Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 sep 2011 - Anul XVI, nr. 219 (4817)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Nenorocire

O fetiţă moartă şi una în spital, după ce o stivă de lemne a căzut peste ele

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Dramă în oraşul sucevean Cajvana, acolo unde o fetiţă de 6 ani a murit, iar una în vârstă de 12 ani a ajuns la Spitalul Judeţean Suceava în stare gravă, după ce peste cele două a căzut o stivă cu lemne.

Rudele fetiţei decedate sunt revoltate de faptul că în oraşul Cajvana seara nu mai poate fi găsit nici un medic, considerând că micuţa decedată ar fi putut fi salvată dacă primea la timp primul ajutor. Nemulţumirile lor sunt legate şi de faptul că ambulanţa a venit cu greu, fiind nevoiţi să o transporte pe fetiţa de 6 ani cu maşina unui vecin, tocmai până la spitalul din Rădăuţi.

„Eram la maşină, că atunci ajunsesem, şi am auzit gălăgie. Venea cineva cu fetiţa în braţe. Am dus-o la dispensar, nu era nimeni... am plecat spre Rădăuţi. Pe drum, fetiţa mai era conştientă, a mai deschis ochii când mai striga la dânsa. Când am ajuns la spital, însă, decedase deja”, povestea, ieri, Gavril Iacoban.  

 

Joaca de copii, sfârşită la morgă şi la spital

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, terifiantul accident de la Cajvana a avut loc miercuri seară, în jurul orei 19:30.

În curtea familiei Ursache se jucau fetiţa în vârstă de 6 ani şi o altă minoră, în vârstă de 12 ani, fetiţa unor vecini. 

La un moment dat, explică poliţiştii, din cauza faptului că lemnele nu au fost aşezate corespunzător, stiva de scânduri lângă care se jucau s-a dărâmat, căzând peste fetiţe.

„Eram în casă când am auzit răcnete şi, când am ieşit, noră-mea venea cu copilul în braţe, cu piciorul rupt, belită la cap...”, povestea bunica fetiţei în vârstă de 12 ani.

În stare gravă, cealaltă fetiţă a fost urcată în maşina unui vecin şi dusă iniţial la dispensar, care era închis, şi apoi la Rădăuţi. Pe drum, însă, şi-a dat ultima suflare.

„Patru-cinci scânduri au căzut peste ea. În loc să fie cineva de gardă seara, noaptea, cu atâta lume aici...”, era revoltată o vecină.

O altă femeie crede că fetiţa ar fi supravieţuit dacă ar fi fost medic de permanenţă în Cajvana, aşa cum a fost timp de zece ani de zile, până în 2008, când centrul de permanenţă, care asigura asistenţă medicală, s-a desfiinţat din lipsă de fonduri.

„Îi punea o perfuzie, un calmant ceva... Şi eu am avut odată un accident cu un băiat şi tot aşa, ne-am dus la Rădăuţi cu maşinile”, se plângea femeia.

Cealaltă fetiţă, cea de 12 ani, a fost transferată la Spitalul Judeţean Suceava, fiind diagnosticată cu traumatism cranio-cerebral şi fractură deschisă gambă dreaptă.

        

Cajvana, oraşul fără asistenţă medicală după ora 15:00

La Cajvana, una dintre comunele transformate acum câţiva ani în oraşe, oamenii sunt obligaţi să parcurgă zeci de kilometri până la cel mai apropiat spital, circa 25 până la Rădăuţi şi 35 până la Suceava, dacă au o urgenţă medicală.

Pentru cei peste 9.600 de locuitori ai oraşului Cajvana, asistenţa medicală este asigurată la dispensar doar câteva ore pe zi, de la 08.00 la 15.00, viaţa oamenilor fiind lăsată la mâna sorţii dacă înainte sau după acest interval se întâmplă un accident precum cel de miercuri seară.

Potrivit primarului Gheorghe Tomăscu, în Cajvana lucrează prin rotaţie trei medici de familie, dintre care doi, soţ şi soţie, fac naveta la Suceava, iar unul singur are domiciliul în localitate.

Până în 2008, în acest oraş a funcţionat un centru de permanenţă, care a asigurat asistenţa medicală în weekend, de sărbători legale şi pe timpul nopţii, când dispensarul era închis, însă unitatea s-a desfiinţat din cauză că medicii au renunţat să mai facă gărzi fără a fi plătiţi.

 

Doctorii din localitate refuză să stea non-stop la dispoziţia populaţiei

În acest an, când, prin nişte modificări legislative, Ministerul Sănătăţii a încercat să repună pe picioare centrele de permanenţă, Primăria Cajvana a făcut demersuri pentru reînfiinţarea unităţii care să asigure asistenţă medicală zi lumină.

Iniţiativa s-a izbit însă de refuzul doctorilor din zonă, care nu au fost de acord să lucreze şi în afara programului de lucru de la dispensar. „Le-am spus că ne ocupăm noi, prin Consiliul Local, de cheltuielile de întreţinere, plătim utilităţi, şofer, paznic, dacă este nevoie. Avem spaţiu pentru funcţionarea cabinetelor, o fostă clădire de serviciu, unde am putea înfiinţa şi locuinţe de serviciu, două apartamente şi o garsonieră. Totuşi, deşi acum ar fi mai bine plătiţi pentru această activitate, doctorii nu sunt interesaţi. Doi dintre ei, soţ şi soţie, fac naveta la Suceava, iar în caz de ceva trebuie să apelăm fie la doctoriţa care a rămas să locuiască în zonă, dacă este disponibilă, fie la un medic pensionar, care stă chiar lângă dispensar, şi care ne-a salvat din multe situaţii”, a spus primarul oraşului Cajvana.

 

Şeful DSP Suceava: sistemul sanitar nu are nici o vină

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, instituţia care reprezintă în teritoriu Ministerul Sănătăţii, susţine reînfiinţarea centrului de permanenţă de la Cajvana, dar spune că nu îi poate obliga pe medici să muncească şi în această unitate sanitară.

Directorul Ludovic Abiţei a declarat ieri că este preocupat de sănătatea localnicilor, chiar dacă, de ani de zile, singura şansă a celor peste 9.600 de oameni este, în cazul unei urgenţe apărute în afara programului de lucru de la dispensar, apelul la 112 şi speranţa că Salvarea va ajunge până nu este prea târziu.

„Ambulanţa este un serviciu care funcţionează aproape ireproşabil, iar în zonă poate ajunge destul de repede, de la Solca, unde este un punct de lucru. Noi nu stăm degeaba, suntem mereu în tratative cu doctorii, pentru a-i convinge să muncească în centrele de permanenţă. Îi înţeleg totuşi şi pe ei, unii sunt în vârstă, au probleme de sănătate şi nici nu sunt obişnuiţi cu gărzile. La dispensar, fiecare îşi stabileşte singur programul, după cum vrea, noi doar îl avizăm”, a spus medicul.

Abiţei a ţinut să arate că munca într-o unitate care să asigure non-stop asistenţa medicală este la libera alegere a doctorilor şi este de părere că sistemul sanitar nu poate fi făcut responsabil pentru asemenea tragedii.

„A fost un accident nefericit, nu doresc nimănui aşa ceva, dar aici ar trebui să se sesizeze şi Protecţia Copilului, care să verifice dacă situaţia nu putea fi evitată de părinţi. Nu poţi să arăţi cu degetul înspre un sistem aflat în reformă, în care ar fi normal să mai apară şi disfuncţionalităţi”, a punctat şeful DSP Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O fetiţă moartă şi una în spital, după ce o stivă de lemne a căzut peste ele.
 Vizualizări articol: 1444 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
O fetiţă moartă şi una în spital, după ce o stivă de lemne a căzut peste ele5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ---- * ---- trimis de
(16 sep 2011, 13:23:08
Doar niste citate: "Şeful DSP Suceava: sistemul sanitar nu are nici o vină"

[...]DSP) Suceava, instituţia care reprezintă în teritoriu Ministerul Sănătăţii, susţine reînfiinţarea centrului de permanenţă de la Cajvana, dar spune că nu îi poate obliga pe medici să muncească şi în această unitate sanitară.

[...]Nu poţi să arăţi cu degetul înspre un sistem aflat în reformă, în care ar fi normal să mai apară şi disfuncţionalităţi�
1.1  RE: ---- * ---- trimis de
(16 sep 2011, 13:24:02
Acum, dupa ce a spus asta lucrurile astea, mai sta in functie?! Nu a fost inca alungat cu tortele si furcile peste granita? Atunci cred ca meritam sa ni se mai intample lucruri de astea.
1.2  RE: ---- * ---- trimis de
(17 sep 2011, 07:40:33
Mai sta in functie dar nu mult timp ...o sa vina tortele peste el in DSP la ce afirmatii face ...
2.   Comentariu trimis de
(17 sep 2011, 07:36:21
"Serviciul de ambulanta de la solca ireprosabil "numai domnul ABITEI poate afirma acest lucru au venit prin apel la 112 dupa 15minute la esirea din orasul solca spre cacica , sustinind k nu stiau unde e republicii 58 iar unul din domni de pe salvare e din oras nascut crescut ....cum va explicati ?mentionez k in cele 15 min bunicul meu a decedat (nefiind bolnav si neluind o pastila in viatza lui ).

3.   DOMNUL ABITEI??? trimis de
(17 sep 2011, 07:46:58
Aveti probleme mari si grave consider eu ...sa nu se arate cu degetul in reforma ,ziceti nu?sa se loveasca in saraci parinti k nu destul sunt loviti de soarta ,eventual mai bagatii si la pirnae si alte cele ,oribil pt.un sef DSP sa faci astfel de afiratii ....dar nu ma mira nimic la "dumneavoastra"

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei