Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 ian 2012 - Anul XVII, nr. 8 (4913)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Anulare

Prefectura a stopat un dezastru ecologic pe pârâul Neagra din Broşteni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prefectura Suceava a reuşit să stopeze un dezastru ecologic pe pârâul Neagra din Broşteni, acolo unde firma Energy BV SRL, cu sediul în acest oraş, intenţiona să construiască două microhidrocentrale. Aceasta după ce Tribunalul Suceava a aprobat acţiunea în instanţă iniţiată de Prefectură prin care această instituţie solicita anularea unei hotărâri a Consiliului Local Broşteni, prin care se aproba încheierea unui contract de asociere în vederea efectuării unor investiţii pentru realizarea unor microhidrocentrale pe pârâul Neagra. De precizat că în situaţia în care aceste microhidrocentrale ar fi fost construite, exista riscul distrugerii ecosistemului şi dispariţiei unor specii de peşti, cum ar fi lostriţa sau lipanul. Şi dacă realizarea acestor investiţii ar fi însemnat un dezastru pentru mediul înconjurător, singurii care ar fi avut de câştigat ar fi fost cei de la SC Energy BV SRL Broşteni, care ar fi încasat câteva milioane de euro prin certificatele verzi rezultate din exploatarea pârâului Neagra.
Afacerea care era pe punctul să distrugă pârâul Neagra a pornit încă din luna aprilie 2010, când în Consiliul Local Broşteni a fost supus aprobării proiectul de hotărâre privind încheierea unui contract de asociere în participaţiune între primăria acestui oraş şi firma Energy BV SRL Broşteni în vederea efectuării unor investiţii în construcţia de microhidrocentrale.
Prefectul judeţului Suceava, Sorin Popescu, ne-a declarat că în luna septembrie 2011, la Prefectură a fost înregistrată o petiţie prin care a fost sesizat cu privire la construcţia unor microhidrocentrale private pe acest pârâu. În urma verificărilor efectuate la cererea prefectului, s-a constatat faptul că în şedinţa de Consiliu Local din luna aprilie 2010 respectivul proiect de hotărâre a fost supus discuţiei, însă nu a fost aprobat deoarece „a rămas în evidenţă, pentru a fi discutat într-o viitoare şedinţă”.
„În aceste condiţii, Hotărârea Consiliului Local Broşteni cu privire la încheierea contractului de asociere pentru construcţia microhidrocentralelor este ilegală, în condiţiile în care nu a fost supusă aprobării Consiliului Local”, a explicat Sorin Popescu.
Mai mult, tot în urma verificărilor efectuate de specialiştii Prefecturii s-a constatat faptul că ulterior, în şedinţa din luna iunie 2010, Consiliul Local Broşteni a respins proiectul de hotărâre pentru aprobarea contractului de asociere dintre primărie şi firma Energy BV SRL Broşteni. Sorin Popescu a mai spus că în urma controlului s-a stabilit că secretarul primăriei Broşteni a informat în mod eronat Prefectura Suceava cu privire la existenţa cvorumului necesar în Consiliul Local pentru adoptarea acelei hotărâri.
Prefectul judeţului Suceava ne-a declarat că în urma prezentării tuturor acestor probe, instanţele sucevene au aprobat cererea Prefecturii şi au dispus anularea hotărârii prin care s-a aprobat asocierea dintre primăria Broşteni şi SC Energy BV SRL. Odată cu luarea acestei decizii devin nule de drept şi celelalte documente emise în baza acestei hotărâri, respectiv certificatul de urbanism şi autorizaţia de construcţie, acte pe care primarul din Broşteni, Stelian Chirilă, le-a emis pentru firma Energy BV SRL. Având aceste documente, firma din Broşteni a început deja lucrările, distrugând pe o porţiune de circa 200 de metri albia pârâului Neagra.

 

Pe pârâul Neagra ar fi trebuit să se construiască în total  şase microhidrocentrale

Primarul oraşului Broşteni, Stelian Chirilă, a declarat recent pentru Monitorul de Suceava că  în baza hotărârii, despre care spune că a fost adoptată Consiliu Local, au fost organizate licitaţiile pentru atribuirea terenurilor pe care ar fi urmat să se construiască microhidrocentralele. El a explicat că pe lângă SC Energy BV, la licitaţie a mai participat şi firma Tabita Tour din Bistriţa. Cele două firme ar fi trebuit să construiască nu mai puţin de şase microhidrocentrale, cu o capacitate totală de circa 3 MWh. Lucrările au fost începute doar de firma Energy BV SRL, investiţiile fiind oprite în momentul de faţă. Stelian Chirilă susţine că pentru cei 49 de ani cât durează contractul, primăria Broşteni ar fi trebuit să încaseze aproximativ 1,6 milioane de euro, plus 120.000 de euro din emiterea autorizaţiilor de construcţie. Cu toate acestea, unii consilieri locali din Broşteni contestă aceste sume, susţinând că primăria trebuia să pună la dispoziţia celor două firme o suprafaţă de trei hectare de teren şi obţinea doar 1% din beneficii. Diferenţa de 99% din beneficiile obţinute ar fi urmat să ajungă la investitori, la care se adaugă şi banii din certificatele verzi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prefectura a stopat un dezastru ecologic pe pârâul Neagra din Broşteni.
 Vizualizări articol: 1817 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.89/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 9 voturi
Prefectura a stopat un dezastru ecologic pe pârâul Neagra din Broşteni4.959

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cat incasa primarul ? trimis de
(12 ian 2012, 11:42:38
Sunt cuios care ar fi fost suma incasata de primar, care probabil se pregatea de ultimul tun inainte de a fi debarcat din functia de primar al unei localitati pentru care nu a facut nimic.
1.1  RE: Cat incasa primarul ? trimis de
(12 ian 2012, 16:54:00
Care sunt celelate tunuri ? .........asa de curiozitate.....
2.   E usor a scrie versuri !!! trimis de
(12 ian 2012, 12:14:03
Inainte de scrie un articol, deontologia profesionala, de obliga de a te informa dsi a culege puncte de vedere din partea tuturor celor implicati. Este usor de a arunca cu noroi in privinta unor oameni si societati. Autorul articolului ar fi trebuit sa consulte oamenii si daca se afecteaza sau nu ecosistemul natural. Ce lostrita si lipan se afecteaza ? Daca nu a fost populat de nimeni acest parau de unde peste?
Massaro de ce nu ai intrebat cat incasau consilierii locali ? Caci acesta este motivul pentru care s-a suspendat lucrarile, deoarece nu le-a convenit suma !!! Si de ce esti tu asa sigur ca este ultimul mandat al primarului actual? Ti-ai cautat tu undeva si ai aflat ? Si pe cine vezi tu primar in Brosteni ? Cred ca pe Boila sau Turica, dupa cum gandesti !!!
3.   Lostrita pe Neagra :)):)):):)):)):)):)) trimis de
(12 ian 2012, 16:50:04
Sunt batran si am auzit doar povesti pe cand eram copil, de la bunici despre lostrita, si pe Bistrita, nicidecum pe Neagralaughing:)):)):)):)):)):)) ma faceti sa rad cand aud asemenea prostii......mai bine ati da niste autorizatii la pescarii aia care oricum pescuiesc niste amarati de pastravi.....si aia scapati de prin pastravariile private. Ca sa nu mai vorbim de hidre. Apropos, cei care va ocupati de materialul asta, v-ati interesat cate concursuri de pescuit au fost dupa '89 pe Bistrita sau pe Neagra?.......va spun eu UNUL.laughing:)):)):)):)):)):)):):) oricum m-am amuzat teribil cu DAZASTRUL vostru........
3.1  RE: Lostrita pe Neagra :)):)):):)):)):)):)) trimis de
(12 ian 2012, 16:52:06
erata:
"hidre" a se citi "vidre" si
"DAZASTRU" a se citi "DEZASTRU"
4.   Comentariu trimis de
(12 ian 2012, 20:26:08
Pentru o mai buna informarea a cititorilor, nu Prefectura a oprit dezastrul de pe Neagra-Brosteni ci chiar o parte din consilierii locali, care si-au pastrat loialitatea fata de cetatenii care i-au ales. Mediatizarea din presa scrisa a avut succesul scontat la care Prefectura a fost nevoita sa ia masurile legale. Procentul de 1% pentru comunitate si 99% pentru firme prevazut in contractul de asociere nu cred ca reprezenta interesul comunitatii.
5.   ADEVARUL trimis de
(12 ian 2012, 21:27:03
Porcul de primar Chirila Steliean ales pentru a 2-a oara in orasul Brosteni a vrut sa-si traga in folosul personal prin firma S C ENERGY B V care din intamplare isi are sediul la magazinul cu materiale de constructii din localitaea Brosteni, frumoasa suma de 1.300.000 euro ,prin certificatele verzi date de UE pentru producerea de energie verde,distrugand tot ecosistemul de pe raul NEAGRA .Iar eu lipanul unde am gasit ultimul loc de supravetuire, apa fiind neafectata de poluarea din zilele noastre unde vroiai sa traiesc.Ce sa mai vorbesc de intregul ecosistem de pe raul Neagra cu pastrav,lostrita,vidre sau alte animale salbatice care nici apa de baut nu ar mai fi avut daca s-ar fi construit aceste microhidrocentrale,pentru ca apa ar fi fost captata prin niste tuburi subterane pentru producerea de energie ,cuprofitul de 99% pentru Primarul Chirila Steliean si 1% pentru comunitatea care l-a votat.
6.   Dezastru ecologic trimis de
(13 ian 2012, 02:39:57
1) "s-a stabilit că secretarul primăriei Broşteni a informat în mod eronat Prefectura Suceava cu privire la existenţa cvorumului necesar în Consiliul Local pentru adoptarea acelei hotărâri." Si mai este d-lui in primarie? mai este secretar?
2) Aceste microh.... ar fi distrus ecosistemul, pentru cei care comenteaza ca nu sunt pesti pe Neagra si sunt pro proiect , cu scuze, dar judeca superficial si subiectiv.
7.   !?! trimis de
(13 ian 2012, 10:11:48
Pentru cine nu este avizat, pe paraul Neagra mai exista 2 microhidrocentrale, construite de Hidroelectrica si acum proprietatea SC Viena Energy (sau ceva de genul), firma austriaca. De aceasta firma de ce nu zice nimeni nimic? Aceasta nu cauzeaza dezastru ecologic ? Nu, ca doar este firma straina si de ei nu ne legam. De la aceasta firma comunitatea locala, mai mult ca sigur nu beneficiaza de nimic, dar nu intereseaza pe nimeni. Cum un roman vrea sa realizeze ceva, cum ii dam in cap, de ce sa faca cineva de-al nostru ceva. Prin aceste lucrari se creau niste locuri de munca, banuiesc. Dar de ce sa facem asa ceva? Celor cateva firme private de exploatare si prelucrare a lemnului le-am dat in cap, tot prin firme austriece, gen Holtz Industries (sau cum se scrie), mineritului i-am dat si lui in cap. La mai mare oameni buni. Oamenii din zona, care mai sunt, traiesc din pensii si alocatii de la stat. E mai bine asa. Hai sa dam in cap oricui incearca sa faca ceva. Protejam,in existenta fantezista a unora, a speciilor de lostrita, lipan (nr. nu mai exista demult pe paraul Neagra si pe raul Bistrita) nu incercam prin nici un fel sa dezvoltam si sa cream cat se poate locuri de munca in zona, celor care incearca, sa le dam cat de repede putem in cap si sa emigram toti, defapt toata tara in Napoli la facut pizza si curatat la fund babele si mosii de acolo. Frumoasa gandire avem. Sa ne traiasca domnilor !!! Si peste 20 ani tot asa sa facem, cei care vor mai fi prin tara.
8.   Bravo trimis de
(13 ian 2012, 11:59:52
nu conteaza cine a oprit aceste lucrari , principalul ca au fost oprite si mai are o sansa acest parau de o frumusete extraordinara si poate singurul din Moldova, care mai are ceva salmonide !
EXCELENT!
Excroci cu bani sunt peste tot, dar important este ca opinia publica s-a mobilizat si aici jos palaria! in fata lu' REVISTA KAMIKAZE,care s-a implicat in acest proiect!
9.   KAMIKAZE si lupta sa trimis de
(13 ian 2012, 12:09:49
 ☭  ϑ
10.   PRIMARUL PENAL trimis de
(13 ian 2012, 16:15:03
Articolul confirma justetea plangerii penale impotriva primarului "penal" Stelian Chirila adresata Parchetului de pe langa Curtea de Apel Suceava, pentru fals,uz de fals si abuz in serviciu, formulata de grupul de consilieri din care fac parte :
MOLODESCHI MIHAI
BALAN GHEORGHE
PAUSERIU MIRCEA
CHIRIAC NICOLAE
ACATRINEI GHEORGHE
ROTARU SOTIR
PANCU GHEORGHE
Plangerea inaintata in data de 27.10.2011, prin care se reclama faptul ca cele doua contracte au fost incheiate ilegal si in detrimentul comunitatii Orasului Brosteni,care ar fi beneficiat de doar 1 procent din castigurile realizate.
Contractul cu S.C.ENERRGY B.V. SRL BROSTENI, cu sediul in cladirea apartinand primarului, nu a fost supus la vot in sedinta de consiliu loical si mai viza si cumpararea a doua hectare de teren din luncile de pe Neagra.
Eliberarea Autorizatiei de Urbanism si Constructie de catre primar pe numele acestei firme este un act ilegal,asa cum arata si prefectul si demonstreaza interesul personal al primarului in aceasta afacere, asa cum a demonstrat in actiunile sale din cele doua mandate,transformand primaria in propriul SRL .
11.   Primar in cardasie cu jurist penal [Ciolan C.] trimis de
(13 ian 2012, 22:50:03
Amandoi au modificat retroactiv procesul verbal din sedinta de consiliu local din luna aprilie 2010 ,trecandu-si firma SC ENERGY B V ,FALSIFICAND semnatura presedintelui de sedinta ,si trmitandu-l la prefectura Suceava care l-a luat de bun in prima faza pana l-au reclamat consilierii domnului prefect Popescu,si acesta s-a dumirit de hotie pentru ca exista si o copie de proces verbal original [nemodificat],care i-a dat de gol.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei