Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 3 sep 2011 - Anul XVI, nr. 208 (4806)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Se poate şi la noi

Harbujii de Dumbrăveni, concurenţa din toamnă a celor de Dăbuleni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Harbujii se fac şi în judeţul Suceava. Hotărâţi să contrazică tradiţia de zeci de ani conform căreia harbujii se coc doar în sudul ţării, câţiva agricultori, sau fermieri, cum au fost botezaţi aceştia după aderarea la Uniunea Europeană, s-au apucat să cultive pepeni. Nu trăiesc numai din această afacere, însă nici nu pot spune că le merge rău.

 

Costel Gafiţescu, din comuna Dumbrăveni, este deja la al treilea an în care cultivă pepeni pe suprafeţe mari, în acest an având două hectare cu harbuz.

Acum două zile, când reporterii Monitorul de Suceava au ajuns la acesta, bărbatul, ajutat de soţie şi de fiică, se afla pe ogor, la vândut pepeni.

De altfel, la început de septembrie, când pepenii din sud sunt trecuţi, ai lui sunt numai buni de scos la vânzare.

„Eu, în primul an în care am pus, mulţi spuneau că nu sunt normal la cap, că la noi în zonă nu se face pepenele, dar se face... cu un soi extratimpuriu, un hibrid din Olanda, cu o perioadă de vegetaţie mai mică”, îşi începe povestea bărbatul din Dumbrăveni.

 

Investiţie mare, pepeni vânduţi de pe ogor şi... gust bun

Terenul pe care a cultivat pepene se află la limita dintre judeţele Suceava şi Botoşani. Spune că investiţia nu este una chiar mică, în acest an depăşind lejer 10.000 de lei. Aici intră banii pentru sămânţă, dar mai ales pentru erbicide şi fungicide, asta pentru că pepenele trebuie stropit împotriva dăunătorilor cel puţin o dată la zece zile.

Săptămâna trecută, la sfârşit de august, pepenii acestuia au fost suficient de copţi pentru a fi scoşi la vânzare. Ca şi în anii trecuţi, bărbatul a amenajat un punct de vânzare la marginea DN 29, lângă ogor, de unde vinde pepenii la un preţ de 80 de bani kilogramul. Marele avantaj pentru clienţi este că pot cumpără marfă proaspătă. Dacă doresc, aceştia îşi aleg harbuzul direct de pe ogor.

„Mai proaspăt de atât nu se poate”, spune pe bună dreptate fermierul, amintind că în fiecare an a avut mai mulţi clienţi decât marfă disponibilă. El e convins că harbuzul său nu este mai prejos decât mult mai celebrul pepene de Dăbuleni. Cât despre gustul pepenelui de Dumbrăveni, ne-am convins şi noi că nu diferă cu nimic de cel adus din sud, ba din contră, fiind foarte proaspăt, pare chiar mai bun.   

 

Mulţi hoţi şi „Pericol de cotonogeală”  

Pentru ca afacerea să meargă bine este nevoie însă de multe sacrificii. O mare problemă o reprezintă hoţii, care anul trecut i-au făcut ravagii lui Gafiţescu. Acesta a pus câini în fiecare colţ al ogorului, a achiziţionat un generator electric pe care îl foloseşte noaptea, însă a fost nevoie să se transforme şi în paznic.

„Anul trecut hoţii mi-au distrus un hectar de harbuz, mi l-au făcut praf. Când i-am găsit aveau o căruţă plină cu două sute de kile de harbuz. Anul ăsta am pus pază. Până când să începem vânzarea a stat de pază băiatul meu, a dormit noaptea aici. Acum că am început să culegem şi să vindem, zi şi noapte suntem pe bucată eu, soţia, fetiţa, băiatul, facem prin rotaţie. Hoţii vin şi distrug, nu să ia unul-doi harbuji de mâncare, care a fost mare l-au luat, ce a fost mic au spart”, exemplifică omul o „mostră” de hoţi băştinaşi.

Pentru că umorul nu l-a părăsit niciodată, bărbatul a pus în mijlocul ogorului cu pepeni o pancartă cu mesajul „Pericol de cotonogeală”.    

 

Depind de cât plouă şi cât e de cald

Nu departe de ogorul pe care cultivă pepeni Costel Gafiţescu l-am găsit pe Velu Chirica, finul acestuia. Şi el cultivă pepeni, iar în acest an a însămânţat, la fel ca naşul, în jur de două hectare.

„Anul acesta, mulţumim lui Dumnezeu, e binişor, mult mai bine ca anul trecut, sperăm să fie în avantajul nostru. Se poate obţine profit din pepeni şi la noi, cel mai mult depinde de vreme... de ploaie şi de căldură, să fie fiecare la timp”, ne spune bărbatul.

Reţeta este aceeaşi. Pepenii sunt vânduţi de la marginea ogorului, clientul având astfel şansa să cumpere un harbuz proaspăt, chiar şi în luna septembrie.

 

Ce spune specialistul Direcţiei Agricole 

Specialiştii Direcţiei Agricole Suceava îi monitorizează de aproximativ trei ani de zile pe sucevenii care cultivă pepene şi concluzia este că plusurile depăşesc minusurile.

„Sunt câţiva începători care încearcă de vreo doi-trei ani de zile să cultive şi altceva în afară de porumb sau cartof. Deocamdată putem vorbi de cinci-şase cultivatori, toţi pe zona Dumbrăveni – Fântânele – Vereşti, comune limitrofe cu Botoşani, cu zona mai caldă. Domnul Gafiţescu este printre primii cu rezultate bune, atâta timp cât de trei ani de zile ţine această cultură, are un profit”, a declarat inginerul Vasile Tofan, de la Direcţia Agricolă Suceava.

Totuşi, a concluzionat el, pepenele nu poate înlocui culturile tradiţionale din judeţ, existând încă foarte multe necunoscute privind evoluţia sa în această zonă mai rece a ţării.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Harbujii de Dumbrăveni, concurenţa din toamnă a celor de Dăbuleni.
 Vizualizări articol: 2721 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.88/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 24 voturi
Harbujii de Dumbrăveni, concurenţa din toamnă a celor de Dăbuleni4.9524

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   BRAVO trimis de
( 3 sep 2011, 16:58:32
TINE-O TOT ASA, BARBATE SI CUMPARA-TI UN PISTOL PENTRU HOTI!
Mult succes!
2.   Hoti sunt peste tot trimis de
(27 oct 2011, 12:36:27
Din pacate hoti sunt peste tot, dar am tot respectul pentru sucevenii astia gospodari si ambitiosi. Bafta in continuare!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei