Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 ian 2012 - Anul XVII, nr. 17 (4922)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

De astăzi

Salina minune de la ieşirea din Suceava înspre Rădăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La ieşirea din municipiul Suceava înspre Rădăuţi, pe strada Cernăuţi, chiar peste drum de benzinăria Petrom, s-a deschis începând de astăzi singura salină de suprafaţă din zona Moldovei, din cadrul Salinelor Roman, salină brevetată de OSIM, care certifică valoarea terapeutică a acesteia.  
Salinele Roman poartă numele inventatorului lor, Nelu Ştefan Roman, din Târgu Mureş, care este cunoscut şi apreciat şi la nivel internaţional, fiind premiat în 2009 cu trei trofee la Târgul Internaţional de Invenţii de la Budapesta.
Roman este cel care în 2005 a contrazis mai toţi specialiştii în domeniu şi, după ani de muncă, le-a arătat că poate realiza şi o salină de suprafaţă, chiar mai eficientă şi cu rezultate terapeutice mult mai bune decât cele de adâncime.
Prima salină a deschis-o la Târgu Mureş, iar rezultatele au fost cât se poate de concludente: un studiu efectuat pe 2.500 de pacienţi cu probleme respiratorii trataţi la Salina Roman a indicat o ameliorare a simptomelor acestora cu aproximativ 87%.
Cu sprijinul financiar al unei familii din municipiul Suceava, inventatorul Roman a realizat o salină similară şi la Suceava, la a cărei inaugurare, organizată sâmbătă după-amiază, au fost prezenţi, alături de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Ilie, şi reprezentanţi ai mass-media.
Centrul Salinelor Roman Suceava dispune de un spaţiu de relaxare pentru adulţi, un spaţiu de joacă pentru copii şi un separeu destinat grupurilor de până la cinci persoane. Toate camerele sunt placate cu bulgări de sare neprelucraţi (cristalele de sare fiind active), cu o grosime medie de 30 de centimetri, fiind extraşi din Salina Praid (lângă Sovata). În total, la salina din Suceava s-au adus aproximativ 45 de tone de sare.   
Pentru ca şedinţele de salinoterapie să fie cât mai plăcute şi utile în acelaşi timp, clienţii au la dispoziţie internet wireless, ziare, reviste, iar pentru cei mici jucării, cărţi de colorat etc.
“Eu cred că oferta turistică a judeţului Suceava poate fi completată de această salină de suprafaţă”, a concluzionat după un tur al salinei vicepreşedintele CJ, Vasile Ilie.

 

De ce este salina de la Suceava mai eficientă decât salinele naturale de adâncime

Nelu Ştefan Roman a explicat celor prezenţi avantajele salinei de suprafaţă pe care a inventat-o şi de ce aceasta este mai eficientă decât o salină naturală.
Faptul că se află în oraş este un prim câştig, de timp şi de bani, deplasarea la Salina Cacica, de exemplu, sau la o altă salină din ţară, necesitând anumite costuri.
Apoi, a explicat inventatorul, faptul că în salinele de suprafaţă concentraţia de aerosoli salini este mult mai mare decât în cele de adâncime scurtează timpul necesar tratamentului.
“Timpul de expunere este doar de o oră pe zi, comparativ cu patru ore, patru ore şi jumătate la o salină naturală. Temperatura de confort este stabilă, între 18-22 de grade, vară-iarnă. Cea mai caldă salină naturală este cea de la Praid, unde temperatura este de 15,3 grade, în timp ce la Turda sunt 7-8 grade, la Slănic Prahiova 12 grade, deci e disconfort termic, să stai patru ore şi jumate, rişti să te îmbolnăveşti”, a subliniat Nelu Ştefan Roman, continuând să prezinte un alt avantaj: acela al eliminării fobiei de adâncime.
Cât despre care sunt efectele salinoterapiei, completează inventatorul: “probleme respiratorii şi ORL, dar este şi o cameră antistres, reglează somnul, elimină sforăitul, oboseala, ajută la detoxifierea organismului… un spectru foarte larg. Fiecare om este propriul lui doctor, deci tu îţi dai seama de stările, remedierile, revigorările organismului. Continui până la o stare de bine, iar pentru cei cu afecţiuni cronice e recomandat să repete curele astea cel puţin trimestrial. Şi atunci se văd şi rezultatele deosebite”.
Pentru cei care doresc să se programeze la Salinele Roman Suceava, administratorii au pus la dispoziţie două numere de telefon: 0742 222 500 şi 0374 039 378.

 

„Înainte de a fi o afacere, salina este un centru de sănătate”

Ideea de a aduce Salinele Roman şi la Suceava a aparţinut unei familii de tineri din localitate. Bianca Rîpan povesteşte că mergea periodic, împreună cu membri ai familiei, la salina de la Praid, pentru salinoterapie, iar nu cu mult timp în urmă s-au gândit să aducă salina acasă, la Suceava.
“Soţul meu s-a documentat pe internet şi aşa am dat de Salinele Roman şi de domnul Roman. Am stat de vorbă şi în două săptămâni şi jumătate am dus la îndeplinire acest proiect”, a explicat tânăra, mărturisind că în viitorul apropiat intenţionează să aducă la salină şi băile cu sare, în căzi de lemn, şi să înceapă colaborarea cu un kinetoterapeut.
Cât despre tarife, acestea variază de la 12 lei şedinţa pentru copii, la 15 lei pentru pensionari, şomeri, elevi şi studenţi, şi 18 lei pentru adulţi.
Administratorii salinei au pregătit şi abonamente pentru cei care doresc un număr mai mare de şedinţe, cu un preţ mai avantajos, şi trei şedinţe gratuite, dar şi abonamente speciale pentru copil plus însoţitor, copil plus pensionar.
“O să facem şi multe campanii de sănătate şi, având copil şi fiind viitoare mămică, voi pune accent pe copii, pentru că înainte de a fi o afacere, salina este un centru de sănătate”, a completat Bianca Rîpan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salina minune de la ieşirea din Suceava înspre Rădăuţi.
 Vizualizări articol: 15022 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 32 voturi
Salina minune de la ieşirea din Suceava înspre Rădăuţi4.5532

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   FELICITARI! trimis de
(23 ian 2012, 11:42:19
Felicitari si tot respectul pentru aceasta realizare ! In sfarsit ceva veridic! Stiam despre Salinele Roman si inventia minunata a acestui mare om! Tot respectul tinerilor care s-au gandit sa realizeze ceva in folosul semenilor lor, si nu sa umble la "furat" cum au facut altii.....
2.   Frumos trimis de
(23 ian 2012, 11:53:58
Extraordinar ce au facut acesti tineri! Am fost la inaugurare si va spun ca nu am mai vazut ceva la fel de frumos! Au pus mult suflet si asta se vede, faptul ca este si ceva foarte benefic ii fac sa aibe parte de tot respectul si consideratia noastra! Sa va ajute Dumnezeu si numai bine familiei Ripan!
3.   Bravo lor trimis de
(23 ian 2012, 12:33:04
Bravo lor!
4.   Bineface cu forta trimis de
(23 ian 2012, 12:42:06
Pai astea-s tarife de "binefacere" ? Astea-s tarife de smecher fratilor. 18 RON pe ora pentru adult ? 12 RON pe ora pentru copil ? La un loc de joaca - unde dotarile sunt incomparabile si este si personal calificat, este 10 RON pe ora. Aici stai pe un scaun si respiri. Macar marcati articolul cu P, sa intelegem ca e publicitate platita. Ati mai avut in Monitorul un articol cu o chestiune similara (cu pereti captusiti cu sare si niste becuri care o incalzeau) si articolul a disparut din varianta on-line dupa mai putin de 24 de ore. Si ce anume a inventat Roman ? Sa aseze bucati de sare una peste alta ? OSIM a certificat valoarea terapeutica ... hai ma lasi ? De cand OSIM certifica ceva, ca imi scapa ? Am sa le trimit articolul si lor sa se minuneze cate pot sa faca ! Raspunsul lor oficial il voi publica on-line. Va bazati ca lumea e neinformata si bagati la prosteala tot felul de aberatii !
4.1  RE: Bineface cu forta trimis de
(23 ian 2012, 18:51:10
…la muls banii romanii sunt iventivi!... Ce poate fi asa iesit din comun!?

Salina este de doua feluri: adevarata sau nu!

Cu adevarat benefica nu poate fi decit cea adevarata, cea naturala….
5.   Felicitari! trimis de
(23 ian 2012, 12:57:27
In primul rand vreau sa multumesc pentru faptul ca am avut onoarea sa particip la evenimentul de inaugurare a acestei "Saline - minune". Este o locatie deosebit de relaxanta, iar pe langa relaxare avem certitudinea ca primim si sanatate. Felicit initiativa si modul de abordare a acestei activitati. Se vede si se simte ca nu e doar o afacere, nu este o oportunitate de a face bani ci este o oportunitate de a oferi "timp sanatos" sucevenilor, si nu numai. Va felicit si va multumesc in numele municipalitatii!
5.1  RE: Felicitari! trimis de
(23 ian 2012, 21:31:25
Esti ironic nu?
5.2  RE: Felicitari! trimis de
(23 ian 2012, 21:49:02
nu..chiar nu sunt.. de ce?
5.3  RE: Felicitari! trimis de
(24 ian 2012, 19:49:06
Pentru ca folosirea ghilimelelor denota ironie sau cotrarul celor afirmate. Deci: "Salina -minune" = vreajeala pentru fraieri; Sau: "timp sanatos" = timp pierdut din cauza naivitatii.
6.   Pentru IREAL trimis de
(23 ian 2012, 12:59:56
Cat e la spatiu de joaca 10 lei ora? Pentru 2 lei te burici tu aici? N-am nici copii nici nu-s bolnav,dar socoteala ta da cu rest!laughing)) Iar fata zice acolo ca va face! in viitor acte de binefacere,care banuiesc ca vor fi mok,vezi poate te incadrezi si tu printre daca tot te pui la 2 lei:))) Sau mai bine du-te la sfetcu care are sare "moarta" si prelucrata ,ca acolo e 10 lei,la el te tratezi sugur!=))) Macar au cu ce certifica toate spusele,ma gandesc ca nu vorbesc ei din stele,daca n-ar avea ceva la mana,certificat OSIM si atatea medalii..... Hai ca esti IREAL de prost!
6.1  RE: Pentru IREAL trimis de
(23 ian 2012, 14:05:02
Prietene, pana la urma fiecare dintre cei care comenteaza aici are dreptul la o opinie. Daca pt IREAL conteaza acei 2 lei care-i problema ta ?! Fii atent ca pui prea usor eticheta de prost si nu faci bine, mai ales ca nu-l cunosti si nu poti emite judecati de valoare atat de usor. Poate unuia sau altuia ii lipsesc momentan 2 lei din buzunar, dar tie cu siguranta iti lipsesc cei 7 ani de acasa!
7.   Greseala trimis de
(23 ian 2012, 13:08:58
Inventia este brevetata la OSIM,de catre acel inventator, asta este adevarat si tocmai am verificat pe net,e vina celor de la ziar ca au scris ca OSIM a brevetat! Cat despre ce au realizat acesti tineri,tot respectul! Documentati-va pe net care nu aveti ce manca, omul asta este primul roman care a luat atat de multe distinctii la un asemenea eveniment pentru inventia lui! Deci apa de ploaie nu e,asta e sigur!
8.   Publicitate mascata. trimis de
(23 ian 2012, 13:29:58
Nu am nimic de comentat in privinta salinei mai ales ca e un lucru benefic si nici nu discut de tarife pentru ca fiecare isi stabileste un pret dupa suma investita si timpul de recuperare a investitiei dar nu ma pot abtine sa nu critic publicitatea mascata facuta prin acest articol si numele primilor "aplaudaci" ce au comentat acest articol.
8.1  RE: Publicitate mascata. trimis de
(23 ian 2012, 21:59:50
Ai fost cumva sa vezi cu ochii tai ? Te-ai documentat? Ai avut vreodata nevoie de un asemenea tratament ? Banuiesc ca nu.......Tot ce e bun in Romania starneste neincredere....ne meritam soarta....
9.   Felicitari! trimis de
(23 ian 2012, 14:19:03
Oamenii deosebiti fac lucruri deosebite! Felicitari!
10.   Sincere felicitari! trimis de
(23 ian 2012, 21:53:36
Sincere felicitari pentru acest proiect, dezamagit totusi de reactiile rautaciase ale semenilor nostri..... Eu unul voi veni cu siguranta !
11.   De pret trimis de
(24 ian 2012, 10:55:50
pai salina ailalta din spatele pedagogicului este doar 10 lei intrarea si ai program video, dvd, si sarea este portocalie de la marea moarta...pana la urma pretul va decide care este mai "binefacatoare"
11.1  RE: De pret trimis de
(24 ian 2012, 11:08:47
Sarea portocalie este de himalaya..si tot moarta este..la fel ca sarea de la Marea Moartalaughing. Nu are nici un efect, decat doar cel vizual. Si sincer daca vreau sa vad un dvd nu ma duc la salina ci il vad comod acasalaughing. O salina nu ar trebui sa se diferentieze prin televizor, ci prin efecte.
11.2  RE: De pret trimis de
(24 ian 2012, 13:17:17
Asta e cea mai mare prostie pe care am auzit-o vreodata!laughing)) Pai tocmai faptul ca plasma aia si dvd-ul ala functioneaza intr-un mediu care se pretinde a fi salin, ar trebui sa dea multora de gandit! Sarea este un bun conductor de energie electrica,ionizarea nu poate fi realizata decat impreuna cu umiditatea(de aici si necesitatea unei surse de apa curgatoare,fantana arteziana ) .....Mai are rost sa continui cu explicatiile la ce ar insemna sursa de energie electrica in mijlocul acestor aerosoli salini? Nu cred...Cat despre ce se intimpla cu orice metal atins de aer sarat umed.......va las pe voi sa trageti conscluziile.... Nu degeaba acel articol a disparut in mai putin de 24 de ore,cum mai spunea cineva aici.....lipsa de informare......Afaceri facute sa fie doar comerciale si sa prosteasca omul. Macar Roman asta a fost apreciat de atatia oameni de stiinta,si numai din cunostintele mele minime de chimie ii dau crezare. Nu mai fiti rautaciosi ca nu aveti cu ce va bate...aici e stiinta fratilor,pe acte si medalii nu pe vorbe si atat.Dar ce sa faci....suntem in Romanica noastra "si asta ne ocupa tot timpul"......
12.   Comentariu trimis de
(24 ian 2012, 13:26:52
Haideti sa nu ne ascundem in spatele degetelelor si sa nu deviem de la subiect,probabil sunt cativa care vor sa duca discutia spre un alt punct si spre un alt articol care pe buna dreptate a disparut.Cum se si mentioneaza aici,referirea trebuie facuta doar la acest articol. Cat despre ce s-a scris mai devreme,jos palaria pentru o astfel de explicatie! Nici nu mai trebuie de spus nimic....OMUL_CU_PAREREA_LUI !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei