Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 sep 2011 - Anul XVI, nr. 206 (4804)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Social

Vrea să meargă în clasa I, dar îi lipsesc cele necesare începutului de an şcolar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sunt situaţii în care copii care au tot ce îşi doresc, rechizite „la modă”, caiete parfumate, ghiozdane şi penare cu Barbi, Hanna Montana şi Spiderman, nu vor să meargă la şcoală sau se plictisesc foarte repede. Alţii, însă, abia aşteaptă să deschidă un abecedar, să înceapă clasa I, dar le lipsesc cele necesare începutului de an şcolar din cauza sărăciei. Este şi cazul unui băieţel în vârstă de şapte ani din Drăguşeni.

 

Familie destrămată

Valentin Timofte este crescut doar de tată, după ce mama l-a părăsit cu ceva timp în urmă, luându-i cu ea pe alţi doi fraţi ai băiatului. Pentru că nu are nici un venit, Dumitru Timofte, tatăl băiatului, în vârstă de 52 de ani, se îngrijorează că nu va avea cu ce să-şi „pornească” copilul la şcoală.

„Am şapte copii. Eu am tot fost la lucru, am fost pe la stână, la oi, ca să aduc bani acasă, să nu le lipsească nimic copiilor. În timpul acesta, băiatul cel mare, în vârstă de 17 ani, a luat-o pe alte căi... S-a însurat şi aşteaptă un copil. Când am venit eu de la muncă m-am supărat şi am spus că nu mai am cu ce să mai cresc încă un copil. A început o ceartă, s-a supărat pe mine şi a plecat de-acasă. Stă la ea. Atunci au început discuţiile şi cu soţia. I-am reproşat că nu a avut grijă de băiatul cel mare, dar nici de fată, de Dumitriţa, în vârstă de 15 ani, care este şi acum fugită de-acasă şi nu ştim la cine stă. Femeia s-a supărat pe mine şi a plecat, lăsându-mă doar cu Valentin. Totul a plecat de la băiatul cel mare, care m-a şi lovit, a sărit la bătaie. Soţia mi-a luat şi certificatul de naştere al lui Valentin şi am probleme la şcoală, unde trebuie să-l înscriu în clasa I”, ne-a spus bărbatul.

 

Doi copii, daţi la stat

Când am ajuns acasă la Valentin, am văzut în curte rufe spălate şi puse la uscat pe sârmă, cele două cămăruţe în care stă, împreună cu tatăl lui, utilate cu o sobă de cărămidă, două dulăpioare, o masă şi patru paturi, erau curate, îngrijite, aerisite, aşa că nimic nu dădea de bănuit că nu este o gospodină la casă. Ulterior, am aflat că toate treburile casei, spălat, gătit, îngrijirea grădinii, a păsărilor şi a văcuţei sunt făcute de Dumitru, tatăl lui Valentin.

Munceşte, îi asigură copilului de mâncare, dar nu are nici un venit. Nu mai poate pleca la stână, departe de acasă, să facă bani, pentru că nu are cu cine să-şi lase copilul şi nu vrea să-l piardă şi pe acesta.

„Pentru că era tare greu, la un moment dat, am cerut ajutorul Protecţiei Copilului Suceava şi am dat doi băieţi în plasament. Pe Gavril, în vârstă de trei ani, şi pe Mihăiţă, în vârstă de doi ani. Ei sunt crescuţi de o familie din Baia, asistenţi maternali. Eu şi cu Valentin îi vizităm din trei în trei luni”, ne-a povestit bărbatul.

 

Îşi vrea frăţiorii acasă

Fără să-l întrebăm, iniţial, nimic despre frăţiorii mai mici, Valentin ne-a spus că vrea ca tatăl lui să-i aducă acasă. „Vreau să vină acasă. Eu ţin la ei. Aş avea şi eu cu cine să mă joc”, a spus băiatul, care este foarte ataşat şi de tatăl lui.

Cu lacrimi în ochi, bărbatul ne-a spus că, deocamdată, nu poate să-i ia  pe copii acasă, pentru că nu are ce să le ofere.

„Măcar pe Valentin să-l port la şcoală şi să-i fac un viitor. Dacă am fost tot plecat, cei mari au făcut câte cinci, şase clase şi s-au lăsat. Ăsta mic vrea să înveţe. A fost şi la grădiniţă şi i-a plăcut. Ştie să numere, ştie poezii...”, ne-a spus Dumitru, în responsabilitatea căruia stă viitorul acestui copil. Băiatul îşi doreşte un ghiozdan, câteva caiete, dar nu s-ar supăra dacă cineva i-ar aduce câteva jucării, nişte maşinuţe, câteva dulciuri.

 

Are nevoie de ajutor!

Valentin nu este pregătit pentru şcoală. El are nevoie de caiete (clasice, auxiliare), creioane, stilou, carioci, markere, radiere, rigle şi orare, acuarele, precum şi penare gata echipate, ghiozdan. Băiatul nu are nici trening, încălţăminte sport, dar nici uniformă. Cei care pot să-l ajute pe Valentin cu necesarul pentru începutul de an şcolar pot să îi facă o vizită (familia Timofte G. Dumitru), la ieşirea din comuna Drăguşeni, spre Iaşi, locuinţa lui fiind chiar la stradă. Familia nu are telefon.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vrea să meargă în clasa I, dar îi lipsesc cele necesare începutului de an şcolar.
 Vizualizări articol: 2411 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Vrea să meargă în clasa I, dar îi lipsesc cele necesare începutului de an şcolar5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei