Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 aug 2011 - Anul XVI, nr. 195 (4793)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Strigăt de ajutor

Părăsiţi de mamă, patru fraţi îşi trăiesc copilăria în sărăcie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Părăsiţi de mamă, patru fraţi din satul Bogata, comuna Baia, Adina, Valentin, Ionela Elena şi Ana Maria, cu vârste cuprinse între 14 ani şi 1 an şi 7 luni, îşi trăiesc copilăria în lipsuri, în sărăcie.

Apropierea noului an şcolar îi sperie pe fraţii mai mari, Adina, elevă în clasa a VIII-a, şi Valentin, elev în clasa a V-a, care au nevoie de rechizite, haine, uniforme, încălţăminte pentru a putea merge la şcoală. Nici mezinele nu sunt mai „bogate”. Ionela şi Ana Maria au doar câteva hăinuţe, pe care sora mai mare, care ţine locul mamei, după ce aceasta i-a părăsit, le spală cât mai des pentru a avea haine de schimb pentru mezine.

 

Lipsa mamei, un gol imens în sufletul copiilor

Dacă lipsurile sunt un rău cu care cei patru fraţi s-au obişnuit, dorul de mamă şi nedreptatea pe care aceasta le-a făcut-o copiilor, părăsindu-i, este de neiertat, în opinia lor. 

Femeia a plecat de-acasă anul trecut, în luna iunie, pe motiv că s-a săturat de toate şi că vrea să plece în Italia. Cel puţin aşa ne-a povestit Adina, fiica cea mare, care cu greu îşi poate stăpâni lacrimile când vorbeşte despre mama ei. Chiar dacă nu a fost o mamă bună pentru copiii ei, de multe ori apostrofându-i, ţipând la ei, lovindu-i chiar, lipsa ei în familia Voicu lasă un gol imens.

„Este foarte greu. Am rămas să cresc patru copii singur. Îmi este greu să-i las acasă şi să plec la muncă în pădure. Am un cal bătrân cu care merg la muncă prin sat, pentru a câştiga un ban. Nu-i de-ajuns”, se plânge Todirel Voicu, tatăl copiilor.

Cererile sunt mari şi banii sunt puţini, doar din alocaţiile copiilor. „Măcar copiii aceştia de-ar fi ajutaţi cu caiete, cărţi, hăinuţe, alimente, că şi aşa le este foarte greu. Cei mai mărişori mă ajută, sunt copii buni. Cea mare are grijă de cei mici. Cât sunt la şcoală nu pot să-i opresc acasă. M-ar bate Dumnezeu... Dar tot nu am ce le da mai mult”, ne-a povestit bărbatul.

 

Iertare, de dragul copiilor

În vârstă de 51 de ani, tată copiilor ne-a spus că a trăit 14 ani în concubinaj cu mama copiilor şi că în ciuda faptului că a fugit de-acasă (femeia are 36 de ani), el tot ar ierta-o dacă s-ar întoarce la copii. „I-am trimis vorbă, am vorbit cu ea să vină acasă, de dragul copiilor, că nu-i fac nimic. A venit de Paşti, le-a adus câteva hăinuţe copiilor şi, într-o zi, cât eu eram la muncă în pădure, mi-a luat de sub pat, unde aveam strânşi 14 milioane de lei vechi, şi a plecat. Eu adunasem cu greu acei bani din lucru cu ziua pentru a cumpăra un cal nou, că ăsta pe care îl am este tare bolnav şi îl chinuiesc aşa la lucru, n-am ce face”, şi-a continuat povestea bărbatul.

 

Cartofi, mămăligă, bureţi, hrana copiilor

Copiii sunt foarte ataşaţi de tatăl lor, care de voie, de nevoie, s-a învăţat să le gătească. „Le fac şi eu ce pot şi din ce am. Astăzi (n.r. - ieri) le fac o mâncărică de bureţi cu mămăligă. Am cules bureţi din pădure şi i-am pus la fiert în ceaun. Pâine cumpăr mai rar. Le fac mai mult mămăliguţă, cartofi..., cam asta este baza”, ne-a spus bărbatul.

Cele cinci persoane locuiesc într-o singură cameră, fata cea mare doarme într-un pat, iar tatăl doarme cu cei mai mici, pe un alt pat. Bărbatul a mai început o mică construcţie, unde vrea să amenajeze o cameră pentru copii, dar nu are materiale de construcţie pentru a continua lucrările. Acel spaţiu este folosit ca depozit. Sunt câteva dulăpioare unde Adina şi-a aranjat hainele ei, în mare ordine, ale frăţiorilor şi ale tatălui. Tot acolo stau agăţate câteva pături şi un pat care aşteaptă să fie folosite, atunci când camera va fi gata.

 

Merită să fie ajutaţi!

În zilele în care Todirel Voicu merge la muncă prin sat şi copiii rămân singuri acasă, singurul care-i mai vizitează şi care le mai poartă de grijă este unchiul lor Octav Voicu. Acesta ne-a spus că mama copiilor a făcut o mare greşeală că i-a părăsit. „Nu avea mare grijă de copii, dar chiar să fugă de-acasă... Un bărbat să crească patru copii singur... este tare greu pentru el, mai ales că cea mică nu are nici 2 ani, iar următoarea nici nu a împlinit 4 ani. Merită să fie ajutaţi. Cei mari nu trebuie să abandoneze şcoala. Sunt uniţi, sunt copii buni, dar sunt săraci, şi nu e vina lor”, ne-a povestit unchiul copiilor.

 

Au nevoie de ajutor

Cei care pot să-i ajute pe cei patru fraţi din satul Bogata părăsiţi de mamă, cu multe lipsuri (alimente, rechizite, haine), pot să sune la numărul de telefon 0755 564 042 (Todirel Voicu). Gândiţi-vă că în timp ce alţi copii îşi aleg iPhone-ul, scuterul sau motorul cu care merg la şcoală, hainele de firmă, uniformele din cel mai bun material, patru copii aşteaptă ca cineva să le ofere o pâine caldă, o pereche de încălţăminte şi un ghiozdan cu care să meargă la şcoală. Nu fiţi indiferenţi la suferinţa lor!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Părăsiţi de mamă, patru fraţi îşi trăiesc copilăria în sărăcie.
 Vizualizări articol: 1300 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.94/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 16 voturi
Părăsiţi de mamă, patru fraţi îşi trăiesc copilăria în sărăcie4.9516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Aaa trimis de
(19 aug 2011, 21:24:32
nici un comentariu???/ nu,mi vine sa cred, unde sunte,ti fratilor,,, nu vreti voi sa renuntam o zi la vicii si sa strangem niste banuti pt acesti copii necajiti??/ ia sa vad,,, cat de bun simt aveti
1.1  RE: Aaa trimis de
(19 aug 2011, 21:50:19
Cum as putea sa intru in legatura cu tine, ca personal nu pot ajunge la acea familie?
2.   Indiferenta romanilor trimis de
(19 aug 2011, 21:54:27
Nu de comentarii duce lipsa Romania. Duce lipsa de pasare si de interesc fata de aproapele tau. Stati fratilor in casa la caldura sau la racoare, nu va implicati in nimic si enervati-va cand observati ca guvernul, vecinul si rudele isi bat joc de voi. Atitudine... asta nu avem. Vai de capul copiilor astora si mai ales sa-l tina Dumnezeu puternic pe tatal lor. Ce usor e sa nu te implici, sa ramai indiferent si mai ales sa fugi de raspundere maternala. Greu e sa ramai OM.
3.   Pt GIGI_79 trimis de
(19 aug 2011, 22:37:28
ady_edi2000
3.1  RE: Pt GIGI_79 trimis de
(20 aug 2011, 08:52:46
,,ceea ce nu trăim la timp nu mai trăim niciodată'' !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei