcţionează un anumit stâlp de iluminat şi care e cauza defecţiunii.

“Se poate vedea în sistem în timp real dacă e arsă lampa sau sunt alte probleme care duc la o proastă funcţionare a corpului de iluminat. Sistemul permite generarea de rapoarte zilnice, încât se poate şti mereu ce s-a întâmplat, ce nu funcţionează şi de ce”.

Şeful municipalităţii sucevene a concluzionat că realizarea acestei reţele de iluminat de-a lungul bulevardului principal, de la intrarea în Suceava dinspre Fălticeni până la ieşirea spre Botoşani, este un pas înainte pentru a avea un sistem modern de iluminat public în întreg municipiul Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Economii de minim 40% la noul sistem de iluminat al principalei artere de circulaţie a Sucevei.
 Vizualizări articol: 1423 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Economii de minim 40% la noul sistem de iluminat al principalei artere de circulaţie a Sucevei4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Obcini trimis de
(23 feb 2012, 14:33:14
vom avea stradutele din obcini iluminate????

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei