Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 nov 2011 - Anul XVI, nr. 273 (4871)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Megainvestiţie

Start al celei mai mari investiţii din judeţ: 780 de milioane de euro pentru 11 parcuri eoliene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ieri s-a dat startul celei mai mari investiţii care se va realiza în următorii doi ani în judeţul Suceava, şi anume construirea a 11 parcuri eoliene, în valoare 780 de milioane de euro. În comuna Ciprian Porumbescu au fost inaugurate sediile administrative ale grupului francez Filasa, cel care va realiza megainvestiţia, sedii care au fost construite de firma suceveană Doxar.

Printre participanţii la eveniment s-au aflat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi directorul general al grupului francez, Bernard Esquirol. Gheorghe Flutur a salutat decizia companiei „Filasa” de a amenaja parcuri eoliene în judeţul nostru şi le-a urat investitorilor francezi „vânt în elice”.

 

Flutur: Celor care fac investiţia le urez vânt în elice

Preşedintele Consiliului Judeţean a declarat că „Pentru judeţul Suceava, această investiţie a grupului de firme Filasa şi Eolenvest reprezintă până acum cea mai mare investiţie din judeţ, o investiţie de 780 de milioane de euro. Atunci când informam presa de această investiţie, în urmă cu o lună şi ceva, au fost şi întrebări sceptice din partea unor lideri de opinie. Nu le venea să creadă că poate să vină o asemenea investiţie în judeţul Suceava. Salut prezenţa acestor investitori şi sper ca pentru judeţul Suceava să fie un câştig. Noi dorim şi alte investiţii de mărimea asta, însă în domeniul energiei înseamnă un pas uriaş şi mă bucur că aici la Suceava s-a putut promova un astfel de proiect care foloseşte energia neoconvenţională, vântul. Ce pot să le urez celor care încep această investiţie, decât vânt în elice şi bun venit”.

 

Esquirol: „Suntem siguri de potenţialul acestei ţări europene în materie de energie regenerabilă”

La rândul său, Bernard Esquirol a spus că Filasa a ales să investească în România pentru că ţara noastră are un mare potenţial de energie regenerabilă: „Am ales să investim în dezvoltarea parcurilor eoliene din România pentru că suntem siguri de potenţialul acestei ţări europene în materie de energie regenerabilă. În următorii doi ani de zile vom investi 780 de milioane de euro în construcţia a 11 parcuri eoliene în judeţul Suceava, iar puterea instalată totală a acestora va fi de 516 MW/h, adică de zece ori cât este capacitatea actuală de producţie a CET-ului de la Suceava”. El a adăugat că din cele 11 parcuri eoliene, câte două vor fi construite la Ciprian Porumbescu şi Horodniceni, iar câte unul la Capu Cîmpului, Drăgoieşti, Berchişeşti, Stroieşti, Ilişeşti, Udeşti şi Moara.

Filasa va monta 170 de turbine pe o suprafaţă totală de 4.000 de hectare, teren aflat în proprietatea primăriilor, dar şi a unor persoane fizice. Bernard Esquirol a ţinut să precizeze că investiţia va genera venituri la bugetele locale ale celor nouă comune, acestea urmând să primească o parte din TVA, impozit pe profit şi impozit pe salarii.

 

Vor fi montate 170 de turbine în nouă localităţi sucevene

Până în prezent, Filasa a investit în proiectul „Parcurile Eoliene de Nord-Est Suceava” 6,2 milioane de euro, reprezentând studii specifice, taxe de avizare, măsurători ale vântului, paza locaţiilor, asigurarea spaţiilor pentru birouri, execuţia de foraje, proiectarea şi execuţia de drumuri, trasee de cabluri, redevenţe şi impozite pe terenuri.

Bogdan Buzdugan, directorul Eolenvest firma care se ocupă de dezvoltarea grupului Filasa în România, a declarat la rându-i că „Suntem bucuroşi şi onoraţi că Filasa International a ales judeţul Suceava pentru a face investiţia de 780 de milioane de euro în cele 11 parcuri eoliene. România trebuie să-şi dezvolte în mod semnificativ capacitatea de energie eoliană în anii următori şi să iasă din topul european al statelor cu cele mai puţine parcuri eoliene instalate. Sperăm ca investiţia majoră făcută de Filasa International să îi convingă şi pe alţi investitori străini de potenţialul zonei. În judeţul Suceava am primit cel mai mare suport din partea autorităţilor judeţene şi locale”. El speră ca „elicele noastre să devină o atracţie turistică alături de mănăstirile care sunt superbe”.

Primele şase parcuri eoliene vor fi puse în funcţiune la sfârşitul anului viitor, la Ciprian Porumbescu, Horodniceni, Drăgoieşti, Ilişeşti, Capu Cîmpului şi Berchişeşti.

Pentru realizarea lucrărilor vor fi angajaţi 1.000 de oameni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Start al celei mai mari investiţii din judeţ: 780 de milioane de euro pentru 11 parcuri eoliene.
 Vizualizări articol: 1163 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 10 voturi
Start al celei mai mari investiţii din judeţ: 780 de milioane de euro pentru 11 parcuri eoliene3.5510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Acum sa fie chiar finalizata investitia.. trimis de
(18 nov 2011, 11:10:47
Bravo!
2.   * trimis de
(18 nov 2011, 11:17:47
Politica oranje a lichidat candoarea
Scufundându-ne sub greutatea Băsismului
Într-un nor toxic al denădejdei , oxidarea
Strânge jugulara .. românismului

Ai renunţat să vrei de-atât de multe eşecuri
Ai renunţat să ceri .. de-atâtea refuzuri
Ai renunţat să speri ! tone de facturi şi cecuri
Te trag lângă cerşetori ( alături )

Herr Flutur nu ştie ( şi nici nu-i pasă , sincer )
Ţi-a tăiat aripile , te vrea cu nasu-n jos
Nu ştiu ce va fi la anu’ , dar .. din inimă sper
Să-l înlocuiască .. ORICINE . Flutur e prea “contagios”
3.   Vrajeala PDL trimis de
(18 nov 2011, 11:32:47
Cat de prosti ne crede Flutur??
Cand a venit Nokia la Jucu la fel surle si trambite acum un mare fasait.
Cine crede ca banii aia se investesc in RO e destul de redus mintal.
Generatoarele ale nu sunt facute pe la vreo fabrica din Bosanci...sunt cumparate din strainatate.Alea reprezinta 99% din pret ca mana de lucru pentru montaj in Ro e ieftina iar specialistii fii sigur ca vor fi tot straini.
Bucurati-va romani ca vin bani buluc!!!
3.1  RE: Vrajeala PDL trimis de
(18 nov 2011, 12:47:07
eu am impresia ca esti prost...... esti incuiat la minte si nu vezi dincolo de ce iti transmite in fiecare zi nechifor prin falsa lui modestie......asadar ba lepra......in momentul in care se investesc atatia bani in judet nu mai comentezi fara noima ......incerci sa intelegi mecanismul..... in primul rand fiecare parc eolian o sa aiba nevoie de niste oameni care sa-l intretina......deci asa inseamna locuri de munca pentru oamenii din judet cate or fi acolo (100,200, nu conteaza), in momentul finalizarii investitiei firma detinatoare plateste impozit la primaria pe raza caruia se deschide .... deci plus valoare la bugetul local......in fiecare an firma este obligata de un contract sa vireze o anumita suma catre bugetul localitatii
3.2  RE: Vrajeala PDL trimis de
(18 nov 2011, 12:48:03
Ce vina au guvernantii ca Nokia a plecat? Asa e in capitalism, unele firme cresc, altele scad. La noi a venit una care scade. Asta e situatia.
Pai daca 1000 de oameni (chiar si prost platiti) au de lucru timp de 2 ani de zile asta nu e un castig pentru Romania?
Daca in loc sa producem curent prin arderea carbunelui il obtinem din vant asta nu e un castig pentru tine ca locuitor al Sucevei? Uite-te si tu ce greu e la spital. Astia iti amana vizita ta sau a copiilor tai la oncologie.

Numai sa se faca investitia. Cu vestile care vin din Europa si cu istoricul acestei firme sunt destul de sceptic.
3.3  RE: Vrajeala PDL trimis de
(18 nov 2011, 12:48:32
deci daca nu stii nu deschide gura .... mai bine taci ca asa nu o sa te mai creada lumea prost.
3.4  RE: Vrajeala PDL trimis de
(18 nov 2011, 12:51:08
asa-s mancatorii astia de rahat platiti de nechifor sa arunce cu noroi in tot ce e legat de pdl ..... ca ei nu au fost in stare sa aduca nicio investitie in 18 ani cat au avut consiliul judetean..... scuze marza a adus niste investitii pentru el si familia lui.... !!!!
3.5  RE: Vrajeala PDL trimis de
(18 nov 2011, 15:23:06
Ba tu nu esti anticocalar...tu esti cel mai mare cocalar pe care l-am citit vreodata.
Prost a fost taticul tau ca nu a folosit prezervativ.
Sa mai latrii si peste vreo doi ani cand ai sa vezi ca nu s-a facut mai nimic...
Vrajeala electorala
4.   Comentariu trimis de
(18 nov 2011, 12:45:39
S-a scris numai de partea frumoasa a acestei inaugurari, acest perpetuum mobile- taiatul panglicii. La fel a fost si la groapa de gunoi ecologica si care o are in stapanire fluturasu`. Trebuia finalizata anu` trecut, acum iar finalizata, adica luna aceasta, binenteles ca noi ne vom bucura s-o botezam groapa lui fluturel. Adica o risipa de 300 000 lei in fiecare luna de dragul directivelor europene si a bascularii banilor de la cetatean la firme. Oare la lume nu da prigoana ceva carduri-cadouri ca la Cluj. Nu cred ca aici n-a facut asa ceva. Treaba cu eolienele e simpla. UE a trasat o directiva precum 20% din totalul de energie sa fie ecologica. Pentru acest lucru se aloca fonduri europene pe deoparte si fonduri date de stat, care binenteles, bouculet pune tot in spinarea amarastenilor, acea scumpire programata a curentului de la 01.01.2012. Giseftul acestor firme private e ca au gasit niste fraieri care sa le dea pamant moca pe 50 de ani, 4000 de ha care vor face ce vor cu el, plus efecte negative care le transmit moristele astea in zona. Pana la urma noi ne-am invatat sa ne vindem ieftin si culmea de niste oameni care nu au habar ce o sa fie. Momentul si banii multi, ca de restul nu raspunde nimeni. Ar trebui fluturel sa stie ca vantu` nu-i carbune. Adica in traista e bine sa ai carbune nu sa-ti bata vantu`.
4.1  RE: Comentariu trimis de
(18 nov 2011, 12:51:19
Nu inteleg ce efect adverse pot crea aceste moristi. Ele sunt instalate pe coclauri departe de sat. Vor speria ciorile sau ce?
4.2  RE: Comentariu trimis de
(18 nov 2011, 12:55:27
Pamantul nu e inchiriat moca. Se dau 80-100 de euro pe an proprietarului. Iar omul POATE CULTIVA in continuare langa acel teren. Eu sunt beneficiar indirect al acestor bani si nu vad nici o parte negativa. Am inchiriat 3 ari din terenul meu pentru 100 de euro pe an. Cati bani crezi ca scoteam eu anual de pe aia 3 ari?
4.3  RE: Comentariu trimis de
(18 nov 2011, 12:59:51
berbecii astia de vorbesc numai baliverne nu-si dau seama de un singur lucru.... astea sunt lucruri normale care se intampla peste tot in europa civilizate..... germania are mii de parcuri eoliene, elvetia la fel ca sa nu mai zicem de olanda care le-a pus pe mare..... dar taranoii astia care sunt platiti cu 2 biscuiti si 3 napolitane sa manance rahat se cred destepti ei care nu au iesit inafara judetului niciodata...TREZITI-VA LA REALITATE, TREBUIE SA EVOLUAM!
4.4  RE: Comentariu trimis de
(18 nov 2011, 13:04:28
Terenul nu-i inchiriat, e concesionat pe 50 de ani, asa ca poate sa faca ce vrea cu el. Cum naiba va aburesc toti pentru trei firfirei. Asta e vrajeala aruncata de tine. Sa vad ce ai sa faci cu 100 de euroi peste 5 ani. N-o sa poti plati nici juma` de ora in parcarea aia noua.
4.5  RE: Comentariu trimis de
(18 nov 2011, 13:12:37
Pe aia 3 ari indisponibilizati(din cateva hectare) pot sa faca bors timp de 100 de ani. Oricum tot pamantul era in arenda la niste tigani si primeam super putin pe el. Daca te oferi sa-mi dai tu mai mult eu nu ma supar. Te las pe tine sa-ti montezi ce vrei pe el. Licitatia incepe de la 101 euro/an pentru 3 ari. Te bagi?
4.6  RE: Comentariu trimis de
(18 nov 2011, 13:31:55
se bagă pe dracu. şobolanii ăştia roşii de SV îşi rod unghiile de ciudă că nea Gheorghiţă bagă în judeţ cât n-au putut căra ei din judeţ. măcar ăsta are mândria lui de sucevean nu ca lingăi din USL.
4.7  RE: Comentariu trimis de
(18 nov 2011, 16:06:25
Esti jenabil, sa termine astia groapa eco si dupa jos palaria. Deocamdata vad ca te lipesti de ei si lasi un gust precum te scrii. Cat despre restul n-au decat.
5.   Ok pe langa ai cu carbunii care o sustineam si eu trimis de
(18 nov 2011, 14:51:15
Acum ceva timp (cativa ani) se gandisera astia sa opereze tarife diferentiale la energia electrica, adika bucurestenii mai putin ca-s mai aproape de nucleara botosanenii mai mult ca-s mai departe si vezi tu ar fi costuri cu distributia asta, cu intretinerea retelei pana la botosanean... bine asta era o magarie ca lovea tot in aia saraci dar na baetii destepti... si totusi nivelul de dezvoltare al unui popor se vede in cum ii trateaza pe cei saraci nu pe cei bogati... (bine nu mergem in extreme). Acum uite poti privi si asa problema, nu or sa paota sa vina sa-ti spuna nene dar iti aducem curentul numai de la naiba si de aia sa platesti mai mult! Daca mai putine reactoare centrale nucleare nu va incalzesc, un aier mai curat iarasi nu va incalzeste... ca uniunea are in plan ca pana in 2020 minim 20% din energia electrica sa fie din surse regenerabile nu va intereseaza...
6.   Ps constructiile au fost realizate de Doxar trimis de
(18 nov 2011, 14:57:08
Doxar astai de la Gura Humorului nu din china... apropo de "aici in zona" nu ramane nimik ... si amenajarile cred ca tot de straini sunt facute, pt curatenie tot or sa angajeze un chinez... Presupun ca si pavajul ati prefera sa vina din china de cat de la simetrica (pe care o dispretuiesc) dar uite as prefera daca au nevoie sa-l cumpere de aici de indiferent ca-i simetrica sau eu stiu...
7.   Vai de ? ei sau de voi ? trimis de
(18 nov 2011, 17:10:53
va lipsesc cunostinte de Economie, Sociologie si Psihologie. Sunteti imbecilizati ! asa numitii "Pseudo-intelectuali". Vai de voilaughing Felicitari celor cativa mai isteti.
8.   Comentariu trimis de
(18 nov 2011, 20:44:23
pentru toti prostovani care manca aiurea c....t despre acest proiect un singur lucru tre sa stiti:suntei cu VACA.in toti acesti ani de dupa revolutie nu sa facut nici un  ☭  pe romaneste in acest judet,iar acum cand sa miscat ceva,iesiti voi pupa ☭ cu reprosuri,dar de ce naiba nu au facut comunisti de la psd in 20 de ani nimic.............
8.1  RE: Comentariu trimis de
(19 nov 2011, 08:45:22
Ba prostovane, eu nu sunt partinic. Dau in toti cand e vorba de roman. Inteleg sa faci o investitie si sa usurezi traiul romanilor, nu sa le bagi pe gat alte taxe. Eu ca roman nu pot beneficia de energia cea mai ieftina pentru ca sunt baietii destepti. Nu pot beneficia de gazul cel mai ieftin pentru ca sunt niste bouculeti care ne tot sperie cu UE. E si normal ca pretul la gaze sa fie acelasi in orice zona a europei dar pentru firme si nu populatie. TANTALAULE DE ACEEA ESTI ROMAN, CA AI DREPT DE PROPRIETATE SI ASUPRA ACESTEI TARI.
9.   Comentariu trimis de
(19 nov 2011, 11:41:48
Este notabila investitia aceasta si felicitari celor ce-au adus-o, dar in acelasi timp sa nu ne gandim , cum spunea un antevorbitor ca o sa ne bucuram noi de preturi mai mici la energie , nicidecum, chiar vom plati mai mult, pentru acele ''certificate verzi'' si de aceea au venit capitalistii , nu ca i-ar fi fost drag de noi sau de dom'Flutur, ei isi vad interesul si daca noi suntem fraieri si ne vindem pe nimic, e problema noastra! Ce , nu bate vantul si-n Ungaria, Cehia, etc, etc, dar daca aici statul e ''fraier'' (sau poate nu, in persoana consilierilor de stat ce perfecteaza contractele!?).....?
10.   Observatorul trimis de
(19 nov 2011, 14:11:42
Nu inteleg cum Dumnezeu o firmulita franceza cu cifra de afaceri de 600 mii euro si pierderi de 3 milioane pe anul trecut are puterea financiara de a investi aproape un miliard de euro...asta este praf in ochi...o combinatie ceva...in primul rand nu au bonitatea necessara de a avea acces la asa niste bani...
11.   Observatorul trimis de
(19 nov 2011, 14:14:50
Nu inteleg cum Dumnezeu o firmulita franceza cu cifra de afaceri de 600 mii euro si pierderi de 3 milioane pe anul trecut are puterea financiara de a investi aproape un miliard de euro...asta este praf in ochi...o combinatie ceva...in primul rand nu au bonitatea necessara de a avea acces la asa niste bani...
12.   Ei ...bonitate?! trimis de
(19 nov 2011, 21:35:55
si tu BUCOVINA 79, ca n-au bonitate, parca nu traiesti in Romania si nu stii cum se fac treburile pe aici, banu' rezolva totul!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei