Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 iun 2011 - Anul XVI, nr. 144 (4742)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Evaluarea naţională

Părinţii, mai emoţionaţi decât candidaţii, la prima probă a examenului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Părinţii absolvenţilor de clasa a opta care au susţinut ieri prima probă din cadrul evaluării naţionale au avut mai multe emoţii decât candidaţii. În timp ce părinţii au aşteptat sub porţile şcolilor ca elevii să termine examenul, absolvenţii de clasa a opta au ieşit foarte relaxaţi şi siguri pe ei, fericiţi că au avut parte de subiecte extrem de uşoare. Unii dintre ei şi-au dat şi note, bineînţeles de la nouă în sus.
„Am avut emoţii imense. De la patru dimineaţa sunt trează”, a declarat încă plină de emoţii Luminiţa Jureschi, mama unui absolvent de clasa a opta de la Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 3 din Suceava.

 

„Mi s-a părut că ştiu totul”, a spus unul dintre candidaţi

Zeci de părinţi ai căror copii au dat examenul la această şcoală au stat „cu sufletul la gură” şi i-au aşteptat pe copiii lor să iasă din examen. „Am avut mari emoţii, dar bine că am terminat cu un examen. Am şi bacalaureatul cu un alt copil, deci acum mergem la bac. Emoţiile sunt inerente, oricum”, a spus Cătălina Lucasevici, un alt părinte.

Nu numai părinţii, ci şi bunicii au trăit emoţiile examenului prin care trec nepoţii lor. Silvia Pesclevei a venit la Şcoala Nr. 3 să-şi aştepte nepoata să iasă din examen. „Am o nepoată, e în clasa a opta, dă acuma examen şi am mari emoţii”, a spus Silvia Pesclevei.

Elevii, în schimb, au scăpat repede de emoţii, mai exact după ce au văzut subiectele.

Bogdan Bălan a ieşit primul din centrul de testare de la Şcoala Nr. 3. „Testarea a fost foarte uşoară. Prima dată am avut emoţii, dar după ce am văzut subiectul a fost uşor. Mi s-a părut că ştiu totul”, a spus Bogdan Bălan.

Vlad Bădeliţă a dat examen tot la Şcoala Nr. 3 şi este sigur că va lua nota 10.

„Mă aştept să iau 10. La română aveam emoţii, că era mai greu, de tocit. Sper să iau 10 la amândouă (n.r probe)”, a spus Vlad. Examenul a fost uşor şi pentru Emanuel Bălan, care a spus că a avut puţine emoţii, la început, însă a trecut peste ele rapid.  

 

Examenul s-a dat în 161 de şcoli din judeţ

Proba de limba şi literatura română a debutat ieri dimineaţă la orele 9:00 şi, potrivit metodologiei de examen, testarea candidaţilor a durat 120 de minute, timp în care elevii au avut de rezolvat două subiecte, fiecare cu câte mai multe subpuncte, atât la literatură, cât şi la limba română. La primul subiect, candidaţilor li s-a dat un text la prima vedere pe care să îl analizeze şi li s-a cerut să răspundă la cinci întrebări de sintaxă. De asemenea, tot la primul subiect elevilor li s-a cerut să demonstreze că textul dat aparţine speciei literare basmul.

La al doilea subiect, elevilor li s-a dat un nou text la prima vedere pe care să-l analizeze şi li s-a cerut să redacteze o compunere în care să descrie un tablou din natură, real sau imaginar.

9.029 de elevi din judeţul Suceava s-au înscris la evaluarea naţională, iar la examenul de ieri au fost prezenţi 8.911 candidaţi. Testarea s-a dat în 161 de centre de examen. La nivelul judeţului Suceava s-au realizat 29 de centre de comunicare şi 11 centre zonale de evaluare.

 

Trei candidaţi au dat examenul în condiţii speciale

La examenul de ieri nu s-a înregistrat nici o tentativă de fraudă şi nici un candidat nu a fost eliminat din sală. 118 elevi au absentat de la prima probă.

La nivelul judeţului s-au înregistrat trei cazuri speciale, elevii susţinând examenul prin dictare. Este vorba despre un elev din municipiul Suceava cu deficienţe locomotorii, un elev din Vatra Dornei care, din cauza unui handicap sever, a solicitat prelungirea timpului de rezolvare a subiectelor cu o oră, acesta susţinând proba tot prin dictare, şi un elev din Cacica, acesta dând teza prin dictare întrucât are mâna fracturată.

Absolvenţii de clasa a opta mai au un examen, la matematică, mâine, 22 iunie 2011.

 

Examen schimbat de cinci ori în ultimii ani

Evaluarea absolvenţilor de gimnaziu a fost schimbată de cinci ori în ultimii ani. Dacă, în 1999–2003, elevii avut capacitatea, care se dădea la română, matematică şi, la alegere, istorie sau geografie, în 2004 examenul s-a numit testare naţională, în 2007 au fost introduse teze cu subiect unic la română şi matematică, organizate semestrial, la clasele a VII-a şi a VIII-a. În 2011, evaluarea naţională constă în examene la română şi matematică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Părinţii, mai emoţionaţi decât candidaţii, la prima probă a examenului.
 Vizualizări articol: 878 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Părinţii, mai emoţionaţi decât candidaţii, la prima probă a examenului5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei