Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 aug 2011 - Anul XVI, nr. 203 (4801)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Atenţie la ce beţi

Apa otrăvită cu nitraţi, o problemă ignorată care afectează mai bine de jumătate de judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Poluarea apelor din fântâni cu nitraţi – azotaţi, reprezintă una dintre problemele importante din judeţul Suceava, despre care însă se vorbeşte foarte puţin, iar de făcut se face şi mai puţin. Soluţiile existente sunt doar pe termen mediu spre lung şi se aplică cu greutate. Pentru oamenii afectaţi există însă şi o soluţie imediată şi la îndemână: o analiză a apei stabileşte imediat dacă apa este sau nu otrăvită cu nitraţi.

 

Periodic, la intervale de patru-cinci ani, Oficiul Judeţean de Studii Pedologice şi Agrochimice Suceava efectuează analize prin care se stabilesc zonele unde pânza freatică este contaminată cu nitraţi.

Conform ultimelor analize, în judeţ sunt 64 de localităţi în care pânza freatică este vulnerabilă la nitraţi. În mare, acestea ocupă toată zona de podiş a judeţului Suceava, până spre zona montană.

Cele 64 de localităţi sunt următoarele: Adâncata, Baia, Bălcăuţi, Berchişeşti, Bilca, Bogdăneşti, Boroaia, Bosanci, Buneşti, Burla, Cajvana, Calafindeşti, Capu Cîmpului, Cornu Luncii, Dărmăneşti, Dolhasca, Dolheşti, Dorneşti, Drăgoieşti, Drăguşeni, Dumbrăveni, Fălticeni, Fântâna Mare, Fântânele, Forăşti, Frătăuţii Noi, Frătăuţii Vechi, Gălăneşti, Grămeşti, Grăniceşti, Gura Humorului, Hânţeşti, Hârtop, Horodnic de Jos, Horodnic de Sus, Horodniceni, Ipoteşti, Liteni, Muşeniţa, Milişăuţi, Păltinoasa, Preuteşti, Rădăşeni, Rădăuţi, Rîşca, Salcea, Satu Mare, Şerbăuţi, Siminicea, Siret, Straja, Todireşti, Udeşti, Vadu Moldovei, Valea Moldovei, Vama, Vereşti, Vicovu de Jos, Vicovu de Sus, Voitinel, Volovăţ, Vultureşti, Zamostea şi Zvorâştea.

În toate aceste localităţi există zone în care s-au detectat ape poluate cu nitraţi, fără însă ca asta să însemne că toate fântânile şi sursele de apă sunt poluate.

 

Cum s-a produs poluarea apei cu nitraţi

Sursa poluării cu nitraţi este gunoiul de grajd, explică inginerul Nicolaie Catargiu, directorul Oficiului Judeţean de Studii Pedologice şi Agrochimice. Pe de o parte este vorba de o notă de plată de dinainte de 1989, însă situaţia nu s-a îmbunătăţit nici până în prezent. Gunoiul provenit de la animale, depozitat în mormane atât la fostele mari complexe de taurine, cât şi în bătătura ţăranului, s-a infiltrat în pământ şi a poluat încet, dar sigur apa. De asemenea, şi gunoiul folosit ca îngrăşământ pentru terenul agricol, în cantităţi prea mari, a dus la poluarea pânzei freatice, acolo unde aceasta nu se afla la mare adâncime. Conform specialiştilor, în mod normal pe un hectar de teren agricol nu trebuie să ajungă mai mult de 170 de kilograme de azot, împărţite uniform.

 

Gunoiul de grajd ar trebui depozitat pe platforme 

Conform strategiilor puse la cale deja de autorităţi, în fiecare localitate din judeţ ar trebui să existe o platformă pe care să fie depozitate aceste deşeuri, însă, după cum a precizat Nicolaie Catargiu, singurul proiect în acest sens, aflat deva în fază avansată, este la Gura Humorului.

„Dorim o colaborare strânsă cu autorităţile locale din cele peste 60 de localităţi afectate de nitraţi. În general, am găsit înţelegere, însă mai solicităm o serie de situaţii şi îi rugăm să ni le prezinte cât mai urgent posibil pentru ca, împreună cu Direcţia Agricolă, să putem stabili cele mai eficiente măsuri”, a declarat Nicolaie Catargiu.

Concret, cei de la Oficiul de Pedologie aşteaptă ca primăriile din localităţile unde sunt probleme cu nitraţii să trimită o situaţie a efectivelor de animale, a numărului exploataţiilor agricole şi mai ales numărul şi numele societăţilor care au efective de peste o sută de animale. În acest fel se vor trasa măsuri către agenţii economici, pentru ca poluarea cu nitraţi să fie stopată măcar de acum încolo.

 

Majoritatea proprietarilor de fântâni sunt convinşi că apa este bună, deşi nu au făcut o analiză  

În timp ce autorităţile îşi fac planuri pe termen lung pentru stoparea poluării, cei mai mulţi oameni sunt convinşi că apa din fântâna lor este foarte bună. Cu toate acestea, foarte puţini au făcut şi o analiză a apei, care să le garanteze că aceasta nu este poluată cu nitraţi.

În general, oamenii se bazează pe faptul că beau apă din fântână de ani de zile şi nu au avut nici o problemă. Totodată sunt mulţumiţi că aceasta este curată, fără să ştie că apele contaminate cu nitraţi nu sunt murdare.

„Noi avem apă aşa de bună, niciodată nu am avut probleme, niciodată.... Apa e curată, eu închid fântâna.... mai vine unul, altul şi ia apă, niciodată nu am avut probleme, sincer să vă spun”, ne-a spus Valearia Papuc, o localnică din satul Lisaura, comuna Ipoteşti, localitate aflată pe lista celor în care există zone contaminate.

Un alt sătean este de aceeaşi părere.

„Fântâna e făcută de tata..... eram copchil şi beau apă continuu de la ea, am hidrofor şi nu am nici o problemă. Am auzit prin alte părţi că ar fi probleme, dar la noi nu s-a auzit nimica”, a spus şi Mihai Sârghi, un bărbat de 53 de ani.

Fiind convins că apa din fântâna sa nu e contaminată, acesta nu are de gând să facă o analiză a apei.

„Care vrea să facă analiză să vină... nu e problemă”, ne-a spus bărbatul.

 

Soluţii la îndemână pentru a nu ne otrăvi cu apă 

Cei care sunt mai preocupaţi de această problemă (foarte puţini la număr deocamdată) se pot convinge dacă apa este sau nu poluată cu ajutorul unei analize.  

„Singura unitate autorizată este Apele Române, sucursala de Gospodărire a Apelor Suceava. Ei sunt cei în măsură să facă analiza şi să dea rezultatul ca atare al contraţilor de nitraţi din apa potabilă”, a precizat directorul Oficiului Judeţean de Studii Pedologice şi Agrochimice Suceava. Conform reprezentanţilor Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, o analiză completă a apei costă de 90 de lei. Doritorii trebuie să aducă apa într-un recipient curat şi află imediat dacă aceasta are sau nu concentraţii de nitraţi în limite normale.

În privinţa celor care urmează să îşi facă fântâni, sfatul autorităţilor este cât se poate de clar : fântânile trebuie săpate la cel puţin zece metri adâncime şi amplasate în amonte, cât mai departe de toalete sau grajduri.

 

Întârziere mintală la copii şi cancer la adulţi

Potrivit medicilor, apa poluată cu nitraţi poate provoca întârzieri mintale la copii, cancer la colon şi probleme de circulaţie la adulţi. În cazul bebeluşilor, poate duce chiar la deces.

Dacă la adulţi se produce o otrăvire lentă, copiii pot ajunge la spital intoxicaţi. 

În urmă cu câţiva ani, la Spitalul Judeţean Suceava s-au înregistrat câteva cazuri de copii intoxicaţi cu nitraţi din apa fântânilor, de altfel minorii cu vârste fragede fiind cei mai afectaţi dacă beau apă contaminată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Apa otrăvită cu nitraţi, o problemă ignorată care afectează mai bine de jumătate de judeţ.
 Vizualizări articol: 2251 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.93/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 14 voturi
Apa otrăvită cu nitraţi, o problemă ignorată care afectează mai bine de jumătate de judeţ4.9514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(29 aug 2011, 11:44:51
Stai ! te uiţi ! îţi fosforiceşte gămălia o idée
Ce-ar fi să modifici circumstanţa în favoarea ta ?
Sătul de locul II , să tot fi onomatopee
Ai vrea să te ridici , vrei şi altceva

Simulând decenţa , ascunzându-ţi românismul
Poţi primii paşi să-i faci , dar ... în continuare
Fiindcă ţi s-a aplicat ( în copilărie ) orbilianismul
Te temi , şi singur te închizi cu mii de zăvoare

Te lupţi cu tine ( eşti în ambele tabere )
Incubaţia indeciziilor tale eclozează
Şi-o laşi baltă , strângi de gât o bere
Şi’ntr-un final .. nimic nu te mai interesează

1.1  RE: * trimis de
(29 aug 2011, 12:31:57
"Sătul de locul II , să tot fi onomatopee" - mult înainte. îţi doresc să-ţi păstrezi această poziţie toată viaţa, lingăule!
2.   Ignoranta ne omoara trimis de
(29 aug 2011, 11:45:33
la contaminarea panzei freatice contribuie si haznalele, fosele cu podeaua nebetonata...multe persoane ce au casa si fosa (fara fund) se alimenteaza cu apa din propria fantana fara a constientiza ca isi polueaza apa
3.   ABECEDAR mai fa o strofa. trimis de
(29 aug 2011, 13:32:57
Astia nu au o minima decenta sa faca diferenta intre panza freatica si cel de strat acvifer. Si eu daca imi pun buda sau standola cu vitele langa fantana o sa iasa sigur ceea ce zic astia. E vorba de civilizatie, dar toti sunt tabula rasa incepand cu cei ce fac analizele.
4.   Cu plăcere ( pt. ALOEV ) trimis de
(29 aug 2011, 13:59:51
Cât-pe-cât s-atingă punctul culminant
Când ,civilizaţia , ( mânată de o perfidie nediluată )
Aprovizionându-se cu dobitoci constant
A amânat civilizaţia .. pe altă dată laughing
5.   Eu cred ca, trimis de
(29 aug 2011, 18:00:44
otravirea cu nitriti apare de la ingrasamintele chimice, nu cele naturale. folosite anual, de atatea zeci de ani, e normal sa fi ajuns la panza freatica.
6.   Lumea ar zice ca politica rupe tot trimis de
(29 aug 2011, 19:55:59
Lumea ar zice ca politica rupe tot. Nu e asa deloc. OJSPA este o institutie unde sefii sunt numiti politic. De exemplu, am aflat de curand, in functia de contabil sef este numit sau castigat cu ghilimelele de rigoare, dl. Guliciuc si nu mai stiu cum, scuze (am cativa prieteni Guliciuc), ala de la Bucovina TV nu de la N Moldovei TV. In orice caz dl. contabil sef trebuie sa fie la servici la ora 7. Dumnealui este la acea ora la un post privat la munca. Mai departe...
7.   Intrebare intrebatoare anti- somn trimis de
(29 aug 2011, 20:56:54
CAND VETI MAI SCRIE ARTICOLE SI DESPRE ,,APA POTABILA'' CONTAMINATA,PROVENITA DIN FOSTELE PERIMETR MINIERE,NEECOLOGIZATE SI NERECONSTRUITE,DUPA ATATA AMAR DE FINANTARE DE TOATE FELURILE?
SUNTETI DE ACORD CA,UNII FOSTI SI ACTUALI ,,MAHARI'' SE FAC VINOVATI DE CRIMA SI ASASINAT CU PREMEDITARE.TREBUIE DE VAZUT,CINE SUNT ,,SPONSORII''?
NUMAI LA FD.MOLDOVEI-2IAZURI DE STERIL,PRELUCRAT,6 PUTURI CARE ,,ASIGURA'' EXFILTRATII DE APE DE MINA,CU OXIZI SI ACIZI,CARTIERUL DE LOCUINTE V.LUCA&A.PAUKER,CU SISTEMUL DE CANALIZARE ,,RACORDAT'' LA RAUL MOLDOVA,FARA A MAI SOCOTI MOVILELE DE GUNOI DIN LUNCA-ASADAR ACEST FOCAR AR FI SUFICIENT SA IMBOLNAVEASCA,UN NR.MARE AL POPULATIEI,DIN ACEST BAZIN HIDROGRAFIC.
UNII ACTUALI ALESI,TARE SE SMIORCAIAU IN CAMPANIA DIN 2008 DESPRE PERICOLUL,PE CARE IL REPREZINTA ACESTE PERIMETRE MINIERE,AICI FIIND INCLUSA SI TARNICIOARA.PROBABIL VORBEAU CU PROTEZELE AURIFERE,AUR PRIMIT IN AVANS DE LA ROMALTYM SAU CARTEL BAU-BAU BAU.
IN BAZA CELOR ADUNATE PANA IN PREZENT,INTENTIONAM O CLARIFICARE A PERICULOASEI SITUATII,CHIAR DACA VA TREBUI SA AJUNGEM LA C.E.D.O.[A SE VEDEA CAZUL TATAR V.-BAIA MARE]
IN ALTA ORDINE DE IDEI,POPULATIA TREBUIE SA SUPRAVEGHEZE,ACELE RABLE CARE FOREAZA PUTURI,CICA PTR APA,SE STIE PREA BINE SCOPUL UNOR FORAJE.
PERSONAJE BUNE ANCHETAT,AR FI ,IN PRIMA FAZA,ODETTE NICOLAE SI ANCA IONCE,DUPA ACEEA RESTUL.
RUGAMINTE:
D-NA BADRAJAN,AVEM CERNOBILUL NOSTU,NU MAI BATETI CAMPII IN SPERANTA CA NE VETI MAI PUTEA MANIPULA.NET-UL,I-A LASAT PE UNII,PRECUM LASA TRENUL...VALIZELE PRIN GARI.NUMAI CIOKMUYNISTII URASC NET-UL DE MOARTE!
I.S.U. SUCEAVA A MAI REZOLVAT CEVA CU AUTOSPECIALA-,,SPECIALA''?
SAU MARIM NR. DE POVESTITORI PRICEPUTI SI TALENTATI DIN UNELE INSTITUTII ALE STATULUI,PLATITI DIN BANII NOSTRI-DAR PTR CE????????????
7.1  RE: Intrebare intrebatoare anti- somn trimis de
(29 aug 2011, 21:41:44
Ești plicticos MONTE,fii mai concis, nu umbla cu abureli.Postarea ta putea fi sintetizată in doar trei propoziții.
8.   RUGAMINTE trimis de
(29 aug 2011, 21:15:37
DRAGI DEVORATORI DE LITERE SI SILABE-STIU CA INCERCATI SA VA PROTEJATI RUDELE SI PRIETENII,DAR TOTUSI IN SUCEAVA AU LOC,INMORMANTARI,PRAZNICE,CUMA VIN ALEGERILE SI SE INMANEAZA TRAISTA MILOGULUI,NU VRETI SA TATONATI TERENUL SI PE ACOLO?
V-AS FI PROFUND RECUNOSCATOR?
DIN INSARCINARE,CU CORDIALITATE-MONTE.
8.1  RE: RUGAMINTE trimis de
(29 aug 2011, 21:49:01
Așa e moda la români dar nu am înțeles de ce în Sv. au loc”totuși înmormântări”??? ar trebui să facem,să-i incinerăm ca jidanii?
9.   Nitratii si apa infestata.... trimis de
(29 aug 2011, 21:33:31
de mii de ani oamenii din "podisul"sucevei au depozitat gunoiul de grajd in gramezi,de mii de ani beau apa din fantani sau izvoare,iar acum toata europa cauta sa "faca"ecologizare[agricultura cu ingrasamant natural,apa pura...]iar la noi politicienii au invetat "canalizarea cu apa ".in toate comunele si satele romanesti se baga apa,apa care in nicio tara europeana nu este POTABILA."nitratii"sunt politicienii ,care prin proiectele cu canalizare si apa curenta,atrag bani din fonduri europene pentru aceste lucrari care le presteaza prin firmele lor si banul intrand direct in buzunarele lor,iar taranul sa bea apa din conducta cauciucata sau pvc si nu din izvorul natural..........invit pe oricine sa bea apa cu nitrati din fantana mea ,adanca de 8m....
9.1  RE: Nitratii si apa infestata.... trimis de
(29 aug 2011, 21:38:32
De acord lelițo!
10.   Lamurire trimis de
(29 aug 2011, 22:03:42
PTR FANTOMAS,
NU MA ADRESEZ NUMAI CELOR CU PREGATIRE 3IN1,CU O VALIZA DE DIPLOME SI CARNETE DE PARTID.NORMAL CA SUNT PLICTICOS CAND VINE VORBA DE ZECI DE MII DE BOLNAVI SI MII DE DECESE ANUAL,BINEINTELES DIN ,,CAUZE NATURALE''.NU AI IMPRESIA,CA UNORA LE TATAIE FUNDUL,FUNCTIA SI CARNETUL DE PARTID?
ISTORIA SE REPETA ,DAR SI IN SENSUL BUN,ATUNCI SA-I VEDEM!
SPER CA NU ESTI VREUN ANGAJAT,AL VREUNEI INSTITUTII,CARE FORMEAZA POVESTITORI,RESPONSABILI CU MINIMALIZAREA SI ASCUNDEREA ADEVARULUI.
10.1  RE: Lamurire trimis de
(29 aug 2011, 22:46:12
Nu am nici în clin nici în mânecă cu vreun partid sau instituţie.I-am urât şi-i vor urâ întotdeauna.Treaba cu nitraţii este una din marile prostii menite să ascundă adevarata problemă.Probabil că în viitorul apropriat ţăranul român nu va mai avea voie să crească nicio vacă.Voi ştiţi că sunt localităţi care efectuează lucrări de canalizare(scurgere ape menajere) din fonduri europene fără măcar să ştie că vor fi vreodată funcţionante?Prin acest tertip automat îsi atrag indirect(nu bani cash)materiale de construcţii:tuburi ciment,balast,nisip,etc.Si-au construit nişte vile că rămâi crăcănat.
11.   Lamurire trimis de
(29 aug 2011, 22:55:20
AI DREPTATE,DAR SA MAI VORBIM SI DE PULBERILE IN SUSPENSIE,PLOILE ACIDE[DACA TOT VENI VORBA DE LAPTE,INCLUSIV CEL PRAF],CIUPERCI,FRUCTE DE PADURE,PLANTE MEDICINALE DIN ZONELE AMINTITE,NU TREBUIE SA LUAM DE BUN CE SPUN ,,DEGHIZATU'',FELCERUL-SECU SI INCA CATIVA CUMPARATI AI ,,TERMINATORILOR''.
MAI VIZITATI ACESTE ZONE SI MAI STATI DE VORBA CU OAMENII.
ADEVARUL ESTE CRUD,DAR,E TOTUSI ADEVAR!
12.   :) trimis de
(30 aug 2011, 13:19:48
Este vreunul din "domniile voastre" - comentatori care are habar de situatia reala a nitratilor din judet?Romania e plina de comentatori...dar goala de oameni cu initiativa si fara sa astepte sa le cada din cer..bani...samd. Am ajuns sa ne limitam cat mai tare la politica...la asta se reduce totul?Rusine!!!Nu ar trebui sa devenim putin mai altruisti si sa incercam sa modificam aceasta realitate pe care Domniile voastre o considerati minciuna?Informati-va mai bine in legatura cu nitratii,daca tot ati ales sa comentati la acest articol.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei