Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 sep 2011 - Anul XVI, nr. 211 (4809)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

O şansă la educaţie

Sărăcia îi ţine departe de şcoală pe doi fraţi din Plăvălari

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sărăcia îi ţine departe de şcoală pe doi fraţi din Plăvălari, comuna Udeşti. Andrei Şutu ar trebui să înceapă luni cursurile în clasa a II-a, iar surioara lui mai mică, Ana, în vârstă de 4 ani, aşteaptă să înceapă cursurile la grădiniţă.

Chiar dacă muncesc la câmp, au animale şi o bucată de grădină, cu care le asigură hrana de zi cu zi, părinţii acestor copii, Ion şi Maria Şutu, nu au bani să le cumpere celor mici rechizite, haine sau încălţăminte. Familia Şutu are şase copii, majoritatea renunţând foarte repede la şcoală. Unii dintre ei au făcut patru, cinci clase primare, după care s-au lăsat de şcoală şi s-au apucat de muncile câmpului, alături de părinţi.

 

Muncesc la câmp

Una dintre fiicele familiei Şutu, Diana, în vârstă de 15 ani, a terminat doar patru clase primare. Fata are gradul II de handicap şi s-a plâns de faptul că mai mereu o doare capul, dar nu are cu ce să-şi cumpere medicamente.

Destul de bolnavă, adolescenta este cea care are grijă de fraţii mai mici. Mai mult, părinţii o lasă acasă pe timpul zilei să aibă grijă de animale şi să gătească pentru fraţii ei care se întorc de la câmp. Fata se străduieşte, dar prea multe nu poate face singură. La capitolul curăţenie, sunt destule lipsuri. Deşi are doar 8 ani, Andrei, băiatul care ar trebui să înceapă luni şcoala, merge zilnic, împreună cu părinţii şi fraţii mai mari, la muncă în câmp, la adunat fânul. Unii ar spune că aceşti copii sunt exploataţi prin muncă, însă, la faţa locului, îţi dai seama că dacă nu ar munci, ar fi muritori de foame.

„Dacă nu au şcoală, măcar să muncească la câmp”, ne-a spus Diana, care, deşi vorbeşte cu dificultate, îşi dă seama că fraţii mai mici Andrei şi Ana au nevoie de rechizite, haine, caiete, ghiozdane pentru a merge la şcoală şi grădiniţă.

 

Nu a avut niciodată o păpuşă

Familia Şutu locuieşte într-o căsuţă mică, cu două camere, ridicată în curtea bunicului din partea tatălui. În camera unde dorm părinţii şi trei dintre copii, pe un pat, înfofolită în câteva cârpe, se afla o jucărie de pluş, care, pentru Ana, înseamnă păpuşa preferată.

Prea tristă pentru vârsta ei, prea necăjită pentru cei 4 ani împliniţi, Ana nu a schiţat nici un zâmbet, ne-a privit destul de rece şi cu greu ne-a spus că îşi doreşte o păpuşă, jucărie pe care nu a avut-o niciodată. Nici cărţi de colorat nu a avut. Nu a desenat şi nici nu a învăţat să numere sau să recite o poezie. Cu dificultate a încercat să ne spună „Căţeluş cu părul creţ”, mereu cu privirea lăsată în pământ, parcă ruşinată de sărăcia în care îşi trăieşte copilăria.

 

Priviţi cu îngăduinţă tristeţea copiilor fără copilărie

Cei care vor să-i ajute pe aceşti copii să-şi schimbe destinul şi să aibă o şansă la educaţie, pot să le ducă minorilor câteva caiete, alte rechizite, hăinuţe sau încălţăminte, pentru ca aceştia să se poată prezenta luni, pe 12 septembrie, în sala de clasă.

Priviţi cu îngăduinţă tristeţea ce se citeşte pe faţa Anei, fetiţa mult prea matură pentru cei 4 ani ai săi, şi aduceţi-i un zâmbet pe buze, oferindu-i o jucărie, o păpuşă, care ar putea să-i lumineze chipul, să-i dea o speranţă la mai bine.

Locuinţa familiei Şutu se află în satul Plăvălari (comuna Udeşti), după biserică, prima uliţă la stânga.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sărăcia îi ţine departe de şcoală pe doi fraţi din Plăvălari.
 Vizualizări articol: 1820 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Sărăcia îi ţine departe de şcoală pe doi fraţi din Plăvălari5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 7 sep 2011, 21:38:33
nepasarea,unde e datoria?de ce nu se comenteaza aici?cati copii ca acestia traiesc asa?
2.   Ciudat trimis de
( 8 sep 2011, 10:25:59
nu am inteles niciodata cum pot fi atat de inconstienti unii.bun,inteleg ca nu au educatie, dar, cand vad ca nu le ajung banii, de ce dreaq se mai inmultesc.saracii copii nu au nici o vina.parintii sunt vinovati.asta e la romani.tiganii au facut o adevarata afacere pe sloganul omului cu bun simt: "saracii copii". imi vine sa le bat in gura ca pe coasa pe tigancile care vin cu un plod in brate si cu inca vreo doi de fusta si imi cer bani sub pretextul ca nu au ce manca acasa.astia trebuiau incarcati in camioane si desartati in India. oricat incercam noi sa ii integram,ei tot pe traditia lor vor merge.si sa vedeti cum o sa ajunga nepotii nostri sa isi integreze copii lor in societatea viitoarewinking

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei