Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 ian 2012 - Anul XVII, nr. 17 (4922)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   16 imagini |   ø fişiere video

22 ianuarie

Ziua Mondială a Zăpezii, sărbătorită la Vatra Dornei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ziua Mondială a Zăpezii (World Snow Day) este un eveniment care se desfăşoară pe 22 ianuarie în 225 de locaţii din lume, sub patronajul Federaţiei Internaţionale de Schi (FIS).
În România, Ziua Mondială a Zăpezii 2012 a fost sărbătorită printr-un festival al zăpezii organizat începând cu ora 10:00, pe pârtia Parc din Vatra Dornei şi pe pârtia Kalinderu din Buşteni. La Vatra Dornei, organizatorul principal a fost Şcoala de schi Euroski, în parteneriat cu Primăria municipiului şi Salvamont Vatra Dornei. În cadrul acestei sărbători, iubitorii sporturilor de iarnă au participat la lecţii gratuite de schi şi snowboarding oferite de cei 20 de monitori de la Euroski, au putut face snowtubing, au participat la concursuri de schi sau la jocuri pe zăpadă.
Petrică Ariciuc, şeful serviciului Salvamont, ne-a declarat: „Vatra Dornei este prima staţiune din România care s-a înscris la acest eveniment mondial. Cred că reuşim să facem o impresie bună, având în vedere că avem atâtea gratuităţi oferite de Şcoala de schi Euroski, şi de noi, cei de la pârtia Veveriţa, începând de la accesul liber la teleschi, până la lecţii de schi gratuite. Avem zăpadă, s-au folosit şi tunurile de zăpadă pentru a oferi condiţii foarte bune pentru schiat, avem şi vin fiert, dar şi mâncăruri tradiţionale, pentru ca toţi cei care vin la Vatra Dornei să se simtă bine”.

 

Aglomeraţie pe pârtie şi la şcoala de schi

Primii turişti, dar şi localnici dornici de a practica spoturile de iarnă au apărut pe cele două pârtii, Parc şi Veveriţa, pe care au avut loc manifestările din cadrul World Snow Day, încă de la ora 9.00, deşi primele gratuităţi erau oferite de la ora 10.00 pentru snowtubing. De altfel, cu greu s-a putut face rost de un colac de snowtubing până la ora 16.00, cât nu s-a plătit pentru el, pentru că tineri, dar şi oameni mai în vârstă, care nu au avut curajul să-şi pună schiurile în picioare, au coborât cu colacul pe pista de snowtubing.
De la ora 11.00, aglomeraţia s-a simţit din plin pe cele două pârtii dornene, pentru că centrul de închirieri Banu a oferit, până la ora 15.00, echipament de schi gratuit, monitorii de la Euroski Vatra Dornei au dat lecţii gratuite de schi şi snowboard, iar pe pârtia Veveriţa, teleschiul a fost gratuit pentru copii până la ora 12.30.
După ce a fost epuizat tot echipamentul de la centrul de închirieri Banu, mulţi din cei prezenţi, mai ales începători, şi-au încercat norocul să prindă o oră de gratuitate la şcoala de schi, pentru a învăţa elementele necesare alunecării cu schiurile pe pârtie. Cei mai încântaţi au fost copiii, care după prima oră de schiat sau de dat cu placa de snowboard au primit diplome.
De la instructorii de schi care i-au îndrumat pe începători am aflat că la această primă lecţie s-au prezentat elemente minime pentru a controla schiurile, numărul de copii alocaţi unui instructor fiind de maxim cinci, într-o oră învăţând câte ceva din tainele schiatului aproximativ 50 de copii.
Bogdan, monitor de schi la Şcoala Euroski, ne-a spus: „Avem multe solicitări, au venit mulţi copii din întreaga ţară care vor să înveţe să schieze, este zăpadă, World Snow Day fiind o reuşită pentru staţiunea Vatra Dornei din toate punctele de vedere, respectiv număr de participanţi, facilităţi oferite, condiţii de practicare a sporturilor de iarnă”.

 

Clovnul Cristi i-a ajutat pe copii să tragă coarda pe zăpadă

Copiii care nu au dorit să schieze au avut parte de alte modalităţi de a se bucura de zăpadă prin jocuri distractive. Într-un spaţiu special amenajat, micuţii, supravegheaţi de clovnul Cristi, au putut trage coarda pentru a vedea care este mai puternic, au aruncat cu bulgări la ţintă, au aruncat cu discul pe zăpadă sau au jucat baseball.  
Şi pentru că, după mai multe ore petrecute pe pârtie, se ard calorii, pentru refacerea acestora, la baza pârtiei Veveriţa au fost pregătite pentru schiori şi snowboard-işti mai multe mâncăruri tradiţionale, vin fiert şi ceai fierbinte. Tot cu vin fiert şi ceai s-au încălzit şi schiorii de la pârtia Parc. Trebuie menţionat că weekendul trecut şi pârtia Dealul Negru de la telescaun a fost deschisă, dar aici nu s-au oferit facilităţi pentru practicanţii sporturilor de iarnă.
Ultimele gratuităţi au fost de la ora 18:00, pe pârtia Veveriţa, unde adulţii dar şi copiii au putut schia pe nocturnă fără a mai plăti la teleschi aproape o oră. Ziua s-a încheiat cu o demonstraţie de schi sincron a monitorilor şcolii oficiale de schi a staţiunii, Euroski.

 

Ziua Mondială a Zăpezii, şansa sporturilor pe zăpadă

Ziua Mondială a Zăpezii este un festival anual pe zăpadă, pentru copii şi familiile acestora, şi reprezintă o şansă de a explora, de a te bucura şi de a experimenta diverse sporturi pe zăpadă. Evenimentul celebrează tot ce înseamnă zăpadă, la nivel mondial, şi aduce laolaltă industria mondială de snowsport, pentru a promova zăpada şi activităţile recreative pe care aceasta le oferă. Sărbătoarea are menirea de a populariza activităţile recreative pe zăpadă, de a atrage copii şi tineri şi de a genera informaţii utile celor ce participă deja în diferite activităţi pe zăpadă. Aşa cum am aflat de la directorul Şcolii de schi Euroski, lect. dr. Petru Grigoraş, toţi participanţii la această manifestare au primit diplome semnate de Gian Franco Kasper, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Schi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua Mondială a Zăpezii, sărbătorită la Vatra Dornei.
 Vizualizări articol: 2541 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Ziua Mondială a Zăpezii, sărbătorită la Vatra Dornei5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei