Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 ian 2012 - Anul XVII, nr. 23 (4928)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Se poate şi la vârsta a III-a

Pensionarele care au trecut la ţinuta sport şi „trag” la sală

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Doamne trecute binişor de 60 de ani, ori care au împlinit deja 70 de ani au lăsat deoparte anii şi prejudecăţile şi s-au apucat de sport. Nu au făcut-o oricum, ci la sală, unde pedalează pe biciclete, lucrează la stepper şi fac vibromasaj.  Zecile de pensionare sunt reunite în Clubul Doamnelor, iar rezultatele exerciţiilor sunt evidente. Pensionarele spun că nu mai obosesc atât de repede şi au un tonus excelent, care le ajută să fie mult mai optimiste.  
 

La sălile de sport din municipiul Suceava persoanele vârstnice sunt o prezenţă foarte rară. Pensionarii care ar fi tentaţi să facă exerciţii fizice renunţă fie deoarece nu-şi permit să plătească un abonament, fie din cauză că se jenează de reacţia tinerilor colegi de sală.  
Situaţia s-a schimbat la începutul lui 2011, când Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Suceava a deschis Clubul Doamnelor, o sală de fitness destinată exclusiv femeilor vârstnice membre ale asociaţiei.  
Aici, pensionarele se simt în largul lor şi fac sport sub supravegherea unei asistente medicale, care, în funcţie de greutate şi afecţiuni, le face programul de mişcare potrivit.

 

La început, pensionarele abia se puteau urca pe bicicletă

La faţa locului, reporterii Monitorului de Suceava au găsit pensionare încântate de şansa de a face mişcare şi de a socializa.
Valeria Garneţ, în vârstă de 62 de ani, ne-a mărturisit că atunci când a venit prima dată la sală nici măcar nu se putea urca pe bicicletă.
„Mă ajută foarte mult mişcarea. Doamna asistentă ştie, când am venit în aprilie anul trecut cu greu mă puteam urca pe bicicletă. Eu am venit aici în primul rând pentru mobilitate. Nu mai fusesem niciodată la sală, nu-mi permiteam financiar”, ne-a spus pensionara, fost cadru didactic.
După cum ne-a confirmat şi Adriana Corlăţean, asistentul medical care se ocupă de pensionarele care vin la sală, doamnele sunt foarte perseverente şi, majoritatea, odată ce încep mişcarea, o continuă constant.
Chiar în timp ce pedala la bicicletă, Maria Airinei, în vârstă de 63 de ani, a pus punctul pe i: „Merge foarte, foarte bine, avem mobilitate şi nu mai obosim atât de repede. Mergem la toate aparatele pe rând. Este foarte bine de venit, însă numai dacă poţi să te ţii şi să obţii rezultate pozitive, că dacă vii o zi şi şapte nu vii, tot nu e bine. Eu voi continua, sunt foarte motivată, mă simt foarte bine, mai ales că am mai dat jos şi câteva kilograme”.

 

La 70 de ani, una dintre cele mai active pensionare de la sală   

Printre doamnele care lucrau la aparate am găsit-o şi pe Lăcrămioara Movilă. Suplă şi cu un tonus excelent, femeia părea a fi cea mai în formă dintre doamnele de la sală. Asta la 70 de ani împliniţi, vârstă pe care aceasta nu o arată nici pe departe.
„Este foarte bine aici, mie cel puţin îmi place. Vin din luna martie a anului trecut, e drept am mai întrerupt, nu am fost chiar mereu. Fac bicicletă orizontală, verticală, stepper şi masaj”, ne spune pensionara, în timp ce lucrează la aparate. O întrebăm dacă simte efectele exerciţiului fizic, iar răspunsul vine extrem de convingător:  „Da, categoric, nici nu se pune problema”.

 

Probleme de sănătate ameliorate

Fiind vorba de persoane aflate la o vârstă mai înaintată, cu probleme de sănătate, beneficiile exerciţiilor sunt poate mai evidente chiar decât la un tânăr.
Un exemplu este Maria Banaru, o pensionară care, în momentul în care am ajuns la sală, îşi încheiase ora de mişcare.
„Fac exerciţii la bicicletă, am probleme cu încheieturile, cu coloana vertebrală şi după ce am citit un anunţ despre această posibilitate am venit aici. Fac deja sală de trei luni de zile şi îmi face foarte bine, pe zi ce trece mă simt tot mai bine. E o ofertă bună pentru pensionari, la o pensie de cinci sute de lei cât am, nu am bani să mă duc la o sală de fitness”, ne-a povestit Maria Banaru.      

 

Listă plină de programări şi pauze forţate, din cauza numărului mare de cereri  
 
Dacă la început sala, amenajată la etajul punctului de lucru din George Enescu al CARP, în spate la Albina, abia atrăgea câteva pensionare, acum situaţia s-a schimbat radical. Cum spaţiul este mic, în fiecare oră sunt programate doar câte trei pensionare, iar programul de funcţionare este de câteva ore pe zi, trei zile pe săptămână. Acum, la început de 2012, s-a ajuns ca pensionarele să vină la sală de câte două ori pe săptămână, timp de două luni, după care să ia o lună de pauză, pentru a da şi altora posibilitatea să facă exerciţii.

 

Cea mai vârstnică sportivă, 73 de ani

Asistenta Adriana Corlăţean ne-a declarat: „La început au fost cinci-şase, acum deja avem câte zece programări pe zi. Doamnele sunt mulţumite, avem cereri multe şi sunt foarte serioase. Am avut la sală pensionare până la vârsta de 73 de ani. Ele vin mai mult pentru menţinere, pentru mobilitate, de slăbit e mai greu, pentru că trebuie depus mult efort, iar ele nu mai au putere”.    
Cadrul medical le îndrumă pe femei ce exerciţii să facă, le ia tensiunea înainte de ora de mişcare şi insistă ca înainte de efort acestea să facă puţină mişcare, pentru a intra mai uşor în ritm.  

 

Şefii de la Casa de Ajutor Reciproc caută un spaţiu mai mare  

Contabilul-şef al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, Ana Negru, a subliniat şi ea că interesul pentru mişcare al pensionarelor a depăşit aşteptările, iar spaţiul de acum este mult prea mic, mai fiind nevoie totodată de dotări.  
„Am discutat deja în Consiliul director, noi am deschis iniţial sala să vedem dacă sunt cerinţe, şi chiar ne-am propus să găsim un spaţiu mai mare şi să putem mulţumi pe toată lumea, mai ales că se aşteaptă la programări şi nu putem să oferim exact ce îşi doresc doamnele”, a declarat Ana Negru.
Ea a precizat că la sală pot veni doar membrele CARP Suceava, accesul făcându-se gratuit, pe bază de programare, fără nici un fel de tarifare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pensionarele care au trecut la ţinuta sport şi „trag” la sală.
 Vizualizări articol: 4541 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 16 voturi
Pensionarele care au trecut la ţinuta sport şi „trag” la sală5.0516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bravo lor! trimis de
( 1 feb 2012, 14:05:13
Sportul inseamna sanatate!
2.   Super trimis de
(21 feb 2012, 11:08:29
In plus nu ai jena aceea de a fi alaturi la o sala de sport alaturi de fete tinere si subtiri ce vin pentru intretinere. Un mod de socializare
3.   Plictisitor trimis de
(16 mar 2012, 13:47:00
Chiar nu mai aveti ce atasa pe prima pagina decat "babetele"astea,poate mai sunt si altele care ar trebui promovate,chiar este de-a dreptul scarbos cu aceeasi poza de un an de zile,se vede ca sunteti in pasa de subiecte "Monitorule".
3.1  RE: Plictisitor trimis de
(29 mar 2012, 20:41:13
Plictisitor ești tu, fraiere, du-te și mai trage ceva pe nas să te destinzi (din banii lui tat-tu, bineînțeles, că nu ești în stare de nimic). Mă surprinde faptul că ești în stare să citești. Ți-a citit mami cumva, blegule, nu știe săraca ce-o așteaptă la bătrânețe, mai bine te abandona la spital...
4.   În sfârșit civilizație... trimis de
(29 mar 2012, 20:35:51
Felicitări! O inițiativă excelentă, mai ales că aceste doamne și-au făcut cu vârf și îndesat datoria față de societate, iar acum merită o bătrânețe elegantă, fără anchilozări....Aș vrea, de asemeni, să remarc faptul că punctul de la Albina, prin buna întreținere(curățe asfaltare) reprezintă o oază în jegul și praful din zonă, fapt neremarcat la comercianții care își fac veacul acolo, dar nu amenajează nimic la ușa din spate, deși au cu ce (vezi magazinul alimentar)!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei