Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 feb 2012 - Anul XVII, nr. 39 (4944)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Puterea de a reveni

Abator de 3,5 milioane de euro, redeschis la un an după ce a ars în totalitate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cel mai mare abator din judeţ, cu o capacitate de tăiere de 200 de bovine şi 600 de porcine la zi, s-a redeschis oficial ieri, la mai puţin de un an de când un incendiu devastator l-a distrus în totalitate. După cele mai noi standarde europene, investiţia de 3,5 milioane de euro din Roşcani - Liteni înseamnă locuri de muncă pentru mai mult de 50 de oameni şi reînvierea celui mai important contribuabil la bugetul Primăriei oraşului Liteni.


În prezenţa conducerii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, a fermierilor care îi vor asigura materia primă de tăiere, dar şi a patronilor unităţilor de tăiere concurente, patronul abatorului Avastar SRL Roşcani, Vasile Pleşca, şi-a ascuns cu greu emoţiile: „În primul rând îi mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a dat puterea să merg mai departe, asta a fost cel mai important, pentru că aici, pe locul unde este abatorul, am început în 1992 cu doi pereţi laterali, nici măcar un acoperiş nu era când am cumpărat rămăşiţele fostului CAP. Din 1992 am tot construit şi să te trezeşti după o muncă de 20 de ani că pierzi totul... practic, după incendiul de anul trecut rămăsese doar moloz şi fiare contorsionate. Acum totul este nou”.
El a precizat că investiţia a necesitat aproape 3,5 milioane de euro. Spre exemplu, numai boxa de asomare a bovinelor, complet automatizată, reprezintă o investiţie de 60.000 de euro.
„Costă mai mult decât un BMW X5”, a glumit Vasile Pleşca.

 

În aşteptarea banilor pe asigurare

Redeschiderea abatorului într-un timp atât de scurt s-a petrecut în condiţiile în care investitorul spune că mai are de primit încă o mare parte din suma care i se cuvine de la firma de asigurări, cu care avea contract pe clădirea abatorului.  
„Am făcut sacrificii foarte mari... avem în continuare întârzieri de la firma de asigurări, nu ne-au dat decât aproximativ 30% din valoarea asigurării. Aşteptăm încă restul banilor, trebuia să ni-i dea în decembrie anul trecut, însă suntem în februarie şi încă nu i-am primit”, a precizat Vasile Pleşca.
Inaugurarea oficială de ieri a avut în prim plan o slujbă de sfinţie oficiată de un sobor de preoţi, redeschiderea efectivă, practic prima zi în care se vor face din nou tăieri, urmând a fi pe 5 martie.
Doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava, a subliniat şi el importanţa acestei reveniri: „Anul trecut, pe 9 martie, aici era un morman de fiare, era o mare nenorocire, iar acum iată este ceva extraordinar. Făcând abatorul a doua oară, acesta este şi mai performant, fiind cu siguranţă cel mai modern abator din judeţul nostru şi poate şi din Moldova. Extraordinar este că acest om a reuşit să readucă pe piaţă această investiţie în doar un an de zile”.
Revenind la Pleşca, acesta a precizat că 60-70% din tăierile zilnice vor fi cele de porcine şi restul de bovine.

 

Dezastrul de pe 9 martie 2011

Incendiul de pe 9 martie 2011, doar o amintire urâtă acum pentru investitor şi angajaţi, s-a produs dimineaţă, la ora 6.30, când unitatea era închisă. Totul a plecat de la un scurtcircuit produs la un conductor electric defect. Mare problemă de la vremea respectivă a fost accesul pompierilor dinspre Suceava la abator, pentru a stinge incendiul.
Pentru că circulaţia rutieră era interzisă pe ambele poduri de peste râul Suceava, la Vereşti şi Roşcani, avariate în urma inundaţiilor, pompierii au fost nevoiţi să ocolească aproximativ 30 de kilometri. Această întârziere a făcut ca incendiul să nu mai poată fi localizat la timp, iar consecinţele au fost dezastruoase.
Incendiul a fost stins în jurul orei 12.00, însă din abator nu a mai rămas nimic neafectat de flăcări. Au ars hala de producţie şi spaţiile de depozitare, congelare şi livrare, pereţii despărţitori şi acoperişul construcţiei. Inclusiv carcasele de porc şi de vită din interior au ars în incendiu.  
SC Avastar SRL Roşcani era la momentul incendiului unul dintre abatoarele din judeţ cu ştampilă ovală, altfel spus, care funcţionează la standarde europene, cu permisiunea de a face comerţ în afara graniţelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Abator de 3,5 milioane de euro, redeschis la un an după ce a ars în totalitate.
 Vizualizări articol: 3791 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Abator de 3,5 milioane de euro, redeschis la un an după ce a ars în totalitate4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   INTREBARI,INTREBATOARE DE WEEK END trimis de
(17 feb 2012, 13:35:11
DACA A SCAPAT POLITA DE ASIGURARE DIN INCENDIU,AU SCAPAT SI EVIDENTELE CONTABILE???
2.   Societate de asigurari trimis de
(17 feb 2012, 15:43:32
Nu ne spuneti si noua numele firmei de asigurari, ca sa stim cu cine votam?
3.   Alti bani trimis de
(17 feb 2012, 21:06:29
dupa asa o pierdere de unde alti bani tot asa de repede???
4.   Iar mica publicitate trimis de
(17 feb 2012, 21:13:46
wow
felicitari d-le paiu
un articol minunat
tot ziarul de astazi este plin de publicitate?
pt reclama facuta sa inteleg ca v-ati asigurat si pranzul pe un an intreg?:))))))))
5.   Comentariu trimis de
(17 feb 2012, 22:05:34
Si eu as vrea sa stiu de unde atatia bani ptr o investitie atat de mare ,nu cumva excrocheriile continua ?Nu stiu cum a facut abatorul,dar ce stiu e ca terenul l-a obtinut foarte elegant .a tratat cu doamna de la primarie care facea parte din comisia cu retrocedarea pamantului.acea excroaca a furat terenul de la adevaratii proprietari cu motivatia ca terenul la acea vreme este cu cladirile fostului cap si le- a dat teren la dracul in praznic ,iar dansa la improprietarit pe tacsu care este din Silisteasi, nu a avut o palma de pamant in roscani,dupa care la vandut( d-lui )Plesca.adevaratii proprietari sunt fam .Anton si Chelarul pe care i-a excrocat madam Baldos daca nu ma insel ,iar actul doveditor adica de proprietate al lui tacsu este in primaria LITENI.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei