Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 nov 2011 - Anul XVI, nr. 272 (4870)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Paradox

Angajatorii se plâng de lipsa forţei de muncă într-un judeţ cu 11.000 de şomeri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Holul Casei de Cultură Suceava a găzduit, ieri, un târg de locuri de muncă, 25 de angajatori punând la dispoziţia şomerilor în jur de o sută de posturi.

Agenţii economici au venit cu oferte dintr-o gamă relativ largă, de la posturi de muncitor necalificat, dulgher, tâmplar sau finisor până la inginer tehnolog şi proiectant. De asemenea, oferta a cuprins şi posturi de bucătar şi ospătar, în general căutate de tinerii absolvenţi.

Din păcate, deşi numărul de şomeri din judeţ este ridicat, peste 11.000, mulţi dintre angajatori s-au plâns că nu prea au avut de unde alege.

De exemplu, societatea Moldo Mex căuta femei tâmplar pentru mobilă, însă nu a găsit decât bărbaţi.

“Au venit cinci tâmplari, eu căutăm însă tâmplăriţe, dar nu a venit nici una. Avem câteva posturi disponibile, însă e o muncă mai mult pentru femei. E greu de găsit, femeile nu mai vor să lucreze în tâmplărie”, a declarat Niculai Hostiuc, inspector resurse umane în cadrul societăţii, precizând că bărbaţii interesaţi au fost trecuţi doar pe o listă de rezervă, fiind puţin probabil să fie selectaţi pentru încadrare.  

El a precizat că un angajat ca tâmplar primeşte iniţial, în cadrul societăţii, un salariu minim brut de 880 de lei, cu posibilităţi de creştere imediată în funcţie de realizarea planului.

 

Tineri absolvenţi ori calificaţi în meserii iau drumul străinătăţii

Reprezentantul Moldo Mex a mai precizat că absolvenţii de liceu sunt total dezinteresaţi de posturile de tâmplar.

„Am fost la Colegiul Tehnic Petru Muşat Suceava, am căutat tineri interesaţi, însă doamnele directoare mi-au spus că de obicei cum termină şcoala aceştia pleacă în străinătate. De altfel, tinerii vin la noi, fac practică, dar nu vor să vină şi la muncă, nu le place”, a mai spus Niculai Hostiuc.

Reprezentanta unui restaurant din Botoşani avea şi ea posturi disponibile pentru care nu a găsit persoane interesate.

“Sunt foarte puţini cei interesaţi. Am două posturi de bucătari şi două de pizzer. Experienţa lipseşte din păcate, iar un bucătar bun pleacă în străinătate, nu rămâne la noi”, a declarat Mirela Bucătaru.

 

„Nu pot să mă duc la Botoşani şi să fac naveta pentru un salariu de mizerie”

De cealaltă parte, şomerii prezenţi la bursa locurilor de muncă spun că, din contră, ei sunt dispuşi să muncească, însă nu prea au ce. Referitor la târgul de locuri de muncă de ieri, cei mai mulţi oameni care căutau un serviciu s-au arătat nemulţumiţi că multe dintre posturi erau la o distanţă apreciabilă, Fălticeni, Botoşani, Oneşti etc.

„Nu pot să mă duc la Botoşani şi să fac naveta pentru un salariu de mizerie”, a argumentat unul dintre tinerii aflaţi în căutarea unui loc de muncă.

 

Inginer agronom fără şanse prea mari de angajare

Alţii erau absolvenţi în domenii care nu mai au căutare.

Sorin Ieşan, un tânăr din Mitocu Dragomirnei, absolvent al promoţiei 2011 a declarat că „Nu am găsit nimic... eu sunt inginer agronom, dar nu sunt locuri de muncă. Am fost şi la o bursă la Iaşi, acolo erau mai mulţi angajatori, dar şi acolo puţine locuri de muncă, cel puţin în domeniul meu deloc. Nu cred că voi găsi ceva în domeniul agronomiei, trebuie să mă reprofilez”.

 

Târgul a adunat în jur de 300 de participanţi

La finalul târgului de locuri de muncă organizatorii erau totuşi optimişti.

Diana Gorun, reprezentant al Media One SRL, beneficiarul proiectului în cadrul căruia s-a organizat şi târgul de joburi de la Suceava, a declarat că la eveniment au participat în jur de 300 de persoane aflate în căutarea unui serviciu. Fiecare angajator, a mai adăugat ea, a selectat, în medie, şapte CV-uri de angajare, unii adunând însă chiar şi  40. De asemenea, s-a înregistrat şi o angajare pe loc.   

Târgul de locuri de muncă s-a desfăşurat în cadrul mult mai amplului proiect „ŞANSA”, compania Media One având ca parteneri Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale – Direcţia Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, Fundaţia Pestalozzi şi Provincia di Perugia – Italia.

Conform datelor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, la finele lunii octombrie rata şomajului din judeţ era de 4,34%. În cifre, în judeţ se înregistrau 11.154de şomeri. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Angajatorii se plâng de lipsa forţei de muncă într-un judeţ cu 11.000 de şomeri.
 Vizualizări articol: 1253 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Angajatorii se plâng de lipsa forţei de muncă într-un judeţ cu 11.000 de şomeri4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   HAI SA FIM SERIOSI trimis de
(17 nov 2011, 14:12:16
Hai lasati-o balta cu PARADOXUL, ca stim ce angajatori sunt: vor sa fii cu vreo 3 doctorate, sa ai experienta de vreo 10 ani da sa ai in acelasi timp varsta de 18 ani, sa stii sa faci vreo 10 lucruri odata si sa fii HAPPY ca lucrezi vreo 12 ore pe zi fara pauza si cu minimul pe economie.
Asta e tipul de angajator de la noi. Fara nici o scoala reala in domeniul resurselor umane.

Atata, si nu mai am cuvinte................
2.   Stapani de sclavi trimis de
(17 nov 2011, 14:18:20
Am vrut sa fac un comentariu mai amplu dar LEOPOLD a sintetizat perfect profilul angajatorului roman.
2.1  RE: Stapani de sclavi trimis de
(17 nov 2011, 14:40:21
Ce puteti spune(amandoi) despre tipul absolventului roman? Tu ai angaja un absolvent sa-ti renoveze casa?. Chiulind dela practica nu inveti nimic!
2.2  RE: Stapani de sclavi trimis de
(17 nov 2011, 15:47:12
Eu ma intreb doar cum mai supravietuiesc angajatorii astia, saracii, cu atatia absloventi nepriceputi si fara practica. De ce nu trag oare ei obloanele?
2.3  RE: Stapani de sclavi trimis de
(17 nov 2011, 15:48:17
Absolventihappy Mi s-o incurcat destele-n tastatura.
3.   Comentariu trimis de
(17 nov 2011, 15:24:59
si daca nu se risca nimeni sa te angajeze de unde naiba sa faci experienta si se mai profita de faptul ca e criza si salarul il iei in bataie de joc si plus ce mai dai poate la naveta si poate pe ceva de mancare vii acasa cu ce?
comentariul lui LEOPOLD merge direct in mijlocul problemei dar ce vom vedea doar un articol si atat
4.   Discriminare trimis de
(17 nov 2011, 15:44:51
Eu sunt curios daca dl. Hostiuc de la MoldoMex are si o baza legala cand spune clar ca el cauta tamplarite... Ma poate lamuri cineva daca tamplaria, indiferent ca faci usi sau cantuiesti noptiere, e munca doar pentru femei?
Asa m-as fi bucurat sa aud ca unul din barbatii aia trecuti "pe lista de rezerva" il da in judecata pe Hostiuc si pe Moldomex pe motiv de discriminare...
4.1  RE: Discriminare trimis de
(17 nov 2011, 15:59:41
Dar nu are voie sa angajeze doar femei pentru postul respectiv? E firma omului, e treaba lui.
Discriminare e si atunci cand vrei sa angajezi un absolvent in loc de unul care iese imediat la pensie. Lasa povestea asta cu discriminarea si drepturi egale. Pot sa spun ca si tu faci discriminare cand de exemplu iesi cu un prieten si refuzi pe altul pe diferite motive.
4.2  RE: Discriminare trimis de
(17 nov 2011, 16:21:42
Din pacate la asta s-a ajuns, sa consideram discriminarea si drepturile egale o "poveste".
Ce legatura are "iesitul cu un prieten sau cu altul" cu discriminarea la locul de munca, sau la gasirea unui loc de munca?
5.   Claudia.. trimis de
(17 nov 2011, 16:24:50
cred ca esti.. tinerica si...neexperimentata(sa nu folosesc un cuvant mai dur).Cine a zis ca tre sa mai si vi cu ceva acasa? ideea este ca nu intri in minus.Da nah...tinerica fiind,te depasesc niste lucruri.Ai sa mai stai mult si bine pe spatele parintilor si daca arati mai binisor probabil ai sa pui mana pe un '' muncitoras'' sa te intretina pana mai trece criza.Laaaaasa nu te supara degeaba..milioane ca tine sunt in toata Romania.
Am zis !
5.1  RE: Claudia.. trimis de
(17 nov 2011, 17:22:26
Pai si daca nu trebuie sa mai vin cu bani acasa,la ce dracu mai muncesc? Doar ca sa muncesc? Gandeste-n pana mea ca n ai cu ce trai daca nu faci bani ,adica daca nu muncesti.Si faza cu experienta cam asa e,90% dintre angajatori vor ca viitorii lor angajati sa aiba experienta (daca s-ar putea si premiul Nobel ) .Cum sa acumulezi experienta daca nimeni nu vrea sa te angajeze tocmai din aceasta cauza? Asa ca Vali, de esti angajator inteleg perfect comentariul tau sfidator .Ah,nu te supara degeaba,sunt milioane ca tine in Romania .
6.   Hho trimis de
(17 nov 2011, 17:44:09
cu salariul oferit de voi 800 de lei vreti sa gasiti muncitori? .Nu vreti voi patronii sa S,U,G,E,TI P,U,L,A, DE banii astia?
7.   Mda trimis de
(17 nov 2011, 18:39:28
la ajofm se fac cursuri doar la vrajeala nu se fac cursuri fara fara sa fi terminat 8 clase..deci e aiurea tare in italia poti sa ai 5 clase ca faci tot felul de cursuri la noi nu.plm de tara
8.   ????? trimis de
(17 nov 2011, 20:29:39
Nu inteleg in meseria de timplar ce diferenta e in a fi facuta de o femeie sau de un barbat???
Sau femeile au mai multe sanse de a realiza ''planul''...patronului.
9.   Haha trimis de
(21 nov 2011, 21:05:47
mai bine dorm decat sa plec la munca pt 8 mil...parerea mea...stati acasa sa vedem cati mai raman patroni,si daca munciti...macar munciti pe bani,nu fiti fraieri..:|indiferent ca a terminat scoala sau e vechi in campul muncii...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei