Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 aug 2011 - Anul XVI, nr. 186 (4784)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Legea faţadelor

Sucevenii, obligaţi să refacă faţadele distruse ale blocurilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Refacerea faţadelor distruse ale clădirilor devine, de săptămâna aceasta, o obligaţie a tuturor locatarilor, odată cu intrarea în vigoare a Legii 153/2011.

Cunoscut drept “Legea faţadelor”, actul normativ prevede că toţi proprietarii de apartamente au obligaţia să reabiliteze faţadele blocurilor.

În baza acestei legi, primăriile îi pot amenda pe cei care nu respectă această obligaţie cu sume cuprinse între 2.000 şi 8.000 de lei.

“Legea intră în vigoare pe 11 august 2011 şi prevede că toţi proprietarii de apartamente trebuie să-şi reabiliteze faţadele blocurilor. Acolo unde nivelul de degradare pune în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei trebuie făcută obligatoriu reabilitarea faţadei, în cel mai scurt timp. La celelalte cazuri, reabilitarea faţadelor trebuie făcută în 12 luni de la primirea notificării din partea administraţiei locale”, a declarat viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi.

Legea prevede că în trei luni de la intrarea sa în vigoare, primăriile trebuie să facă o bază de date cu toate blocurile şi starea lor actuală – dacă sunt sau nu reabilitate.

“Noi am luat-o puţin înainte, pe 1 august am semnat o adresă către asociaţiile de proprietari în care îi rugăm, până pe 30 septembrie, să ne transmită baza de date cu imobilele ale căror faţade sunt reabilitate, deteriorate sau reabilitate parţial.

Pe lângă acest tabel trebuie să ne transmită dacă sunt situaţii grave, unde faţada este deteriorată şi riscă să cadă, pentru ca noi să notificăm populaţia şi apoi ei, în termen de 12 luni, trebuie să îşi reabiliteze faţada”, a adăugat viceprimarul Sucevei.

Singura facilitate asigurată de Guvernul României în aceste cazuri este subvenţionarea totală a dobânzii în cazul în care se apelează la un credit bancar pentru executarea lucrărilor de reabilitare a faţadelor. Practic, dacă locatarii unui bloc vor lua un credit de 100.000 lei, ei vor returna aceeaşi sumă băncii, pentru că dobânda va fi suportată de la bugetul de stat.

Legea 153/2011, care prevede măsuri de creştere a calităţii arhitectural – ambientale a clădirilor, permite ca, în cazuri excepţionale, costurile de refacere a faţadelor să fie preluate de Consiliul Local, urmând ca apoi banii utilizaţi să fie recuperaţi de la locatari, sau, în cazul persoanelor nevoiaşe, să fie acoperiţi din bugetul local.

Sunt exceptate de la prevederile acestei legi clădirile expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic, clădirile reabilitate termic sau în curs de reabilitare şi clădirile clasate ca monumente istorice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii, obligaţi să refacă faţadele distruse ale blocurilor.
 Vizualizări articol: 2513 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 4 voturi
Sucevenii, obligaţi să refacă faţadele distruse ale blocurilor2.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Noi am luat-o puţin înainte, trimis de
( 9 aug 2011, 13:33:34
... pe 1 august am semnat o adresa" . Asociatiile de proprietari nu sunt obligate la nimic. In lege spune ca tu trebuie sa identifici imobilele nu asociatia sa ti le dea. Din asociatie facem parte noi toti si nu platim pe cineva din banii nostrii sa-ti faca treaba tie. Ia-ti picioarele in spinare si fa un tur al orasului, cu Lungu de manuta, sa vedeti fatadele! Poate va dati sema, dupa cum arata orasul, ca sunteti, intradevar, incompetenti. Ori competenti dar spagari!
2.   Cat tupeu.... trimis de
( 9 aug 2011, 13:55:48
Dar de drumurile din buricul targului,in care ne rupem picioarele si fara trotuare ca poti sa mergi numai pe garduri ca sa nu te calce masinile,ce ziceti dragi ALESI LOCALI? Ati vazut cum arata zona din dreptul postei de la Nordic?Taxiuri claie peste gramada,drum de tara in toata regula,spatiu luat din drumul public de posta si neutilizat de ani de zile.Pe voi cine va trage la raspundere ca NU VRETI SA VEDETI?SI-apoi,platim taxe si impozite pentru cladiri,nu ne despagubiti pentru poluarea fonica si de orice alt fel.Domnul viceprimar,nu vreti sa locuiti cate o luna pe fiecare scara pentru a se misca treburile?La dumneavoastra in Burdujeni e tare frumusel,asfaltat.vopsit mai ales ca aveti si sediul Pdl-ului la parter...Tare mai stiti sa trageti de urechi alegatorii,de parca ati face parte din vreo dinastie...
3.   Comentariu trimis de
( 9 aug 2011, 19:37:48
Eu am auzit ca cei care au izolat si respecta conditiile din lege (ceva de genul daca au reparat si acoperisul , subsolul) sunt scutiti la plata impozitului pe locuinta timp de sapte ani. Trebuie citita legea cu atentie si apoi sa ne apucam sa facem ceva.
Doamne ajuta!
4.   Int Marasesti trimis de
( 9 aug 2011, 20:01:40
Poate imi spune vicele care e statutul blocului de la intersectia Marasesti care nu are nici tencuiala. Ala ce fatada are?
5.   Alegeri trimis de
(10 aug 2011, 09:01:16
La ultimile alegeri se spunea ca daca nu ies tot ei va fi jale in oras si judet. Acum de ce ne mai plangem, sunt alesi de noi.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei