Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 nov 2011 - Anul XVI, nr. 279 (4877)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Investiţie

Proiectul de modernizare a aeroportului va fi finalizat în martie 2014

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Proiectul de modernizare a Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava va fi finalizat în martie 2014, a anunţat ieri preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur. Şeful administraţiei judeţene a susţinut ieri la aeroport o conferinţă de presă în care a prezentat în detaliu proiectul de 39,5 milioane de euro cofinanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Sectorial- axa Transporturi. Potrivit calendarului investiţiei, proiectul tehnic este prevăzut a fi finalizat în lunile martie-aprilie 2012, urmând ca până în august să fie încheiate procedurile de desemnare a constructorului. Lucrările vor începe în septembrie în 2012 şi vor dura 18 luni, până în martie 2014.

 

Aeroportul de la Suceava va avea cel mai modern sistem de balizaj din ţară

Investiţia în modernizarea aeroportului de la Salcea prevede patru mari lucrări.

În primul rând este vizată modernizarea pistei. Aceasta va fi mărită de la 1.800 de metri la 2.460 de metri şi va fi lărgită de la 30 la 45 de metri. Va fi o pistă flexibilă mult mai groasă decât este acum, care va permite aterizarea şi decolarea avioanelor cargo.

Apoi, va fi modernizat sistemul de balizaj, actualul sistem urmând a fi înlocuit cu unul de ultimă generaţie, care va avea lumini reglabile şi dirijabile. Gradul de vizibilitate al aeronavelor la aterizare va creşte de la 1.200 de metri, cât este în prezent, la 300 de metri. În plus, sistemul de balizaj va beneficia şi de o uzină electrică nouă.

Altă investiţie prevede amenajarea, pe patru hectarede navigaţie, a unui sistem automatizat care va aduce avioanele la sol pe vreme nefavorabilă.

În cadrul proiectului va mai fi construit şi un nou turn de control cu patru etaje, undeva la mijlocul pistei.

Gheorghe Flutur a ţinut să precizeze că aceste investiţii vor conduce la creşterea gradului de siguranţă a pasagerilor. El a adăugat că odată modernizat, aeroportul de la Salcea va fi atractiv pentru operatorii din branşă.



Modernizarea va duce la creşterea siguranţei zborului

Flutur a declarat: „Noi am demarat toate procedurile pentru a respecta calendarul. Până atunci, şi Consiliul Judeţean şi aeroportul vor trebui să asigure funcţionarea în siguranţă maximă aşa cum este astăzi aeroportul şi ambiţia noastră este să căutăm noi operatori de curse. Deja am avut discuţii cu unii operatori o să avem şi în continuare, să încercăm să deschidem linii interne, cât şi linii internaţionale. Important este să crească această siguranţă a pasagerilor care doresc să circule de pe aeroportul de la Suceava şi când va fi finalizat. Din păcate, acum avem un singur operator, Tarom, deşi ar fi condiţii pentru mai mulţi operatori. Suntem în discuţii şi cu Carpatair şi cu Wizz Air să deschidă atât curse interne, cât şi curse internaţionale”, a declarat Flutur.

El a subliniat că în trei ani de zile, Consiliul Judeţean a investit peste două de milioane de lei în modernizarea aeroportului de la Salcea, amintind de realizarea împrejmuirii aeroportului, de investiţiile în realizarea fluxului de pasageri, obligatorii pentru autorizarea Schengen ca aeroport internaţional.

 

Prin implementarea proiectului se urmăreşte creşterea traficului de la 21.000 de pasageri la 125.000

Prezent la conferinţa de ieri, directorul general al Regiei Autonome Aeroportul „Ştefan cel Mare”, Dumitru Sahlean, a declarat că după modernizare aeroportul de la Salcea va fi comparabil cu aeroportul Otopeni. El a spus că siguranţa zborului „va creşte enorm” şi că noua pistă va suporta greutăţi de până la 150 de tone. „Siguranţa zborului creşte enorm, de la 1.200 de metri vizibilitate la aterizare şi 90 de metri plafon la 300 de metri vizibilitate şi 30 de metri plafon. Noul sistem de balizaj poate aduce practic avionul în orb la baza pistei”, a spus Sahlean. Prin implementarea acestui proiect se urmăreşte creşterea traficului de la 21.000 de pasageri în prezent, la 125.000 de pasageri după lansarea în operare a proiectului, contribuind astfel la dezvoltarea economică şi culturală a regiunii. El a adăugat că după modernizare va creşte interesul companiilor aeriene pentru aeroportul de la Suceava. Directorul general adjunct al aeroportului, Ioan Măriuţa, managerul proiectului, a ţinut să sublinieze că investiţia va duce la creşterea atractivităţii aeroportului. El a spus că avionul de referinţă pentru noua pistă a aeroportului va fi Boeing 767, de 50 de tone sau de 350 de pasageri, în prezent avionul de referinţă fiind ATR 42, de 18 tone. Măriuţa a mai precizat că aeroportul de la Suceava este primul din ţară care se modernizează cu fonduri europene.

Contractul de finanţare pentru proiectul „ modernizare suprafaţă de mişcare şi balizaj, turn de control şi amenajarea terenului în vederea amplasării sistemului de navigaţie tip ILS” a fost semnat recent la Suceava, în prezenţa ministrului Transporturilor Anca Boagiu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiectul de modernizare a aeroportului va fi finalizat în martie 2014.
 Vizualizări articol: 955 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.38/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 8 voturi
Proiectul de modernizare a aeroportului va fi finalizat în martie 20144.458

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Salcea, aeroport la standarde vest-europene trimis de
(25 nov 2011, 13:37:07
No, că treaba-i bună. Se pare că lucrurile încep să intre pe făgaşul bun şi aici, în acest domeniu. Numai că nu văd să sară din rând aplaudacii de serviciu! Nici neobositul poet de curte al ...-ului, nici ceştilanţi, nimeni, dom'le. Dacă nu le vin idei să critice şi să tăvălească în noroi şi proiectul ăsta, atunci să se uite şi pe Antene, sau iRealitatea. Se vor găsi acolo cu siguranţă cârcotaşii care vor găsi bube şi noduri şi în treaba asta. Stau şi mă gândesc dacă ar putea vre-un om să facă în aşa fel ceva, prin care să mulţumească pe toată lumea... Eu nu prea cred. Aşa că aştept aplaudacii.
2.   Necrolog trimis de
(25 nov 2011, 15:08:05
Cu durere in suflet anuntam onorabilii forumisti "decesul" poetic al celui ce a fost cel mai mare Gica Contra din istoria literaturii de crama din Suceava, ABCDAR I-ul (primul, El Maximo, Ombelico del mondo, miezul Sucevei s-atat, da-l in pisici). Sincere condoleante USL-ului, stapanul acestuia. Aleluia! Azi nu a gavarit nimic. Cred ca a cazut in wc cand crea. Am zis!
3.   Bravo, felicitari!Este o mare reusita a dl Flutur! trimis de
(25 nov 2011, 15:58:05

Speram sa porniti cit mai urgent lucrarile, ca in final, sa puteti sa va bucurati si sa va mindriti cu aceasta realizare.
Daca cursele aeriene vor fi stabile, in timp, vor deveni o necesitate, iar oamenii se vor obisnui si se vor aduce unul pe altul.
Bravo, felicitari,… este o mare reusita a Sucevei, a d-lui Flutur!

4.   UNA-I GARGARA, ALTA-I FAPTA. trimis de
(25 nov 2011, 20:26:22
AAA, DOAMNE AJUTA! DAR DUPA CUM VA IMPIEDICATI VOI IN GROAPA AIA DE GUNOI ECO A SUCEVEI, O LUAI IN BRATE SIGUR, IN MAI PUTIN DE UN AN. E USOR A DA DIN GURA FARA BIBIRON. SPER SA-L VII DEIE TOTI SUCEVENII.
5.   :-? trimis de
(25 nov 2011, 21:55:45
"Gradul de vizibilitate al aeronavelor la aterizare va creşte de la 1.200 de metri, cât este în prezent, la 300 de metri." Cum?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei