Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 iun 2011 - Anul XVI, nr. 148 (4746)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Procesiune între caniculă şi rupere de nori

Racla cu moaştele Sf. Ioan cel Nou, însoţită de mii de pelerini pe străzile Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Procesiune între caniculă şi rupere de nori. Dacă până la orele amiezii, miile de pelerini veniţi din toate colţurile ţării la hramul Mănăstirii “Sf. Ioan cel Nou”, circa 10.000 după estimările Jandarmeriei Suceava, au suportat cu greu canicula, aproape 30 de grade Celsius, în momentul în care racla a fost scoasă de preoţi din baldachinul din curtea mănăstirii a început să plouă, semn pentru pelerini că Sfântul le-a ascultat rugăciunile.

Ruperea de nori nu a durat mai mult de jumătate de oră şi i-a speriat pe mulţi dintre credincioşi, mai ales pe localnici, care au fugit spre casă. Pelerinii veniţi din ţară s-au adăpostit sub umbrele şi au continuat să meargă în procesiune pe străzile Sucevei până ce racla a fost adusă din nou în curtea mănăstirii.

 

Îmbulzeală la ieşirea din mănăstire

Racla cu moaştele Sf. Ioan cel Nou, purtată pe umeri de preoţi şi însoţită de mii de pelerini, a străbătut ieri străzile Sucevei în sunetul clopotelor. Înaintea procesiunii a mers un călugăr, care a bătut toaca pe tot parcursul traseului, fiind urmat de câţiva mireni, care duceau icoana Sfântului Ioan cel Nou, a Naşterii Sf. Ioan Botezătorul, prapurii şi crucile, în acest fel vestind scoaterea sfintelor moaşte din mănăstire.

La ieşirea din mănăstire, unii credincioşi au sărutat cele două icoane şi au trecut pe sub ele, făcându-şi cruce şi rugându-se celor doi sfinţi pentru sănătate, ceea ce a creat îmbulzeală. Cei care aveau buchete cu flori de sânziene în mâini le-au aruncat peste racla cu moaştele Sfântului, în momentul în care aceasta ajungea în dreptul lor, în semn de bucurie că pot fi în preajma Sfântului. Înaintea raclei împodobite cu un veşmânt de culoare roşie şi acoperită cu folie de plastic, pentru a fi protejată de stropii de ploaie, raclă purtată pe umeri de preoţi, s-au aflat ÎPS Teodosie, ÎPS Pimen, PS Episcop Ioachim Băcăuanul şi un sobor de preoţi şi diaconi.

 

Întâmpinaţi de preoţi şi enoriaşi

Pelerinajul Sfântului Ioan cel Nou a urmat acelaşi traseu ca şi în anii trecuţi, Mănăstirea “Sf. Ioan cel Nou”, Biserica “Sfânta Înviere”, Biserica Domniţelor “Sf. Ioan Botezătorul”, Biserica „Sf. Gheorghe” - Mirăuţi, Biserica „Sf. Dumitru”, Biserica „Sf. Nicolae”, Catedrala “Naşterea Domnului”, Biserica “Naşterea Maicii Domnului” (Tribunal) şi din nou Mănăstirea “Sf. Ioan cel Nou”.

Credincioşii s-au aşezat de o parte şi de alta a străzilor pe unde au trecut sfintele moaşte, iar alţii au privit procesiunea de la balcoanele blocurilor, făcând semnul crucii. La fiecare biserică în dreptul căreia racla cu sfintele moaşte s-a oprit, ierarhii au fost întâmpinaţi de preoţii slujitori cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce în mâini, rostindu-se câte o rugăciune. Clopotele acestor sfinte lăcaşuri au bătut până când convoiul a ajuns la următorul lăcaş de rugăciune. Preoţii care au luat parte la pelerinaj i-au binecuvântat de-a lungul traseului pe credincioşi şi i-au stropit cu agheazmă.

 

Slujbă arhierească

Sfânta Liturghie din ziua de hram a fost săvârşită pe un podium special amenajat în curtea Mănăstirii “Sf. Ioan cel Nou” de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Episcop Ioachim Băcăuanul şi de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care a ţinut să mulţumească, la finalul Sfintei Liturghii, ierarhilor, preoţilor şi credincioşilor care s-au rugat la sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul şi a Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.

Pe parcursul Sfintei Liturghii, pelerinii care au venit să-l cinstească pe Sf. Ioan cel Nou de la Suceava au stat la rând pentru a se închina moaştelor aşezate în baldachinul din curtea Catedralei arhiepiscopale din Suceava. Oamenii s-au rugat pentru sănătate, pentru familiile lor, pentru conducători, pentru bucurie şi împăcare între oameni.

 

Pelerini, în rugăciune

„Această sărbătoare înseamnă pentru mine ceva deosebit, ceva care nu se poate spune în cuvinte, simt o bucurie lăuntrică, de aceea vin în fiecare an aici, la Sfânt”, ne-a spus Maria Mihai, din Suceava. La fel ca şi alţi pelerini veniţi din Maramureş, din Iaşi, din Bacău sau Galaţi, oamenii s-au bucurat că au putut să vină la hramul Sucevei şi în acest an, în ciuda crizei pe care o simt cu toţii. „Venim de mulţi ani la Suceava, de Sânziene. Ne rugăm pentru iertare de păcate, pentru spor în casă, pentru sănătatea copiilor. Nu prea sunt bani. Înainte veneam cu autocarele, cu părintele de la biserică, acum venim şi noi cu trenul, din ce în ce mai puţini”, ne-a spus Cristina Lupaşcu din Podu Iloaiei – Iaşi.

 

Canicula „a lovit” doi bătrâni, care au avut nevoie de îngrijiri medicale

În timpul Sfintei Liturghii de ieri, mai multe persoane s-au plâns de ameţeli, dureri de cap din cauza căldurii şi au primit primul ajutor din partea voluntarilor de la Crucea Roşie. În cazul a două persoane, un bărbat în vârstă de 75 de ani şi o femei de 55 de ani, a fost nevoie de intervenţia medicilor de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă.

Chiar dacă, după cum au spus reprezentanţii Jandarmeriei Suceava care au asigurat ordinea în zona mănăstirii, în cele două zile de pelerinaj nu s-au înregistrat incidente deosebite, lumea fiind mult mai disciplinată decât în alţi ani, totuşi, a fost prins un tânăr de 22 de ani, din Botoşani, care, prin metoda „şmen”, a sustras o bancnotă de 200 de lei de la un comerciant. Tânărul a fost dus la poliţie în vederea continuării cercetărilor. 

 

Două surori din Hong Kong, în mijlocul pelerinilor

Printre pelerini s-au aflat ieri şi două surori din Hong Kong, care au venit special pentru procesiunea de Sânziene de la Suceava, la îndemnul ghidului de la hotelul din Bucureşti unde sunt cazate.

Ele ne-au spus că li se pare foarte interesantă procesiunea şi că o să recomande şi altor turişti să vină anul viitor în Bucovina.

 

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului:

„Sf. Ioan cel Nou adună mulţime de oameni în jurul său. Îi ascultă, îi înţelege pe fiecare, primeşte rugăciunile noastre şi le duce la Împăratul Ceresc. De aceea sunt aşa mulţi oameni la slujbă. Nădăjduim că această jertfă va fi dusă la ceruri, primită de Bunul Dumnezeu şi jertfele noastre vor primi din Cer har şi binecuvântare. Să ne rugăm Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, cel care i-a ajutat pe creştini întotdeauna, oriunde s-ar fi aflat, să ne ajute şi acum pe noi, să ne întărească în credinţă, să ne dea sănătate, să ne ajute să mărturisim credinţa şi în iubire să ne ducem viaţa noastră. Amin.”

 

140 de jandarmi au asigurat ordinea de Sânziene

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Suceava, căpitanul Bogdan Cornaci, ne-a spus că ieri, în ziua Sânzienelor, ordinea şi siguranţa pelerinilor a fost asigurată de 85 de jandarmi. În cele două zile de pelerinaj la Suceava, joi şi vineri, 140 de jandarmi s-au aflat printre pelerini, pentru a întâmpina orice incident.

 

A găsit o poşetă uitată pe o pătură de un pelerin şi a predat-o jandarmilor

O tânără de 26 de ani, din Maramureş, a găsit ieri pe o pătură din curtea mănăstirii o poşetă, pe care a predat-o unui jandarm aflat în misiune în zonă. În poşetă se aflau 200 de lei, un telefon mobil şi mai multe acte medicale. Poşeta, după cum ne-a spus căpitanul Bogdan Cornaci, îi aparţine unei femei din Dolhasca, care a fost identificată imediat după incident.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Racla cu moaştele Sf. Ioan cel Nou, însoţită de mii de pelerini pe străzile Sucevei.
 Vizualizări articol: 5214 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 10 voturi
Racla cu moaştele Sf. Ioan cel Nou, însoţită de mii de pelerini pe străzile Sucevei4.2510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Doamne ai mila!!! trimis de
(25 iun 2011, 17:47:54
CITEZ "circa 10.000 după estimările Jandarmeriei Suceava, au suportat cu greu canicula, aproape 30 de grade Celsius, în momentul în care racla a fost scoasă de preoţi din baldachinul din curtea mănăstirii a început să plouă, semn pentru pelerini că Sfântul le-a ascultat rugăciunile" un mort care asculta rugaciuni.. e totul contrar bibliei. dupa ce ai murit..esti mort si adio.. cum poti fi atat de naiv sa crezi asa ceva?
2.   Pana trimis de
(25 iun 2011, 17:53:53
si biblia e o prostielaughing
3.   Desteapta-te romane! trimis de
(25 iun 2011, 18:17:49
Imnul Romaniei spune clar:Desteapta-te romane! ... problema e ca,"el spune-el aude". Oare de unde au invatat romanii sa se inchine mortilor? in India am mai intalnit ceva asemanator,o multime de zei si oameni fara intelepciune...
4.   Pentru voi cei cei ce radeti de Domnul trimis de
(25 iun 2011, 22:47:39
constat cu surprindere ce usor radeti de credinta ortodoxa. SA VA FIE RUSINE!!!!!
Poate intr-o zi, dupa ce se aduna multe mizerii in sufletele voastre, Domnul va va chema la el sa o sa va intrebe de ce v-ati baut joc de EL? NESIMTITILOR! orice credinta a-ti avea, nu trebuie sa va comportati in acest fel.

Va credeti tari si destepti? Sunt sigur, fara sa va cunosc ca habar nu aveti ce inseamna credinta.
5.   Leopold trimis de
(26 iun 2011, 08:59:44
prefer sa ma ia Doamna. nu exista suflet,domn,doamne... totul se afla in creier.Dupa o lectura a bibliei te lamuresti. "nu se poate oprii soarele pe cer", "este imoral ca sa te fuckesti cu mama apoi cu tata si tot asa ca sa nasti neamul omenirii"apoi biologic vorbind copii vor fi cam handicapati si tot asa mai departe..(vezi in Pakistan-casatoriile intre veri si ce copii au). Daca te lasi invatat de ciobani crescuti cu oile care l-au gastit pe "dumnezeu" si te invata cum sa fii aproape de el, adu-i aminte ca in numele Domnului s-au purtat razboaie si inca se mai poarta, in egipt de "Sfanta slugba a trecerii dintre ani" au murit intr-o biserica cam ceva crestini(copii, femei) in urma unui atentat cu bomba. Daca vrei niste sfinti autohtoni ia de aci: Henri Coanda, Aurel Vlaicu.
6.   DOMNALLUMINII trimis de
(26 iun 2011, 09:42:08
TU ESTI MAI NEBUN...DAR NU MAI NEBUN DECAT ASTIA CARE UMBLA CU CIOLANELE CA ACUM 5000 DE ANI CAND EXISTAU TRIBURI DE CANIBALIlaughing SI PE STEFAN CEL MARE CARE AVUSE 1000 DE VAGABOANTE L'AU FACUT SFANT DOAR PENTRU CA A FACUT BISERICI..URMATORUL VA FI GIGI BECALI SI SFANTlaughing))
7.   LUKANU trimis de
(26 iun 2011, 10:11:42
DE ce sunt mai nebun ?
8.   Va amintiti melodia alunelu alunelu hai la joc? trimis de
(26 iun 2011, 15:19:15
Acu e invershappy ciolanelu ciolanelu hai la joc.......sa ne fie sa ne fie cu norocrolling on the floor . Gigi Becali cel mare si sfant vorba lui LUKANU Mie scarba de tara in care m-am nascut , un popor de idioti condusi de o clica de ciocli cu pretenti de popi ,Arhiepiscopi ,Înalt Preasfinţiti ca doar lor leo pus dumnezeu mana in cap de io preasfintit cu cate un x5,tuareg . Ciolanele le-au ascultat rugacinile si a inceput sa ploaie...=)) sa nu cumva sa treaca danganetul de clopote si racnetele nebunilor peste 60 de decibeli ca deranjati ciolanele din somul cel de veci idiotilor
9.   :) trimis de
(26 iun 2011, 17:02:08
e o bucurie tainica stand langa sfintele moaste; ceea ce sectantii nu cunosc .
10.   Exploit trimis de
(27 iun 2011, 08:57:04
esti si prost..esti si nebun..bucurie tainica langa sfintele moaste..trebe sa fii nebun sa zici asta..si langa un  ☭  daca stai si iti place mirosul e o bucurie tainica. iar cand zici sectant esti prost..stii ce scrie in dex? adept al unei secte religioase.. daca tu zici ca esti ortodox.. nu cumva esti si tu un sectant?? Bou te.a facut mata..si ce ti.a zis popa..atat stii

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei