Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 dec 2011 - Anul XVI, nr. 298 (4896)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Hilar

Mănăstirea Putna nu are calitate de cult religios recunoscut în România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Mănăstirea Putna şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Suceava au intrat în conflict după ce reprezentanţii statului au depus o contestaţie în anulare la Tribunalul Suceava. Prin acest act, DGFP Suceava solicită anularea unei hotărâri judecătoreşti irevocabile pronunţată pe 1 iulie 2011, în urma căreia Mănăstirea Putna a câştigat dreptul de a se intabula pe o suprafaţă de 14 hectare de teren. 

Arhimandritul Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, a declarat: „În data de 7 decembrie 2011, Direcţia Finanţelor Publice a Judeţului Suceava, ca reprezentant al Statului Român, a depus la Tribunalul Suceava o contestaţie în anulare prin care cere să se anuleze hotărârea judecătorească menţionată. Acest demers al unei instituţii publice ne surprinde cu atât mai mult cu cât, mai ales în ultimii ani, lumea politică şi mass-media au încercat să ne convingă că nu se poate concepe un stat de drept în care să nu se garanteze respectarea proprietăţii private. Urmare a acestor intervenţii, majoritatea cetăţenilor şi-au recuperat sau au fost despăgubiţi pentru proprietăţile confiscate abuziv de către regimul comunist”.

Reprezentanţii clerului şi-au arătat surprinderea vizavi de o serie de menţiuni care apar în contestaţia în anulare depusă de DGFP Suceava.

Mai exact, se arată că instanţa care a dat câştig de cauză Mănăstirii Putna în luna iulie a acestui an nu a observat că acţiunea trebuia timbrată. Pentru a beneficia de acest avantaj, Mănăstirea Putna trebuia să fie înscrisă în rândul cultelor religioase recunoscute în România conform Anexei 1 din Legea 489/2006.

„Reclamanta Mănăstirea Ortodoxă Putna nu are calitatea de cult religios recunoscut în România, nefiind scutită de la plata taxelor (n.a. – taxă de timbru şi taxă de timbru judiciar)”, se arată în contestaţia în anulare formulată de DGFP Suceava.

 

Stareţul Mănăstirii Putna a făcut apel public pentru retragerea contestaţiei în anulare

De cealaltă parte, stareţul Mănăstirii Putna spune că este pe cale să se producă o mare nedreptate, motiv pentru care a făcut un apel public către instituţiile statului.

„Dacă nu vom reuşi să garantăm proprietatea privată dobândită legitim, cine ne va garanta în viitor munca noastră, moştenirea noastră, libertatea noastră ca cetăţeni şi creştini? O ţară nu se clădeşte pe nedreptate! Prin urmare, cerem reprezentanţilor statului să intervină pentru retragerea Contestaţiei în anulare depusă de Statul Român prin Direcţia de Finanţe Publice a Judeţului Suceava”, a declarat arhimandritul Melchisedec.

Mănăstirea Putna a primit dreptul de a se intabula pe suprafaţa de 14,02 hectare de teren în urma unui proces care a durat aproximativ jumătate de an. Iniţial, Judecătoria Rădăuţi a respins cererea Mănăstirii Putna prin care reprezentanţii acesteia cereau radierea din cartea funciară a statului român în calitate de proprietar, precum şi cererea de intabulare formulată de Mănăstirea Putna. Decizia de la Rădăuţi a fost atacată cu recurs la Tribunalul Suceava. Judecătorii de aici au ajuns la concluzia că cererea Mănăstirii Putna este întemeiată, motiv pentru care au admis recursul şi au constatat că „reclamanta a dobândit prin uzucapiune dreptul de proprietate cu privire la suprafaţa totală de 140.243 mp teren, situat în intravilanul localităţii Putna”. Tribunalul Suceava a decis radierea din cartea funciară a dreptului de proprietate pe care-l avea statul român şi a dispus intabularea Mănăstirii Putna.

Terenul pentru care a fost deschis acest proces a ajuns în proprietatea Mănăstirii Putna în 1502, printr-un hrisov semnat de domnitorul Ştefan cel Mare care întărea sub blestem daniile făcute către acest lăcaş de cult unde-şi doarme somnul de veci. Ulterior, după Al Doilea Război Mondial, terenul a fost luat de autorităţile comuniste şi intabulat de statul român.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mănăstirea Putna nu are calitate de cult religios recunoscut în România.
 Vizualizări articol: 1456 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Mănăstirea Putna nu are calitate de cult religios recunoscut în România4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Refuz cu riscuri mari trimis de
(17 dec 2011, 12:58:23
Nu faceti nedreptate ca vine pedeapsa domnului,vreti sa fiti in pericol de sarbatori?Sf.Stefan cel Mare trebuia sa fie intr-un cult ca sa lupte pentru crestinatate?Nu maieram popor crestin fara contributia lui,e icoana Maicii Domnului facatoare de minuni,nu va temeti de Dumnezeu sa acuzati manastirea Putna?
2.   Lacomia cu sutana trimis de
(17 dec 2011, 13:34:40
Cultele au fost si vor fi institutii care paraziteaza societatea. Cum au ajuns sa posede averile pe care le revendica? Au muncit? Le-au cumparat? Secularizarea averilor a fost un act firesc, resursele trebuie administrate de stat si nu de comunitati religioase care se considera unele mai reprezentative decat altele. Singurul lucru bun este ca inregimenteaza prostimea (vezi postul de mai sus) dar astazi asta ajuta tot mai putin. Sunt pline inchisorile de credinciosi practicanti, toti au cruci si biblii. Putem sa respectam biserica prin prisma a ceea ce inseamna traditie si dialog filozofic sau pentru "intermedierea" pe care o asigura pt cei care nu pot sa comunice altfel cu o divinitate pe care si-o imagineaza. Dar cand lacomia devine evidenta nu cred ca este loc de toleranta. Cu tot accesul la informatii stiintifice, fenomenul religios scapa de sub control si  ☭ rizeaza societatea. Ma astept la comentarii care vor arata asta. Trebuie sa intelegem ca nu tot ce are legatura cu biserica este bun si drept.
2.1  RE: Lacomia cu sutana trimis de
(17 dec 2011, 14:11:05
hai sa lasam la o parte aspectele de cult... pana la urma un lucru trebuie sa primeze : respectul fata de Stefan cel Mare ! nu merita el sa fie tratat astfel.. sabia lui ( care de fapt reprezinta un simbol ) este in mana celor cu care s-a luptat jumatate de secol.. e vorba de mandria de roman, cred eu..
3.   Apropo trimis de
(17 dec 2011, 13:55:05
Nu se poate, iar a-ti muscat-o de la aducatorul de lumina sfanta. Incredibil!!!!!
4.   Impozit trimis de
(17 dec 2011, 14:10:34
sa se puna impozit pe averile bisericilor... cersetorii naibii
5.   Secularizare.... trimis de
(17 dec 2011, 18:59:25
Putna,a fost si este in Bucovina,dar nu in bucovina lui flutur .secularizarea din timpul lui cuza ,a fost in regatul Romaniei si nu in imperiul austro-ungar.Consider ca de drept proprietatea trebuie sa se intoarca la vechiul proprietar,indiferent cine e,decat sa fie furata de bresla lui flutur.ca orice lucru si oriunde in lume trebuie sa existe un proprietar,care sa-si exercite dreptul de proprietar si nu administratorul padurilor sa fie stapan.
6.   Dreptul la replica trimis de
(18 dec 2011, 08:24:25
Saracul cetatean sucevean de mai sus,el vede Biserica -o armata care inregimenteaza "prostimea",avand in vedere studiile inalte si clasa intelectuala a celui care isi imagineaza divinitatea,in afara Bisericii nu exista mantuire,nu o spun eu,ci Sf.Ciprian al Cartaginei,ne inclinam in fata voastra,cetatean sucevean care ar trebui sa invete sa comunice cu Dumnezeu prin Biserica,sa-mi fie cu iertate comentariul malitios ce vine din randul prostimii,care asa cum ziceti,e inregimentata in armata bisericii.
7.   Comentariu trimis de
(18 dec 2011, 23:09:59
Bine că de Mănăstirea Putna se folosesc politicienii care se lăudă că prin măsurile şi gargara lor atrag turişti în Bucovina mascând astfel furtul banilor publici prin cheltuirea acestora în mod nejustificat în diferite programe foarte costisitoare.Realitatea este că turiştii vin să viziteze aceste ţinuturi fiind atraşi de adevăratele capodopere lăsate de înaintaşii noştri cum este şi Mănăstirea Putna şi este ruşinos şi umilitor pentru memoria acestora că în prezent se întâmplă lucruri de genul celor relatate în articolul de mai sus.Cred că de această situaţie sunt vinovaţi şi cei care conduc şi au în administrare aceste minunate monumente istorice pentru că permit politicienilor să facă acest lucru prin aceea că le acceptă implicarea minimă în organizarea unor evenimente comemorative,importanţa pe care le-o acordă acestora la astfel de evenimente în timp ce oamenii simpli,fără interese ascunse(PROSTIMEA) sunt marginalizaţi,trataţi cu indiferenţă,etc.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei