Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 aug 2011 - Anul XVI, nr. 201 (4799)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Vernisaj

„Muzeul Sării din Bucovina” va fi deschis mâine la Cacica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Salina Cacica se va deschide mâine, primul muzeu subteran de istorie şi arheologie „Muzeul Sării din Bucovina”, cu ocazia împlinirii a 220 de ani de la începerea exploatării industriale a sării la Cacica. Zăcământul de sare de la Cacica a fost descoperit în anul 1790, iar exploatarea sării a început în anul 1791, salina fiind unică prin faptul că galeriile sale au fost săpate manual, fără utilaje.

Conducerea Salinei Cacica a avut iniţiativa reluării unei foarte vechi tradiţii, care s-a pierdut după anii celui de-al Doilea Război Mondial, şi anume seria manifestărilor cultural-artistice care se desfăşurau periodic în adâncurile minei sale, între acestea, deosebit de iubit de cetăţenii comunei fiind balul anual de Sf. Maria (15 august).

 

Lansări de carte, concert de muzică clasică

Sâmbătă, începând cu ora 14:00, în Salina Cacica vor avea loc o serie de manifestări culturale grupate sub genericul „Serile cristalului de Bucovina”, la primul orizont al minei de sare, la o adâncime de 40 de metri.

După cum ne-a spus arheologul expert dr. Mugur Andronic,care s-a ocupat de concepţia şi realizarea muzeografică a „Muzeul Sării din Bucovina”, spaţiul expoziţional prezintă istoria folosirii sării de către om din preistorie până la zi, în întreg spaţiul bucovinean, inclusiv regiunea Cernăuţi. Vor fi prezentate câteva cărţi cu referire la sarea de la Cacica, „Cristale de Bucovina” – autor doctor Ioan Ieţcu, respectiv „Un sat din Bucovina numit...Cacica” – autor doctor în ştiinţe istorice Mugur Andronic, carte tipărită printr-un proiect cu finanţare europeană. Tot sâmbătă este programat în Salina Cacica şi concertul de muzică clasică a cvartetului sucevean „Lira”.

În noul muzeu va fi prezentată şi expoziţia subterană de grafică şi fotografie umoristică intitulată „C’est la vie...Le sel, c’est la vie...”, autori Mihai Pânzaru-PIM şi Mugur Andronic-Mando.

„Astfel de manifestări se preconizează a fi periodice, inclusiv prin colaborarea salinei cu Societatea Culturală <Ştefan cel Mare> din Suceava, sub a cărei egidă s-a realizat muzeul subteran amintit”, a completat Mugur Andronic.

 

De vizitat în Salina Cacica

În interiorul salinei pot fi vizitate Capela romano-catolică Sf. Varvara, la 21 metri adâncime, construită în anul 1806, precum şi Capela ortodoxă, la adâncimea de 35 metri.

Totodată, poate fi vizitat Lacul Sărat, un lac artificial săpat manual de mineri la o adâncime de 35 de metri, pe pereţii căruia se găsesc cristale de sare. Dimensiunile lacului sunt de 10 x 6 metri, acesta fiind  îngrădit cu balustradă şi iluminat de câteva reflectoare, cu ani în urmă aici făcându-se mici plimbări cu ajutorul unei plute. În salină mai sunt expuse diferite unelte şi utilaje care se foloseau la extragerea sării.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Muzeul Sării din Bucovina” va fi deschis mâine la Cacica.
 Vizualizări articol: 1608 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
„Muzeul Sării din Bucovina” va fi deschis mâine la Cacica4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei