Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 oct 2011 - Anul XVI, nr. 253 (4851)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Opinie

Elevele, învăţate pe băncile şcolii cum să-şi autoexamineze sânii, pentru a depista din timp cancerul de sân

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer diagnosticată la femei şi prima cauză de deces prin cancer în rândul acestora, iar diagnosticarea şi tratarea maladiei în stadii precoce se poate realiza cel mai simplu şi ieftin printr-o autopalpare lunară corectă a sânilor şi printr-o prezentare cât mai rapidă la medic în cazul oricărei suspiciuni ridicate de această manevră.

Având în vedere că neoplasmul mamar apare din ce în ce mai frecvent la paciente deosebit de tinere, şi fetiţele de pe băncile şcolii ar trebui să înveţe cum să-şi autoexamineze sânii. Aceasta este una dintre concluziile desprinse ieri, la masa rotundă cu tema “Ai grijă de tine. Un consult îţi poate salva viaţa!”, organizată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi Prefectura Suceava, în cadrul campaniei naţionale de prevenire şi depistare precoce a cancerului iniţiată de Ministerul Sănătăţii, în lunile octombrie şi noiembrie.

 

Strategie avantajoasă: Cancerul de col uterin, prevenit prin autorecoltarea de probe

„Dacă şcoala s-ar implica la modul foarte serios, pregătirea elevelor ajunse la pubertate ar trebui să cuprindă şi ore în care medicul şcolar, cel de familie sau specialistul ar face demonstraţii live de autoexaminare a sânului. Fetiţele trebuie învăţate să-şi cunoască structura propriului sân, să ştie în ce moment al ciclului menstrual este de practicat această metodă, să ştie care sunt timpii, pentru că nu este complicat”, a declarat directorul medical al Spitalului Suceava, oncologul Doina Ganea Motan.

Ea este de părere că şi cancerul de col uterin, o altă maladie frecventă şi cu rată crescută de mortalitate în rândul femeilor, ar putea fi prevenit în mod eficient, dacă testele specifice ar fi disponibile în farmaciile cu circuit deschis, iar elevele ar fi instruite cum să le utilizeze. Singura condiţie pentru ca această strategie să fie şi viabilă este asigurarea unui număr suficient de specialişti care să lucreze probele aduse de eleve.

 

Propunere: Măsuri împotriva populaţiei care nu participă la acţiunile de prevenţie organizate de stat

„Îţi trebuie citologi, ori în momentul de faţă în oraşul Suceava noi avem doar doi anatomopatologi, care lucrează la spital”, a punctat dr. Doina Ganea Motan.

Directorul medical al Spitalului Suceava crede că scopul celor trei programe de screening pe care le are în vedere ministerul de resort - pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, de sân şi colo-rectal - va fi compromis atâta timp cât populaţia nu va conştientiza importanţa lor pentru sănătate. Dacă odată cu implementarea acestor programe scumpe nu se va impune şi obligativitatea populaţiei de a participa la ele, efortul financiar imens pe care îl face statul se va dovedi inutil, consideră oncologul.

„Suntem o ţară săracă, nu putem finanţa un screening de cancer colo-rectal, este extraordinar de scump. Noi n-am fost în stare să facem un screening pentru cancerul de col uterin. Dacă totuşi se vor face, va trebui gândit şi ceva cu care să disciplinezi populaţia noastră, dezorientată, necăjită, sărmană, nespălată, aşa cum este. Femeia catagrafiată pentru screening, care nu se prezintă, ar trebui să suporte costurile tratamentului în momentul în care se  îmbolnăveşte. Aşa cum sunt româncele învăţate să fie, neglijente, nu se va face nimic, iar banii vor fi daţi aiurea”, opinează dr. Doina Ganea Motan.

 

Statistici negre în judeţ: 279 cazuri de cancer la suta de mii de locuitori, anual

O statistică întocmită la nivelul anului 2008 şi prezentată ieri de directorul adjunct medical al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, arată că, în judeţ, incidenţa cancerului la suta de mii de locuitori este de 279 cazuri, iar bărbaţii sunt mai predispuşi să dezvolte această maladie decât femeile. În ceea ce priveşte localizarea, la femei predomină cancerul de sân, iar la bărbaţi cel bronhopulmonar. Din păcate, în majoritatea cazurilor, atât la persoanele de sex feminin, cât şi la cele de sex masculin boala este descoperită într-un stadiu avansat, când şansele de vindecare sunt nule.

„Anumite forme de cancer pot fi vindecate sau şansele de vindecare a acestora pot fi considerabil mărite dacă sunt detectate într-o fază incipientă. Femeile cu vârsta peste 25 de ani ar trebui să-şi facă testul Papanicolau, iar cele peste 50 de ani o mamografie. De asemenea, bărbaţii şi femeile peste 50 ani ar trebui să participe la screeningul pentru depistarea cancerului colo-rectal. Totodată, ca măsură de prevenţie, este necesară şi vaccinarea contra infecţiei cu virusul hepatitei B şi a virusului Papilloma”, a subliniat dr. Cătălina Zorescu.

La masa rotundă care a avut loc ieri la sediul Direcţiei de Sănătate Publică au participat medici de familie şi de diverse specialităţi, reprezentanţi ai autorităţilor sanitare şi ai administraţiei publice locale.Întrunirea a avut drept scop creşterea nivelului de informare şi conştientizare a populaţiei ţintă privind factorii generali de risc pentru cancer.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevele, învăţate pe băncile şcolii cum să-şi autoexamineze sânii, pentru a depista din timp cancerul de sân.
 Vizualizări articol: 1792 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Elevele, învăţate pe băncile şcolii cum să-şi autoexamineze sânii, pentru a depista din timp cancerul de sân5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   RECOMANDARE trimis de
(26 oct 2011, 14:16:16
IN BAZA STATISTICILOR NEGRE,ACTIONATI IN JUDECATA,PANA LA C.E.D.O. DACA E CAZUL,PE TOTI CEI SE FAC VINOVATI,DE ACEST ,,GENOCID LENT'' ASPRA JUDETULUI SUCEAVA.INCEPETI CU VANZATORII DE ,,APA POTABILA''INCA DIN 1996-2007,SI TERMINATI CU MARII POLUATORI DIN JUDET.
DE MESE ROTUNDE SAU SIMPOZIOANE PE LA PENSIUNI[SADOVA],SUNTEM SATUI,SUNTETI CEI MAI IN MASURA SA LUATI ASTFEL DE POZITII.
NE-AR INTERESA,PTR SECTIUNEA CORUPTIE,CAM CU CATI ,,LUDOVICI''SE PLATESTE ,,TAXA DE DISCRETIE''???
SARBATORI FERICITE!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei