Decizia de a părăsi acționariatului firmei Heidi Chocolate România și de a se muta cu tot cu familie la Dornești nu a însemnat pentru elvețianul Konrad Hafner un pas înapoi. Cu abnegația unui om care știe ce vrea de la viață, Konrad Hafner nu a stat prea mult pe gânduri și s-a pus pe treabă. După etapa sutelor de tone de moloz pe care le-a scos din casa cumpărată la Dornești după inundațiile de acum doi ani, elvețianul a „explorat” zona și ideile de afaceri i-au venit aproape instantaneu.
„Am vorbit cu oamenii de aici și am observat că sunt nemulțumiți de faptul că nu au ce face cu produsele agricole, iar carnea animalelor pe care le cresc se vinde pe nimic. Atunci mi-am spus că situația trebuie să se schimbe cumva”, a mărturisit Konrad Hafner.
Povestea celor trei purceluși
Primele semne ale afacerilor pe care le dezvoltă acum fostul acționar al firmei Heidi Chocolate România au fost vizibile acum doi ani. Din discuțiile cu sătenii din Dornești a aflat că oamenii sunt nemulțumiți de prețul pe care-l primesc pe kilogramul de carne de porc.
„Mi-am spus atunci să încercăm altceva și m-am gândit la porcii vietnamezi, a căror carne este de trei ori mai scumpă, dar și foarte sănătoasă pentru că nu are colesterol”, a spus Konrad Hafner. Următorul pas a fost acela de a găsi porci vietnamezi. Două scroafe le-a primit de la o fermă din Timiș, iar un vier a cumpărat el. Iar povestea celor trei purceluși s-a dovedit una de succes. După doi ani scurși de la primul guițat vietnamez, în curtea de la Dornești au ajuns să trăiască acum peste 50 de animale, iar alte câteva scroafe se pregătesc să fete alți purceluși. Nu toate lucrurile merg, deocamdată, foarte bine, dar elvețianul „aclimatizat” la Dornești este încrezător că micile probleme pe care le întâmpină își vor găsi rezolvarea.
„Porcii vietnamezi au avantajul că nu sunt pretențioși, mănâncă orice, de la iarbă până la buruieni. Din păcate, nu avem o piață de desfacere pentru acest tip de carne. E mai scumpă cam de trei ori față de carnea celorlalți porci, dar cine este bolnav și dorește să mănânce ceva de calitate o va cumpăra”, a mărturisit Konrad Hafner.
Câteva mere putrezite, ideea unei afaceri
O altă afacere pe care Konrad Hafner a pus-o pe roate este o minifabrică de suc de mere. Ideea i-a venit după ce a mers în vizită la un vecin și a observat că merele stau aruncate pe jos și putrezesc. Și-a adus aminte de anii din adolescență, când familia sa din Elveția producea suc de mere într-o instalație de mici dimensiuni. Pentru început, de probă, a adus o presă de lemn din țara sa natală. Sucul de mere produs astfel l-a oferit vecinilor și cunoscuților.
„Am vrut să văd dacă le place și cum toți au spus că e bun, m-am decis să cumpăr două utilaje pentru produc suc de mere. Le-am adus anul acesta și ne-am apucat de treabă”, a precizat Konrad Hafner.
Produsul care va ajunge pe piață se numește simplu „suc de mere”, iar firma care-l produce a primit, sugestiv, denumirea „Das Gruene Hause”, „Casa verde” în românește. La mica făbricuță lucrează deja trei persoane, trei femei din Dornești, care nu și-au închipuit vreodată că vor găsit un loc de muncă chiar la ele acasă.
„Am auzit că o să se facă aici suc de mere. Am venit și am vorbit și domnul m-a angajat. Am gustat și eu sucul și chiar mi-a plăcut. E natural și foarte bun”, a mărturisit Narcisa Maresciuc, una dintre femeile care lucrează la Dornești.
Sub deviza „Mai sănătos față de concurență”
Chiar dacă afacerea cu sucul de mere este abia la început, Konrad Hafner nu a ascuns că va încerca s-o dezvolte și chiar să diversifice oferta. Deocamdată, pentru acest an producția care va ieși pe porțile fabricii „Das Gruene Hause” este de 50.000 de litri de suc de mere, ambalat în cutii de 3 sau 5 litri.
„Produsul nu conține conservanți, ci este sută la sută natural. Are valabilitate un an de zile și conținutul poate fi consumat timp de o lună de zile din momentul deschiderii cutiei”, a arătat Konrad Hafner.
Elvețianul stabilit la Dornești își dorește ca și alți oameni să se apuce de afaceri și să speculeze posibilitățile pe care le oferă această zonă. În ceea ce-l privește, are o regulă clară de la care nu vrea să se abată în afaceri: „Mai sănătos față de concurență”.
Asaltat cu cereri pentru achiziționarea de mere
Vestea că cineva se ocupă de prelucrarea merelor s-a răspândit cu viteză prin Dornești și prin zonele apropiate. Așa se face că la poarta lui Konrad Hafner bat zilnic oameni care se oferă să-și vândă producția de mere. Din păcate, capacitatea de producție de făbricuței este limitată, iar perioada în care merele pot fi stoarse pentru a fi transformate în suc este, de asemenea, redusă. Este, dacă vreți, o activitate sezonieră, care își va închide porțile în câteva săptămâni.
„După ce merele se usucă și își pierd proprietățile, calitatea și cantitatea de suc care se obține scade. Iar eu vreau ca produsele pe care le ofer să fie de calitate. Îmi pare rău să văd că merele se strică fără a fi folosite decât eventual pentru rachiu. Dacă o să reușim să desfacem sucul produs anul acesta o să ne gândim să mai achiziționăm utilaje și să le folosim cât mai mult timp posibil de-a lungul anului”, a precizat Konrad Hafner.
Anul acesta a achiziționat în jur de 100 de tone de mere, iar o parte din producție a ajuns direct la producători. Oamenii au primit un leu pentru kilogramul de mere și au plecat acasă și cu suc de mere. O altă dovadă că politica de promovare a unui produs are o grămadă de fețe, iar cea a reclamei directe, din om în om, poate fi și cea mai eficientă.
Muncă de pionierat în agricultură
Deși pare greu de imaginat, drumul de la o fabrică de ciocolată până la muncile agricole nu este totdeauna foarte lung, iar Konrad Hafner vrea să-și dovedească atât lui, cât și celor din jur că se poate. În afara porcilor vietnamezi pe care îi crește, elvețianul a arendat anul acesta și 30 de hectare de teren. Recunoaște că începutul a fost mai dificil și că nu era pregătit pentru această activitate. A cumpărat utilaje agricole performante și crede că experiența de anul acesta îl va ajuta să nu mai repete greșelile făcute.
„Vreau să facem ceva util cu ceea ce ne dă natura. Eu sunt de principiul că trebuie să intri pe ușile deschise de Dumnezeu și nu pe cele închise”, a conchis Konrad Hafner.
O presă veche de 90 de ani
Utilajul cu care Konrad Harfner a scos prima producție de suc de mere are o vechime de 90 de ani. Este vorba de o presă din lemn de stejar adusă din Elveția și pe care fostul acționar al Heidi Chocolate România o va păstra la Dornești pentru a-și aminti de vremurile de altădată.
Cum a ajuns la Dornești
Konrad Hafner, soția sa și cele trei fiice au aflat de existența satului Dornești în decembrie 2007. Au aflat că reprezentanții unei misiuni căutau să vândă o clădire și au venit s-o vadă.
„Când am ajuns în Suceava era ceață și nu arăta prea bine. La Dornești însă era soare și zăpadă. Am considerat că acesta este un semn. În plus, ne-a plăcut și ce am găsit aici, așa că nu ne-a fost greu să ne hotărâm să plecăm din București”, a rememorat Konrad Hafner prima experiență la Dornești.
Ulterior, în 2008 și-a vândut toate acțiunile pe care le deținea la Heidi Chocolate România, fabrică pe care a fondat-o din temelii, iar în 2009 s-a mutat la Dornești pentru „un nou început”.




