Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 3 sep 2011 - Anul XVI, nr. 208 (4806)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Simulări dezastre

Aproximativ 200 de salvatori în prima linie, la „cutremurul” de ieri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Aproximativ 200 de persoane au fost implicate, ieri, în mai multe misiuni de salvare a oamenilor afectaţi de „cutremurul” care a zguduit municipiul Suceava, aşa cum era anunţat scenariul exerciţiului tactic fără precedent, organizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă în zona Iulius Mall.

Deşi afară ploua torenţial, „cutremurul” nu a fost amânat, la ora programată începerii (11:00), fiind anunţat primul dezastru provocat în urma seismului: fostele hale industriale de la Famos s-au prăbuşit, sub dărâmături fiind prinşi nu mai puţin de 25 de muncitori care lucrau la dezafectarea clădirilor respective.

Pe acoperişul mall-ului, sub umbrele mari de terasă, priveau desfăşurarea de forţe mai mulţi şefi de instituţii, precum şi oficialităţi judeţene, printre care şi subprefectul Angela Zarojanu şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vasile Ilie.

La 11:05, cu toţii au primit pe telefoanele mobile sms-ul care anunţa că „s-a pus în aplicare Planul Roşu de intervenţie, urmare a seismului produs în zona Iulius Mall”.

În câteva minute, aveau să se audă primele sirene, zeci de maşini ale Pompierilor, SMURD, Ambulanţei, Jandarmeriei, Poliţiei, sosind la locul producerii aşa-ziselor dezastre.

Printr-o staţie de amplificare, un reprezentant al organizatorilor anunţa la microfon ce forţe interveneau, care era misiunea fiecărei instituţii participante şi scenariul aplicaţiilor tactice.

În fostul turn de la IFA, doi muncitori au fost prinşi de cutremur la o înălţime de zeci de metri de sol şi nu mai puteau să coboare, fiind nevoie de intervenţia salvamontiştilor şi salvatorilor specializaţi în astfel de misiuni la înălţime, muncitorii fiind aduşi în siguranţă la sol.

Între timp a fost anunţată sosirea şi forţelor de sprijin de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, Neamţ şi Botoşani, precum şi producerea celorlalte dezastre trecute în scenariul exerciţiului tactic.

 

Incendii cu pericol de explozie, o autocisternă răsturnată şi o maşină căzută de pe pod în râul Suceava

A urmat apoi, potrivit scenariului exerciţiului tactic,  o explozie la conductele de gaz metan şi un incendiu, la  centrala termică a SC Genko Med Group SRL, cu extindere la secţia de producţie seringi.

Prin staţie se anunţa un alt incendiu, de data acesta, la SC AMBRO SA, de la flacăra oxiacetilenică a unui aparat de sudură, existând pericolul de explozie a buteliei de oxiacetilenă.

După câteva zeci de minute, tot în zona Iulius Mall, pompierii au intervenit la un alt scenariu tactic: o autocistenă care transporta acid clorhidric uzat s-a izbit într-un stâlp de înaltă tensiune, rezultând avarierea rezervorului cisternei şi deversarea necontrolată a acidului clorhidric, cu risc de contaminare a mediului din zonă (apă, aer, sol).

Între timp, în râul Suceava a fost aruncată o caroserie de maşină, fiind verificat modul de intervenţie la un accident cauzat de prăbuşirea unui autovehicul cu două persoane la bord, de pe podul din zona Bazarului,

„Eu am considerat, discutând şi cu specialiştii prezenţi, că totul a decurs conform celor stabilite şi fiecare din forţele implicate şi-a făcut pe deplin datoria. Consider că este un exerciţiu binevenit pentru instruirea celor care trebuie să reacţioneze în aceste situaţii de maximă urgenţă, cât şi pentru instruirea populaţiei, prin împărţirea de pliante, să ştie ce trebuie să facă în cazul unor asemenea dezastre provocate de cutremur”, a declarat subprefectul Angela Zarojanu.

Şeful ISU Suceava, colonenul Ion Burlui, a declarat în final că speră ca acest gen de aplicaţii să mai fie organizate în judeţ, tocmai pentru a întări colaborarea şi sincroniza intervenţiile instituţiilor din „prima linie” în cazul producerii unor astfel de dezastre şi de a conştientiza cetăţenii despre ce anume au de făcut în faţa dezastrelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproximativ 200 de salvatori în prima linie, la „cutremurul” de ieri.
 Vizualizări articol: 1261 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Aproximativ 200 de salvatori în prima linie, la „cutremurul” de ieri5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   AVERTIZRE trimis de
( 3 sep 2011, 15:16:52
RUGATI-VA FIERBINTE,SA NU AIBA LOC UN CUTREMUR MAI SERIOS,IN JUDET.
DEJA CEL DIN IULIE A PRODUS FIORI UNOR ,,GROPARI''DE DESEURI TOXICE SI PERICULOASE.
IN CAZUL IN CARE [DOAMNE FERESTE]AR AVEA LOC UN ASTFEL DE EVENIMENT,CRED CA SI TATA DE FOC AR FI PREA APROAPE,PTR ACESTI AVARI IN ALE IMBOGATIRII,CA SA SE ASCUNDA.
TOTUL E BINE,CAT NU SE INTAMPLA NIMIC,DAR IN CAZ CONTRAR,D-ZEU CU MILA[PTR EI]

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei