Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 feb 2012 - Anul XVII, nr. 30 (4935)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Todireşti

Cămin de cinci stele pentru vârstnici, de doi ani fără nici un bătrân

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Centrul de asistenţă socială pentru persoane vârstnice din comuna Todireşti, considerat de cinci stele, după dotările pe care le are, este de doi ani de zile cu lacătul pe uşă. Nici un bătrân nu i-a trecut pragul, şi asta pentru că bătrânii satului, pentru care a fost construit centrul, sunt prea săraci să obţină un loc în cămin.
Bătrânii înstăriţi, care şi-ar permite luxul de a sta în centrul de la Todireşti, oameni care după calculele Primăriei Todireşti ar putea să plătească, lunar, câte 1.600 de lei, nu sunt primiţi pentru că nu au domiciliul în comună.
O poveste tristă care continuă la Todireşti în defavoarea oamenilor care aşteaptă să fie internaţi într-un loc liniştit, la bătrâneţe.

 

În aşteptarea unui răspuns

După ce, la începutul anului trecut, am publicat în Monitorul de Suceava un material cu titlul „Prea săraci - Cămin de lux pentru bătrâni, fără beneficiari”, în care relatam faptul că sunt sute de bătrâni care aşteaptă ziua în care vor prinde şi ei un pat într-un centru social, într-un cămin de bătrâni, după ce au rămas singuri, neajutoraţi sau, mai rău, ajung batjocura copiilor sau nepoţilor, care le „mănâncă” pensia, doar pentru că îi au în spaţiu, în timp ce în comuna Todireşti există un centru de asistenţă socială pentru persoane vârstnice care este gol, am revenit la Todireşti, unde am găsit aceeaşi situaţie: lacăt pe uşă, nici un beneficiar.
Am cerut din nou explicaţii primarului comunei Todireşti, Gheorghe Avram, care ne-a spus că a trimis mai multe adrese către Organismul Intermediar pentru Programul Operaţional Regional, prin care a solicitat aprobarea ca în centru să poată fi primiţi şi bătrâni din judeţ, nu numai din comună, „în vederea asigurării funcţionării investiţiei”.

 

Bătrâni cu pensii de peste 1.600 de lei

Primăria a mai solicitat şi externalizarea serviciilor şi permisiunea de a putea încheia parteneriate cu ONG-uri interesate de căminul de bătrâni de lux de la Todireşti. Deocamdată, la Primăria Todireşti, după cum ne-a spus primarul Avram, „nu a venit nici un răspuns scris în această privinţă. Ni s-a spus doar că s-au făcut demersuri mai departe, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, şi se aşteaptă un răspuns favorabil”.
Primarul a precizat şi faptul că instituţia pe care o conduce nu are fonduri pentru a suporta plata salariilor cu personalul şi întreţinerea centrului social, motiv pentru care nu pot să-l facă funcţional. „După calculele noastre, un beneficiar care ar vrea să stea în acest centru ar trebui să participe cu 1.600 de lei lunar. În localitate, majoritatea bătrânilor au pensii mici. La data aprobării proiectului, în 2005, erau mai mulţi bătrâni pe lista de aşteptare. Unii dintre ei au murit între timp. Alţii au pensii foarte mici. Mai avem un singur bătrân, în vârstă de 78 de ani, care stă acum în chirie şi ar putea beneficia de serviciile centrului, dacă acesta va fi deschis”, a completat primarul Avram

 

Capacitate maximă, 12 bătrâni

În căminul de lux pentru bătrâni din Todireşti, în care s-au „băgat” peste 2 milioane de lei (20 de miliarde de lei vechi), bani de la Fondul European de Dezvoltare Regională (contribuţia Primăriei Todireşti fiind de 0,5 milioane de lei) şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est Piatra Neamţ, care a aprobat peste 0,6 milioane de lei pentru „modernizarea, dezvoltarea şi echiparea căminului rezidenţial pentru persoane vârstnice şi vulnerabile – Todireşti”, ar putea să fie îngrijiţi 12 bătrâni.
Printre condiţiile pe care le-a impus finanţatorul acestui proiect de la Todireşti se numără şi aceea că cinci ani de zile nu trebuie să se schimbe destinaţia construcţiei. Primarul Avram ne-a spus că centrul trebuie să fie dat în funcţiune cât mai repede, adică să aibă beneficiari şi personal care să-i deservească, altfel primăria poate pierde clădirea.

 

„Totul arată ca în Occident...”

Primarul Gheorghe Avram ne-a spus că istoricul acestui centru a început în anul 2005, printr-un proiect iniţiat de primărie, proiect care prevedea ca centrul de bătrâni să fie destinat doar persoanelor vârstnice din comună.
„În anul 2008, s-au finalizat lucrările la centru, dar mai trebuiau bani pentru dotări şi amenajarea spaţiului din jurul centrului, circa 10 ari. Am făcut un proiect în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi am obţinut bani. Până în 2010, în septembrie, s-au achiziţionat televizoare în fiecare dormitor, mini frigidere, telefon, s-a dotat bucătăria, sălile de recuperare (scaune cu rotile, paturi speciale pentru bătrâni, aparate de gimnastică medicală). Totul arată ca în Occident. Căminul are centrală proprie, spaţiu de agrement în jurul căminului”, a declarat primarul comunei Todireşti.

 

„Nu vreau să dau toată pensia la centru”

Petru Bomas este singurul bătrân din Todireşti care este pe lista de aşteptare pentru un loc în centrul de lux. Nu are o pensie de 1.600 de lei, dar, având în vedere că nu mai are familie, stă în chirie într-o locuinţă din comună şi este îngrijit de vecini, ar putea să fie primit în centru. Bărbatul are 78 de ani şi de peste 20 de ani i-a fost amputat un picior. Poartă o proteză, dar care nu-i este de mare folos, mai ales că trebuia schimbată cu mult timp în urmă. Singura nemulţumire a bărbatului, cu privire la internarea în centrul social, este aceea că nu vrea să dea toţi banii din pensie, adică 1.230 de lei. „Unii zic să merg la centru, alţii spun să nu mă duc. Vreau să-mi rămână şi mie un bănuţ din pensie. Nici acum nu-mi face nimeni treaba degeaba. Plătesc să-mi facă curat, să-mi aducă mâncare şi nu mă plâng”, ne-a spus bărbatul.

 

„Să aducă bătrâni din altă parte şi să-i dea drumul odată”

Pe de altă parte, oamenii din comună sunt de părere că centrul pentru bătrâni este util, în măsura în care sunt oameni care pot să se interneze în acest centru, adică au pensii mari. „În comună sunt oameni cu pensii de CAP, până în 300 de lei pe lună... De unde să dea 1.600 de lei pe lună. Singura soluţie ar fi să fie primiţi bătrâni din tot judeţul, bătrâni înstăriţi, ca să poată da drumul la centru şi să se ofere câteva locuri de muncă”, ne-a spus Vasile Bejenaru, în vârstă de 43 de ani, din Todireşti.
Asistenta medicală Norica Bejenaru ne-a spus că la momentul în care s-au demarat lucrările la centrul de bătrâni erau alte vremuri, „primăria avea alte fonduri, nu era nici criza asta. Acum nu mai avem nici bătrâni care să solicite un loc la centrul social când au auzit că trebuie să dea atâţia bani. Să aducă din altă parte şi să-i dea drumul odată. Sunt bătrâni care au nevoie de ajutor, dar au pensii mici”.
Ca să funcţioneze căminul de cinci stele, primăria ar trebui să angajeze şi să plătească din bugetul local personal pentru căminul de bătrâni (asistenţi sociali, infirmieri, asistenţi medicali, bucătari, medic, psiholog, paznic, om care să lucreze la centrala termică), cel puţin zece oameni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cămin de cinci stele pentru vârstnici, de doi ani fără nici un bătrân.
 Vizualizări articol: 2608 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.85/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 13 voturi
Cămin de cinci stele pentru vârstnici, de doi ani fără nici un bătrân3.8513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Super trimis de
( 7 feb 2012, 11:47:48
Doar traim in Romania nu?
2.   Comentariu trimis de
( 7 feb 2012, 11:52:40
va rog sa/l treceti pe lista pe emic boc.fiind primul care va veni va avea ocazia sa taie si panglica .sigur va fi urmat si de alti camarazi ai sai,in viitorul apropiat , chiar si de fostul sau sef direct.daca nu se incadreza cu pensiile mai fac o cheta bugetarii.
2.1  RE: Comentariu trimis de
( 7 feb 2012, 13:12:31
Stai tu linistit,acel camin este construit exclusiv pentru comunistii din PSD, care abia asteapta sa se aciueze toti impreuna pentru a mai viza cum guverneaza ei tara si ce mai fura!
3.   Din marile realizari ale PDL-ului trimis de
( 7 feb 2012, 11:52:52
Nu ar fi fost mai util acest camin daca ar fi avut un confort rezonabil ,raportat la pensiile romanilor??!Puteau sa-l faca de 3 stele de ex,si sa adune mai multi oameni acolo.Cui foloseste asa ca sta inchis?La pretul asta cred ca nici occidentalii nu si-ar permite desi pensiile lor sant cu mult mai mari.Ar putea autoritatile sa-l transforme intr-un bazin de inot,ca tot s-au facut si din astea si sant neutilizate.Bani aruncati.
3.1  RE: Din marile realizari ale PDL-ului trimis de
( 7 feb 2012, 14:33:40
nu fi prost! e posibil ca un loc să fie chiar al tău! şi chiar nu fi prost în legătură cu bazinul de înot!!!
4.   PDL trimis de
( 7 feb 2012, 13:26:47
aici for fi adusi .cei de la PDL adica BOC , CU UDREA , CU FLUTUR , CU OPRESCU , CU BASESCU , CU LUNGU CU FUTERIU , CU VITCU SHI cu tot neamu lor numai bn sunt exact 12 locuri ....ODIHNEASCASE IN PACE ...
4.1  RE: PDL trimis de
( 8 feb 2012, 09:29:48
Stai linistit acele locuri sunt pentru 12 fosile din PSD Suceava pe care familiile i-au renegat ca nu mai aduc bani multi acasa.
5.   Azil" trimis de
( 7 feb 2012, 13:50:50
La noi sa i zici la un batrin ca l duci la un azil..ffff....se cam intristeaza si esti vazut rau de neamuri,pe cind afara multi vor sa mearga dar nu sint locuri si intri in functie de posibilitati (aici NU ma refer la cit ai pensia) si daca ai ramas singur nu ai pe nimeni nu ai casa ....etc.Dar daca intri ai o viata buna,excursii,piscina,medic 24/24 H,mincare si tot ce vrei .Iar sa construiesti un camin de 3 stele nu poti spala multi bani ca cind construiesti unul de "5" stele cu aceleasi materiale.
6.   Nu stiu cei poate unii pe romani. trimis de
( 7 feb 2012, 16:12:38
Pai daca o luam asa, primaria, astia care fac si desfac, nu le ajunge pe-o masea localul asta. Eu zic si propun, ca fmi, sa punem o conducere privatizata sau mai bine scoatem la privatizare caminul. Cel mai bine e sa scoatem cauza la privatizare, adica batranii, pentru acest motiv s-a facut acest locas. Cauza e de vina, daca n-ar fi ea n-ar mai fi efectul. Cauza se privatizeaza si efectul dispare, asa spun guvernantii, nu mai arde la buzunare. Privatizati batrinii, eventual si copii si ce ramane azi e numai de-o paine. Ba, se duce biserica pe sula, atata lipsa de omenie n-a fost decat in epoca fanariota. Fiecare cu potcapul lui.
7.   Cine si unde greseste ??? trimis de
( 7 feb 2012, 16:23:48
De ce la caminul de batrani al lui puscasu=bethesda din Ilisesti este ocupat la maxim ? Scorul de acolo e si mai piparat !!!
7.1  RE: Cine si unde greseste ??? trimis de
( 7 feb 2012, 16:25:26
Fara "la". Scuze !!!
8.   Frumoasa comuna! trimis de
( 7 feb 2012, 16:49:34
foarte frumoasa comuna, pacat ca primarul nu-i treaz niciodata, ce sa faca el cu caminul daca nici nu stie despre ce este vorba acolo, fara voia lui s-a construit acest camin si nici nu stie ca a mai obtinut o aprobare pentru constructia unui nou camin cu fonduri europene, daca s-ar trezi ar realiza si el despre ce este vorba!!!! traiasca PDL-ul si cu oamenii lui care cam toti sunt la fel!!!
9.   Tarenclanta-nivelul de trai-pdl trimis de
( 7 feb 2012, 17:20:03
construit de psd,dar nelocuit din cauza celor portocalii ca flutur care in ultimii ani au avut mare mare grija sa creasca nivelul de trai.prin salariul minim pe economie de 700[cu siguranta vor fi viitori pensionari cu 1600lei]si pensionarii la care a adaugat atatia bani incat mai degraba ajung in rai decat la caminul din todiresti
9.1  RE: Tarenclanta-nivelul de trai-pdl trimis de
( 8 feb 2012, 09:31:48
Ce vorbesti?Tot Flutur este vinovat?Documenteaza-te inainte sa deschizi gura.
10.   Una din marile investitii pdl trimis de
( 7 feb 2012, 23:24:33
caminul asta trebuie pus pe lista alaturi de salile de sport ultimul racnet construite in satele unde sunt doar pensionari si de spitalele proaspat renovate si inchise apoi prin programul de "modernizare a Romaniei".era sa uit sa adaug in lista asta capacele de wc de 1000ron.
11.   Comentariu trimis de
( 8 mar 2012, 11:23:13
Mai fratilor e o AFACERE buna facuta de primar cu fonduri europene,si dupa cum spune si articolu ,e inceputa in 2005 ,iar 5 ani nu au voie sai schimbe destinatia ,asa ca asteptativa ca maine poimane sa scrie pe el HOTEL PENSIUNE 5 stele,voi chiar nu vati dat seama ca asta era si idea????????? pai unde traim?? nu in romania?
12.   Nimic nou trimis de
( 8 mar 2012, 23:33:15
investitia asta se adauga la salile de sport din satele de pensionari si la parcurile din marginea satului.fara nici un folos,adica.ii mai auzim pe la tv(indiferent de culoare politica) ca au facut investitii.in ce?in capace de wc de 1000 de ron?asta in timp ce multi romani nu au ce pune pe masa iar altii mor cu zile prin spitale...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei