Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 iul 2011 - Anul XVI, nr. 153 (4751)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Înghesuială

Sute de cereri pentru bani europeni, depuse de agricultori în ultimul ceas

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ieri a fost ultima zi în care cultivatorii de teren agricol şi crescătorii de animale au mai putut depune proiecte pentru a accesa măsura 141, cea prin care micii fermieri primesc o primă anuală de 1.500 de euro de la Uniunea Europeană, primă care se acordă pe o perioadă de cinci ani. Din nou, cei mai mulţi solicitanţi s-au înghesuit să-şi depună proiectele în ultimele zile, angajaţii Compartimentului Judeţean de Dezvoltare Rurală lucrând contracronometru.

 

Conform calendarului Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, proiectele au putut fi depuse pe întreg parcursul lunii iunie. Până în jurul datei de 20 iunie abia se adunaseră puţin peste 200 de proiecte, pentru ca până ieri, în ultima zi, să se ajungă la aproximativ 650.

„Ca de obicei, în ultima zi avem foarte mulţi solicitanţi, încercăm să facem faţă cu succes. Facem apel la beneficiari ca pe viitor să se prezinte din primele zile, să avem o repartizare uniformă a muncii pe întreaga perioadă a sesiunii”, declara, ieri dimineaţă, Valeria Simioniuc, coordonatorul Compartimentului Judeţean de Dezvoltare Rurală, unde se depun proiectele pentru banii europeni.

 

Beneficiarii spun că au fost întârziaţi de birocraţie

De cealaltă parte, micii fermieri ne-au spus că au depus atât de târziu proiectele din cauze care nu au ţinut doar de ei. Au avut nevoie de foarte multe hârtii şi aprobări pe care le-au obţinut greu, proiectele de acest gen fiind destul de consistente, după care au aşteptat ca firmele de consultanţă să-i anunţe când este gata proiectul.

„Este un ajutor foarte mare pentru oamenii de la ţară, dar e greu, în dosarul acesta se cer prea multe, este prea multă umblătură, lumea nu are bani să umble atât de mult”, mărturisea, ieri, Maria Ştefănoaia, din Mălini, care a depus un proiect pe ultima sută de metri.

Pe de altă parte, cei mai mulţi dintre solicitanţi ştiau destul de puţine lucruri despre cum se accesează banii europeni, proiectele lor fiind lucrate de firme de consultanţă.    

 

Cum şi când se mai pot depune proiecte

După ce în ultimii doi ani au fost trei sesiuni de depunere a proiectelor pentru primirea banilor europeni, în 2011, prima sesiune a fost cea din iunie, în timp ce a doua, ultima, va fi în octombrie.

Cei mai mulţi dintre cei care beneficiază de aceste prime au devenit eligibili prin ferme mixte, cultivând suprafeţe de teren şi crescând şi câteva animale.

Pentru proiectele care vor fi depuse în octombrie, Uniunea Europeană a alocat României suma totală de 200 de milioane de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de cereri pentru bani europeni, depuse de agricultori în ultimul ceas.
 Vizualizări articol: 2126 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sute de cereri pentru bani europeni, depuse de agricultori în ultimul ceas5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei