Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 aug 2011 - Anul XVI, nr. 189 (4787)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

După 20 de ani de jertfă

Catedrala „Naşterea Maicii Domnului” din Gura Humorului, la ceasul sfinţirii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

După 20 de ani de sacrificii, de obstacole, de jertfă din partea credincioşilor, catedrala din Gura Humorului, închinată Naşterii Maicii Domnului, a ajuns la momentul sfinţirii, eveniment ce va avea loc duminică, 21 august, în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României. Înaltul ierarh va fi însoţit de un sobor impresionant de preoţi, arhierei din ţară şi străinătate, care vor sfinţi locaşul de închinăciune din Gura Humorului, văzut de credincioşi ca un „izvor nesecat de tămăduiri sufleteşti şi trupeşti”.

 

„Catedrala nu a cerut doar o jertfă morală, ci şi o jertfă materială”

Preotul Mircea Nuţu, parohul Bisericii Sf. Împăraţi Constantin şi Elena din Gura Humorului, ai căror credincioşi s-au implicat direct în ridicarea catedralei, ne-a spus că orice lucru mare cere o jertfă mare.

„Catedrala nu a cerut doar o jertfă morală, ci şi o jertfă materială. Pentru a crea acest obiectiv spiritual, nu au fost doar 16 ani de muncă, ci 20 de ani, pentru că au fost şi patru ani de luptă pentru dobândirea terenului, luptă cu autorităţile care conduceau destinele acestui oraş, la acea vreme”, ne-a spus preotul Nuţu, care a fost sprijinit de un consiliu director, dar şi de inspectorul bisericesc Teodor Bodnar, care nu mai este printre noi, „dar care a stat ca un străjer alături de mine şi m-a încurajat în momentele cele mai grele”.

Crucea şi locul pentru catedrală au fost sfinţite pe 5 decembrie 1991, de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Catedrala poartă hramul Naşterii Maicii Domnului – 8 septembrie, dar este ridicată şi în cinstea eroilor şi martirilor neamului românesc.

 

Minunea Maicii Domnului

Un pas important în realizarea edificiului religios a fost găsirea unui proiectant, a unui arhitect care să facă proiectul catedralei. „Dumnezeu ni l-a scos în cale”, după cum a spus preotul Nuţu, pe arhitectul Gheorghe Bratiloveanu, care avea proiectul catedralei executat, dar stătea cu el în sertar. Un proiect unicat în zona Humorului, chiar şi în ţară, a început să prindă contur, dar nu fără sacrificii. A fost nevoie ca preotul Nuţu să se prezinte în biroul unui ministru din Capitală, pentru a primi avizul de construcţie al catedralei. Iniţial, proiectul a fost respins de oficialităţi. Preotul a cerut ajutorul Maicii Domnului, chiar a scos din geantă icoana făcătoare de minuni, pe care o luase din Biserica Sf. Constantin şi Elena şi o dusese la Bucureşti. „Dacă la început nici nu au dorit să se uite pe proiectul nostru, după ce le-am spus că este voinţa Maicii Domnului să se ridice această biserică la Humor, şi le-am arătat icoana, oficialităţile au cedat. A fost o minune a Maicii Domnului. Au început discuţiile, ministrul a reuşit să revină la pace, să mediteze, s-a deplasat chiar la faţa locului, la Humor, şi l-a convins pe primarul de atunci să dea terenul în concesiune”, a completat preotul Nuţu.

 

Fonduri aprobate de politicieni

Humorenii nu au uitat nici faptul că, la un moment dat, circa 3.000 de credincioşi au ieşit în stradă pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la piedicile aruncate în drumul spre... catedrală. Au fost multe intimidări, dar în anul în 1994, pe 23 octombrie, ÎPS Pimen, împreună cu un sobor preoţi, a sfinţit piatra de temelie a catedralei, iar în anul 1995 au început lucrările. Primii bani care au stat la temelia catedralei au fost de la credincioşi, doar că aceştia s-au epuizat pe fundaţie.

În iarna anului 1996, în luna februarie, preşedintele României la acea vreme, Ion Iliescu, a făcut o vizită la Gura Humorului. Credincioşii i-au înmânat o scrisoare, prin care solicitau fonduri pentru catedrală. În acel an, îşi aminteşte preotul Mircea Nuţu, li s-au aprobat 75 de milioane de lei vechi, cu care au continuat lucrările de la temelie până la cota zero. „Un rol important l-a avut Gavril Mîrza, care în anul 1998 ne-a alocat o sumă de bani, cu care am continuat lucrările. Din anul 1998, la sfârşit, până în anul 2001, lucrările la catedrală au stagnat, din lipsă de fonduri. Aveam nevoie de cărămidă, să mergem cu lucrările până la balcoane. În acea perioadă a venit guvernarea Năstase şi prin intermediul unor oameni precum Octav Cozmâncă, Şerban Mihăilescu, Eugen Bejinariu, Răzvan Theodorescu, prefectul Sucevei de atunci - Ioan Cuşnir, la demersurile făcute de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava - Gavril Mîrza, am obţinut  fondurile necesare continuării lucrărilor la catedrală. Până în anul 2004, am zidit toată catedrala. Ne-au ajutat mult şi credincioşii, patroni locali, oameni de afaceri, dar şi autorităţile locale”, a explicat preotul Nuţu.

 

2.500 de credincioşi, în „inima” catedralei

În toamna anului 2004, catedrala a fost acoperită cu tablă de cupru, de către o echipă de muncitori din Satu Mare. În acelaşi an, au fost montate pe catedrală şi crucile de inox. „Bulbii” de pe cruci au fost suflaţi cu aur de ostenitorii Mănăstirii Putna, ca o donaţie, prin bunăvoinţa stareţului Melchisedec.

Catedrala „Naşterea Maicii Domnului” din Gura Humorului are o lungime de 46 de metri, o lăţime de 26 de metri şi înălţime de 53 de metri. Capacitatea totală a catedralei, cu tot cu balcoane, este de 2.500 de persoane. Pictura catedralei a fost începută în anul 2007 şi a fost realizată de profesorul Alexandru Mateiaş din Bucureşti, împreună cu o echipă de tineri. Lucrările la pictură s-au finalizat în luna iulie a acestui an. Sculpturile şi catapeteasma din biserică au fost realizate de o echipă de meşteri, în frunte cu sculptorul Ioan Hantar, din Grumăzeşti  - judeţul Neamţ. Pictura catapetesmei a fost făcută de un tânăr pictor din Gura Humorului, Cristian Dumbrava, iar icoanele prăznicare au fost pictate tot de un humorean, Vasile Dobrean. Partea exterioară a catedralei, lucrarea din piatră, este opera lui Florin Dorneanu, din localitatea Stânca - judeţul Neamţ.

 

Catedrala - „Dimensiunea credinţei oamenilor care au dorit să ridice această biserică”

În catedrală se află 21 de candelabre şi 32 de aplice aduse din Grecia. Majoritatea sunt donaţii de la credincioşi sau de la diferite societăţi comerciale. Credincioşii au donat şi cărţi de rugăciune, icoane şi obiecte necesare desfăşurării tuturor serviciilor religioase.

„Este o încununare a unei munci, a unei lupte statornice. Nimic nu ne-a descurajat. În jurul meu i-am avut mereu alături pe credincioşii Parohiei Sf. Constantin şi Elena din Gura Humorului. Ei au fost de fapt ctitorii acestei catedrale, alături de credincioşi de la alte parohii din oraş şi din ţară, de humoreni plecaţi la muncă în străinătate, de oameni de afaceri. Eu spun că toţi românii sunt ctitori ai acestei catedrale, pentru că am primit bani de la Guvern, bani adunaţi din taxele şi impozitele oamenilor din ţară. Catedrala va rămâne

un simbol al oraşului şi o mărturie a credinţei”, ne-a povestit părintele Nuţu. Întrebat de ce un oraş cu o populaţie relativ mică are nevoie de o catedrală aşa mare, impunătoare, preotul Nuţu a răspuns că ea reprezintă „dimensiunea credinţei oamenilor care au dorit să ridice această biserică”.

 

Puterea credinţei

Concomitent cu construirea catedralei humorene, în Parohia Sf. Împăraţi Constantin şi Elena s-a mai ridicat o biserică, în cartierul Boureni, pentru credincioşii în vârstă, care nu se mai pot deplasa la biserica din centru, s-a curăţat toată pictura bisericii parohiale, s-a zidit o casă socială cu demisol, parter şi etaj. De asemenea, s-a făcut clopotniţă nouă, s-au adus clopote, toate aceste lucrări fiind realizate în paralel cu lucrările la catedrală, fără să fie afectat bugetul alocat ridicării catedralei. „Am rămas uimit de puterea credinţei şi spun mereu: dacă neamul românesc şi cei care ne conduc ar înţelege ce înseamnă puterea credinţei şi unitatea poporului în jurul altarului, aţi putea vedea minuni, totul împlinit şi în partea laică, şi în partea bisericească”, a conchis preotul Nuţu.

 

Program liturgic

Pe 20 august se va oficia, la ora 18:00, slujba de priveghere.

Duminică, 21 august, la 8:30, va fi întâmpinat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu un sobor impresionant de preoţi.

La ora 9:00 va avea loc slujba de sfinţire a catedralei, iar la ora 10:00 va începe Sfânta Liturghie, urmată de cuvântul de învăţătură rostit de Patriarhul Daniel. Credincioşii din parohie au pregătit circa 2.500 de pachete pentru pelerini veniţi la Gura Humorului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Catedrala „Naşterea Maicii Domnului” din Gura Humorului, la ceasul sfinţirii.
 Vizualizări articol: 3992 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 16 voturi
Catedrala „Naşterea Maicii Domnului” din Gura Humorului, la ceasul sfinţirii4.5516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei