Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 aug 2011 - Anul XVI, nr. 196 (4794)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Încearcă altceva

Masajul, noua meserie a unor şomeri ingineri sau lucrători în IT

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava încearcă să le găsească de lucru şomerilor prin noi cursuri de formare profesională, în meserii de viitor şi care încep să fie căutate pe piaţa muncii. Unul din noile cursuri este cel de maseur, o ocupaţie încă puţin răspândită, dar care câştigă vizibil teren. Tineri, dar şi şomeri mai în vârstă, cu studii superioare, au ales să se iniţieze în această meserie.

 

Miercuri, 17 august a.c., a fost prima întâlnire a şomerilor care s-au înscris la cursul de calificare în această meserie, a masajului terapeutic, primul organizat în Suceava şi al doilea în judeţ, după unul început recent la Câmpulung Moldovenesc. La această primă întâlnire au participat şi reporterii Monitorului de Suceava.

Deşi vorbim de o meserie puţin cunoscută la noi, cursanţii nu erau doar tineri ce sunt încă în căutarea unui drum în viaţă.

 

„Nu putem sta pe loc şi să aşteptăm să se mai facă o fabrică de rulmenţi”.

Ilie Lucescu are 52 de ani, este de profesie inginer şi a activat ani de zile în domeniul pentru care s-a pregătit. De aproximativ cinci luni de zile bărbatul este în şomaj.

„Având în vedere criza de locuri de muncă, încercăm o nouă oportunitate, refacerea capacităţii fizice sau psihice este importantă cu atât mai mult având în vedere viaţa sedentară de astăzi. Probabil va fi o meserie de viitor, oamenii vor apela la masaj pentru refacerea capacităţilor de muncă, astfel de metode pot înlocui eficient metodele şi tratamentele tradiţionale”, crede bărbatul de 52 de ani, optimist înainte de începerea cursurilor.

Întrebat cum de se gândeşte să-şi schimbe atât de drastic orientarea profesională, inginerul a fost tranşant în răspuns.

„Trebuie să încercăm, nu putem sta pe loc şi să aşteptăm să se mai facă o fabrică de rulmenţi”.

 

De ce au ales şomerii un astfel de curs

O altă cursantă, Petronela Curcă, era şi ea destul de încrezătoare privind noul curs.

„Sunt în şomaj de patru luni de zile, mai am două luni de indemnizaţie. Am lucrat ca operator calculator la o firmă de cadastru, care însă şi-a restrâns activitatea. Îmi caut de muncă de vreo jumătate de an şi cred că această meserie ar putea fi una de viitor”, ne-a declarat tânăra.

O altă cursantă este Maria Croitor. Femeia este de profesie inginer mecanic şi ţine să precizeze încă de la început că a absolvit facultatea la zi. Spune că a lucrat puţin în domeniu, o bună perioadă de timp având un PF în Bazar. Acum este în evidenţa AJOFM ca şomer neindemnizat aflat în căutarea unui loc de muncă.

„M-am gândit că mi-aş putea găsi loc de muncă pe la saloanele de cosmetică, la acestea ar fi nevoie şi de un maseur, cred că învăţarea acestei meserii mă va ajuta”, ne-a spus aceasta.

Şomerii care s-au înscris la acest curs vorbeau de faptul că vor să înveţe tehnica masajului şi dintr-un alt motiv. Dacă nu vor putea profesa în domeniu se vor mulţumi să le facă masaj terapeutic membrilor familiei, rudelor şi prietenilor.

 

120 de ore de cursuri, cu accent pe pregătirea practică 

După cum ne-au explicat reprezentanţii AJOFM, cursul de maseur se desfăşoară pe durata a 120 de ore, timp de şase săptămâni, perioadă în care se face pregătire teoretică, dar şi practică, cu specialiştii din domeniu. La final, se susţine un examen de admitere, iar şomerii primesc o diplomă de absolvenţi ai cursului de iniţiere în acest job.

„Pe piaţa muncii a apărut această nouă ocupaţie de maseur. Consilierea efectuată cu şomerii a arătat că există cerinţă pentru această meserie. Am început cu un curs la Câmpulung, doritori au fost şi mai sunt, se doreşte formarea unei noi grupe de cursanţi”, a declarat Aurelia Focşa, directorul executiv al AJOFM Suceava.

 

AJOFM recomandă şi cursul de inspector resurse umane

În urma efectuării unor studii pe piaţa muncii, specialiştii AJOFM au identificat câteva „breşe”, adică domenii care au căutare, dar pentru care există puţin personal specializat.   

Pe lângă meseria de maseur, AJOFM va începe specializarea şomerilor şi în meseria de inspector resurse umane.

„Sunt foarte mulţi doritori pe cursul de inspector resurse umane, în special absolvenţi de liceu. Am luat în calcul că ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă) nu mai ţine carnetele de muncă şi atunci societăţi mari, dar şi chiar mai mici, au nevoie de un inspector resurse umane care să gestioneze relaţiile de muncă angajat-angajator, demisii, plecări în străinătate, reveniri, angajări, pensionări şi aşa mai departe. Pentru aceasta este nevoie de un inspector resurse umane care să aibă oarece cunoştinţe”, a explicat Aurelia Focşa.

De asemenea, a mai precizat directoarea AJOFM, un alt curs nou care a stârnit interesul şomerilor este cel de lucrător pe structuri în construcţii.      

 

Cei mai mulţi şomerii aleg cursurile de operator calculator, coafor şi bucătar 

Pe de altă parte, deşi specialiştii de pe piaţa muncii încearcă să instruiască şomerii şi în alte meserii cu cerere pe piaţa muncii, în top rămân specializările ce au avut căutare în ultimii ani.

În prezent, AJOFM instruieşte câte şase clase de cursanţi în meseriile de operator calculator şi coafor, în top fiind şi cursul de bucătar, pentru care sunt formate cinci clase.

Cursurile sunt organizate în colaborare cu agenţii economici din fiecare domeniu în parte, punându-se un accent deosebit pe partea practică, şi sunt gratuite doar pentru şomeri.

La finalul cursului se susţine examen de admitere, iar fiecare absolvent primeşte un certificat de specializare în meserie respectivă, certificat recunoscut şi în afara ţării.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Masajul, noua meserie a unor şomeri ingineri sau lucrători în IT.
 Vizualizări articol: 1672 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Masajul, noua meserie a unor şomeri ingineri sau lucrători în IT5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   CONSTERNARE trimis de
(20 aug 2011, 20:01:56
O EDITIE,FARA D.S.P.????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
AM O INTREBARE,INTREBATOARE,CHINUIT SI CATE DIN ASTEA,MA INTELEG,CURIOSII.
CINE O FI DAT PONTUL,PTR INFIINTAREA ,PUZDERIEI DE FARMACII,PRIN 2005????/
CATEVA INDICII-PREZENTA FOSTUI IPEG,CEL PUTIN CU PARTEA ADMINISTRATIVA.UN FOST PRIMAR DE C-LUNG,MOMENTAN CU AFACERE FARMACEUTICA LA V. DORNEI.
SURPLUSUL DE MEDICAMENTE,PE RETETE,DAR DACA IPEG-UL VEGHEZA,ASURA AFACERII,NU TI SE INTAMPLA NIMIC!
VA URMA!
2.   INTREBARE trimis de
(20 aug 2011, 20:50:08
BAAAAAAA,MANCATORI DE SILABE SI LITERE,CHIAR SUNTETI MURITORI DE FOAME,LA SECU-KGB S-AU ALOCAT DESTULE FONDURI,LUA-VA-TI LUMANARI!
3.   PONT? trimis de
(20 aug 2011, 21:03:24
CINE STIA CA POPULATIA SE VA IMBOLNAVI,-A SE VEDEA STATISTICILE-2000-2011!
4.   NEDUMERIRE trimis de
(20 aug 2011, 23:28:40
CUM CE VA URMA? MAFIA INTERFERONULUI,IN ZONA C-LUNG MOLD.,BINEINTELES.
RAPCIUGOSII SECU-KGB,NU TREBUIELASATI PE DINAFARA,DEGEABA PROTEJEAZA IMPOSTORII REVOLUTIONARI DIN ORAS,MAI ALES CA POT AVEA O ,,SUGAR BABY'',IN PAZA,PRIMIRE APARARE SI SPONSORIZARE.
PTR ALTE DETALII MAI INTREBATI PE LA ASOCIATII.DE ORICE FEL.
TOT VA URMA!
5.   INTREBARE trimis de
(21 aug 2011, 02:02:21
CE-AR FI DACA RAPANOSII SECU-KGB-ISTI,AR IANCERCA REZULTATELE TRATAMENTULUI,CU O SCORBURA DE COPAC?
CA EI SI ASA SUNT.........CARE ESTE!
INCA,VA MAI URMA!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei